JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hydro selger valseverkene på Karmøy og Holmestrand:

Hydro-ansatte om salg: – Sager av den grønne greina

Fellesforbundets klubbleder ved Hydros valseverk i Holmestrand synes det er leit at fabrikken selges på billigsalg til utenlandske eiere.
FØR HAN TAPTE KAMPEN: Klubbleder Rolf Arnesen (i gult) blir fotografert av lokalavisa utenfor porten ved Hydros valseverk i Horten. Rundt han står lokalpolitikere som også jobbet for at fabrikken ikke skulle bli solgt til utenlandske interessenter.

FØR HAN TAPTE KAMPEN: Klubbleder Rolf Arnesen (i gult) blir fotografert av lokalavisa utenfor porten ved Hydros valseverk i Horten. Rundt han står lokalpolitikere som også jobbet for at fabrikken ikke skulle bli solgt til utenlandske interessenter.

Roy Stranna

has@lomedia.no

– Norsk Hydro sager av den grønne greina de sitter på, sier Rolf Arnesen.

Med det sikter klubbleder Arnesen til at resirkuleringen av aluminium er det grønneste av det grønne en bedrift kan drive med.

Nå skal de fortsatte med å smelte om såkalt askemetall til aluminiumblokker, men Arnesen skjønner ikke hvorfor de ble solgt til en gi-bort-pris på 14,2 milliarder.

Tillitsvalgte, lokalpolitikere og fagforeninger har stått sammen for å forhindre et salg, men da Arnesen i torsdag kveld fikk en innkalling til et møte klokka 07 fredag morgen, skjønte han hvor det bar. Det ble mange tanker og lite søvn i natt.

Den nye eieren er det amerikanske investeringsfondet KPS Capital Partners.

Bakgrunn: Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder kroner: – Helt uforståelig

Arnesen takker for drahjelp fra politikere fra Ap, SV, Sp, Rødt og KrF. Resultatet mener han kunne blitt et helt annet hvis det ikke var for den slette behandlingen de fikk fra regjeringen med næringsministeren i spissen.

– Når det først skulle gå slik, ser det ut som den nye eieren kan bli bra. Jeg har sjekket litt rundt, og også hatt et møte med ledelsen i selskapet i dag. De virker absolutt som at disse kan industri, og er langsiktige eiere der de er inne i dag. Vi får tro det beste, selv om vi skulle ønske at vi kunne fortsette å være en del av et norsk konsern, sier han.

Fellesforbundet har snaut 250 medlemmer ved fabrikken. I dag oppfordret klubblederen medlemmer til å kontakt hvis de satt inne med spørsmål, men så langt har det ikke vært et renn innom klubbkontoret.

650 ansatte berøres: LO-forbund ber regjeringen stoppe salg av Hydro-selskap

– Klubbens rolle i dette er jo heller ikke å skape unødvendig frykt, så vi får håpe på det beste, sier Arnesen, som har jobbet ved fabrikken helt siden 1986.

– Det har vært fine år, og i det siste har vi levert gode resultater.

Siden prosessen mot salg så smått begynte som et spareprogram i 2019, vil Arnesen skryte av det gode samarbeidet han har hatt med tillitsvalgte fra Industri Energis Hydro-klubb på Karmøy.

– Mot slutten fikk vi også god støtte fra LO og forbundene. At vi ikke sto aleine i en så usikker situasjon, var svært viktig for oss, sier han.

Debatt: «Ta det nødvendige skritt i riktig retning og ikke selg valseverkene i Hydro. Det vil være ett skritt tilbake»

Reager med vantro på Hydro-salg

– Jeg reagerer med vantro på nyheten om at Norsk Hydro selger valseverkene sine til et amerikansk fond, sier Fellesforbundets leder, Jørn Eggum.

Eggum mener valseverkene burde blitt på norske hender. Valseverkene er blant annet viktig for resirkulering.

Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Jan-Erik Østlie

– Norsk Hydro må bli et grønt industrilokomotiv, helt sentrale i utviklingen av ny, grønn fastlandsindustri. Valseverkene er en viktig brikke i dette. For eksempel resirkuleres alle brusbokser i Holmestrand, det er god sirkulærøkonomi, sier Eggum.

Forbundslederen viser til at samfunnet har stilt opp for Norsk Hydro.

– Denne kompetansen trenger vi videre, og hva et amerikansk oppkjøpsfond har å bidra her, stiller jeg meg tvilende til. Samfunnet har satset mye på Hydro de siste årene, med mellom annet tilskudd fra Enova og kraftrettigheter. Og så er svaret dette? Det henger ikke på greip, sier Eggum.

Debatt: «Å stoppe salget av Hydros valseverk bør være en vinnersak for opposisjonspartiene på Stortinget

Valseverkene har flere hundre ansatte i Norge. Jørn Eggum er bekymret for hva som skjer med disse nå.

– Jeg er bekymret for hva dette kan ha å si for de ansatte framover. Hvordan har den nye eieren tenkt å tjene penger her, skal de satse eller kutte? Virksomhetene er allerede blodtrimmet, så det er lite å hente på den måten. Og hva skjer med de ansattes pensjonsrettigheter i Hydro, spør Eggum.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse