JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Maren (29) slet på hjemmekontor og måtte oppsøke psykolog.

Maren (29) slet på hjemmekontor og måtte oppsøke psykolog.

Idun Teeuwen

Hjemmekontor

Maren (29) har jobbet fra kjøkkenbordet i ettromsleiligheten sin siden mars i fjor

– Jeg skulle gjerne hatt en eller to dager på kontoret da det var på sitt verste.07.07.2021
09:11
07.07.2021 09:11

idun.teeuwen@fagbladet.no

For mange har hjemmekontor vært en god løsning og har gjort hverdagen enklere. Det gir mer fleksibilitet og mer tid med familien, samtidig som mange jobber mer effektivt.

For dem som allerede har et gjesterom eller en romslig stue de kan bruke, vil arbeidsdagen muligens ikke være så annerledes, utenom den digitale biten.

Ikke alle er like heldige. Å bli sendt fra arbeidsplassen til hjemmekontor når du verken har plass eller ressurser, er utfordrende.

Fengslet på eget kontor

På Lambertseter i Oslo åpner ungdomstillitsvalgt Maren Oddvang døren til den lille ettromsleiligheten sin. Her har hun hatt hjemmekontor siden 12. mars 2020.

Leiligheten består av ett rom, som er inndelt med en liten stue, en seng ved vinduet og et kjøkken bak en åpen dørkarm. Ved inngangspartiet står kjøkkenbordet, som er flyttet hit og fungerer som kontorpult. Her sitter Maren Oddvang hver dag og jobber.

– I starten av pandemien hadde jeg ikke et bord engang så da satt jeg i sofaen og jobbet. Det funket veldig dårlig, så da måtte jeg flytte kjøkkenbordet hit, sier hun.

Oddvang bor alene og forteller at hverdagen på hjemmekontor har vært helt forferdelig for henne. Hun kjøpte leiligheten for to år siden, men nå klarer hun ikke få glede av å være i den.

– Jeg er veldig glad i leiligheten min, men nå liker jeg den ikke. Jeg er så lei av å sitte på samme sted hver dag. Jeg har ikke et atskilt rom, så jeg føler jeg er på jobb hele dagen, uten avbrekk. Jeg går rundt på kontoret 24/7.

Fra 1. juli: Nå innføres dagbøter for bedrifter som ikke sørger for pensjonsordning

Fra alle til ingen

Jobben som ungdomstillitsvalgt innebærer vanligvis å være ute blant mennesker og å dra til ulike steder for å informere og verve unge medlemmer for Fagforbundet.

Det siste året har alle arbeidsoppgaver blitt digitale, og dagene går ut på å jobbe selvstendig, svare på e-poster, poste på sosiale medier, planlegge digitale webseminarer og digital skolering.

Overgangen fra en aktiv og sosial arbeidsplass til et ensomt hjemmekontor har vært vanskelig for Oddvang.

– Jeg er ikke vant til å jobbe inne. Jeg har alltid vært ute blant folk og får mye glede av det. Jeg er glad i mennesker og liker å ha mange rundt meg. Å gå fra å ha så mange rundt meg til ingen har vært veldig vanskelig for meg, sier hun til Fagbladet.

Å være isolert i den lille leiligheten har godt hardt utover psyken til Oddvang, som måtte begynne hos psykolog.

– Psykologen min fortalte at jeg måtte komme meg ut, hvis ikke var den eneste muligheten å sykmelde meg, men det hadde ikke gjort situasjonen bedre. Da sitter jeg jo fortsatt hjemme på kontoret.

For å takle hjemmekontortilværelsen begynte hun å ta daglige turer ut og å ta seg en times pause hver dag. Det har hjulpet henne mye, samtidig som hun forteller at det er fort gjort å glemme.

Mye lest: Etter 32 år i bedriften ble Tone Anita permittert i fjor. Ett år senere ble hun sagt opp

(Saken fortsetter under bildet)

ENSOMT: Maren Oddvang forteller at hun er den eneste på arbeidsplassen sin som er singel og bor alene. Hun synes det er vanskelig å si ifra, siden de andre ikke er i hennes situasjon.

ENSOMT: Maren Oddvang forteller at hun er den eneste på arbeidsplassen sin som er singel og bor alene. Hun synes det er vanskelig å si ifra, siden de andre ikke er i hennes situasjon.

Idun Teeuwen

Vanskelig å si ifra

På tross av vanskelighetene skryter Oddvang av arbeidsgiveren sin og sier at lederne hennes har vært støttende, de har tilrettelagt så mye som det er mulig. Likevel har hun følt at det var vanskelig å si ifra.

– Jeg kunne ha sagt ifra om hvor vanskelig jeg syntes det var, men man har jo den dårlige samvittigheten for å spre smitte. Jeg skulle gjerne ha hatt en eller to dager på kontoret da det var på sitt verste, men det bor mange i Oslo. Dersom alle skulle ha fått sine behov møtt, hadde nok koronasituasjonen vært verre nå.

