JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Lønnsoppgjøret 2020

Lastebilsjåfører får ny lønn: Timelønna øker med 6,30 kroner

I dag kunne rundt 1.000 lastebilsjåfører i Norge vært i streik, men to timer på overtid ble det enighet i meklingen.28.10.2020
07:26
28.10.2020 10:47

roy@lomedia.no

Fellesforbundet og Yrkestrafikkforbundet brøt forhandlingene om ny tariffavtale med NHO Logistikk og Transport og Norges Lastebileier-Forbund for noen uker siden. Arbeidstakerorganisasjonene mente tilbudet ville føre til at lastebilsjåførenes lønnsutvikling ville forverres ytterligere sammenlignet med industrien.

I meklingen ble derimot resultatet noe helt annet. Det til tross for at man i år holder seg innenfor den malen som det er tradisjon for at den konkurranseutsatte industrien setter når de starter sine forhandlinger som de første i hvert tariffoppgjør.

I år ble den ramma på 1,7 prosent, men likevel får lastebilsjåførene 6,30 kroner ekstra i timen totalt fra 1. oktober i år. To av disse kronene gis som tillegg med tilbakebetaling fra 1. april.

I forkant av oppgjøret: – Lønna til lastebilsjåførene er tragisk dårlig

Skulle gjerne hatt mer

Før meklingen, som ble avsluttet omtrent to timer etter fristen ved midnatt, natt til onsdag, lå minstelønna for lastebilsjåførene på kroner 175,95 per time. Fra 1. oktober blir den altså 182,25 kroner timen. Det gir et lønnshopp på nesten 3,6 prosent på minstelønna.

Faktisk kan det for en del ansatte i bransjen komme enda et lønnstillegg.

– Vi har også fått en styrking av bestemmelsen om lokale forhandlinger. I bedrifter som går godt, skal de ansatte ha sin andel av verdiene de skaper, understreker Adamsrød.

Likevel skulle Adamsrød gjerne hatt enda mer.

– Sammenlignet med utviklingen i gjennomsnittlig industriarbeiderlønn så har vi tapt 4,71 kroner timen siden 2018. Vi klarte ikke å få gjort noe med den differansen i år, men med dette oppgjøret blir i hvert fall ikke avstanden større, påpeker han.

Spekter-oppgjøret: Lite penger i lønnsoppgjøret for jernbaneansatte. Så mye øker lønna

Langtransportøkning

De drøye seks kronene ekstra i timen, får også langtransportsjåførene på de timene de jobber, det vil si kjøring og lossing og lasting. I tillegg får langtransportsjåførene 43 prosent av den timelønna resten av døgnet de ikke jobber (men er på tur). Det er to prosentpoeng lavere enn tidligere, men siden timelønna har økt såpass mye, vil timelønna for den «uproduktive» tiden likevel ligge omtrent en 50-øring høyere enn før.

– Det som er veldig bra med dette, er at vi har fått inn et prinsipp om at langtransportsjåførene skal ha den samme lønnsøkninga som de andre får på minstelønnssatsene. Da slipper vi å diskutere den biten i framtidige oppgjør, sier Adamsrød.

Lønnsøkningen betyr at langtransportsjåførene vil ligge på eller over den allmenngjorte timelønna i bransjen dersom de jobber opp til elleve timer i døgnet.

– Jobber de mer enn det, må de bli flinkere til å skrive overtid, hvis ikke havner de under den allmenngjorte lønna, sier Adamsrød.

Den nye timelønna til langtransportsjåførene blir heretter 115,41 kroner for de aktive timene, og omtrent 49,63 kroner timen når de ikke jobber.

– Ingen i bransjen er fornøyd med den modellen, så vi håper å få gjort noe med det i utvalgsarbeid fram mot neste hovedoppgjør i 2022, sier han.

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

Setter ned utvalg

Det ble også enighet om økning i matpengene og at bedrifter ikke kan forskjellsbehandle ansatte når det gjelder forskuttering av sykelønn. I tillegg er partene enige om at man må se på en større revisjon av tariffavtalen fram mot 2022.

– Vi skal sette ned et utvalg som skal se på avlønningssystemet for langtransportsjåfører. Dagens modell gir i visse tilfeller for lav lønn i forhold til den allmenngjorte satsen. Sånn kan vi ikke ha det. Vi opplever at også arbeidsgiver ser dette problemet, sier Adamsrød.

Det samme gjelder kompetanseutviklingen i godsbransjen.

– Teknologiutviklingen kommer raskt i denne bransjen. Derfor er det svært viktig at det satses på de ansattes kompetanse. Dette skal vi også samarbeide med arbeidsgiver om gjennom et utvalgsarbeid, sier han.

Flere stiller spørsmål ved samarbeid: De lavest lønte i staten kommer dårligst ut to år på rad. Det provoserer de tillitsvalgte

Maksimal uttelling

Totalt sto rundt 1.000 lastebilsjåførerklare til å streike fra klokka seks onsdag morgen, men det blir det ingenting av. Adamsrød er fornøyd med at man har klart å få et brukbart resultat i en situasjon med en koronakrise som også påvirker godsbransjen.

– Gjennom forhandlingene har vi fått gjennomslag for økt lønn og utvikling av avtalen. Dette var nok maksimalt av det vi kunne klare å få til. Vi skulle gjerne hatt mer, men dette gir en rettferdig fordeling av lønnsøkningene. Særlig vil dette løfte de lavtlønte, men lønnsøkningen kommer selvfølgelig alle arbeidstakerne på de to overenskomstene til gode, påpeker han.

Det er nemlig to likelydende tariffavtaler innen godstransporten på veiene. En for bedrifter organisert i Norges Lastebileier-Forbund og en for bedrifter organisert i NHO Logistikk og Transport. Disse forhandles det om samtidig.

Streiken fortsetter: På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

Til å leve med

Administrerende direktør i NHO Logistikk og Transport, Are Kjensli, sier til Magasinet for fagorganiserte at han opplevde at meklingen var krevende, men konstruktiv.

– Vi fant til slutt en løsning som vi begge kunne leve med. Vi er vel passe fornøyd og passe misfornøyd, og sånn skal det vel være, sier han.

For Kjensli var det første gangen han deltok i tariffoppgjøret i godsbransjen, og han ser også fram til utvalgsarbeidet som skal gjøres fram mot 2022.

– Det kan være en fordel å se på problemstillinger i rolige omgivelser uten å ha streikefaren hengende over oss når vi diskuterer. Jeg har forstått at modellen for avlønning av langtransportsjåførene har vært et tema tidligere, og nå får vi se om vi kan løse det på sikt, sier Kjensli.

Oversikt: Her er resultatene i lønnsoppgjøret så langt

Dyrt oppgjør

Geir A. Mo, administrende direktør i Norges Lastebileier-Forbund, er fornøyd med resultatet.

– Det ble et dyrt oppgjør, som nok kan være krevende i enkelte segmenter, men i sum er vi innenfor frontfangets rammer, noe som var viktig for arbeidsgiversiden, sier han.

Et enstemmig forhandlingsutvalg i Fellesforbundet anbefaler resultatet som nå sendes ut på uravstemning med frist 12. november.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.10.2020
07:26
28.10.2020 10:47Mest lest

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

Cathrine Kahrs

«Amir» vil jobbe, men får ikke lov

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Strømsjokket: 15 ansatte blir sagt opp på gartneri på grunn av høy strømpris

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år


Flere saker