JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jonathan Neale mener fagbevegelsen må ta en ledende rolle i klimakampen.

Jonathan Neale mener fagbevegelsen må ta en ledende rolle i klimakampen.

Nina Hanssen

Klima, miljø og arbeidsplasser:

Klimaforskeren ber fagbevegelsen ta en sterkere rolle i klimakampen: – Nå handler det om politisk vilje

Koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli, mener den britiske forskeren Jonathan Neale. Han ber fagbevegelsen om å ta en sterkere rolle for å løse klimaproblemene.11.03.2021
08:30
12.03.2021 13:49

nina.hanssen@lomedia.no

Omtrent samtidig med at multimilliardæren Bill Gates kom ut med sin bok om klimakrisen, lanserte Neale en egen bok om samme tema, gratis nedlastbar.

Uten å ville kritisere Gates, påpeker Neale at boken hans legger for stor vekt på markedstankegang.

– Vi forstår at Gates bryr seg, men for å avverge et klimasammenbrudd, må vi se ting som mennesker og ikke bare i et markedsperspektiv, sier Neale.

Selv har han reist mye rundt og pratet om klimautfordringen med ulike fagforeninger. Nylig innledet han på konferansen til Broen til Framtiden, der flere LO-forbund er med.

Neale mener at fagbevegelsen og andre organisasjoner selv må se at de har en viktig rolle å spille framover i klimakampen.

Rødts nei til all vindkraft får kraftig kritikk: – Plasserer seg på sidelinja, mener Greenpeace

Grønt skifte i offentlig sektor

Han har mye erfaring og snakker rolig over Teams fra sofakroken i hjemmet sitt, men dette er utvilsomt en handlingens mann.

Når han i flere tiår har jobbet med fagforeninger i ulike land, har det alltid handlet om hvordan vi kan påvirke regjeringer til å sette i gang grønne prosjekter som vil skape mange flere jobber for arbeidsledige arbeidere og samtidig redusere utslippene.

– Fordelen med en klimaavtale i offentlig sektor, er at regjeringen kan love at enhver arbeidstaker som mister jobb i overgangen, vil ha en ny trygg, anstendig klimajobb der de bor. Om vi klarer dette grønne skiftet sammen, så er det mulig, sier han.

Neale fnyser av arbeidsgivere som problematiserer og sier at dette blir for dyrt.

– Da bør de selv spørre seg hvorfor det koster mye. Jo, det er jo fordi vi skal gjøre en omstilling skal skape nye jobber, slik at vi kan trygge både økonomien og miljøet på lang sikt. Det er en god investering, sier han.

Ny Sintef-rapport: Lavere forbruk kan gi flere jobber

– Bekjemp flammene

I boka «Fight the fire» har forskeren som bor i Oxford, samlet erfaringen fra egen forskning og miljøengasjement de siste 15 årene, som han har valgt å gjøre gratis tilgjengelig for alle.

– Jeg ønsker at flest mulig laster den ned og kanskje kan hente ideer og inspirasjon til hvordan man kan bidra mer offensivt. Det verste er jo å skrive en bok som ingen leser, sier han og smiler.

Selv har han vært aktiv i den europeiske fagbevegelsen og også påvirket Demokratenes green new deal, som nå Joe Biden ønsker å iverksette i USA.

Neale mener det er viktig at fagbevegelsen og miljøorganisasjonene bygger broer, slik de har gjort gjennom flere år i Norge.

– Det er jo vi i arbeiderbevegelsen som vet hvordan folk har det, og vi har et enormt nettverk i hele landet som gjør at vi kan få til mye. Nå må fagbevegelsen ta en ledende rolle for at vi skal lykkes med det grønne skiftet, og partiene må sørge for at faglige tillitsvalgte også kommer inn i politikken, sier han.

Hydro-ansatte om salget: – Norsk Hydro sager av den grønne greina de sitter på

Bremseklosser eller i førersetet?

– I mange land har fagbevegelsen bare diltet etter og i enkelte tilfeller vært bremseklosser for at vi skal få til grønt taktskifte, sier briten.

Mens Gates snakker mye om hvordan bedrifter skal tenke bærekraft i alt de gjør, så tar Neale opp alle aspekter av klimaendringene og går inn klimakrisens dybde.

Han gir samtidig konkrete råd om hvordan det er mulig å avverge totalt sammenbrudd.

– Gates prater om hvilke nyvinninger vi trenger for å redusere utslippene, men glemmer at vi allerede har teknologien på plass for å gjøre det. Den andre feilen Gates gjør, er å snakke om et regnestykke der han setter grønn teknologi opp mot forurensende teknologi. Jeg mener teknologien finnes og at det nå handler om politisk vilje. Da kan vi ikke vente på eventuell innovasjon i flere tiår, som gjør det billigere å redusere utslipp. Vi må handle nå og bruke ressurser på dette, sier Neale.

Les også: Oljeansatte om miljøforkjemperne i fagbevegelsen: – Som en kniv i ryggen

Lytt til ungdommene og fugletitterne

Neale mener mange norske fagforbund har forstått dette og jobber langsiktig. Han er også mektig imponert over hvordan unge som Gretha Tunberg og skolestreikende barn og ungdomspolitikerne jobber med miljøsaker med en grunnleggende forståelse om hvordan dette påvirker de neste generasjonene.

– De unge har forstått den ulmende klimakatastrofen og snakker direkte om dette. Vi bør også lytte til folk som fugletittere og andre som er ute i naturen og kan se endringene med egne øyne. Vi må utvide rekken av alliansepartnere, sier han.

Neale har stor tro på å bygge allianser og mener Broen til Fremtiden er et konsept som flere land burde lære av. Men også det å bygge broer til næringslivsledere som Bill Gates og andre, er viktig.

Relevant for norsk LO

En som kjenner Neales arbeid godt, er medieforsker og klimaaktivist Andreas Ytterstad. Han finner mye nytekning og håp i boka.

Saken fortsetter under bildet.

Andreas Ytterstad sier at Neales sin bok er ekstremt relevant og viktig for folk i arbeiderbevegelsen.

Andreas Ytterstad sier at Neales sin bok er ekstremt relevant og viktig for folk i arbeiderbevegelsen.

Privat

– Jeg har kjent til både Jonathan Neale og kjerneideene hans i ti år, men i denne boka pløyer han ny mark. Arbeidstakere i privat sektor får innspill til hva som er de viktigste klimajobbene, ikke bare innen fornybar energi, transport og bygg, men også innenfor landbasert industri, skog og landbruk. Og så argumenterer han godt for at de udiskutabelt mest utslippsreduserende jobbene må være en offentlig sektor. Her er det egentlig noe for hele LO å tygge på, sier Ytterstad.

Han mener Neale har tenkt gjennom de fleste sider av klimasaken og forklarer tungt fagstoff fra ulike disipliner på en forståelig måte.

– Boka er brutalt ærlig om klimakrisens dybde samtidig som han finner realistiske grunner til å håpe og tro at vi fremdeles kan bekjempe de mest dødelige flammene, sier han.

Jonathan Neale:

Jonathan Neale er forfatter og klimajobb-aktivist.

Han har nylig publisert boka Fight the Fire: Green New Deals and Global Climate Jobs.

Du kan laste ned boka gratis her

Her er Neales 4 råd til norske fagforeningskolleger:

1. Snakk med dine arbeidskamerater, venner og familie om klima og arbeidsplasser.

2. Gå inn på siden til Broen til Framtiden og hent inspirasjon der.

3. Tilhørerer du et politisk parti eller deltar i andre organisasjoner, så kan du ta opp temaet på møter eller på arbeidsplassen.

4. Men aller viktigst for deg og din fagforening: Finn samarbeidspartnere slik at dere sammen kan sette temaet på dagsorden.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.03.2021
08:30
12.03.2021 13:49Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker