JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisepakke åtte

Krisepakke: – Bedre enn fryktet, men langt fra godt nok, mener opposisjonen

Tirsdag skal krisepakke nummer åtte bankes i Stortinget. Opposisjonen er på langt nær fornøyd med resultatet, etter at finanskomiteen fredag kveld avga sin innstilling.
Eigil Knutsen er finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Eigil Knutsen er finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Kari Bernardini

helge@lomedia.no

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Eigil Knutsen, mener resultatet er bedre enn fryktet, men langt fra godt nok.

– Når regjeringen og Frp finner sammen, blir ikke resultatet rettferdig krisepolitikk, sier Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.

Han sier at det for Arbeiderpartiet har vært viktig å presse regjeringen mot en mer rettferdig krisepolitikk der krisepengene redder arbeidsplasser, ikke aksjonærene.

Feriepenger på dagpenger: Kamilla (44) trodde hun skulle få feriepenger på dagpenger. Nå føler hun seg lurt

– Så lenge de store kan ta ut utbytte, mens de små bedriftene ikke får den støtten de trenger, er vi ikke fornøyd. Krisen rammer skjevt, og gjennom krisepolitikken må vi rette opp i disse skjevhetene. Det er skuffende, men ikke overraskende at regjeringen ikke evner å gjøre noe med dette, sier Eigil Knutsen.

19. januar ble flertallet på Stortinget enige om en rekke forslag som regjeringen måtte følge opp. Mange av disse følges nå opp av konkrete bevilgninger.

– Det er godt at milliarden vi fikk på plass for å gi bedre tilbud om opplæring og oppfølging til arbeidsledige og permitterte snart kan settes i sving. Med rekordhøy arbeidsledighet må fellesskapet stille kraftig opp, mener han.

• Mye lest: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

Psykisk helse

Arbeiderpartiet har krevd mer enn 400 millioner kroner ekstra til psykisk helse. På landsstyremøte i partiet nylig sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at en psykisk helsekrise vil etterfølge koronakrisen.

– Vi får flere ensomme, flere som lider av angst og depresjon. Vi ser en kraftig økning av henvendelser, innleggelser og selvmord. Det finnes en vaksine mot covid-19, men ingen vaksine mot psykiske problemer, sa Jonas Gahr Støre.

Nå kommer det en påplussing på 200 millioner kroner ekstra til psykisk helse for å hjelpe de mange som sliter ekstra som følge av pandemien.

Nå kan Malin (28) få dagpenger igjen: – Det har vært en kjip situasjon

– Det var helt avglemt i forslaget som kom fra regjeringen. Det Stortinget kommer sammen om nå, vil gi bedre hjelp til mange, mener Knutsen.

– Når Høyre ikke vil prioritere det psykiske helsetilbudet i kommunene, står vi fremdeles overfor en potensiell psykisk helsesmell. Det er svært skuffende at de borgerlige ikke vil satse på lavterskel psykisk helsetilbud og førstelinjen ute i kommunene, sier helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Ingvild Kjerkol til FriFagbevegelse.

• Pensjon: Her er lista over endringer som ble vedtatt i Stortinget tirsdag

Forhandlet på overtid

Det er forhandlet nærmest på overtid om krisepakke nummer åtte. Senest natt til fredag satt Frp etter det FriFagbevegelse i forhandlinger med regjeringspartiene. Og møte i finanskomiteen ble både utsatt en time og varte mye lenger enn vanlig møter hvor innstillinger vedtas.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, er glad for viktige gjennomslag i krisepakken på psykisk helse, bedre hjelp til bedrifter og pengehjelp til folk som sliter med strømregningen. Men også hun mener regjeringen absolutt ikke går langt nok.

Luftfarten må fortsatt vente på krisepenger: – Helt uakseptabelt, mener LO-topp

– Vi har dratt en motvillig regjering i riktig retning på en krisepakke for psykisk helse. Det roper vi gjerne hurra for, men det burde blitt gjort utrolig mye mer. Folk i hele landet sliter stort og hjelpeapparatet klarer ikke å håndtere det, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.

(Saken fortsetter under bildet)

Kari Elisabeth Kaski er finanspolitisk talsperson for SV.

Kari Elisabeth Kaski er finanspolitisk talsperson for SV.

Jan-Erik Østlie

– Under krisen er det mange som sliter med økonomien, og høye strømpriser svir ekstra mye. Derfor er det utrolig viktig at vi har kjempet på plass ekstra bostøtte for å ta unna høye strømpriser.

Stortinget bevilger nå 260 millioner i ekstra bostøtte for å bøte på de høye strømprisene i vinter.

– Ikke bra nok

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, mener det har kommet noe positivt inn, men at det ikke er bra nok.

– Vi skulle ønsket det kom langt mer til psykisk helse. Vi frykter mørketallene er store. Vi kom et stykke på vei, men skulle gjerne gjort mer, sier Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse.

– At det kommer noe på strømprisene er bra. Men jeg skulle ønsket at man hadde et videre perspektiv enn som så. Mange andre har det krevende med å få endene til å møtes nå. Vi skulle ønsket en større pakke på det. Blant annet burde man endret elavgiften, som er blitt rekordhøy. Halv elavgift på vinteren er et forslag vi har lansert, sier Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse.

– Det som bekymrer meg er at krisepakken ikke er konkret nok. Man skyver ting foran seg blant annet i forhold til kommuneøkonomien. Kommunene kan ikke rette opp alle skjevhetene i forhold til krisepakker som ikke treffer slik det skal, legger han til.

Krisepakke åtte behandles i Stortinget tirsdag.

Sigbjørn Gjelsvik er finanspolitisk talsperson for Senterpartiet.

Sigbjørn Gjelsvik er finanspolitisk talsperson for Senterpartiet.

Jan-Erik Østlie

Warning
Annonse
Annonse