JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV og stortingsrepresentant for Akershus SV.

Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV og stortingsrepresentant for Akershus SV.

Pressebilde SV

Uføretrygd:

– Uføre skal ikke trekkes i trygd mens de er innlagt, sier SVs helsepolitiske talsperson

Torsdag fremmer SV forslag i Stortinget om at pasienter i rus og psykiatri skal slippe å bli trukket i uføretrygd mens de er innlagt, slik at de likebehandles med pasienter i somatiske sykehus.08.04.2021
08:31
10.04.2021 08:48

anne@lomedia.no

– Historien om Hege som ikke hadde råd til å fullføre rusbehandling, opprører meg, sier SVs helsepolitiske talsmann Nicholas Wilkinson.

Før påske skrev Fontene om Hege (50) som valgte å avbryte behandlingsoppholdet hos Blå Kors Borgestadklinikken i Skien, da hun oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd. Hege fortalte til Fontene at hun ikke hadde råd til å være innlagt fordi hun hadde kredittkortgjeld som hun måtte betjene med uføretrygden sin.

– Uføre skal ikke trekkes i trygd mens de er innlagt, verken i somatiske sykehus eller i rus- og psykiatriske klinikker, mener han.

Gladnyhet: Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Vil endre Folketrygdloven

SV vil nå endre Folketrygdlovens §12, slik at pasienter innlagt i rus- og psykiatriske klinikker likebehandles med pasienter i somatiske sykehus. SV fremmer et forslag om dette for Stortinget i dag.

– Vi trenger en lov som er lik for alle. Vi vil at alle pasientgrupper slipper å få uføretrygden redusert mens de er innlagt, ikke at dette bare gjelder for pasienter i somatikken, sier Wilkinson.

I dag er regelverket slik: Etter innskrivingsmåneden og tre måneder i institusjon reduseres uføretrygden til 14 prosent av ytelsen, men likevel ikke til mindre enn 45 prosent av grunnbeløpet i folketrygden. Pasienten kan få beholde en større del av trygden ved å dokumentere utgifter til bolig. Dersom pasienten forsørger ektefelle eller barn, reduseres ikke trygden. Dersom pasienten er innlagt i somatisk sykehus blir ikke trygden redusert i det hele tatt. Denne forskjellsbehandlingen vil SV vekk fra.

– Loven vi har i dag er så urettferdig. At Norge tar penger fra syke og fattige folk! Uføre får så lav inntekt i utgangspunktet og den skal vi ikke trekke, sier Wilkinson.

Han legger til:

– Vi kan gjerne se på et system for at de som blir innlagt i lang tid kan betale noen av kostnadene, men det må være likt for alle. Slik det er nå er det straff for psykisk syke og rusavhengige.

Bakgrunn: Hege hadde ikke råd til å være innlagt – skrev seg ut fra rusinstitusjon

Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.

Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.

Ole Palmstrøm og Colourbox

Reduseres etter fire måneder

Det er arbeids- og sosialkomiteen som får forslaget til behandling. Heidi Nordby Lunde (H), andre nestleder i komiteen, mener det er rimelig at de nå ser på denne forskjellsbehandlingen mellom pasienter i rus/psykiatri og somatikk.

– Jeg kjenner ikke til hvorfor det er et unntak for pasienter i somatiske sykehus, slik at de ikke trekkes i uføretrygd, mens andre pasientgrupper gjør det. Det kan ha med gamle fordommer å gjøre tilbake i tid, sier hun.

Hun har lest saken om Hege og sier at det er viktig at politikerne finner gode insentiver slik at pasienter fullfører behandling og får hjelp.

– Det er uheldig for Hege at hun ikke kunne fullføre behandling. Historien hennes er et fint utgangspunkt for å vurdere endringer i lovverket, sier hun.

Mye lest: Uføre Rune fikk advokatregning på 63.000 etter feiden med Nav. Da startet nok en konflikt

Vil holde på prinsippet

Men Nordby Lunde vil ikke gå inn for at pasienter får full trygdeutbetaling mens de er innlagt i institusjoner med fri kost og losji, slik SV vil.

– Jeg synes det er et greit prinsipp at vi trekker i de sosiale ytelsene de vanligvis får, når staten overtar utgifter til livsopphold i forbindelse med innleggelse. Vi skal i alle fall ikke dekke pasientenes forbruksgjeld, sier hun.

Behandlingsoppholdet for Hege var ment å vare i et år, men etter et halvt år skrev hun seg ut. Hun opplevde at hun ikke hadde økonomi til å være innlagt.

Nordby Lunde mener staten burde se på andre løsninger for å hjelpe pasienter med økonomien i innleggelsesperioden.

– Nav burde vært behjelpelig med å få til en avtale med Heges kreditorer slik at forbrukslånet ble stoppet mens hun var innlagt. Her tenker jeg det er rimelig at det er andre ting vi hjelper med, slik at pasienten kunne fullført behandlingsopplegget, sier Nordby Lunde.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

Delte meninger

På sosiale medier har Heges historie skapt stort engasjement. Mens noen uttrykker at regelverket er «helt sykt», er det andre som påpeker at det er på sin plass at uføretrygden reduseres når folk er innlagt: «Kr 3801 er vel ikke så lite når de har gratis kost og losji? Det skulle vel dekke det meste? Men det blir kanskje lite for dem som røyker?» En annen spør: «Mener folk at man skal ha gratis institusjonsplass til mange hundre tusen og at man samtidig skal ha utbetalt ufør i tillegg?». Vedkommende legger til: «Det Hege trengte mer penger til var mer kredittkortlån. Jeg skjønner overhodet ikke hva Hege klager på i det hele tatt? Skal du få dekt alle utgifter for å leve, få terapi og behandling og i tillegg gå ut fra en institusjon med 200.000 kr på konto, da betalt av staten som er trygdepenger som ytes for at man skal overleve i samfunnet?»

Denne skaper debatt: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Vil utrede

Erlend Wiborg (Frp), som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, sier han vil se forslaget fra SV før han uttaler seg om det.

– Det er i alle fall ikke rimelig at staten dekker folks forbrukslån mens de er innlagt. Vi må heller lage en helhetlig pakke der vi sørger for å få i gang gjeldsrådgivning og andre ting som hjelper på den økonomiske situasjonen til pasientene, slik at de fullfører behandling, sier han.

– Hva tenker du om forskjellsbehandlingen mellom pasienter i rus, psykiatri og somatikk?

– Jeg har ikke vært kjent med denne problemstillingen, men det er noe vi i høyeste grad må se nærmere på, sier han.

Rigmor Aasrud (Ap), første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen skriver på epost til Fontene at Ap ba regjeringen utrede Folketrygdlovens §12 i forbindelse med uførereformen for sju år siden.

– Hva mener du i dag, bør uføretrygd reduseres når man er innlagt både i psykiatri og somatikk?

– Ja, i utgangspunktet mener vi det. Så kan det være forhold som vi ikke helt ser, derfor er det behov for å utrede, skriver hun.

Fått med deg denne? Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi

SVs forslag til Stortinget:

«SV ber regjeringen fremme nødvendige forslag til endringer i Lov om folketrygd som sikrer likebehandling mellom personer som er innlagt i psykiatriske behandlingsinstitusjoner eller rusinstitusjoner med personer som er innlagt i somatiske sykehusavdelinger, slik at begge pasientgrupper fritas for reduksjon i sine ytelser fra folketrygden.»

08.04.2021
08:31
10.04.2021 08:48Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

NTB/Tormod Ytrehus

Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv


Flere saker