JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.

Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.

Ole Palmstrøm og Colourbox

Uføretrygd:

Hege hadde ikke råd til å være innlagt – skrev seg ut fra rusinstitusjon

Da Nav trakk Hege i uføretrygden, ble hun tvunget til å avbryte behandlingsoppholdet ved Blå Kors. – Jeg ble fratatt alle pengene mine, sier hun.


30.03.2021
07:00
06.05.2021 10:13

anne@lomedia.no

– Det tok ikke mange ukene etter at jeg var skrevet ut før jeg hadde min første fest. Jeg var ikke sterk nok. Jeg ville tilbake og fullføre behandlingen, men kunne ikke, sier Hege (50), som er uføretrygdet.

Av hensyn til familiemedlemmer ønsker hun ikke stå fram med fullt navn.

Kraftig redusert trygd

Uføre som legges inn på rusinstitusjoner, får trygden kraftig redusert tre måneder etter måneden de blir skrevet inn. Sosionom Nina Bråthen Goa ved Blå Kors Borgestadklinikken i Skien reagerer sterkt på hvordan regelverket slår ut for noen av deres pasienter.

– Vi opplever at pasienter avslutter behandlingsoppholdet fordi de ikke har økonomi til å være hos oss, sier hun.

Les også: AAP-aksjonen: – Det tar i snitt 7,5 år å bli avklart for uføretrygd, men syke får penger i bare fire år

Uføretrygd reduseres ikke for pasienter i somatiske sykehus.

– Det er en merkelig forskjellsbehandling. Skillet mellom somatikk og rus- og psykiatri henger ikke på greip. Uføre pasienter i rusinstitusjoner blir nærmest sett på som at de ikke har noe liv de skal tilbake til, sier Goa.

Skrev seg ut etter halvt år

Hege ble innlagt ved Blå Kors Borgestadklinikken i Skien september 2019.

Etter å ha vært innlagt noen måneder, fikk hun brev fra Nav om at de hadde redusert uføretrygden hennes fra 23.318 kroner i måneden til 6.844 kroner. Dette er i tråd med regelverket:

Etter innskrivingsmåneden og tre påfølgende måneder i institusjon, reduseres uføretrygden til 14 prosent av ytelsen, men likevel ikke til mindre enn 45 prosent av grunnbeløpet i folketrygden. Pasienten kan få beholde en større del av trygden ved å dokumentere utgifter til bolig, slik Hege gjorde. Dersom pasienten forsørger ektefelle eller barn, reduseres ikke trygden (se fakta).

Oppholdet for Hege var ment å vare i et år, men etter et halvt år skrev hun seg ut. Hun hadde flere utgifter enn å betale for husleie og boligforsikring.

– Jeg ble fratatt alle pengene mine. Jeg hadde forbrukslån. Det ville blitt et sant kaos å komme hjem til det etter endt behandling, sier Hege.

Strengere Nav-regler

Nav opplyser at faste og nødvendige utgifter til bolig kan føre til at det ikke skal gjøres noen reduksjon i trygden, eller at reduksjonen blir mindre enn det som ellers følger av loven.

I Heges tilfelle tok Nav hensyn til at hun hadde husleie på 3.000 kroner og husforsikring til 99 kroner måneden. Hun fikk uføretrygd for å dekke dette. Men det tas ikke høyde for andre utgifter, med mindre man forsørger barn eller ektefelle.

Les også: Uføre Rune fikk advokatregning på 63.000 etter feiden med Nav. Da startet nok en konflikt

Etter at Folketrygdloven ble endret i 2015, er reglene blitt strengere, forklarer Navs avdelingsdirektør Liv T. Espedal:

– Ordlyden i lovbestemmelsen ble endret med virkning fra 1. januar 2015, og endringen innebar ganske riktig en innskjerping. Etter dagens ordlyd er kun utgifter til bolig omfattet. Det innebærer at det ikke lenger åpnes for å inkludere andre utgifter slik man hadde adgang til før. Dette er også kommentert i forarbeidene til lovbestemmelsen, sier Espedal.

Kan utvise skjønn

I retningslinjene til Nav står det at «det forutsettes at Nav utviser et visst skjønn» i vurderingen av disse sakene som gjelder reduksjon av uføretrygd, «gjerne i samarbeid med institusjonen».

– Hva betyr det?

– Skjønnet som Nav kan vise er knyttet til hensikten med bestemmelsen, som er at den uføretrygdede skal kunne beholde boligen sin. Det betyr at skjønnsvurderingen handler om hva som må anses som nødvendige boligutgifter. Det er ikke slik at Nav skjønnsmessig kan ta hensyn til utgifter som er knyttet til andre forhold enn bolig, sier Espedal.

Hun opplyser at antall saker knyttet til dette temaet er begrenset. For hele 2020 behandlet Nav Klageinstans rundt 20 saker som gjaldt reduksjon av uføretrygd under opphold i institusjon.

– Et fryktelig nederlag

Før Hege ga opp behandlingsoppholdet, klaget hun til Nav klageinstans. Hun viste til at hun hadde flere utgifter enn til bolig, men fikk avslag. I avslaget skrev Nav at det ikke foreligger hjemmel i loven til å dekke andre utgifter. Da så hun ingen annen utvei enn å si fra seg plassen.

– Behandlingen betydde mye for meg. Jeg er ikke rusfri, så jeg hadde trengt å stå løpet ut. Det er et fryktelig nederlag. Den første måneden hjemme var spesielt turbulent. Jeg var redd, sier hun.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

Sosionom Nina Bråthen Goa ved Blå Kors Borgestadklinikken påpeker at det ikke er uvanlig at pasientene deres har en komplisert økonomi.

– Selv om pasientene får kost og losji, er det ikke gratis å være innlagt. De reiser hjem på permisjon, de trenger klær og hygieneartikler, og har andre utgifter de betaler på. Det er forferdelig at pasienter som trenger behandling opplever at de ikke har råd til å være innlagt, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Sosionom Nina Bråthen Goa reagerer på regelverket som forskjellsbehandler pasienter i rus- og psykiatri med pasienter i somatiske sykehus.

Sosionom Nina Bråthen Goa reagerer på regelverket som forskjellsbehandler pasienter i rus- og psykiatri med pasienter i somatiske sykehus.

Privat

Stilles i etisk dilemma

Sosionomen opplever å bli satt i et etisk dilemma, fordi dette er pasienter som trenger behandling.

– Skal vi oppfordre dem til ikke å melde fra til Nav, eller skal vi fortelle dem at hvis de legger seg inn hos oss så får de veldig dårlig råd? Vi står i skvis! Jeg synes det er et etisk dilemma, sier Goa.

Hun har hatt kontakt med kolleger på andre behandlingsinstitusjoner som sliter med det samme strenge regelverket for pasientene sine.

– De opplever at det er vanskelig å trene på daglige ferdigheter når pasientene ikke har inntekt. Noen har måttet søke sosialtjenesten om hjelp. Pasienter har også fått krav på feilutbetalt trygd etter oppholdet, sier hun.

Da helseminister Bent Høie (H) besøkte institusjonen for en tid tilbake, tok de problemstillingen opp med ham. Han viste til at det er Arbeids- og sosialdepartementets ansvar.

– Klinikken er underlagt Helsedepartementet, som bruker masse penger på et slikt behandlingstilbud, og så er det et annet departement som gjør at dette skjærer seg. Reglene er for strenge, sier Goa.

Departementet svarer

Statssekretær Saida Begum (H) i Arbeids- og sosialdepartementet skriver i en epost til Fontene at trygdeytelser til livsopphold reduseres ved langvarige opphold på institusjon der den innlagte har fri kost og losji.

– Det er viktig å understreke at ytelsen ikke blir redusert i innleggelsesmåneden og de tre neste månedene. Etter dette blir ytelsen redusert, men den innlagte får fortsatt beholde en del av ytelsen. Den reduseres ikke når pasienten forsørger ektefelle eller barn, skriver hun.

– Ansatte i rusinstitusjoner mener uføre pasienter behandles som om de ikke skal tilbake til samfunnet. Hva tenker politisk ledelse om dette?

– Reglene er ikke begrunnet i om pasienten antas å skulle tilbake til samfunnet eller ikke, men om pasienten er innlagt på en institusjon med fri kost og losji, svarer Begum.

– Hva er grunnen til forskjellsbehandlingen mellom pasienter i somatiske sykehus og pasienter i psykiatri og rusomsorg?

– For pasienter på somatiske avdelinger er det noen unntak. Disse får beholde uføretrygd og pensjoner uredusert også ved langvarige opphold. Dette unntaket kom inn for over 20 år siden etter vedtak i Stortinget. For mottakere av sykepenger og arbeidsavklaringspenger gjelder ikke unntaket. De får altså redusert ytelsen fra den fjerde måneden etter innleggelsen.

– Er det aktuelt å endre lovverket?

– Departementet er kjent med problemstillingen, og vi er i gang med å vurdere om dagens regler er hensiktsmessige. Det er for tidlig å si når resultatet av denne vurderingen vil foreligge, svarer Begum.

 Statssekretær Saida Begum (H) vil se på regelverket som rammer uføre i rusinstitusjoner.

Statssekretær Saida Begum (H) vil se på regelverket som rammer uføre i rusinstitusjoner.

Hans Kristian Thorbjørnsen

Uføretrygd under opphold i institusjon

Personer som mottar uføretrygd, får ytelsen redusert under opphold i en institusjon med fri kost og losji under statlig ansvar. Uføretrygden blir ikke redusert under opphold i somatiske sykehusavdelinger.

Uføretrygd gis uten reduksjon i innleggelsesmåneden og de tre påfølgende månedene. Deretter blir uføretrygden redusert og skal under oppholdet utgjøre 14 prosent av uføretrygden. Ytelsen skal likevel utgjøre minst 45 prosent av grunnbeløpet.

Uføretrygden skal ikke reduseres når vedkommende forsørger ektefelle eller barn. Dersom vedkommende har faste og nødvendige utgifter til bolig, kan arbeids- og velferdsetaten bestemme at uføretrygden ikke skal reduseres eller reduseres mindre.

Kilde: §12-19 i Folketrygdloven

30.03.2021
07:00
06.05.2021 10:13

Uføretrygd under opphold i institusjon

Personer som mottar uføretrygd, får ytelsen redusert under opphold i en institusjon med fri kost og losji under statlig ansvar. Uføretrygden blir ikke redusert under opphold i somatiske sykehusavdelinger.

Uføretrygd gis uten reduksjon i innleggelsesmåneden og de tre påfølgende månedene. Deretter blir uføretrygden redusert og skal under oppholdet utgjøre 14 prosent av uføretrygden. Ytelsen skal likevel utgjøre minst 45 prosent av grunnbeløpet.

Uføretrygden skal ikke reduseres når vedkommende forsørger ektefelle eller barn. Dersom vedkommende har faste og nødvendige utgifter til bolig, kan arbeids- og velferdsetaten bestemme at uføretrygden ikke skal reduseres eller reduseres mindre.

Kilde: §12-19 i Folketrygdloven




Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker