JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig økning i minstelønna for ansatte i mat- og drikkevareindustrien

For første gang økes minstelønna i NNNs bransjer med et tosifret antall kroner.
Minstelønna i NNNs bransjer oppjusteres fra 1. mai. Innenfor baker- og konditorfaget er det mange som får glede av det.

Minstelønna i NNNs bransjer oppjusteres fra 1. mai. Innenfor baker- og konditorfaget er det mange som får glede av det.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Industriarbeiderne innenfor mat- og drikkevarebransjene har en minstelønnsgaranti i sine tariffavtaler. Den sikrer at ingen skal tjene mindre enn 85 prosent av snittlønna i mat- og drikkevareindustrien.

Den årlige reguleringen er nå klar:

Fra 1. mai skal ingen med tariffavtale i NNNs bransjer tjene under 216,15 kroner i timen. Dette er en økning på 10,12 kroner fra i fjor.

Lønna tilsvarer en årslønn på cirka 420.000 kroner.

– Minstelønnsgarantien har over tid vist seg som en god og bærekraftig ordning. Og det er viktig, det sikrer at vi holder tritt med industrilønningene over tid, sier nestleder Jarle Wilhelmsen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, som organiserer arbeiderne i mat- og drikkevareindustrien.

Viktig for de lavest lønte

NNN har ikke oversikt over hvor mange som går på minstelønna, men ifølge Wilhelmsen er det stadig flere som havner på den.

Rett og slett fordi man ikke får ut nok lønnsheving i de lokale lønnsforhandlingene – eller at bedriftene dropper å gjennomføre disse i det hele tatt.

Aktuelt: Tillitsvalgte er lei av elendige lokale lønnsforhandlinger

– Det er trist. I den norske lønnsmodellen er de lokale forhandlingene en viktig forutsetning. Det er også arbeidsgiverforeningene enige i, understreker Wilhelmsen.

Det er særlig innenfor bransjene egg- og fjærfekjøtt og bakeri- og konditor mange ligger på minstelønna.

Jarle Wilhelmsen, nestleder i NNN.

Jarle Wilhelmsen, nestleder i NNN.

Erlend Angelo

– Men satsen er viktig for hele næringsmiddelindustrien, også for dem som ligger langt over. Ved å heve de lavest lønte tar en ut noe av den konkurransevridende effekten. De som aldri gir noe lokalt må også betale dette tillegget, forklarer Wilhelmsen.

Får ikke dobbel økning

NNN tariffavtaler har sentrale forhandlinger fra og med 22. april helt til 11. juni.

Den økonomiske rammen fra frontfaget er 5,2 prosent, inkludert et generelt tillegg på sju kroner i timen. Denne satsen vil trolig «arves» inn i NNNs lønnsforhandlinger.

Få med deg denne: Får jeg 5,2 prosent høyere lønn nå?

Men de kronene kommer ikke på toppen av den nye minstelønnssatsen. De kommer oppå den lønna man hadde før oppgjøret.

Men om de sju kronene ikke er nok til at hen «tar igjen» den nye minstelønna, så løftes man opp til minstelønna.

Eksempelvis: En med timelønn på 210 kroner vil trolig ende på 217 kroner i timen etter årets sentrale forhandlinger. En med timelønn 220 vil trolig ende på 227 kroner. Men dette er altså før de lokale forhandlingene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse