JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Michael Lynk.

– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Michael Lynk.

Yngvil Mortensen

Menneskerettigheter

LO bør legge press på regjeringa i Palestina-spørsmålet, mener FN-ekspert

Stans handelsavtaler med Israel for å presse fram en slutt på okkupasjonen og apartheid, sier Michael Lynk.08.04.2022
08:59
19.04.2022 13:22

yngvil@lomedia.no

Israels har gjennom 55 år utviklet et apartheid-system på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og nå må verden reagere, mener FNs spesialrapportør i de okkuperte palestinske områdene.

Michael Lynk oppfordrer derfor LO til å legge press på den norske regjeringa, for å iverksette sanksjoner mot Israel.

Og LO mener Lynk har gode argumenter for å kalle regimet apartheid (les mer om LOs syn lenger ned i saken).

– Hvis verdenssamfunnet hadde iverksatt sine egne resolusjoner, hadde vi sett en rettferdig løsning på denne konflikten for lenge siden, sier Lynk til FriFagbevegelse.

Grunnløse anklager, ifølge Israel

Det har ikke skjedd. I stedet har okkupasjonen blitt apartheid, mener Lynk.

– Dette regimet gir helt forskjellige rettigheter og goder til de israelske jødene og palestinerne på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, der de lever i samfunn skilt fra hverandre, og er basert på deres nasjonale og etniske identitet, sier han.

Israelske myndigheter svarer Lynk med å kalle apartheid-stempelet for «grunnløse anklager».

FNs menneskerettsråd har utnevnt den kanadiske jussprofessoren til å rapportere om brudd på menneskerettighetene i de palestinske områdene. Lynk leverte den ferskeste rapporten til rådet i mars.

Denne uka var Lynk i Oslo for å delta på en konferanse i regi av Forsvar folkeretten om sanksjoner mot land som bryter folkeretten.

– LO må dra regjeringas politikk lenger

Verdenssamfunnet må sette sammen «en diplomatisk meny» av tiltak for å få en slutt på Israels okkupasjon og «apartheid», argumenterer FNs spesialrapportør for i sin siste rapport.

– De viktigste tiltakene ville være å stanse våpenhandel med Israel, og begrense eller avslutte handelsavtaler med Israel, som ville tiltrekke seg oppmerksomheten til den israelske befolkningen. Å innføre visumplikt for israelere er et annet mulig tiltak, foreslår Lynk.

Han mener slike tiltak ville føre til at Israel må begynne å betale for «det som har vært en stort sett gratis okkupasjon.»

– LO i Norge har sterke bånd til Arbeiderpartiet, som har en overdrevent forsiktig synsvinkel på dette. Jeg mener fagbevegelsen må dra utenrikspolitikken til den sittende regjeringa mye lenger når det gjelder Israel og Palestina, sier Lynk.

– Dette bør være på toppen av LOs internasjonale agenda, legger han til.

LO raser mot historisk kontrakt: Norske tog har inngått avtale verdt 20 milliarder med selskap som driver business i israelske bosettinger

LO: Sanksjoner mot Israel er del av kampen

Julie Lødrup i LO-ledelsen mener FNs spesialrapportør «har gode argumenter for den rettslige bruken av apartheidbegrepet».

Lødrup har ansvaret for det internasjonale arbeidet i LO.

Hun argumenterer for at det er «liten tvil om at situasjonen for palestinerne i Israel og de okkuperte områdene i dag likner veldig på hva svarte og andre ikke-hvite levde med i apartheidtidens Sør-Afrika», skriver hun på e-post til FriFagbevegelse.

Lødrup mener «likhetstrekkene er store både når det gjelder diskriminering, undertrykkelsen, overgrepene og i at overgrepene er systemiske og framstår som tydelig rettet mot å ramme én gruppe, nemlig palestinerne».

«For oss i LO står kampen for palestinernes rettigheter høyt på dagsordenen», skriver Lødrup.

Hun sier at «boikott av varer fra, og handel med, ulovlige bosettinger en opplagt del av denne kampen. Det samme er andre målrettede sanksjoner som kan legge press på Israel i kombinasjon med dialog og støtte til oppbygging av sterke sivilsamfunn-organisasjoner».

LOs førstesekretær understreker at Israel interesser og fred i regionen ikke kan realiseres uten at palestinernes interesser også er sikret.

Aktuelt: LO, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp vil hjelpe offentlige innkjøpere med å følge folkeretten

«Dette er apartheid»

FNs spesialrapportør konkluderte i sin rapport med at Israels regime i det okkuperte området nå må defineres som apartheid, slik det er definert i vedtektene til Den internasjonale straffedomstolen.

– Jeg har ikke sagt noe som skiller seg radikalt fra funnene til de andre menneskerettsorganisasjoner, mener Lynk.

Det er imidlertid første gang en FN-utnevnt spesialrapportør bastant erklærer dette.

Rapporten kommer gjennom FN-systemet og dette gir rapporten en tilleggsverdi, sier Lynk.

Israel har skapt et regime av systematisk undertrykkelse og diskriminering, skriver han i rapporten.

Han viser til eksempler på det han mener er apartheid i det okkuperte området:

Egne motorveier for israelere, uopphørlig konfiskering av palestinsk land til fordel for israelere, stadige utvidelser av bosettinger bygd kun for israelere, et sivilt juridisk system for israelere og et militært juridisk system for palestinere, og kontrollposter og sjekkpunktterminaler som hindrer fri ferdsel for palestinere, men ikke for israelere.

– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Lynk.

Mye delt: Oljefondet investerer stort i ulovlige bosetninger på Vestbredden: – Trekk dere ut, sier LO

Støtte fra Sør-Afrika

Sør-Afrika og Namibia, land som har vært underlagt apartheid-regimer etablert av bosettere, støtter Lynk i at Israels regime er apartheid.

Han mener det vil bli stadig vanskeligere for verdenssamfunnet å ignorere «den enorme mengden solid dokumentasjon» som viser at okkupasjonsregimet i praksis er apartheid, ifølge den rettslige definisjonen.

– Verdens ledere vil stadig oftere få spørsmålet, «hvorfor er ikke dette apartheid?», mener han.

– Jeg tror dette vil være en av rapportene som sivilsamfunnet, diplomater og politikere vil bruke i månedene og årene som kommer, og jeg tror uttrykket «apartheid» vil bli stadig vanligere i diskusjonen i de finere sirkler, sier Lynk.

På et drøyt år har verdens viktigste menneskerettsorganisasjoner konkludert med at Israel har etablert et apartheid-regime:

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B´tselem, Human Rights Watch og Amnesty International.

Norges regjering er bekymret

FriFagbevegelse spør om regjeringa er enige i at Israel driver et apartheid-regime.

Statssekretær i Utenriksdepartementet Henrik Thune (Ap) svarer at Norge «er veldig bekymret for de mange bruddene på menneskerettighetene og internasjonal humanitærrett mot palestinere.»

Han opplyser at «Norge har ikke tatt stilling til om Israels behandling av palestinerne oppfyller kriteriene for å bli klassifisert som apartheid». Det samme gjelder de fleste andre lands regjeringer, skriver Thune i en e-post til FriFagbevegelse.

Statssekretæren viser til at apartheid er et rettslig begrep med et rettslig definert innhold.

«Det er først og fremst rettsvesenets oppgave å avgjøre hvorvidt en slik alvorlig internasjonal forbrytelse har funnet sted», mener Thune.

Aktuelt: Arthur Svensson-prisen til helsearbeidere i Liberia

Israel: – Like rettigheter for alle

Det israelske utenriksdepartementet sier i en kunngjøring at anklagene om apartheid er grunnløse. Departementet anklager på sin side både FNs spesialrapportør Michael Lynk, Amnesty International, Human Rights Watch og B´tselem for å ha som mål «å kriminalisere staten Israel for det den er: staten for det jødiske folket, med like rettigheter for alle dets borgere».  

08.04.2022
08:59
19.04.2022 13:22Mest lest

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.

Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.

Erlend Angelo, Magasinet for fag

Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

Paul S. Amundsen

I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten


Flere saker