JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energi og Norsk Industri:

Industri Energi og Norsk Industri krever at offentlige bygg skal ha norsk design

Fremmer krav for å styrke design- og ferdigvareindustrien i Norge. Det kan gi nesten 30.000 nye arbeidsplasser.
Norske designprodukter må velges i det nye regjeringskvartalet, krever Norsk Industri og Industri Energi.

Norske designprodukter må velges i det nye regjeringskvartalet, krever Norsk Industri og Industri Energi.

Statsbygg/Team Urbis

helge@lomedia.no

Industri Energi og Norsk Industri har gjennom flere år samarbeidet om et løft for møbelindustrien i Norge. Våren 2020 ble dette samarbeidet styrket og prosjektet «Velg Norsk Design», som favner hele design- og ferdigvareindustrien, ble startet som et ledd i samarbeidet.

Blant ønskene er et nytt eksportkontor og at norske designprodukter må velges i norske signalbygg, slik som det nye regjeringskvartalet.

May-Liss er med i kampanje for norsk design: – Jeg håper virkelig at våre møbler blir kjøpt av flere folk i Norge

Stolt av mye

– Norsk design- og ferdigvareindustri har så uendelig mye å være stolt av. Norske offentlige signalbygg bør være utstillingsvindu for disse flotte produktene. Her har vi mye å lære av Danmark og Italia, som bevist trekker fram egen design i det offentlige rom, sier nestleder i Industri Energi, Terje Valskår, til FriFagbevegelse.

En viktig del av prosjektet har vært å synliggjøre mangfoldet av kvalitetsprodukter som norsk design- og ferdigvareindustri har å by på.

I den sammenheng er det produsert en film for sosiale medier, og en egen hjemmeside for «Velg Norsk Design» hvor en for første gang har samlet alle produktene.

Les også: Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen

– Denne felles satsingen for norsk design- og ferdigvareindustri har blitt veldig godt mottatt, både av tillitsvalgte, bedriftene og ikke minst bredt politisk, sier nestleder i Industri Energi, Terje Valskår, til FriFagbevegelse.

Det skjer også mye positivt innen designindustrien i Norge for tiden. Jan Christian Vestre går blant annet egne veier med familieselskapet Vestre AS. Med ansatte i fem land og utemøbler som sitt visittkort på selveste Times Square i New York, setter han opp en gigantisk møbelfabrikk like ved svenskegrensa på Magnor. Prislappen er 300 millioner kroner. Fabrikken skal fra neste høst sysselsette 30 ansatte og etterhvert opp mot 70 ansatte.

Fem politiske krav

En helt avgjørende del i samarbeidet mellom Industri Energi og Norsk Industri har vært fem forente politiske krav for å styrke design- og ferdigvareindustrien.

Mye lest: James og Kristoffer får ikke lønn – nå er de utestengt fra jobben

I midten av november hadde Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, møte med statssekretær i Næringsdepartementet, Lucie Sunde-Eidem, hvor de la fram fem konkrete forslag for å fremme norsk design- og ferdigvareindustri:

* Eksportutviklingsordning – eksportkontor.

* FoU-program (offentlig utredning) for forretningsdrevet innovasjon.

* Et nytt kompetansesenter

* Økte rammer for investeringstilskudd

* Sikre norsk innhold i offentlige bygg

Overordnet er de fire første kravene knyttet til eksport og mulighetene som ligger i økt eksport, mens sistnevnte er rettet mot hjemmemarkedet og offentlige innkjøp.

Dersom en lykkes i å doble eksporten fra design- og ferdigvareindustrien innen 2030 kan dette gi store gevinster for hele landet.

Ifølge en undersøkelse foretatt av Menon i 2019, kan en dobling av eksporten gi Norge nesten 30 000 nye arbeidsplasser, samt øke brutto nasjonalprodukt med mer enn en prosent.

Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

Dette krever imidlertid en politisk vilje i form av et viss antall millioner for å målrette og styrke eksportgraden til bransjen.

Være eller ikke være

– I min verden er dette en satsing vi som land ikke har råd til å si nei til. Dette kan bety et være eller ikke være for flere små og store lokalsamfunn i form av sikre arbeidsplasser, bosetting og inntekter til staten. Her forventer jeg at politikerne nå har mot og vilje til å løfte norsk design- og ferdigvareindustri og gi den nødvendige drahjelpen for et nytt eksporteventyr, mener Terje Valskår.

– I tillegg til de mulighetene som ligger i økt eksport kan vi gi design- og ferdigvareindustrien et løft her hjemme ved å aktivt bruke offentlig signalbygg som utstillingsvindu for vår egen industri, mener han.

Norsk design og ferdigvareindustri

Produksjonsverdi: 121 milliarder kroner.

Ansatte: 60 000

Bedrifter: 7 700

(SSB, 2016)

Warning
Annonse
Annonse

Norsk design og ferdigvareindustri

Produksjonsverdi: 121 milliarder kroner.

Ansatte: 60 000

Bedrifter: 7 700

(SSB, 2016)