Audun Lysbakken og Siv Jensen klarte å samle Stortinget om justeringer av pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie
Justering av pensjonsforliket:
Pensjon: Her er lista over endringer som ble vedtatt i Stortinget tirsdag
Siv Jensen og Audun Lysbakken er ikke akkurat noe velkjent radarpar på Stortinget. Men tirsdag klarte de det umulige: Å samle Stortinget om en justering av pensjonsforliket.
helge@lomedia.no
Å samle Stortinget om et løft for både dagens pensjonister og den ene millionen som i dag står uten pensjon fra første krone, var fasiten etter tirsdagens behandling i Stortinget.
Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller det et stort gjennombrudd også for hans eget parti – selv om Ap ikke opprinnelig var med på initiativet fra SV og Frp:
– Nå har vi fått gjennomslag for to av våre hovedkrav ved valgkampen i 2017. Pensjon skal reguleres mer rettferdig. Pensjonistene skal ikke gå i minus når lønnstakerne går i pluss. Og nå skal det også betales pensjon fra første krone. Det foreslo vi og SV for flere år siden, men har vært stemt ned hver eneste gang. Dette er et klart uttrykk for at det er vanlige folks tur.
Renholderne, vektere, butikkansattes tur. Vi er kvitt en urettferdighet som forsterker ulikheten mellom fattig og rik i pensjonisttilværelsen, fortsatte han.
– Det er bare en bismak. Det skal ikke gjelde før 2023 og innføres gradvis over en treårsperiode. Men her ser vi et mønster: Kapitaleierne får skattekutt og krisestøtte uten krav mot oppsigelser og utbytte mens de som tjener minst må vente, sa Jonas Gahr Støre.
Pensjon fra første krone: Endelig kan Naemy og Henrik få pensjon på all lønn
Ikke gå i minus
Etter pensjonsforliket på Stortinget tirsdag er det blant annet slutt på at pensjonistene skal tape kjøpekraft ved trygdeoppgjøret, minstepensjonen øker med 4000 kroner i året, og fagbevegelsen og opposisjonen på Stortinget har fått gjennomslag for pensjon fra første krone fra 2023.
Men Pensjonistforbundet får ikke innblikk og lov til å bli en del av Teknisk Beregningsutvalg (TBU), og får ikke forhandlingsrett.
Likevel synes stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV) dette er en gledens dag.
– Vi forsøkte å få samtaler om pensjon og Frp responderte positivt. Sammen med Pensjonistforbundet, har vi klart å få gjennomslag. Vi hadde håpet å komme enda lenger, men er glad for det vi har fått til, sier Solfrid Lerbrekk til FriFagbevegelse.
Da henviser hun til at man ikke har lagt inn klare vedtak for å få minstepensjonistene over EUs fattigdomsgrense.
Også Høyres Heidi Nordby Lunde er glad for vedtakene i Stortinget tirsdag:
– Jeg synes vi skal feire at vi nå står sammen om å innføre pensjon fra første krone. Jeg håper at Arbeiderpartiet gjør det samme, sa hun.
Bakgrunn: Enighet på Stortinget om ny regulering av pensjon
Ikke salderingspost
Frps arbeidspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, er glad for at det er slutt på at pensjonistene skal være salderingsposten i budsjettene.
– Sammen med og Pensjonistforbundet har vi utarbeidet et kompromiss i Stortinget hvor vi får gjennomslag for mye, selv om vi gjerne skulle gått enda lenger. Vi har moderert oss slik at vi kan få flertall. Men jeg er skuffet over ikke å få flertall for en opptrappingsplan for å løfte pensjonistene over EUs fattigdomsgrense, sa Erlend Wiborg.
Frp-leder Siv Jensen påpeker at det viktigste ved denne behandlingen er at vi midlertidig retter opp forskjeller i kart og terreng.
– Pensjonsreformen la en reguleringsmekanisme som har gjort at pensjonistene har tapt kjøpekraft. Nå har vi fått en midlertidig mekanisme fram til vi får pensjonsutvalgets innstilling. Men det er gode midlertidige gjennomslag, sa Siv Jensen.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ville aller helst ventet på evalueringsutvalgets innstilling før man gjorde vedtakene som Stortinget fattet tirsdag.
Les også: 15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto
Han ble utfordret på hvorfor man må vente med å innføre pensjon fra første krone.
– Pensjon fra første krone er et viktig prinsipp. Vi har aldri vært mot selve prinsippet. Men det er en grunn til at vi nå vil vente. Det er en ekstremt krevende situasjon for mange i norsk næringsliv, spesielt i bransjer som har arbeidstakere dette vil gjelde for. Det tilsier en viss overgangsperiode, sa Isaksen.
Han bekreftet også at det ikke er snakk om pensjonssparing på 2 prosent fra første år.
Et forslag fra Bjørnar Moxnes fra Rødt fikk støtte fra alle opposisjonspartiene på venstresiden, inkludert MDG og Senterpartiet. Forslaget gikk på at regjeringen må «sikre at det utredes hvilken effekt levealdersjusteringen har for ulike inntekts- og yrkesgrupper. Og at regjeringen må «komme med forslag som sikrer at de økonomiske forskjellene mellom de ulike gruppene av pensjonister reduseres».
Her er vedtakene
Dette innebærer vedtaket:
Etter forslag fra samlet Komite:
* Pensjonene skal løpende reguleres med gjennomsnittet av pris- og lønnsvekst. Forslag fra samlet Komite.
* Trygdeoppgjørene skal legges fram som egen sak for Stortinget i vårsesjonen fra og med trygdeoppgjøret for 2021.
* Det skal etableres kvartalsvise møter mellom regjeringen og pensjonistorganisasjonene der saker av betydning for pensjonister kan drøftes.
Etter forslag fra Ap, Frp, Sp og SV:
* Det skal legges inn en kompensasjon i neste trygdeoppgjør for trygdeoppgjøret 2020, tilsvarende differansen mellom dagjeldende reguleringsprinsipper og regulering som faktisk gjennomsnitt av lønns- og prisvekst.
Etter forslag fra Ap, H og KrF:
* Stortinget skal orienteres om Pensjonsutvalgets vurderinger når det gjelder minstenivåer samt hvordan innstillingen blir fulgt opp.
* Stortinget skal få rapport om utviklingen i antall mottakere av minstepensjonsnivå, samt utviklingen i lavinntekt blant alderspensjonister.
* Pensjonsutvalget skal vurdere hva som er rimelig inntektsnivå i folketrygden for ulike stønadsgrupper, blant annet vurdert opp mot hensynet til sliternes muligheter til å gå av med pensjon fra 62 år.
* Organisasjonene kan ved trygdeoppgjørene forhandle om andre spørsmål med betydning for pensjonistene.
Etter forslag fra Ap, SV og Frp:
* Stortinget ber regjeringen sikre at beløpet på 4 000 kroner vedtatt i desember 2020 videreføres som en permanent økning av minstepensjonen for enslige fra 1. januar 2021 og legge dette på toppen av trygdeoppgjøret for 2021.
Etter forslag fra H, Frp og KrF:
* Innføring av pensjon fra første krone fra 1. januar 2023 med tiltak for arbeidsgiversiden og overgangsregler for at ordningen kan videreføres i en opptrappingsplan på tre år.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen