JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsavklaringspenger (AAP):

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Arbeiderpartiet bekrefter at ingen skal falle ut av ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) før nyttår.

Terje Pedersen / NTB

– Dette er en sårbar gruppe som vi raskt må finne en løsning for. Vi forlenger derfor ordningen fram til nyttår, sier Rigmor Aasrud (Ap) til Dagsavisen.

Under pandemien forlenget regjeringen stønadsperioden for alle AAP-mottakere. Unntaksbestemmelsen varte ut september i år. Ifølge Nav hadde 3.100 personer sin siste stønadsdag 30. september.

Denne skaper debatt: Alenemamma Emilie måtte kaste opp før hun klarte å åpne brevet fra Nav

Dagsavisen har spurt om hvor mange av disse som ikke var ferdig avklart da makstiden for å motta AAP gikk ut.

Sonja Skinnarland, konstituert arbeids- og tjenestedirektør i Nav, skriver i en e-post at det per 4. oktober var 1.520 personer som ikke hadde et «påfølgende AAP-vedtak».

Rødt ber om hastebehandling i Stortinget av AAP-saken: AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Skal se på hele AAP-ordningen

Aasrud i Arbeiderpartiet sier at den nye regjeringen raskt vil gi Nav beskjed om at ingen skal falle ut av ordningen før nyttår.

– Dette er folk som blir stående uten inntektssikring. Vi må nå få oversikt og finne ut om det er behandlingskapasiteten som har ført til at Nav ikke har fått avklart folk innen makstiden eller om det er fordi det ikke har vært nok tiltak, sier Aasrud.

Ifølge Aasrud må Nav også finne dem som de siste ukene har fått et endelig vedtak på at de er ute av AAP-ordningen. Hvordan det skal skje, kan hun foreløpig ikke svare på.

Mye lest: Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

Aasrud varsler at den nye regjeringen vil se på hele regelverket for AAP. I 2018 ble den ordinære makstiden for å motta AAP kuttet fra fire til tre år. Unntaksbestemmelsene for å få forlengelse ble også kraftig strammet inn. I tillegg innførte regjeringen en såkalt karensperiode for AAP-mottakere. Det betyr at de som ikke får forlengelse, må vente i ett år før de kan søke om å komme inn i AAP-ordningen på nytt. Dette har ført til at mange har sett seg tvunget til å søke økonomisk sosialhjelp. Å reversere AAP-innstrammingen fra 2018, har vært en viktig kampsak for SV og Rødt i valgkampen.

Denne skaper debatt: Regjeringa svarer ikke på hva den har oppnådd med karensperioden i AAP-ordningen

Ap har også vært sterkt kritisk til regjeringens innstramming. I partiets 100-dagersplan for en ny regjering, står det at Ap skal sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.

Aasrud svarer ikke klart på om den nye regjeringen går inn for å reversere endringen med karenstid i Hurdalsplattformen som presenteres onsdag.

– Det viktige er at vi sikrer at folk har en trygg inntekt. Dette handler om å ta vare på folk, sier Ap-politikeren.

Rødt-politiker Mimir Kristjánsson har varslet at partiet kommer til å legge press på regjeringen fra dag én i denne saken.

– Situasjonen er uholdbar for menneskene det gjelder. De blir skjøvet ut i fattigdom. Dette er alvorlig og må løses raskt. Vi forventer at den nye regjeringen legger fram en erklæring umiddelbart slik at disse menneskene hentes inn igjen til de er ferdig avklart. Den nye regjeringen må også fjerne karensordningen, sier Kristjánsson til Dagsavisen.

Statsbudsjettet 2022: Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

Forlenger krisemidler ut året

På søndag uttalte Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til VG at regjeringspartiene er enige om å utvide perioden for krisestøtte til arbeidstakere til nyttår.

– Vi har den holdningen at krisestøtteordningen skal vare så lenge krisen varer, sa Støre.

Vedum understreket at både støtteordningene for selvstendig næringsdrivende og arbeidstakere forlenges.

– Vi skal ha inntektssikring for både arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende som har vært en sårbar gruppe gjennom krisen. Nå er heldigvis økonomien i bedring, og vi er på rett vei.

Warning
Annonse
Annonse