JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hege måtte avbryte rusbehandling fordi hun ble trukket i trygd: – Det var verdt å fortelle historien

Det kan bli slutt på at innlagte i rus og psykiatri blir trukket i trygd. – Vi har klart å få FrP med oss, det er veldig bra, sier SVs helsepolitiske talsperson.
Hege sier at det var verdt å fortelle historien sin i media, dersom det nå kan føre til endringer i Folketrygdloven.

Hege sier at det var verdt å fortelle historien sin i media, dersom det nå kan føre til endringer i Folketrygdloven.

Ole Palmstrøm og Colourbox

anne@lomedia.no

Fontene fortalte om Hege tidligere i år. Hun så seg nødt til å avbryte behandlingsoppholdet ved Blå Kors Borgestadklinikken i Skien, da Nav trakk henne i uføretrygden. Sosionom ved klinikken uttalte i saken at hun reagerte på strengt og urettferdig regelverk. Det gjorde også SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson. Heges historie opprørte ham så mye at han fremmet nytt lovforslag for Stortinget i april. Han vil at pasienter i rus, psykiatri og somatiske sykehusavdelinger skal slippe å bli trukket i uføretrygd mens de er innlagt. Han vil ha fjernet forskjellsbehandlingen mellom pasientgruppene. I dag blir ikke pasienter i somatikken trukket i trygd, bare innlagte i rus- og psykiatri.

Mye lest: Uføre Rune fikk advokatregning på 63.000 etter feiden med Nav. Da startet nok en konflikt

Stortinget skal stemme

Arbeids- og sosialkomiteen har nå levert sin innstilling til Stortinget.

Flertallet, som består av Ap, Høyre og KrF vil ha en utredning av regelverket, og ber regjeringen foreslå endringer i folketrygdloven som sikrer likebehandling av pasientgruppene. SVs forslag støttes av FrP og Sp og innebærer at begge pasientgrupper fritas for reduksjon i trygd.

– Vi har klart å få FrP med oss på forslaget, det er veldig bra, men svært skuffende at Ap går til Høyre, sier Nicholas Wilkinson.

Denne skaper debatt: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

(Saken fortsetter under bildet)

SVs helsepolitiske talsmann, Nicholas Wilkinson vil at pasienter i rus, psykiatri og somatiske sykehusavdelinger skal slippe å bli trukket i uføretrygd mens de er innlagt.

SVs helsepolitiske talsmann, Nicholas Wilkinson vil at pasienter i rus, psykiatri og somatiske sykehusavdelinger skal slippe å bli trukket i uføretrygd mens de er innlagt.

Pressebilde SV

Innstillingen og ulike forslag fra komiteen skal til avstemming i Stortinget 10. juni. Inntil da vil mye handle om å få Ap til å skifte syn, sier Wilkinson.

– Hvis vi får Ap til å endre syn, så vil vi få flertall for å endre folketrygdloven nå. Nå må den forskjellsbehandlingen stanses, sier han.

– Vil en utredning være et skritt i den retningen dere ønsker?

– Ap og regjeringspartiene vil ha en utredning, og det er bedre enn ingenting. Men, en eventuell endring av regelverket kan også ende opp med å bli verre. Vi kan risikere et vedtak om at pasienter i somatikk også skal bli trukket i trygd, for slik å oppnå likestilling mellom pasientgruppene, sier han.

Fram mot 10. juni vil SV lobbe det de kan mot Ap.

– Jeg vil rose FrP, de har forstått problemet. Vi ønsker ikke at syke folk skal havne i økonomisk uføre av å være innlagt i behandling, sier Wilkinson.

Selv om flertallsinnstillingen fra komiteen handler om utredning, mener han alt er åpent til Stortinget har stemt i saken i juni.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

Hege håper på endringer

Hege, som ikke ønsker etternavn, sier at det var verdt å fortelle historien sin i media, dersom det nå kan føre til endringer.

– Ja, det er på en måte verdt det, for nå blir regelverket sett på, sier hun.

Hun legger likevel ikke skjul på at det var vondt å stå fram i media, selv uten fullt navn.

– Jeg leste kommentarfeltene på sosiale medier og det burde jeg ikke gjort, sier hun.

Det kom flere sleivspark som hun reagerte på, som kommentarer om hennes kredittkortgjeld og at hun kanskje brukte pengene på røyk.

– Andre vet ingen ting om årsakene til hvorfor man har havna der man er, hvorfor jeg trengte behandling og hvorfor jeg måtte ta opp lån, sier hun.

Hege har tidligere uttalt til Fontene at dersom det blir endringer i regelverket vil hun vurdere å skrive seg inn på nytt og fullføre behandlingen.

Warning
Annonse
Annonse