JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hovedtillitsvalgt for NTL i Forsvarsbygg, Daniel Sjåfjell, har kjempet i nesten halvannet år for å skaffe et NTL-medlem fast stilling.

Hovedtillitsvalgt for NTL i Forsvarsbygg, Daniel Sjåfjell, har kjempet i nesten halvannet år for å skaffe et NTL-medlem fast stilling.

Privat

Forsvarsbygg

Etter over fire år som midlertidig ansatt fikk ikke arbeidstakeren ny kontrakt. Slik skaffet tillitsvalgte Daniel ham fast jobb

– Dette er helt klart bevis på at det lønner seg å stå på kravene.13.04.2022
08:55
21.04.2022 13:49

erlend.tro.klette@lomedia.no

Nesten halvannet års kamp for én arbeidstakers rettigheter endte i seier for hovedtillitsvalgte Daniel Sjåfjell, NTL, LO-advokatene, og ikke minst den tidligere midlertidig ansatte i Forsvarsbygg.

Nå er arbeidstakeren tilbudt fast stilling.

Det skjedde etter over fire år som midlertidig ansatt på forskjellige kontrakter, tre krav om fast ansettelse sendt til arbeidsgiver, to avvisninger, og et varsel om søksmål og kamp i domstolene.

– Det er klart at i saker som denne, hvor du er sterkt overbevist, er det aldri snakk om å gi opp. Man må stå løpet ut, forteller tillitsvalgte Sjåfjell til FriFagbevegelse.

Han sier han aldri var i tvil om at NTL-medlemmet hadde en sak – det var bare et spørsmål om hvor langt man måtte gå.

Privatiserte renholdet i Forsvaret: 61 renholdere tapte pensjonsspørsmål i Høyesterett – mister særalderspensjon og AFP.

Avslått på grunn av en måneds opphold mellom kontrakter

For veien til fast ansettelse ble både lang og kronglete.

Daniel Sjåfjell var faktisk indirekte involvert i saken allerede før den hadde startet. Da han satt som lokalt tillitsvalgt for Forsvarsbygg i regionen i 2019 jobbet han for at to planlagte stillinger skulle lyses ut fast. Den kampen tapte han, og arbeidsgiver lyste i stedet ut to midlertidige stillinger.

En av disse gikk til den aktuelle arbeidstakeren, som da allerede hadde vært ansatt andre steder i Forsvarsbygg i over to år.

I desember 2020 tar han kontakt med Sjåfjell med bekymringer om hvor lenge han hadde vært ansatt på ulike midlertidige kontrakter. Etter å ha gått gjennom arbeidskontraktene hans, kontakter den tillitsvalgte arbeidsgiveren og krever ham fast ansatt.

Dette kravet blir raskt avslått. Forsvarsbygg mener arbeidstaker ikke hadde krav på fast ansettelse på grunn av et opphold på en måned mellom to av arbeidskontraktene.

– I en slik situasjon er det viktig å vise arbeidsgiver du mener alvor. Det er litt for lett for arbeidsgiver å avvise slike krav i starten, i håp om at det legger saken død, mener Sjåfjell.

– Uvurderlig dialog med NTL sentralt

Det neste steget for Daniel blir å ta saken opp på et høyere nivå. Derfor kontakter han NTL sentralt og blir satt i forbindelse med forbundssekretær Dag Ratama.

– Dialogene med NTL har vært uvurderlige. Uten dem er det ikke sikkert saken hadde fått samme utfall, forteller Sjåfjell.

Ratama og Sjåfjell utveksler informasjon om lønnsslipper og arbeidsavtaler, deretter tar forbundssekretæren over dialogen med arbeidsgiver.

– Vårt medlem hadde krav på fast ansettelse da han hadde vært midlertidig ansatt i over tre år, forklarer Daniel og viser til statsansatteloven.

Men arbeidsgiveren sier seg fortsatt uenig. Etter nytt krav om fast ansettelse fra NTL sentralt, gjør Forsvarsbygg en ny vurdering av saken, og står ved sitt opprinnelige avslag.

Uenighet om lovverket: Statsansatteloven trenger full gjennomgang av Støre-regjeringen, mener NTL.

Advokater varsler søksmål

Da ser ikke tillitsvalgte Sjåfjell og forbundssekretær Ratama noe annet alternativ enn å sette hardt mot hardt: De tar kontakt med LO-advokatene.

LO-advokat Alexander Lindboe tar saken og varsler søksmål mot Forsvarsbygg. Dette fører til forhandlingsmøter mellom partene, og et tredje krav om fast ansettelse, uten noen konkret løsning.

Uenigheten har på dette tidspunktet foregått i over et år, og arbeidstakeren er ikke lenger ansatt i bedriften. Hans siste kontrakt gikk ut ved utgangen av 2021, og han har ikke jobbet i Forsvarsbygg i 2022, etter over fire år som midlertidig ansatt.

Det blir avtalt et siste forhandlingsmøte, neste steg vil være å møtes i rettssalen. Denne forhandlingen viser seg å være det endelige vendepunktet.

Potensielt ulovlig midlertidighet

– Da hadde arbeidsgiver tydeligvis gått grundigere inn i historikken, sett på detaljene i lønnsslippene og arbeidet som faktisk var utført. De anerkjente da at de ikke hadde en god sak angående den midlertidige ansettelsen, forteller Daniel.

For det er ikke bare lengden på de midlertidige ansettelsene og det korte oppholdet mellom kontrakter som gjorde den tillitsvalgte, NTL, og LO-advokatene så sikre i sin sak. Det var også innholdet i arbeidet han hadde gjennomført.

– Arbeidsgiver begrunnet den midlertidige ansettelsen med at han fylte et ekstraordinært behov. Da vi gikk gjennom timelistene og lønnsslippene hans, viste det seg at over 50 prosent av oppgavene dreide seg om ordinære arbeidsoppgaver, slår Sjåfjell fast.

Dermed var det også grunn til å stille spørsmål om midlertidigheten ved stillingen var ulovlig.

Håper lykkelig slutt får positive ringvirkninger

Daniel forteller at det ikke nødvendigvis er hverdagskost at tillitsvalgte i Forsvarsbygg opplever at de får arbeidsgiveren til å snu. Derfor var det en gledens dag da han for to uker siden endelig fikk beskjeden om at saken ville få en lykkelig slutt.

Arbeidstakeren er tilbudt fast stilling og begynner i jobben om litt under en måned.

– Selv om saken har vært tung og vanskelig og trukket ut i tid, er dette resultatet helt klart bevis på at det lønner seg å stå på kravene på vegne av de ansatte, sier Sjåfjell.

Han sier seg utrolig glad for at de endelig fikk gjennomslag. Samtidig håper den hovedtillitsvalgte at denne saken legger til rette for hvordan lignende situasjoner kan håndteres bedre i fremtiden.

Les også: Tidligpensjonen holdt på å ryke for Nurcan (57). Så gjorde arbeidsgiveren et uventet grep.

Forsvarsbygg ønsker ikke å kommentere, NTL gir honnør

Fra forbundets side er det ros å hente for innsatsen.

– Vi er veldig fornøyde med at denne saken endte med den beste løsningen for vårt medlem, sier NTL-leder Kjersti Barsok.

– Vi gir all honnør til gode tillitsvalgte og LOs juridiske avdeling som har jobbet med denne saken og sikret vårt medlem fast ansettelse.

Forsvarsbygg har besvart FriFagbevegelse i en epost fra regionsjef Wenche Randi Georgsen:

«Vi bekrefter at vi har gjort en fast ansettelse. Forsvarsbygg tilstreber ryddig og god behandling i alle slike saker, og ønsker ikke å gi offentlige kommentarer om personalsaker eller enkeltansettelser.»

Georgsen understreker at de er opptatt av å ha et konstruktivt samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene.

Fem år med tapt pensjon, rettssaker og klager: Privatiseringen i Forsvaret skal reverseres. Nå kan 400 renholdere bli statsansatte.

Råd til midlertidig ansatte og tillitsvalgte i samme situasjon

Etter den lange kampen har hovedtillitsvalgte Daniel Sjåfjell noen klare råd til midlertidige ansatte og tillitsvalgte som havner i lignende situasjoner:

– Først og fremst mener jeg det er særdeles viktig å være fagorganisert. Er man ansatt og organisert kontakter man tillitsvalgt – jeg er overbevist om at du i sånne saker er avhengig av hjelp. Det er såpass mye lovverk at det ikke er lett for folk å forstå hvilke rettigheter man har, og hva det er viktig å stille spørsmål ved, mener Sjåfjell.

– For tillitsvalgte er det utrolig god hjelp å ha tett dialog med det sentrale apparatet, som er der for å støtte tillitsvalgte rundt om i Norge. Der sitter det kunnskap om arbeidsforhold og regler som gjorde en stor forskjell i denne saken.

Når det kommer til den nå fast ansatte, kunne man kanskje tenkt at det ville bli vanskelig å returnere til en arbeidsplass etter en slik langvarig uenighet med arbeidsgiver?

Ifølge Daniel Sjåfjell har arbeidstakeren et godt forhold til kollegaer og leder, og en forståelse for at problemet handlet om sak heller enn person. Når han returnerer til jobben, etter at det formelle er på plass, skal det feires.

– Han vil bli tatt imot med åpne armer, da blir det kake. Han har vært savnet og er hjertelig velkommen tilbake.

Arbeidstakeren ønsket ikke å bli intervjuet av FriFagbevegelse, men samtykket til at Daniel Sjåfjell fortalte sin versjon av historien.

13.04.2022
08:55
21.04.2022 13:49Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Jan-Erik Østlie

Regjeringen trekker tilbake avgiftsøkningen for handikap-drosjer


Flere saker