JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Egen pensjonskonto og fjerning av ettårsregelen:

Slik blir de nye reglene om egen pensjonskonto for alle arbeidstakere

En enstemmig finanskomité stiller seg bak regjeringens forslag om en egen pensjonskonto og fjerning av ettårsregelen. Dette betyr de nye reglene for deg.
EGEN PENSJONSKONTO: Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand tror en egen pensjonskonto vil gi mer pensjon for pengene for folk flest.

EGEN PENSJONSKONTO: Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand tror en egen pensjonskonto vil gi mer pensjon for pengene for folk flest.

Norges bank

tori@lomedia.no

– Dette var opprinnelig et innspill fra partene i arbeidslivet, og det er fint å se at dette blir virkelighet, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til FriFagbevegelse.

p

Han mener at forslaget om egen pensjonskonto både er bra for pensjonsleverandørene, og at folk flest vil få mer pensjon for pengene, fordi man vil få samlet alle de små pensjonskapitalbevisene.

– Pensjonskapitalbevisene har blitt en hodepine for bransjen og for folk flest. Det er dyrt å forvalte en enorm bestand av små avtaler. Kundene bryr seg heller ikke om dem når de er så små. Så da blir de liggende i en skuff, sier Haug, og fortsetter:

– Dette forslaget er veldig bra for å få mer pensjon for pengene.

En enstemmig finanskomité gikk tirsdag inn for forslaget fra regjeringen. Her er alle partier representert, og dermed vil resultatet være det samme når Stortinget senere skal vedta forslaget. De nye reglene vil etter alt å dømme tre i kraft fra 1. januar 2021.

Egen pensjonskonto – slik vil det fungere

– Hvor vil man finne sin pensjonskonto når endringene trer i kraft?

– Den vil du finne hos leverandøren din arbeidsgiver bruker. Du vil også finne ordningene dine ved å logge deg inn på norskpensjon.no, som i dag, sier Haug.

– Hva vil skje når man bytter arbeidsgiver?

– Når du blir innmeldt i pensjonsordningen hos din nye arbeidsgiver, går det en melding til forsikringsselskapet til den gamle arbeidsgiveren din. Så flyttes alt av pensjonsrettigheter til den nye leverandøren. Dette skal gå av seg selv. Etter en tid vil du kunne gå inn hos den nye leverandøren og sjekke din samlede pensjon.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

– Hva skjer hvis man reserverer seg mot å få overført pensjonen fra forrige arbeidsgiver?

– Du kan melde fra innen en viss frist at du reserverer deg. Da må du oppgi hvor du heller vil ha flyttet pensjonskapitalbeviset. Du må altså gjøre noe aktivt selv, ellers blir oppspart pensjon med over til ny arbeidsgiver.

– Hva om man vil ha en annen pensjonsleverandør enn den arbeidsgiver har?

– Du kan velge å bruke en annen leverandør enn den arbeidsgiveren din har, også for den løpende oppsparingen mens du står i et arbeidsforhold. Da må arbeidsgiver betale inn til den leverandøren hvor du ønsker å ha pensjonsopptjeningen din.

p

– Interessen har vært liten

De nye reglene gjelder kun for tjenestepensjon oppspart i privat sektor. Dersom man for eksempel har opptjening i Statens pensjonskasse, vil man ikke kunne ta med seg denne pensjonen til en privat tilbyder.

Haug mener at det er et viktig poeng i seg selv at man med de nye reglene kan finne ut alt om pensjonen sin på ett sted.

– Noe av det som gjør at folk synes pensjon er vanskelig, er at det er vanskelig å få oversikt. Enklere tilgang til informasjon betyr mye i seg selv, sier han.

– Tror du at dette kan få folk til å bli mer aktiv i forvaltningen av pensjonen sin?

– Ja, det er jeg ganske sikker på, men jeg er usikker på i hvor stor grad. Hittil er det veldig få som gjør noe med investeringsvalgene. Interessen har vært ekstremt liten, sier Haug.

Følg oss på Facebook

Ettårsregelen fjernes…

En enstemmig finanskomité gikk også inn for å fjerne regelen som gjør at man ikke tjener opp tjenestepensjon i arbeidsforhold som varer kortere enn et år. I dag fungerer dette slik at pensjon man tjener opp, faller tilbake til arbeidsgiver dersom man slutter før det har gått ett år.

Storebrand, som er den største leverandøren av tjenestepensjon for det private i markedet, estimerer at om lag 350 millioner kroner av nordmenns pensjon forsvinner på denne måten hvert år. Det blir det altså en slutt på med de nye reglene.

…men ikke de andre unntakene

I tillegg til ettårsregelen, er det tre andre unntak som gjør at nordmenn ikke får tjent opp tjenestepensjon på all lønn. Inntekt under 1G, for tiden 96.883 kroner, tjener man ikke opp pensjon av. I tillegg får man ikke opptjent tjenestepensjon dersom man er under 20 år, eller man står i en deltidsstilling som er under 20 prosent av heltid.

p

I forbindelse med behandlingen av forslaget fra regjeringen, har hele opposisjonen stilt seg bak forslag om å også fjerne de andre unntaksbestemmelsene. Det vil imidlertid ikke bli flertall for dette når Stortinget skal stemme over saken.

– Det viktigste er å fjerne regelen om at man ikke får pensjon for inntekt under 1G. Vi skjønner ikke hvorfor man ikke kan si B når man sier A. Det er bare viljen det står på, sier Rigmor Aasrud (Ap) til FriFagbevegelse.

Aasrud er nestleder i finanskomiteen og saksordfører for saken. Partiene som stiller seg bak å fjerne de tre andre unntaksbestemmelsene, er Ap, Sp, SV, MDG og Rødt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse