– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.
Leni Aurora Brækhus
Fagorganisering som uføretrygdet:
Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til
Vibeke Heiberg Knagenhjelm som er uføretrygdet og jobber, har blitt nektet å melde seg inn igjen i Fagforbundet. – Gråsone, mener forbundet. – Kinkig situasjon, mener LO.
aurora@lomedia.no
Som yrkesaktiv, har Vibeke Heiberg Knagenhjelm vært fagorganisert hele veien. Først i Handel og Kontor da hun jobbet i butikk, ellers i Fagforbundet som pedagog. Hun synes det er viktig å ha en fagforening i ryggen.
– Jeg har alltid vært fagorganisert. Men da jeg ble ufør meldte jeg meg ut. Jeg hadde ikke råd til å være medlem. Økonomien ble vanskelig, sier hun til FriFagbevegelse.
Vibeke har jobbet hele sitt voksne liv, men sjelden fulltid.
– Fordi jeg har hatt utfordringer med helsa har jeg vært sykmeldt i perioder, og hatt arbeidsavklaringspenger (AAP) i perioder. Til slutt har jeg fått uføretrygd, først delvis og så fullt for omtrent fire år siden, sier hun.
Vibeke er utdannet steinerpedagog og billedkunstpedagog innenfor steinerskolesystemet. Hun har jobbet både i steinerbarnehage og -skole, og i perioder i offentlig barnehage, på sykehjem og i butikk, blant annet.
– Nå har jeg funnet meg til rette med å jobbe som aktivitetskontakt i Oslo kommune. Jeg har jobbet der de siste tre årene, som en-til-en aktivitetskontakt for demente. Jeg jobber 10–15 prosent av en full stilling, forteller Vibeke.
Ble avvist
Da hun etter hvert begynte å jobbe igjen, ville Vibeke gjerne melde seg inn i Fagforbundet igjen.
Hun tok kontakt og forklarte situasjonen, at hun er 100 prosent uføretrygdet, men jobber ved siden av. Til hennes store skuffelse ble hun avvist på bakgrunn av sin uførhet.
Dette var vanskelig for henne å godta, så hun tok kontakt flere ganger, men ble avvist på ny.
Det ble vist til at Fagforbundet er en arbeidstakerorganisasjon, og så lenge man er i jobb kan man melde seg inn, men ikke hvis man er 100 prosent uføretrygdet.
– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke.
Fått med deg denne? Slik takler du det å miste jobben. Se psykologens råd
Uføre oppfordres til å jobbe så mye som mulig
Uføretrygdede har ikke bare lov til å være i arbeid, det oppfordres til at de skal jobbe så mye som mulig.
Trygdereformen som ble innført i 2015, skulle gjøre det enklere for dem som har uføretrygd å kombinere arbeid og trygd. Blant annet ble en ettårig karantene, før uføretrygdede kunne begynne å jobbe, fjernet. Og mens det tidligere var en grense for hvor mye uføretrygdede kunne ha i arbeidsinntekt, er det nå lagt opp til at de kan jobbe så mye de klarer. Trygdeutbetalingene justeres etter hvor mye den enkelte til enhver tid har i arbeidsinntekt.
Vibeke som har slitt med psykiske helseutfordringer, kan ikke jobbe mye, men hun kan jobbe litt. Og det er viktig for henne å gjøre det. Ikke bare for å få bedre økonomi, men også for helsa og selvbildet.
– Behandling utgjør bare en liten del av det som gjør deg frisk fra psykisk sykdom. Det å ha et nettverk, venner og en jobb vil løfte og styrke det som er friskt i deg, forklarer hun.
– Det føles også godt og viktig å kunne gi noe tilbake til det som jeg mener er et godt samfunn, som tar vare på deg når du har utfordringer.
Og som arbeidstaker, er det viktig for Vibeke å kunne være fagorganisert, på lik linje med andre arbeidstakere.
– Jeg synes det er litt tungt alltid å skulle assosieres med den ene helseutfordringen jeg har hatt. Jeg har meldt meg inn i Mental Helse som er en pasientrettighetsorganisasjon, for jeg synes det er viktig å ha noen i ryggen. Men jeg skulle ønske jeg var likeverdig arbeidstaker på linje med andre som jobber, selv om jeg også har trygd.
– For meg er det viktig å få fram at jeg er arbeidstaker først og fremst; jeg jobber jo.
Studie: Folk blir syke av å være arbeidsledige – det hjelper lite at flere er i samme båt
Fagforbundet: – I en gråsone
Vi spør Karin Bøyum, som er leder i organisasjonsavdelingen i Fagforbundet: Kan man melde seg inn i Fagforbundet hvis man er 100 prosent uføretrygdet?
– Vi er en arbeidstakerorganisasjon, og så lenge du har inntektsgivende arbeid, kan du melde deg inn. Men dersom du er i jobb gjennom tiltak der du får utbetalt stønad, og altså ikke får utbetalt ordinær lønn, anser vi ikke det som inntektsgivende arbeid, svarer Bøyum.
Hun mener Vibekes tilfelle er i en gråsone, og at det er derfor hun fra ulike hold i organisasjonen, har fått beskjed om at hun ikke kan melde seg inn.
– Dette tilfellet er i en gråsone gjennom at vedkommende har inntektsevne selv om vedkommende er uføretrygdet. Jeg vil anbefale vedkommende om å ta kontakt med fagforeningen på nytt for vurdering av medlemskap basert på opplysningen om inntekt, sier Bøyum til FriFagbevegelse.
Denne skaper debatt: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp: – De ville ha meg ut fra dag én
LO: Kinkig situasjon
LO-sekretær Terje Olsson, som har vært med i LOs ledelse siden 2013, forteller at problemstillingen med medlemskap for uføretrygdede som også jobber, ikke har vært diskutert i LO sentralt i hans tid.
– Dette har med hvert enkelt forbunds vedtekter å gjøre. Vedtektene varierer fra forbund til forbund, men mange har med en formulering om at man skal være i arbeid for å søke medlemskap. Så det er opp til hvert forbund å gjøre en tolkning av dette ut ifra sine vedtekter, sier Olsson til FriFagbevegelse.
– Men det er klart det er en kinkig situasjon for dem det gjelder. Samfunnsutviklingen går jo, legger han til.
LO-sekretæren forklarer at vedtektene kan endres hvert fjerde år.
– Dette er kanskje en problemstilling som forbundene bør ta med seg inn i landsmøtene sine, om man skal gjøre noe med vedtektene med tanke på denne gruppen som er uføretrygdet og jobber, sier Olsson.
Nav har aldri sett noe lignende: James og Kristoffer får ikke lønn – nå er de utestengt fra jobben
Usikre inntekter
Vibeke er klar på at også de som jobber ved siden av trygd, kan støte på utfordringer med arbeidsgiver. Selv har hun spørsmål hun tror hun kunne fått svar på med hjelp fra en fagforening.
– Jeg vil veldig gjerne rose arbeidsgiveren min. De gjør en veldig god jobb, og skaper en flott arbeidsplass. Men jeg ser jo at kommunen bruker ordningen med oppdragstaker og oppdragsgiver for aktivitetskontakter, selv om vi gjør jobben år etter år.
Hun forklarer at de som er oppdragstakere i stedet for å være ansatt, for eksempel ikke alltid har så gode betingelser hvis brukeren melder avbud en dag.
– Det er en litt usikker arbeidssituasjon. Jeg er nysgjerrig på hvorfor det er slik, og på hvorfor det er slik at jeg kan få oppdraget på nytt hvert år, men ikke får ansettelse. Jeg kan ikke jussen godt nok til at jeg vet eller forstå om det er rett. Men konsekvensen er at inntektene blir mer usikre for meg.
– Hvis jeg på et tidspunkt ønsket å snakke med sjefen min om dette, hadde det vært fint med en fagforening i ryggen, sier Vibeke.
Mye lest: Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus
Uføre bør ikke melde seg ut
Leder i organisasjonsavdelingen i Fagforbundet, Karin Bøyum understreker at det ikke anbefales å melde seg ut når man blir ufør.
– Det er kjempeviktig at du ikke melder deg ut fordi du blir ufør. Det øyeblikket du melder deg ut, mister du tilgang på forsikringsordningene som er inkludert i medlemskapet.
– Både uføre og pensjonister betaler mindre i kontingent i året enn det koster å kjøpe innboforsikring for ett år. Ta heller kontakt og forklar at du har blitt ufør, da går kontingenten ned, råder hun.
For øyeblikket ligger kontingenten for uføre i Fagforbundet på 910 kroner per år.
Uføretrygd og arbeid
* Selv om du får uføretrygd kan du jobbe så mye du har mulighet til. Det lønner seg å jobbe fordi uføretrygd og inntekt er høyere enn uføretrygd alene, skriver Nav på sine nettsider.
* Det er en grense for hvor mye inntekt du kan ha før uføretrygden justeres noe ned. Det vil likevel lønne seg å jobbe. Uføretrygden justeres opp hvis inntekten din blir lavere igjen.
* Du kan tjene inntil 0,4 G (grunnbeløpet i folketrygden) i året uten at det får konsekvenser for utbetalingen av uføretrygd.
* Er du gradert (delvis) uføretrygdet har du en individuelt fastsatt inntektsgrense du må forholde deg til. Den regnes ut fra hvor mye du tjener og det Nav har fastsatt at du har mulighet til å ha i inntekt ved siden av uføretrygden.
* Hvis du har fått innvilget tiltaket «Varig tilrettelagt arbeid», er inntektsgrensen 1 G.
* Får du omsorgsstønad eller fosterhjemsgodtgjørelse regnes det som inntekt. Det samme gjelder andre ytelser eller annet arbeid som gir pensjonsgivende inntekt.
* Tjener du over inntektsgrensen vil du beholde inntekten, men uføretrygden reduseres noe.
* Samlet sett vil du sitte igjen med mer, fordi det bare er en andel av inntekten over inntektsgrensen som fører til reduksjon av uføretrygden.
* For å sikre at du får riktig utbetaling av uføretrygd må du melde fra til Nav når du forventer å få en årsinntekt som er høyere enn inntektsgrensen din, eller årsinntekten din endrer seg fra det du tidligere har meldt inn.
* Hvis du har fått utbetalt for lite eller for mye uføretrygd foretar Nav et etteroppgjør. Dette gjøres hver høst når skatteoppgjøret er klart.
Kilde: Nav.no
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim
«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie