JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Michael Lynk.

– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Michael Lynk.

Yngvil Mortensen

Menneskerettigheter

LO bør legge press på regjeringa i Palestina-spørsmålet, mener FN-ekspert

Stans handelsavtaler med Israel for å presse fram en slutt på okkupasjonen og apartheid, sier Michael Lynk.08.04.2022
08:59
19.04.2022 13:22

yngvil@lomedia.no

Israels har gjennom 55 år utviklet et apartheid-system på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og nå må verden reagere, mener FNs spesialrapportør i de okkuperte palestinske områdene.

Michael Lynk oppfordrer derfor LO til å legge press på den norske regjeringa, for å iverksette sanksjoner mot Israel.

Og LO mener Lynk har gode argumenter for å kalle regimet apartheid (les mer om LOs syn lenger ned i saken).

– Hvis verdenssamfunnet hadde iverksatt sine egne resolusjoner, hadde vi sett en rettferdig løsning på denne konflikten for lenge siden, sier Lynk til FriFagbevegelse.

Grunnløse anklager, ifølge Israel

Det har ikke skjedd. I stedet har okkupasjonen blitt apartheid, mener Lynk.

– Dette regimet gir helt forskjellige rettigheter og goder til de israelske jødene og palestinerne på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, der de lever i samfunn skilt fra hverandre, og er basert på deres nasjonale og etniske identitet, sier han.

Israelske myndigheter svarer Lynk med å kalle apartheid-stempelet for «grunnløse anklager».

FNs menneskerettsråd har utnevnt den kanadiske jussprofessoren til å rapportere om brudd på menneskerettighetene i de palestinske områdene. Lynk leverte den ferskeste rapporten til rådet i mars.

Denne uka var Lynk i Oslo for å delta på en konferanse i regi av Forsvar folkeretten om sanksjoner mot land som bryter folkeretten.

– LO må dra regjeringas politikk lenger

Verdenssamfunnet må sette sammen «en diplomatisk meny» av tiltak for å få en slutt på Israels okkupasjon og «apartheid», argumenterer FNs spesialrapportør for i sin siste rapport.

– De viktigste tiltakene ville være å stanse våpenhandel med Israel, og begrense eller avslutte handelsavtaler med Israel, som ville tiltrekke seg oppmerksomheten til den israelske befolkningen. Å innføre visumplikt for israelere er et annet mulig tiltak, foreslår Lynk.

Han mener slike tiltak ville føre til at Israel må begynne å betale for «det som har vært en stort sett gratis okkupasjon.»

– LO i Norge har sterke bånd til Arbeiderpartiet, som har en overdrevent forsiktig synsvinkel på dette. Jeg mener fagbevegelsen må dra utenrikspolitikken til den sittende regjeringa mye lenger når det gjelder Israel og Palestina, sier Lynk.

– Dette bør være på toppen av LOs internasjonale agenda, legger han til.

LO raser mot historisk kontrakt: Norske tog har inngått avtale verdt 20 milliarder med selskap som driver business i israelske bosettinger

LO: Sanksjoner mot Israel er del av kampen

Julie Lødrup i LO-ledelsen mener FNs spesialrapportør «har gode argumenter for den rettslige bruken av apartheidbegrepet».

Lødrup har ansvaret for det internasjonale arbeidet i LO.

Hun argumenterer for at det er «liten tvil om at situasjonen for palestinerne i Israel og de okkuperte områdene i dag likner veldig på hva svarte og andre ikke-hvite levde med i apartheidtidens Sør-Afrika», skriver hun på e-post til FriFagbevegelse.

Lødrup mener «likhetstrekkene er store både når det gjelder diskriminering, undertrykkelsen, overgrepene og i at overgrepene er systemiske og framstår som tydelig rettet mot å ramme én gruppe, nemlig palestinerne».

«For oss i LO står kampen for palestinernes rettigheter høyt på dagsordenen», skriver Lødrup.

Hun sier at «boikott av varer fra, og handel med, ulovlige bosettinger en opplagt del av denne kampen. Det samme er andre målrettede sanksjoner som kan legge press på Israel i kombinasjon med dialog og støtte til oppbygging av sterke sivilsamfunn-organisasjoner».

LOs førstesekretær understreker at Israel interesser og fred i regionen ikke kan realiseres uten at palestinernes interesser også er sikret.

Aktuelt: LO, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp vil hjelpe offentlige innkjøpere med å følge folkeretten

«Dette er apartheid»

FNs spesialrapportør konkluderte i sin rapport med at Israels regime i det okkuperte området nå må defineres som apartheid, slik det er definert i vedtektene til Den internasjonale straffedomstolen.

– Jeg har ikke sagt noe som skiller seg radikalt fra funnene til de andre menneskerettsorganisasjoner, mener Lynk.

Det er imidlertid første gang en FN-utnevnt spesialrapportør bastant erklærer dette.

Rapporten kommer gjennom FN-systemet og dette gir rapporten en tilleggsverdi, sier Lynk.

Israel har skapt et regime av systematisk undertrykkelse og diskriminering, skriver han i rapporten.

Han viser til eksempler på det han mener er apartheid i det okkuperte området:

Egne motorveier for israelere, uopphørlig konfiskering av palestinsk land til fordel for israelere, stadige utvidelser av bosettinger bygd kun for israelere, et sivilt juridisk system for israelere og et militært juridisk system for palestinere, og kontrollposter og sjekkpunktterminaler som hindrer fri ferdsel for palestinere, men ikke for israelere.

– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Lynk.

Mye delt: Oljefondet investerer stort i ulovlige bosetninger på Vestbredden: – Trekk dere ut, sier LO

Støtte fra Sør-Afrika

Sør-Afrika og Namibia, land som har vært underlagt apartheid-regimer etablert av bosettere, støtter Lynk i at Israels regime er apartheid.

Han mener det vil bli stadig vanskeligere for verdenssamfunnet å ignorere «den enorme mengden solid dokumentasjon» som viser at okkupasjonsregimet i praksis er apartheid, ifølge den rettslige definisjonen.

– Verdens ledere vil stadig oftere få spørsmålet, «hvorfor er ikke dette apartheid?», mener han.

– Jeg tror dette vil være en av rapportene som sivilsamfunnet, diplomater og politikere vil bruke i månedene og årene som kommer, og jeg tror uttrykket «apartheid» vil bli stadig vanligere i diskusjonen i de finere sirkler, sier Lynk.

På et drøyt år har verdens viktigste menneskerettsorganisasjoner konkludert med at Israel har etablert et apartheid-regime:

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B´tselem, Human Rights Watch og Amnesty International.

Norges regjering er bekymret

FriFagbevegelse spør om regjeringa er enige i at Israel driver et apartheid-regime.

Statssekretær i Utenriksdepartementet Henrik Thune (Ap) svarer at Norge «er veldig bekymret for de mange bruddene på menneskerettighetene og internasjonal humanitærrett mot palestinere.»

Han opplyser at «Norge har ikke tatt stilling til om Israels behandling av palestinerne oppfyller kriteriene for å bli klassifisert som apartheid». Det samme gjelder de fleste andre lands regjeringer, skriver Thune i en e-post til FriFagbevegelse.

Statssekretæren viser til at apartheid er et rettslig begrep med et rettslig definert innhold.

«Det er først og fremst rettsvesenets oppgave å avgjøre hvorvidt en slik alvorlig internasjonal forbrytelse har funnet sted», mener Thune.

Aktuelt: Arthur Svensson-prisen til helsearbeidere i Liberia

Israel: – Like rettigheter for alle

Det israelske utenriksdepartementet sier i en kunngjøring at anklagene om apartheid er grunnløse. Departementet anklager på sin side både FNs spesialrapportør Michael Lynk, Amnesty International, Human Rights Watch og B´tselem for å ha som mål «å kriminalisere staten Israel for det den er: staten for det jødiske folket, med like rettigheter for alle dets borgere».  

08.04.2022
08:59
19.04.2022 13:22Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

Tormod Ytrehus

Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – Eg har ikkje råd

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

colourbox.com

Her er de nye satsene for kjøregodtgjørelse

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

Tormod Ytrehus

Rehana (20) jobber på landets travleste kaffebar. Nå har hun fått til noe ingen har klart

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Stian Lysberg Solum / NTB

Frykter at engangsutbetalingen til uføre kan forsvinne

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

Håvard Sæbø

Jan vil helst bli kalt søppelmann

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

Brian Cliff Olguin

Lærerne tapte trolig 10.000 hver på streiken

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte


Flere saker