Forskning på sirkulær økonomi:
Lavere forbruk kan gi flere jobber, viser ny rapport
Ved å ta bedre vare på tingene våre, kan vi øke verdiskapningen og skape mange nye arbeidsplasser i Norge, konkluderer en ny Sintef-rapport.
REPARERE MER: Dersom forbrukerne kjøper 10 prosent mindre klær, men i stedet bruker penger på norske kvalitetsprodukter, leasing eller reparasjonstjenester, vil det kunne gi nærmere 5000 nye arbeidsplasser, har Sintef beregnet.
Nanna Aanes Wolden
ragnhild@lomedia.no
Bare ved å forlenge levetiden på elektronikk, klær og møbler, og ved å leie og reparere mer, vil Norge trolig kunne få 20.000 nye arbeidsplasser. Dette er ett av flere eksempler på at det å legge om til en mer sirkulær økonomi vil kunne gi økt verdiskapning og mange nye arbeidsplasser som Norge trenger, ifølge forskningsinstituttet Sintef.
Sa fra: Jernia-ansatte sa fra, da de oppdaget den vanvittige plastbruken
Hva er sirkulær økonomi?
En sirkulær økonomi er motsatsen til bruk og kast-økonomien. Det innebærer at produkter lages for å vare så lenge som mulig, samtidig som vi reparerer, gjenbruker og gjenvinner materialer slik at færrest mulig ressurser går tapt.
Det er ikke bare bra for miljøet, det er også bra for sysselsettingen og for økonomien, konkluderer altså Sintef i en rapport som ble lansert forrige uke.
På oppdrag fra LO, Virke og Avfall Norge har forskningsinstituttet Sintef studert potenisalet for nye arbeidsplasser dersom vi tar bedre vare på ressursene våre.
Ved hjelp av en makroøkonomisk modell har forskerne sett på ulike scenarier for forbruk, gjenbruk og gjenvinning og analysert hvordan disse slår ut på sysselsetting og verdiskaping.
Funnene er oppløftende, også fra et arbeidstakerperspektiv. For eksempel vil en 20 prosent økning i gjenbruk av byggematerialer og 20 prosent økt gjenvinning av byggematerialer hver for seg, kunne gi 5000 nye arbeidsplasser.
Lengre levetid på elektronikkvarer og mer reparasjon kan videre gi en netto gevinst på 12.000 nye årsverk og øke verdiskapingen med ti milliarder kroner, hevder Sintef.
Les også: Hydro bygger fabrikk for resirkulering av elbilbatterier i Fredrikstad
RESSURS, IKKE AVFALL: Sintef-forskere har studert hva som skjer med verdiskapning og arbeidsplasser i Norge hvis vi gjenvinner, gjenbruker og forlenger levetiden på elektronisk utstyr, tekstiler, møbler, batterier, byggevarer og plastemballasje.
Martin Guttormsen Slørdal
– Et kinderegg
– Sirkulær økonomi er et kinderegg, uttalte stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard-Halle, ved lanseringen av rapporten.
– Vi i Høyre får mye kjeft for bare å tenke på penger. Bruk og kast er penger ut av vinduet. Avfall må sees som den ressursen den er. Egentlig er det veldig selvfølgelig, likevel tar vi ikke ut i nærheten av det potensialet som ligger der, kommenterte hun.
2,5 prosent flere jobber globalt
Sintef-medarbeider Susie Jahren understreker at det de har beregnet er netto jobbtilvekst, altså arbeidsplasser som kommer i tillegg til dagens arbeidsplasser.
Det kan virke ulogisk at det å forlenge levetiden på produkter, slik at forbrukerne kjøper færre varer, skal gi flere arbeidsplasser. Årsaken, forklarer Sintef-forskerne er at reparasjon, utleie, bruktsalg og gjenvinning er mer arbeidsintensive prosesser enn de jobbene som blir borte i for eksempel gruver og fabrikker. Det trengs kort og godt fagarbeidere til å reparere vaskemaskinen som gikk i stykker, til å demontere og sortere ut byggematerialene som kan gjenbrukes, og til å gjenvinne metallet i gamle sykler og biler.
– I Norge produserer vi lite av det vi forbruker. En stor del av forbruksvarene vi kjøper, er importert, påpeker Susie Jahren.
Derfor vil det å ta bedre vare på tingene våre framfor stadig å importere nytt, trolig gi flere arbeidsplasser her i Norge.
– Om vi importerer og kjøper mindre, vil vi heller bruke pengene på hjemmebane, for eksempel på reparasjon eller andre lokale tjenester som underholding og restaurantbesøk, forklarer Jahren.
Men også på global basis regner forskerne med en sysselsettingsøkning. Et mer sirkulært samfunn vil gi 2,5 prosent flere jobber på verdensbasis i år 2030 enn dagens bruk og kast-samfunn, har forskere ved Sintef og NTNU beregnet.
Butikker tar grep: Se hva disse butikk-kjedene gjør for at du skal bruke og kaste mindre
EU er lokomotivet
– Dette er en viktig rapport. Studien viser at det er mulig å vinne mange nye arbeidsplasser ved å legge om til en mer sirkulær økonomi, sier LO-sekretær Are Tomasgard entusiastisk.
Vi snakker egentlig om en tyngdelov, mener Tomasgard. For markedet er allerede i endring. De som streiker for klima i dag, er morgendagens forbrukere. De kommer i økende grad til å etterspørre bærekraft og miljøvennlige løsninger, påpeker LO-sekretæren.
– Det er ingen tvil om at det er i denne retningen det går. De tryggeste arbeidsplassene i framtida, er de klima- og naturvennlige arbeidsplassene, sier han.
Men LO er opptatt av at det haster med å komme i gang. I mars 2020 la EU fram sin nye handlingsplan for sirkulærøkonomi. Handlingsplanen inneholder 35 initiativer og tiltak som skal fremme en sirkulærøkonomi. I Norge har regjeringen varslet at det skal komme en nasjonal strategi om sirkulær økonomi. Denne skulle etter planen vært lagt fram høsten 2020, men ble utsatt og er nå varslet i løpet av våren.
– Politikerne må tydeligere på banen. Vi ser at vi mister terreng. Europa løper i fra oss, sier Tomasgard.
Han får støtte fra Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
– Vi er veldig utålmodige. Vi bør ha som ambisjon at Norge skal være et foregangsland. Rapporten peker på at her er det et stort verdiskapningpotensial. Disse endringene skjer enten vi vil det eller ikke. Norske virksomheter kan velge å ta lead. Det ser vi også at flere og flere gjør. Men hvis vi ikke gjør dette, vil andre komme og ta den posisjonen, påpeker han.
Miljøuvennlig gjenvinning: Tillitsvalgt vil ha slutt på at norsk plast sendes til Tyskland for gjenvinning
MER GJENBBRUK: En 20 prosent økning i gjenbruk av byggematerialer vil kunne gi 5000 nye arbeidsplasser, ifølge Sintef.
Tormod Ytrehus
Vil trenge flere med fagbrev
Ifølge Sintefs analyser vil 60 prosent av de nye jobbene komme i tjenesteytende næringer. For eksempel vil få en vekst innen reparasjonstjenester, leasing- og utleiebransjen. 25 prosent vil komme innenfor varehandel, transport og logistikk, mens 10 prosent vil være knyttet til IKT og finans.
Samtidig viser studien at flesteparten av de nye jobbene ikke vil kreve høyere utdanning. Derimot kommer det til å være stort behov for fagarbeidere og ansatte med høyere utdanning av lavere grad.
Kronikk: «Norge har mye å hente på å bli et ledende land i utviklingen av et sirkulært samfunn»
Sirkulær økonomi
Prinsippet i sirkulær økonomi er å utnytte jordas ressurser på en best mulig måte og skape minst mulig avfall. Det innebærer blant annet:
• Å produsere varer med lang levetid.
• Å designe varer på en slik måte at de er lette å gjenbruke og resirkulere.
• Å utnytte restråstoffer, det vil si materialer eller råvarer som blir til overs etter produksjon.
• Å gjøre det mulig å reparere og vedlikeholde produkter på en enkel måte.
• Nye forretningsmodeller: Leie eller lease produkter i stedet for å kjøpe nytt.
Kilde: Sintef
Fakta
•
Flere saker
Sirkulær økonomi
Prinsippet i sirkulær økonomi er å utnytte jordas ressurser på en best mulig måte og skape minst mulig avfall. Det innebærer blant annet:
• Å produsere varer med lang levetid.
• Å designe varer på en slik måte at de er lette å gjenbruke og resirkulere.
• Å utnytte restråstoffer, det vil si materialer eller råvarer som blir til overs etter produksjon.
• Å gjøre det mulig å reparere og vedlikeholde produkter på en enkel måte.
• Nye forretningsmodeller: Leie eller lease produkter i stedet for å kjøpe nytt.
Kilde: Sintef
Fakta
•