JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hans Olav Lahlum tildeles forskningspris: – Forteller viktige historier om vår bevegelse

Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum tildeles Eilert Sundts forskningspris for 2021.
– Det som er litt artig, er at min forrige biografi skrev jeg om Reiulf Steen. Og Steen fikk Eilert Sundts forskningspris. Så da jeg skrev den lurte jeg litt på om jeg en gang kom til å få den prisen. Det er veldig gøy at den kom alt nå, sier Hans Olav Lahlum. (Arkivfoto)

– Det som er litt artig, er at min forrige biografi skrev jeg om Reiulf Steen. Og Steen fikk Eilert Sundts forskningspris. Så da jeg skrev den lurte jeg litt på om jeg en gang kom til å få den prisen. Det er veldig gøy at den kom alt nå, sier Hans Olav Lahlum. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

aurora@lomedia.no

Eilert Sundts forskningspris deles ut av Oslo Arbeidersamfunn til «forskere hvis vitenskapelige arbeider er av særlig relevans for arbeiderbevegelsen».

Prisen for 2021 tildeles historiker og forfatter Hans Olav Lahlum. Hoveddelen av hans historiske forfatterskap er knyttet til Arbeiderpartiet og norsk arbeiderbevegelse fra 1900- og 2000-tallet.

– Lahlum har gitt oss et nytt blikk på arbeiderbevegelsens historie og samtid. Han har skrevet nye biografier over Oscar Torp, Håkon Lie og Reiulf Steen. Røttene våre. I tillegg til bøkene «Personskifter i arbeiderpartiet», og «Slik jeg ser det nå», sammen med Hilde Harboe og Haakon Lie, sier Kjetil Staalesen, som er ansvarlig for prisen i Oslo Arbeidersamfunn, om begrunnelsen.

– Han har også knyttet sammen nåtida og det som skulle vært framtida, med sin bok om Håvard Vederhus, «Et kvart liv». Lahlum forteller viktige historier om vår bevegelse, fortsetter Staalesen.

Mye lest: Etter krigen sto titusenvis i boligkø. Harald var en av dem som flytta ut i skauen

Lahlum: – Hyggelig og inspirerende

Hans Olav Lahlum ble veldig glad da han torsdag fikk vite at han tildeles prisen.

– Det var veldig hyggelig å bli oppringt med den nyheten, sier han til FriFagbevegelse og forsetter:

– Det er en litt utradisjonell forskningspris og jeg oppfatter meg selv som en litt utradisjonell forsker og forfatter. Så dette er både veldig hyggelig og gir stor inspirasjon til videre arbeid med biografien om Gerhardsen, som jeg jobber med fram mot neste høst.

Podkasten Rørsla: Fire streiker som forandret norsk arbeidsliv

– Veldig gøy at den kom alt nå

Lahlum forteller at han noen ganger har tenkt på om han kanskje ville få denne prisen en dag.

– Det som er litt artig, er at min forrige biografi skrev jeg om Reiulf Steen. Og Steen fikk Eilert Sundts forskningspris. Så da jeg skrev den lurte jeg litt på om jeg en gang kom til å få den prisen. Det er veldig gøy at den kom alt nå, sier han.

Lahlum som er også er kjent som en aktiv samfunnsdebattant, SV-politiker og sjakkspiller, har i tillegg skrevet en rekke historiske krimromaner. Flere av dem har tematikk knyttet opp mot norsk arbeiderbevegelse på 1960- og 1970-tallet.

Eilert Sundt grunnla Oslo Arbeidersamfunn i 1864, som siden 100-årsjubileet i 1964 har delt ut Eilert Sundts forskningspris. Prisen er et kunstnerisk diplom pluss 30.000 kroner. Den overrekkes på et åpent møte til høsten, der vinneren holder sitt prisforedrag.

Tidligere vinnere inkluderer også Mari Rege, Bernt Hagtvet, Marianne Gullestad og Jon Erik Dølvik, Finn Olstad og Mari Teigen.

Denne kan du dele: Slik har arbeiderbevegelsen kjempet for bedre helse for arbeidsfolk

Historia om Solidaritet: Denne streiken skapte det første frie fagforbundet i austblokka

Warning
Annonse
Annonse