JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Å bli fattig på toppen av sykdom, er en dobbelt så tung byrde å bære, og det blir ingen friskere av. Heldigvis har jeg en behandler som støtter meg 100 prosent, sier alenemamma «Emilie». Hun har slitt med sykdom i flere år, og har lenge fryktet ett helt år uten inntekt fordi hun når makstida for arbeidsavklaringspenger. Nesten 4000 mennesker kan miste arbeidsavklaringspengene sine i begynnelsen av oktober, ifølge Nav. (Illustrasjonsfoto: Personen på bildet har ikke noe med saken å gjøre)

– Å bli fattig på toppen av sykdom, er en dobbelt så tung byrde å bære, og det blir ingen friskere av. Heldigvis har jeg en behandler som støtter meg 100 prosent, sier alenemamma «Emilie». Hun har slitt med sykdom i flere år, og har lenge fryktet ett helt år uten inntekt fordi hun når makstida for arbeidsavklaringspenger. Nesten 4000 mennesker kan miste arbeidsavklaringspengene sine i begynnelsen av oktober, ifølge Nav. (Illustrasjonsfoto: Personen på bildet har ikke noe med saken å gjøre)

Martin Guttormsen Slørdal

Flere tusen kan miste AAP-støtten

Alenemamma «Emilie» måtte kaste opp før hun klarte å åpne brevet fra Nav

Barn skal ikke leve i fattigdom fordi foreldrene har vært så uheldige å bli syke, sier alenemamma og sykepleier «Emilie».30.09.2021
07:00
15.11.2021 09:26

yngvil@lomedia.no

– Jeg er alenemor, og har lån på bolig, bil og studielån. Med økte strøm-, bensin- og matvarepriser, så vil jeg trolig ikke klare å forsørge barnet mitt dette året. Sosialhjelp vil ikke strekke til, forteller «Emilie», som er sykepleier.

Slik har hun det da FriFagbevegelse først snakker med henne.

Hun vet ikke hvor mye penger hun vil ha å leve av framover. 30. september er det slutt på arbeidsavklaringspengene hun har fått i tre år fordi hun er syk og ikke klarer å jobbe lenger. Hun håper Nav forlenger stønaden hennes.

«Emilie» rydder når FriFagbevegelse snakker med henne. Hun skal selge unna det som kan selges. Ingen får sosialhjelp før de har prøvd alt annet først for å klare seg. Hun regner på et nytt budsjett.

«Emilie» ønsker ikke å stå fram med navn, fordi hun er redd sønnen hennes skal bli mobbet for å være fattig.

– Jeg vil skåne ham mest mulig, sier hun til FriFagbevegelse. Vi kjenner «Emilies» identitet og hun har gitt oss tilgang til Nav-dokumenter om saken hennes.

Bakgrunn: Nesten 4000 mennesker kan miste arbeidsavklaringspengene i starten av oktober

Hun er usikker på framtida

Sykepleieren ble rammet av sykdom for fire år siden. Etter ett år med sykepenger, som tilsvarer full lønn, fikk hun innvilget arbeidsavklaringspenger. Tre år er tida syke og skadde vanligvis får til å vente i helsekø, til å bli utredet og behandlet i helsevesenet, og til å prøve ut jobb hos private bedrifter Nav hyrer, mens de får arbeidsavklaringspenger. Da skal man helst være ferdig. Stønaden er bare 66 prosent av lønna man hadde før man ble syk.

De tre åra har «Emilie» brukt opp. Men hun er fortsatt syk og klarer ikke å jobbe.

– Jeg har ikke klart å kombinere behandling og tiltak og har heller ikke har hatt noen arbeidsutprøving ennå, forteller hun.

Reaksjon: AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Får ikke svar

Nav-veilederen hennes på det lokale Nav-kontoret mener hun trenger mer tid enn tre år, og søkte om å forlenge arbeidsavklaringspengene.

Men dette er det en annen Nav-enhet som bestemmer, Nav Arbeid og Ytelser, og ikke det lokale Nav-kontoret som kjenner dem som trenger hjelp.

Søknaden om forlengelse av arbeidsavklaringspengene ble sendt i juni i år. Hun purret på Nav for å få svar gjentatte ganger uten å lykkes, forteller hun.

Nav opplyser at i begynnelsen av oktober har rundt 3900 mennesker fått arbeidsavklaringspenger i tre år, som er den vanlige maksperioden. Nav opplyser videre til FriFagbevegelse at «Nav prioriterer avklaringen av makstidssakene høyt, og jobber hardt for at alle får avklart sin situasjon før ytelsen opphører».

Reaksjon: Rødt krever hastebehandling av flere tusen AAP-mottakere

De tyngste dagene

– Nå er det en drøy uke igjen til karensår hvor mange av oss fortsatt ikke har fått svar på hva som skjer, sier «Emilie» når vi først er i kontakt med henne. «Karensåret» er ett helt år uten inntekt man må gjennom når Nav avslår å forlenge arbeidsavklaringspengene.

Hun beskriver ventetida og usikkerheten som en «utrolig hard belastning».

– Det har gjort meg enda sykere, sier hun.

I en e-post til FriFagbevegelse skriver hun hvor tungt det kan være:

«På de tyngste dagene nå mens vi venter på karensåret har jeg tenkt at det ville bli bedre for sønnen min om jeg tar livet av meg i stedet for at han må leve i fattigdom med meg som forelder».

Hun er redd for at noen derfor melder fra til barnevernet og at hun kan miste sønnen sin.

– Sønnen min betyr alt for meg. Mister jeg ham, har jeg ingenting igjen å leve for, sier hun.

Innsikt: Hva skjer når Nav-pengene blir satt på pause?

«Emilie» har folk rundt seg

– Jeg har heldigvis en støttende familie og en fantastisk bra behandler, forteller «Emilie».

– Nav-veilederen min er også et flott menneske som gjør så godt han kan, selv om Nav har sine føringer de må følge, forteller «Emilie».

AAP-aksjonens Facebook-side betyr svært mye for henne, den er «gull», sier hun. Gruppas leder Elisabeth Thoresen er «fantastisk», sier hun.

«Emilie» sier flere ganger at hun ønsker at FriFagbevegelse skriver om de aller mørkeste tankene hun har hatt.

– Dersom du frykter at jeg skal få mer problemer og tunge tanker av at du publiserer artikkelen, så er det helt motsatt! Kanskje kan det hjelpe oss alle. Nå er det bare åtte dager igjen, sier hun.

– Jeg er ikke alene om å ha det sånn. Dere må fortelle om dette, på vegne av oss alle, sier «Emilie».

Trenger du noen å snakke med om vonde tanker og følelser? Be om hjelp!

Ring en venn, snakk med familien din, eller gå til fastlegen. Du kan også ringe ulike hjelpetelefoner, som har åpent døgnet rundt. Du kan være anonym og de du får snakke med har taushetsplikt. Mental Helse: 116 123 og Kirkens SOS: 2240 0040

Endelig løste det seg

Fem dager igjen til 30. september. Det var lørdag ettermiddag og «Emilie» sto og lagde middag. Da kom brevet fra Nav. Hun klarte ikke åpne det med en gang, selv om hun hadde ventet på dette brevet i tre måneder. Hun fryktet innholdet. Hun ble så kvalm at hun endte på toalettet og kastet opp, forteller hun. Så åpnet hun det.

Tårene rant i strie strømmer nedover ansiktet. Alt kom ut. For en lettelse. Hun fikk forlenget retten til arbeidsavklaringspenger. Hun får ett år til med en trygg inntekt for å bruke dagene sine til å få behandling for sykdom og finne ut om hun kan jobbe igjen.

Linn (38) ble «naver»: – Jeg så et system hvor effektivitet er viktigere enn å hjelpe sårbare mennesker

AAP-aksjonen: – Hun er ikke alene

Ifølge AAP-aksjonen er ikke «Emilie» alene om å kjenne at de ikke orker mer. AAP-aksjonen jobber for at syke og skadde skal sikres arbeidsavklaringspenger helt til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet.

– Vi får daglig inn private meldinger fra personer som mister sin inntekt og arbeidsavklaringspenger nå. Av disse er det også mange som ikke orker mer og ønsker å gi opp livet. Flere nevner selvmord som en løsning, forteller AAP-aksjonsleder Elisabeth Thoresen til FriFagbevegelse.

– Jeg varslet om dette til Arbeids- og sosialdepartementet og flere andre myndigheter i 2019 og 2020. Hun viser FriFagbevegelse e-poster hun sendte.

– Men det skjer ingenting, sier Thoresen.

I fjor sendte AAP-aksjonen «Nytt varsel fra AAP-aksjonen, liv og helse i fare» til Arbeids- og sosialdepartementet og Helsedepartementet. De svarte blant annet at myndighetene i dag ikke har data som gjør det mulig å finne ut om det er sammenheng mellom kutt i ordningene til en person og senere selvmord.

FriFagbevegelse stilte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen tre spørsmål i forbindelse med denne saken.

Hans statssekretær Saida Begum (Høyre) svarte blant annet til spørsmål om «Emilies» situasjon: «Jeg har stor forståelse for at bekymringer knyttet til helsetilstand og økonomisk usikkerhet oppleves som krevende og vanskelige». Hun skrev videre at hun ikke kan kommentere denne saken konkret.

Les alle svarene her: Regjeringa svarer ikke på hva den har oppnådd med karensperioden i AAP-ordningen

Mye mindre inntekt

Arbeidsavklaringspenger er langt fra fett. Stønaden er en kraftig reduksjon i inntekt for folk som var i jobb da de ble syke: Du får bare 66 prosent av inntekten du hadde før du ble syk.

Minstesatsen for arbeidsavklaringspenger, inkludert barnetillegg på 27 kroner dagen, er på rundt 200.000 kroner i året. Dette er før skatt.

Men arbeidsavklaringspenger er en ganske forutsigbar inntekt. I motsetning til sosialstønad som man gjerne må søke om måned for måned. Alt av sparepenger må brukes før du kan få sosialhjelp, og alle andre muligheter skal være prøvd ut. For mange innebærer det at de må selge boligen sin.

– Det er barna dette er aller verst for. De fortjener ikke å leve i fattigdom fordi foreldrene har vært uheldige å bli syke. Jeg er så heldig at min sønn har en mormor som hjelper til med å dekke kostnader til fritidsaktiviteter, utstyr og opplevelser, forteller «Emilie».

Fått med deg denne? Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

Endret AAP i 2018

Den Høyre-ledede regjeringa innførte fra 2018 endringer i ordningen for arbeidsavklaringspenger. Maksperioden for hvor lenge man kunne få arbeidsavklaringspenger ble kortet ned fra fire til tre år, det ble stilt strengere krav til å komme inn i ordningen og til å forlenge maksperioden. Regjeringa innførte også stans i arbeidsavklaringspenger på ett år, «karensperioden».

Dette innebar at også syke og skadde som ikke er ferdig med sin avklaring i Nav eller helsevesenet, kan fratas arbeidsavklaringspengene i ett helt år før de kan søke om det på nytt.

Karensperioden på ett år ble innført «for å understreke at AAP er en midlertidig ytelse».

Høyre har forklart at intensjonen med endringene var tettere oppfølging og raskere avklaring av dem som mottar AAP. Høyre påpeker også at AAP er ikke ment å være en ytelse som strekker seg over mange år, og erfaring tilsa at for mange ble gående for lenge som passive mottakere av ytelsen.

Denne skaper debatt: Hva gikk galt da Geir ble mistrodd av Nav? Nå vil Nav-sjefen finne svar

De rødgrønne vil endre dette

Nav skal ikke lenger få stanse arbeidsavklaringspengene til syke og skadde, hvis de ikke er ferdig avklart i helsevesenet og Nav mot uføretrygd eller arbeid, eller en kombinasjon av trygd og jobb. Det lovet de rødgrønne partiene å ordne, hvis de vant valget. En ny regjering er trolig ikke på plass før midten av oktober.

– Mitt håp er at politikken som styrer Nav vil gi oss mulighet til å få tid til å bli friske, i stedet for å sende oss rett i fattigdom i karenstid. Det gjør oss enda sykere og som gjør avstanden til arbeidslivet enda lengre, sier hun og viser til en studie om konsekvensene av karensperioden.

– Det er ingenting jeg vil mer enn å komme i arbeid og få livet tilbake igjen, sosialt og økonomisk. Håpet er å klare det! Det tar bare lenger tid enn Nav-systemet tillater, sier «Emilie». Nå har hun fått ett år til på seg.

Etter valget: Nå må de rødgrønne politikerne holde det de har lovet, krever Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen

30.09.2021
07:00
15.11.2021 09:26Mest lest

TILSETTE HAR RETT PÅ TIPSEN: Tips er ei gåve som tilsette har eit rettskrav på, og som er eigendommen til tilsette. Det meiner LO-advokatane Håkon Angell og Fredrik Wildhagen som representerer dei tilsette på Hotel Bristol i Oslo og Fellesforbundet.

TILSETTE HAR RETT PÅ TIPSEN: Tips er ei gåve som tilsette har eit rettskrav på, og som er eigendommen til tilsette. Det meiner LO-advokatane Håkon Angell og Fredrik Wildhagen som representerer dei tilsette på Hotel Bristol i Oslo og Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Tilsette blir trekt i tips. No har dei saksøkt arbeidsgivaren

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) inviterer LO og de andre partene i arbeidslivet til møte om nytt utvalg. Her fra møte med LO i samarbeidskomiteen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) inviterer LO og de andre partene i arbeidslivet til møte om nytt utvalg. Her fra møte med LO i samarbeidskomiteen.

Martin Guttormsen Slørdal

Støre kaller inn til toppmøte for å dempe prisene og renta

Endre Sæther har fri annenhver fredag og mandag. Det er synonymt med langhelg på hytta.

Endre Sæther har fri annenhver fredag og mandag. Det er synonymt med langhelg på hytta.

Leif Martin Kirknes

Endre (63) jobber 80 prosent og får 90 prosent av lønna

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Eirik Dahl Viggen

Regjeringen vil fjerne fast støtte til Pårørendesenteret: – Jobben min er i fare

Kommentar

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Colourbox

«For hvert år som går blir det bare verre og verre å være rik i Norge»

Ulf Madsen fortsetter som forbundsleder i FLT

Ulf Madsen fortsetter som forbundsleder i FLT

Jan-Erik Østlie

Ulf Madsen er enstemmig gjenvalgt som forbundsleder i FLT


Flere saker