Hydro selger valseverkene på Karmøy og Holmestrand:
Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder kroner: – Helt uforståelig
650 ansatte på valseverkene på Karmøy og Holmestrand rammes av at Hydro selger forretningsområdet Rolling til KPS Capital Partners for 14.2 milliarder kroner.
Pressefoto: Halvor Molland/Hydro
helge@lomedia.no
Transaksjonen omfatter sju anlegg, ett FoU-senter og internasjonale salgskontorer, i tillegg til rundt 5.000 ansatte hvorav 650 i Norge.
– Dette er en god løsning, både for Hydro og for de ansatte i Rolling, som vil fortsette arbeidet og vokse videre i et nytt, rendyrket nedstrømsselskap, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim i en børsmelding fredag morgen.
650 ansatte berøres: LO-forbund ber regjeringen stoppe salg av Hydro-selskap
Hydros valseverk bearbeider blokker av aluminium til blant annet plater eller folie. I fjor bidro valseverkene med rundt 24 milliarder kroner i inntekter. Det utgjorde 17 prosent av de samlede inntektene i Hydro.
Opposisjonen: – Helt uforståelig
Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Terje Aasland, er skuffet over nedsalget til Norsk Hydro og mener det er helt uforståelig at dette skjer.
Han mener selskapet med denne løsningen går helt feil vei.
– Her bryter både regjeringen og Hydro en linje jeg hadde håpet de ville fortsette å følge. I stedet for å utvikle seg med dette som basis smales konsernet inn og fjerner seg fra denne delen. Det er utrolig skuffende, sier Terje Aasland til FriFagbevegelse.
Han mener næringsministeren burde vært tydeligere og kommunisert viktigheten av en strategisk posisjon.
Debatt: «Å stoppe salget av Hydros valseverk bør være en vinnersak for opposisjonspartiene på Stortinget
Leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), heiser ikke flagget i dag.
– Vi frykter jo hva som vil skje i Karmøy og Holmestrand når de skal strukturere selskapet siden hovedtyngden i selskapet ligger utenfor landets grenser, hovedsakelig i Tyskland. Dette er et steg i feil retning. Staten burde heller sørge for å bygge opp lungen rundt aluminiumsproduksjonen, sier Geir Pollestad til FriFagbevegelse.
Han kritiserer også regjeringens eierpolitikk.
– Hadde Staten eid 50 prosent hadde man kunnet stoppet dette, påpeker han.
Hva dette innebærer for de ansatte mener han er altfor tidlig å si.
Staten eier 34 prosent av Norsk Hydro, men det er styret som har tatt avgjørelsen om salget. Denne eierbeholdningen er nok til å sikre norsk hovedkontor, men altså ikke nok til å hindre nedsalg.
– Styret som har ansvaret
Næringsminister Iselin Nybø (V) uttalte til FriFagbevegelse før salget var kjent at hun «selvfølgelig synes det er synd når det skapes usikkerhet om så mange arbeidsplasser».
– Norsk Hydro har stor betydning for landet og lokalsamfunnene våre. På Karmøy og i Holmestrand lages produkter som har tradisjon langt tilbake i tid i et svært viktig industriselskap, sier Iselin Nybø til FriFagbevegelse.
– Eierdialogen mellom departementet og Hydro skjer i en bevissthet om at det er styret som er ansvarlig for å forvalte selskapet, la hun til.
Etter at salget er kjent, sier hun at hun har stor forståelse for at de ansatte er bekymret for jobbene sine når denne delen av selskapet selges ut av Hydro.
– Jeg registrerer at Hydro ikke lenger ser seg tjent med å ha valsede produkter som en del av porteføljen. Dette er en beslutning som er fattet av styret. Som eier respekterer jeg rollefordelingen mellom styret og eier. Det er styret som har ansvaret for å forvalte selskapet. Dette er prinsipper som det er bred politisk enighet om, sier hun til FriFagbevegelse.
– Nå håper jeg at de nye eierne vil se verdien av det gode arbeidet som utføres på Karmøy og i Holmestrand, slik at vi får videreutviklet arbeidsplassene og kompetansen i lokalsamfunnene. Jeg er opptatt av at den nye eieren tar godt vare på de norske valseverkene og arbeidsplassene, legger hun til.
Skuffet
Stein Roar Martinsen er både hovedtillitsvalgt og ansattrepresentant i styret. Han er dypt uenig i beslutningen, som han mener tar selskapet i feil retning.
Martinsen forteller at svak lønnsomhet er flertallets hovedargument for salget. De ansatte er på ingen måte enige i den beskrivelsen.
– De norske valseverkene har tjent gode penger i en årrekke, fordi de har vært blodtrimmet. Dette er fordi de ansatte har bidratt sterkt til lønnsomheten gjennom effektivisering og kostnadsreduksjoner, forklarer han.
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener Hydro-styret nå selger unna høyteknologiske grønne arbeidsplasser som ville vært strategisk viktig for selskapet å beholde.
– Hydro har det siste tiåret jobbet for å bli et helintegrert selskap med eierskap langs hele verdikjeden. Den retningen har vi støttet helhjertet opp om og vi er skuffet over at Hydro nå går motsatt vei, sier han til FriFagbevegelse.
– Valseverkene er av de grønneste arbeidsplassene i Hydro. De spiller en viktig rolle i resirkuleringen av aluminium og er en avgjørende byggestein i miljøprofilen til selskapet. Å selge disse er å gi bort et viktig konkurransefortrinn, sier han.
Berører 650 ansatte
Salget må godkjennes av konkurransemyndigheter før det kan gjennomføres, i mellomtiden vil Alfheim ha næringsministeren på banen.
– Nå må næringsministeren komme på banen. Vi krever at politikerne griper inn og stopper salget, for å ivareta lønnsomme norske grønne framtidsretta arbeidsplasser, sier Alfheim.
Beslutningen berører altså 650 ansatte på Karmøy og Holmestrand. Blant disse er det nå mange som er nervøse for hvordan fremtiden vil se ut med nye eiere.
Martinsen og Alfheim forteller at de allerede er i gang med arbeidet for å sikre de ansatte en så god overgang som mulig.
– Vi stiller tydelige krav og skal jobbe for at ingen ansatte skal tape på dette når salget eventuelt gjennomføres, verken i form av pensjon, lønn, eller andre vilkår, sier de to.
Ordførerne i Holmestrand og Karmøy gikk nylig sammen med ordførerkollegene i Høyanger og Årdal for å stanse salget, og Ap-leder Jonas Gahr Støre har varslet at han kommer til å følge nøye med på hva Hydro gjør.
KPS Capital Partners er et amerikansk investeringsselskap som tradisjonelt har eid metall- og bilvirksomheter.
– KPS er glad for muligheten til å utvikle Rolling videre, slik at virksomheten
Dersom transaksjonen godkjennes, vil Einar Glomnes, konserndirektør for Hydro Rolling, bli administrerende direktør i det nye selskapet.
Den avtalte transaksjonsprisen vil ifølge børsmeldingen medføre en reduksjon på 8,79 milliarder kroner i pensjonsforpliktelser, og Hydro vil motta 4,47 milliarder kroner i kontantvederlag.