JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV og stortingsrepresentant for Akershus SV.

Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV og stortingsrepresentant for Akershus SV.

Pressebilde SV

Uføretrygd:

– Uføre skal ikke trekkes i trygd mens de er innlagt, sier SVs helsepolitiske talsperson

Torsdag fremmer SV forslag i Stortinget om at pasienter i rus og psykiatri skal slippe å bli trukket i uføretrygd mens de er innlagt, slik at de likebehandles med pasienter i somatiske sykehus.08.04.2021
08:31
10.04.2021 08:48

anne@lomedia.no

– Historien om Hege som ikke hadde råd til å fullføre rusbehandling, opprører meg, sier SVs helsepolitiske talsmann Nicholas Wilkinson.

Før påske skrev Fontene om Hege (50) som valgte å avbryte behandlingsoppholdet hos Blå Kors Borgestadklinikken i Skien, da hun oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd. Hege fortalte til Fontene at hun ikke hadde råd til å være innlagt fordi hun hadde kredittkortgjeld som hun måtte betjene med uføretrygden sin.

– Uføre skal ikke trekkes i trygd mens de er innlagt, verken i somatiske sykehus eller i rus- og psykiatriske klinikker, mener han.

Gladnyhet: Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Vil endre Folketrygdloven

SV vil nå endre Folketrygdlovens §12, slik at pasienter innlagt i rus- og psykiatriske klinikker likebehandles med pasienter i somatiske sykehus. SV fremmer et forslag om dette for Stortinget i dag.

– Vi trenger en lov som er lik for alle. Vi vil at alle pasientgrupper slipper å få uføretrygden redusert mens de er innlagt, ikke at dette bare gjelder for pasienter i somatikken, sier Wilkinson.

I dag er regelverket slik: Etter innskrivingsmåneden og tre måneder i institusjon reduseres uføretrygden til 14 prosent av ytelsen, men likevel ikke til mindre enn 45 prosent av grunnbeløpet i folketrygden. Pasienten kan få beholde en større del av trygden ved å dokumentere utgifter til bolig. Dersom pasienten forsørger ektefelle eller barn, reduseres ikke trygden. Dersom pasienten er innlagt i somatisk sykehus blir ikke trygden redusert i det hele tatt. Denne forskjellsbehandlingen vil SV vekk fra.

– Loven vi har i dag er så urettferdig. At Norge tar penger fra syke og fattige folk! Uføre får så lav inntekt i utgangspunktet og den skal vi ikke trekke, sier Wilkinson.

Han legger til:

– Vi kan gjerne se på et system for at de som blir innlagt i lang tid kan betale noen av kostnadene, men det må være likt for alle. Slik det er nå er det straff for psykisk syke og rusavhengige.

Bakgrunn: Hege hadde ikke råd til å være innlagt – skrev seg ut fra rusinstitusjon

Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.

Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.

Ole Palmstrøm og Colourbox

Reduseres etter fire måneder

Det er arbeids- og sosialkomiteen som får forslaget til behandling. Heidi Nordby Lunde (H), andre nestleder i komiteen, mener det er rimelig at de nå ser på denne forskjellsbehandlingen mellom pasienter i rus/psykiatri og somatikk.

– Jeg kjenner ikke til hvorfor det er et unntak for pasienter i somatiske sykehus, slik at de ikke trekkes i uføretrygd, mens andre pasientgrupper gjør det. Det kan ha med gamle fordommer å gjøre tilbake i tid, sier hun.

Hun har lest saken om Hege og sier at det er viktig at politikerne finner gode insentiver slik at pasienter fullfører behandling og får hjelp.

– Det er uheldig for Hege at hun ikke kunne fullføre behandling. Historien hennes er et fint utgangspunkt for å vurdere endringer i lovverket, sier hun.

Mye lest: Uføre Rune fikk advokatregning på 63.000 etter feiden med Nav. Da startet nok en konflikt

Vil holde på prinsippet

Men Nordby Lunde vil ikke gå inn for at pasienter får full trygdeutbetaling mens de er innlagt i institusjoner med fri kost og losji, slik SV vil.

– Jeg synes det er et greit prinsipp at vi trekker i de sosiale ytelsene de vanligvis får, når staten overtar utgifter til livsopphold i forbindelse med innleggelse. Vi skal i alle fall ikke dekke pasientenes forbruksgjeld, sier hun.

Behandlingsoppholdet for Hege var ment å vare i et år, men etter et halvt år skrev hun seg ut. Hun opplevde at hun ikke hadde økonomi til å være innlagt.

Nordby Lunde mener staten burde se på andre løsninger for å hjelpe pasienter med økonomien i innleggelsesperioden.

– Nav burde vært behjelpelig med å få til en avtale med Heges kreditorer slik at forbrukslånet ble stoppet mens hun var innlagt. Her tenker jeg det er rimelig at det er andre ting vi hjelper med, slik at pasienten kunne fullført behandlingsopplegget, sier Nordby Lunde.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

Delte meninger

På sosiale medier har Heges historie skapt stort engasjement. Mens noen uttrykker at regelverket er «helt sykt», er det andre som påpeker at det er på sin plass at uføretrygden reduseres når folk er innlagt: «Kr 3801 er vel ikke så lite når de har gratis kost og losji? Det skulle vel dekke det meste? Men det blir kanskje lite for dem som røyker?» En annen spør: «Mener folk at man skal ha gratis institusjonsplass til mange hundre tusen og at man samtidig skal ha utbetalt ufør i tillegg?». Vedkommende legger til: «Det Hege trengte mer penger til var mer kredittkortlån. Jeg skjønner overhodet ikke hva Hege klager på i det hele tatt? Skal du få dekt alle utgifter for å leve, få terapi og behandling og i tillegg gå ut fra en institusjon med 200.000 kr på konto, da betalt av staten som er trygdepenger som ytes for at man skal overleve i samfunnet?»

Denne skaper debatt: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Vil utrede

Erlend Wiborg (Frp), som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, sier han vil se forslaget fra SV før han uttaler seg om det.

– Det er i alle fall ikke rimelig at staten dekker folks forbrukslån mens de er innlagt. Vi må heller lage en helhetlig pakke der vi sørger for å få i gang gjeldsrådgivning og andre ting som hjelper på den økonomiske situasjonen til pasientene, slik at de fullfører behandling, sier han.

– Hva tenker du om forskjellsbehandlingen mellom pasienter i rus, psykiatri og somatikk?

– Jeg har ikke vært kjent med denne problemstillingen, men det er noe vi i høyeste grad må se nærmere på, sier han.

Rigmor Aasrud (Ap), første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen skriver på epost til Fontene at Ap ba regjeringen utrede Folketrygdlovens §12 i forbindelse med uførereformen for sju år siden.

– Hva mener du i dag, bør uføretrygd reduseres når man er innlagt både i psykiatri og somatikk?

– Ja, i utgangspunktet mener vi det. Så kan det være forhold som vi ikke helt ser, derfor er det behov for å utrede, skriver hun.

Fått med deg denne? Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi

SVs forslag til Stortinget:

«SV ber regjeringen fremme nødvendige forslag til endringer i Lov om folketrygd som sikrer likebehandling mellom personer som er innlagt i psykiatriske behandlingsinstitusjoner eller rusinstitusjoner med personer som er innlagt i somatiske sykehusavdelinger, slik at begge pasientgrupper fritas for reduksjon i sine ytelser fra folketrygden.»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2021
08:31
10.04.2021 08:48Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker