DEMONSTRASJON: Fagforbund for helsearbeidere i Liberia demonstrerer for retten til å kunne organisere seg. Nå vinner de Svensson-prisen for kampen de har tatt de siste årene.
NAHWUL
Svenssonprisen 2022
Arthur Svensson-prisen til helsearbeidere i Liberia
Det liberiske helsefagforbundet NAHWUL får prisen for sitt arbeid for bedre arbeiderrettigheter gjennom flere alvorlige pandemier.
petter@lomedia.no
Etter mange års kamp for grunnleggende arbeidstakerrettigheter hedres Det liberiske fagforbundet for helsearbeidere NAHWUL (National Health Workers Union of Liberia), og leder George Poe Williams, med årets Svensson-pris.
De har kjempet for rettigheter for en arbeidstakergruppe som har vært særlig utsatt under de alvorlige pandemiene som har rammet Liberia de siste årene.
«Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter» gis årlig til enkeltpersoner eller organisasjoner som «i særlig grad har virket for å fremme faglige rettigheter og/eller styrke fagorganisering i verden».
Den er opprettet av Industri Energi, og deles ut av Komiteen for Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter.
Les om fjorårets vinner: Fagbevegelsen i Europas siste diktatur ble årets vinnere: – Utsatt for heksejakt
Manglet beskyttelsesutstyr
Da ebolapandemien slo til i Afrikas eldste republikk i 2014, var det ifølge prisbegrunnelsen svært dårlige forhold for landets helsearbeidere og ti prosent av dem mistet livet.
Kampen mot koronapandemien har vært tøff for helsearbeidere verden rundt. Men samtidig som en unison hyllest og applaus for arbeidet, har Liberias helsearbeidere manglet beskyttelsesutstyr, hatt lav lønn og retten til å organisere seg har blitt angrepet.
Saken fortsetter etter bildet.
I EKSIL: Leder av det liberiske fagforbundet for helsearbeidere, George Poe Williams, lever i dag i eksil.
PSI
Leder Williams og resten av NAHWUL, har gått først i kamptoget for retten til å organisere seg og til å få forhandle.
– Myndighetene i Liberia ser på fagforeningens vekst som en trussel, og Williams og flere av lederne ble derfor sparket fra jobbene sine, sier Espen Løken, rådgiver i Industri Energi og sekretær for priskomiteen i en pressemelding.
Med internasjonalt press fikk de til slutt jobbene tilbake, og fagforeninga har fått løfter om at de skal få forhandlingsrett.
I tillegg til anerkjennelse og heder, er prisen på 500 000 norske kroner. Halvparten går direkte til vinneren, og halvparten settes av til oppfølgingsarbeid knyttet til prisvinneren eller nærliggende prosjekter.
Truet av myndighetene
Da helsearbeiderne protesterte og demonstrerte i 2020, ble de truet med sikkerhetsstyrker og fengselsopphold for fagforeningslederen av myndighetene.
Williams var, og har siden vært, i eksil i utlandet.
Komiteen skriver i sin redegjørelse at tildelingen av prisen vil «legge press på myndighetene i Liberia for å anerkjenne NAHWUL og Williams som representanter for helsearbeiderne i landet».
Og at Williams må få trygt komme tilbake til landet for å lede helsearbeiderne og for å forhandle på deres vegne.
– Prisen skal også ses som en anerkjennelse til helsearbeidere over hele verden. De har hatt svært krevende arbeidsforhold under pandemien, legger Løken til.
Utdeling av prisen skjer på Rockefeller Music Hall i Oslo, 15 juni.
PROTEST: Arbeidere i Liberia protesterer mot myndighetenes angrep på fagbevegelsen i landet.
PSI
Tidligere prisvinnere
2021: Den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland, representert ved hovedorganisasjonen BKDP og dens medlemsforbund. Fikk prisen for sin kamp for demokrati og grunnleggende fagforeningsrettigheter i Europas siste diktatur.
2020: Chiles første kvinnelige LO-leder, Bárbara Figueroa Sandoval, fikk prisen for sin harde kamp for arbeidstakere i Chile. Den internasjonale faglige samorganisasjonen International Trade Union Confederation (ITUC) roser Sandoval for å ha gjort det chilenske LO til en mer åpen organisasjon og får å stå opp for arbeidstakerrettigheter under vanskelige forhold.
2019: Den filippinske fagforeningsaktivisten France Castro fikk prisen for sin mangeårige kamp for å organisere lærere og for å slåss for grunnleggende arbeidstakerrettigheter på Filippinene.
2018: Den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan, representert ved Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov, fikk prisen for sitt årelange engasjement for arbeidstakeres rettigheter i et svært undertrykkende regime.
2017: Prisen gikk i 2017 til den sørafrikanske fagforeningen CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union). CSAAWU vant prisen for sin ustoppelige kamp for anstendige arbeidsvilkår for en særdeles utsatt gruppe i arbeidslivet og for sin evne til omfattende grasrotorganisering på tross av meget knappe ressurser.
2016: LabourStart, et uavhengig nyhets- og kampanjenettsted for den internasjonale fagbevegelsen, fikk prisen for deres mange bidrag til promoteringen av arbeidstakeres rettigheter i hele verden.
2015: Lærerfagforeningen i Bahrain (BTA) og lederne Mahdi Abu Dheeb og Jalila al-Salman fikk prisen for deres kamp for grunnleggende fagforeningsrettigheter i et svært undertrykkende regime.
2014: Napoléon Gómez Urrutia, generalsekretær i Los Mineros, metall- og gruvefagforeningen i Mexico (SNTMMSRM), fikk Svenssonprisen for kampen for frie og demokratiske fagforeninger og for anstendige lønninger og trygge arbeidsforhold.
2013: Valentin Urusov ble prisvinner for sin kamp for faglige rettigheter og organisasjonsfrihet i Russland. Urusov ledet fagforeningen Profsvoboda ved Alrosa, verdens nest største diamantgruveselskap. Han har sittet flere år i fengsel etter å ha ledet en streik mot farlige arbeidsforhold og dårlig lønn i diamantindustrien.
2012: Det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Kambodsja Apparel Workers Democratic Union (C. CAWDU) ble tildelt prisen for deres kamp for å forbedre arbeidsforhold og arbeidsbetingelser i klesindustrien gjennom massemobilisering og grasrotarbeid.
2011: Shaher Sae'd mottok Arthur Svensson Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter for sitt arbeid for palestinsk fagbevegelse og for palestinske arbeideres rettigheter, sitt pågangsmot og for å stå i denne kampen under særdeles vanskelig politiske forhold.
2010: Den aller første Arthur Svensson-prisen ble delt ut i 2010 til Wellington Chibebe for hans uredde engasjement for faglige rettigheter og demokrati i Zimbabwe.
Kilde: Svenssonstiftelsen
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin