1,5 millioner arbeidstakere har fått sin egen pensjonskonto i disse dager.
Anna Granqvist
Pensjon og rettigheter
15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto
Fra 1. februar kan du selv bestemme hvem som skal forvalte pensjonspengene dine. Men hvordan fungerer dette? Her får du svar.
torgny@lomedia.no
1. Hva er en pensjonskonto?
Egen pensjonskonto er en konto der du får samlet all innskuddspensjon du har opparbeidet deg fra du startet å jobbe. Pensjonsinnskudd både fra tidligere og nåværende arbeidsgiver samles her.
2. Hvem får en egen pensjonskonto?
Alle som har en innskuddspensjon, får en egen pensjonskonto som arbeidsgiveren plikter å opprette. Rundt 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor har innskuddspensjon.
Les også: 1,5 millioner arbeidstakere får egen pensjonskonto
3. Hva er en innskuddspensjon?
En innskuddspensjon er en pensjonsordning der arbeidsgiveren betaler et fast beløp inn til ordningen. Arbeidstakeren er ikke garantert noen sum når utbetalingen kommer. Det er avhengig av innbetalt beløp, avkastningen gjennom årene fram til utbetaling, hvor stor del av pensjonskapitalen som går med i gebyr til de som forvalter pensjonen og over hvor lang tid pensjonen skal utbetales.
4. Hvem får ikke pensjonskonto?
Arbeidstakere som ikke har innskuddspensjon, men andre pensjonsformer – som ytelsesbasert pensjon og hybridpensjon får ikke en pensjonskonto. Dette gjelder de ansatte i offentlige virksomheter som har pensjon gjennom KLP, Statens Pensjonskasse eller Oslo kommune.
Mye lest: Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
5. Hva er et pensjonskapitalbevis?
Et pensjonskapitalbevis er et bevis på din pensjonskapital fra et tidligere arbeidsforhold hvor du har hatt en innskuddspensjon. Hvis du er i et arbeidsforhold med innskuddspensjon nå, slik at du får en pensjonskonto, blir dette beviset overført til denne kontoen.
6. Hva er en fripolise?
En fripolise er et bevis for hva du får i pensjon fra et tidligere arbeidsforhold der du har hatt en ytelsespensjon. En fripolise legges ikke til pensjonskontoen din.
7. Hvem betaler for pensjonskontoen?
Så lenge du har en innskuddsbasert pensjonsordning gjennom jobben din, så er det arbeidsgiveren din som har plikt til å betale for administrasjonen av pensjonen din.
8. Blir folketrygden og AFP omfattet av en pensjonsordning?
Nei, det er bare tjenestepensjoner som er omfattet. Fra 2006 er alle arbeidsgivere, med noen få unntak, pålagt å opprette en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Den kalles derfor obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Den billigste tjenestepensjonen er innskuddsbasert, og innskuddet skal utgjøre minimum 2 prosent av lønna. Det er bare OTPen som er omfattet av ordningen med pensjonskonto.
Debatt: «Det som faktisk har skjedd, er altså at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min»
9. Hvor mye koster det?
På finansportalen.no finner du en egen oversikt over tilbudene på egen pensjonskonto. De billigste er knyttet til fagforeningsmedlemskap. Med LO Favørs pensjonskonto er forvaltningsgebyret 0,18 prosent av innestående saldo. De kommersielle aktørene er fra 0,25 prosent og dyrere (per 2.2.2021).
10. Kan jeg bytte selskap?
Hvis du kommer fram til at du ønsker å ha pensjonskontoen din hos et annet selskap enn hos din arbeidsgivers leverandør, må du ta direkte kontakt med det selskapet du ønsker å bytte til, og avtale med dem.
11. Hva betaler arbeidsgiveren?
Arbeidsgiveren betaler forvaltningsgebyret til det selskapet arbeidsgiveren velger. Hvis du velger å ha pensjonskontoen din et annet sted enn arbeidsgiveren din, skal arbeidsgiveren overføre forvaltningsgebyret til ditt selskap.
Et eksempel: Hvis arbeidsgiveren betaler 0,30 prosent i gebyr for å forvalte din pensjon, men du velger LO Favørs pensjonskonto med 0,18 prosent i gebyr, skal arbeidsgiveren betale 0,30 prosent til LO Favør. 0,18 prosent går i gebyr for å forvalte kontoen, mens 0,12 prosent blir lagt til din pensjonskapital.
12. Hva skjer hvis jeg ikke gjør noe?
Da vil du få en pensjonskonto i det forsikringsselskapet arbeidsgiveren din bruker.
13. Hva hvis jeg har pensjonskapitalbevis fra før, men jobber nå et sted uten innskuddspensjon?
Da blir det ikke opprettet en egen pensjonskonto for deg. Du er selv ansvarlig for at pensjonskapitalbevisene blir forvaltet på en lønnsom måte.
14. Hvordan blir pensjonsinnskuddene forvaltet?
Det finnes to typer fond som det kan investeres i: Indeksfond og aktiv forvaltning. De som forvalter indeksfond har som mål at verdien av fondene skal følge en bestemt indeks, kursutvikling. Norske indeksfond prøver for eksempel å få en verdi på fondene som ligger nærmest mulig hovedindeksen på Oslo Børs.
Aktiv forvaltning er at fondsforvalterne prøver å få mest mulig avkastning ved å kjøpe aksjer på vei opp og selge dem før kursen begynner å gå ned. Aktiv forvaltning innebærer større risiko, men også mulighet for større avkastning.
Aktiv forvaltning er dyrere enn forvaltning med indeksfond. Den billigste pensjonskontoen med aktiv forvaltning har tre ganger så store forvaltningsgebyrer som for eksempel LO Favørs pensjonskonto.
15. Stilles det etiske krav til forvaltningen?
På samme måte som ved kjøp av vanlige aksjefond, har de ulike tibyderne ulik profil. I LOfavørs egen pensjonskonto, som er et eget medlemstilbud for LO-medlemmer, plasseres pengene i Svanemerkede fond.
Svanemerket sparing betyr at pensjonen settes i bedrifter med høyt fokus på samfunnsansvar, anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter. Bedrifter i våpen-, tobakk- og spillindustrien og fossil energi (olje, gass og kull), er utelukket.
Les mer: Slik blir de nye reglene om egen pensjonskonto for alle arbeidstakere
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Kommentar
Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie