Debatt
«Å stoppe salget av Hydros valseverk bør være en vinnersak for opposisjonspartiene på Stortinget»
Det handler også om hvilke verdier vårt fremste industriselskap skal styres etter, skriver Arne Eide.
Nina Hanssen
Skjer det ingenting vil reaksjonene kunne bli enorme og svært sterke.
Å ta et oppgjør med Hydro nå, vil folk flest oppfatte som helt riktig. Det vil vise et fremtidsrettet veivalg og ny retning for aluminiumselskapet, der den norske stat ved Nærings- og fiskeridepartementet eier 34,26 prosent av aksjene i selskapet, mens Folketrygdfondet eier 7,1 prosent per 23.10.2020.
Bakgrunn: Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder kroner
Skjer det ingenting vil reaksjonene kunne bli enorme og svært sterke.
Når det er sagt er det trist å lese kommentarer fra enkelte næringslivsfolk, som avslører at de ikke har noe begrep om store deleide statlige selskaper som Equinor og Hydro. De skjønner bare ikke hvorfor de ikke skal få lov til å gjøre som de selv ønsker. Flere gjør et retorisk poeng av at her må ikke vanlige arbeidere blande seg inn i saker de ikke besitter kompetanse til å løse.
Salget av valseverkene handler ikke bare om et lite enkeltsalg. Det handler om at 650 arbeidsplasser innen det grønne skiftet kan bli styrt og eid av et utenlandsk konsern med hovedkontor i utlandet.
Reaksjon: LO-forbund ber regjeringen stoppe salg av Hydro-selskap
Det handler også om hvilke verdier vårt fremste industriselskap skal styres etter. Derfor er reaksjonene sterke når Hydro annonserer et salg. Utgangspunktet var jo at Hydro skulle se på lønnsomheten. De har gått mye lengre enn som så.
Den som ikke klarer å lede Hydro for en lønn som er flere ganger større enn statsministerens og vel så det, har vist at konsernsjefen ikke skjønner hvilken oppgave hun ble gitt.
Klarer hun å løse den, og klarer hun å se vinnerlagene hun er satt til å lede? Eller er det for vanskelig for henne å lede et aluminiumselskap bestående av både smelteverk og valseverk?
Basert på aksjekurser onsdag denne uken vil staten måtte betale 23 milliarder kroner for å få Hydro- og Yara-andelene opp i 50 prosent.
Siden regjeringsskiftet i 2013 har regjeringen sørget for å svekke den norske kontrollen med eierskap, infrastruktur og naturressurser i Hydro og Yara.
Vil en mulig rødgrønn regjering i september skifte retning slik at staten igjen kan bli den største eieren? Først da er vi beredt til å møte det grønne skiftet.