JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt ber om hastebehandling i Stortinget av AAP-saken

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Tirsdag går Rødt-politikeren på talerstolen og ber Stortinget handle raskt slik at syke og skadde får arbeidsavklaringspengene sine.
DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

yngvil@lomedia.no

Rødt ber Stortinget om å raskest mulig hjelpe folk som enten risikerer å miste arbeidsavklaringspengene sine eller allerede har mistet dem. Hastebehandling betyr i praksis at Stortinget behandler forslaget tirsdag neste uke, opplyser Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse. Normal saksbehandling i komiteene på Tinget kan ta flere måneder.

Folk må få arbeidsavklaringspenger helt til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet. Folk som har mistet stønaden må snarest mulig få arbeidsavklaringspenger igjen, vil Rødt foreslå.

Bakgrunn: Rødt krever hastebehandling av flere tusen AAP-mottakere

– Folk på AAP har ikke bufferkonto

Det haster, særlig for dem som allerede har mistet arbeidsavklaringspengene. De har falt ut av ordningen fordi de har fått dem makstida på tre år og uten å komme gjennom nåløyet med kriterier for å få unntak og to år til.

– En del har gått blakke en uke allerede. De folka der kan ikke vente to og tre måneder. De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Det er uklart hvor mange som faktisk har mistet AAP nylig uten å være ferdig avklart i Nav og helsevesen. Nav opplyste til FriFagbevegelse at rundt 4000 ville nå sin makstid på AAP i begynnelsen av oktober.

Aktuelt: Regjeringa svarer ikke på hva den har oppnådd med karensperioden i AAP-ordningen

Med i 100-dagersplanen

Kristjansson viser til at Arbeiderpartiets 100-dagers plan lover å sørge for at «personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.»

FriFagbevegelse spør Ap om de garanterer for dette i regjeringsplattformen. Ap svarer at vi må avvente regjeringsplattformen for detaljer om dette. Den skal legges fram onsdag denne uka.

Denne skaper debatt: Alenemamma Emilie måtte kaste opp før hun klarte å åpne brevet fra Nav

Ap kan ikke gi detaljer nå

Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er enige om å forlenge perioden for korona-krisestøtte ut året. Ordningene må vare så lenge krisa varer, sa Støre til VG mandag.

Ifølge VG gjelder dette også forlengelse av arbeidsavklaringspenger.

Mye lest: Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

Mange mennesker fikk forlenget arbeidsavklaringspengene sine under korona til 1. oktober, for eksempel fordi det var forsinkelser i helsevesenet og fordi mange ikke fikk vært med på tiltak for å finne ut om de kan jobbe og med hva, på grunn av korona.

Rettelse: FriFagbevegelse skrev tidligere i denne saken at det var uklart om korona-forlengelsen ville gjelde for arbeidsavklaringspenger. Vi beklager.

Warning
Annonse
Annonse