Mye delt: Da Jorunn kom på jobb dagen etter en krangel med sjefen sin, var PC-en hennes fjernet

Plass er et grunnleggende krav – men ikke for hjemmekontor

Arbeidstilsynets forvaltningspraksis legger til grunn at hver arbeidsplass skal ha et gulvareal på minst 6 m². Dette kravet er for at arbeidstakeren skal ha «tilstrekkelig personlig rom rundt seg».

– Hva når du sitter i en leilighet hvor det største rommet er seks kvadrat? spør Bjørn Svalastog, sekretær i Utvalg for arbeidsmiljøaktiviteter (UFA) i Fagforbundet.

Seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Tonje Faanes, skriver til Fagbladet på e-post at forskriften om arbeidsplass ikke gjelder for arbeid i arbeidstakerens private hjem.

– Arbeidsgiver skal så langt det er praktisk mulig, forsikre seg om at arbeidsstedet, arbeidsutstyret og innemiljøet er fullt forsvarlig. Forskriften stiller ikke krav om hvor mange kvadratmeter arbeidsplassen skal ha. Om arbeidsstedet og innemiljøet er fullt forsvarlig vil bero på en helhetsvurdering, sier Faanes.

Hun forklarer at dersom hjemmet ikke er innrettet slik at det er forsvarlig med hjemmearbeidsplass skal ikke arbeidsgiver i en normalsituasjon inngå avtale med arbeidstaker om dette.

I pandemien med myndighetspålagt hjemmekontor, gikk ikke påbudet lengre enn at: «Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig».

– Dersom hjemmet er innrettet slik at en arbeidstaker på hjemmearbeidsplass ikke hadde et fullt forsvarlig arbeidsmiljø med hensyn til arbeidsplass og innemiljø, vurderer Arbeidstilsynet det slik at det ikke var praktisk mulig med hjemmekontor.

Fått med deg denne? Alf Åge får endelig full yrkesskadeerstatning – 19 år etter arbeidsulykken

(Saken fortsetter under bildet)

TRANGT OM PLASSEN: Maren Oddvang tilbringer mye av tiden sin på det lille kjøkkenbordet i stuen. Hun forteller at hun ofte svarer på mailer sent på kvelden, når hun egentlig skal være koblet av.

TRANGT OM PLASSEN: Maren Oddvang tilbringer mye av tiden sin på det lille kjøkkenbordet i stuen. Hun forteller at hun ofte svarer på mailer sent på kvelden, når hun egentlig skal være koblet av.

Idun Teeuwen

Gamle lover og regler

Alt som fantes av lover og regler da store deler av befolkningen ble forvist til hjemmekontor i mars i fjor, var en forskrift fra 2002. Den var etter manges mening ikke tilpasset vår nye hverdag. Nå er en ny forskrift ute på høring.

Leif Johnsen, konsernverneombud i Helse vest, kaller den gamle forskriften «tynn» og ser heller ikke positivt på den nye forskriften som er på vei. Han har et inntrykk av at det ikke blir så mye nytt der og mener det er to grunnleggende mangler.

– Først og fremst burde hensikten med hjemmekontor vært diskutert. Vi ser nå at en del virksomheter begynner å regne hjemmekontoret inn i driftsøkonomien. Mange synes muligheten for hjemmekontor er god å ha, men vi er på feil kurs hvis hjemmekontor blir et middel for å spare penger, mener han og påpeker at mange verken har plass eller anledning til å ha arbeidsplassen sin hjemme.

– Hva med den som er ung og nettopp har kjøpt sin første ettroms? Eller hjemmene hvor to voksne skal ha hjemmekontor? Det kan ikke bli sånn at man må kjøpe større bolig for å oppfylle arbeidsplikten sin.

Denne skaper debatt: Bedrift nekter de ansatte tariffavtale: – Dobbeltmoralsk og nedverdigende

Nei til hjemmekontor som krav

At hjemmekontor kan bli et krav i framtida, synes Maren Oddvang er en svært dårlig idé.

– Det er ikke greit å sette hjemmekontor som et krav. Mange har ikke ressursene eller plassen til å ha et bra arbeidsmiljø hjemme. Man må kunne ha et eget rom for hjemmekontor, sier hun.

Heldigvis begynner Oslo sakte, men sikkert å åpne, og Oddvang har nå muligheten til å dra på kontoret noen ganger i uka. At hverdagen begynner å gå tilbake til normalen er en stor lettelse for henne.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.07.2021
09:11
07.07.2021 09:11Mest lest

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

Det lange tiåret da Tonje Brenna ble voksen

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

Vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli, mener AUFs leder

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Kommentar

Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Leif Martin Kirknes

«Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn»

Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.

Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.

Tori Aarseth

Löfven: AUF har vendt det tragiske til tro på fremtiden

SPEKTAKULÆRT: Det er slike landskap som lokker tusrister fra hele verden til Norge.

SPEKTAKULÆRT: Det er slike landskap som lokker tusrister fra hele verden til Norge.

Hurtigruten

Hurtigruten blir ofte kalt verdens vakreste sjøreise. Det gjør noe med arbeidsplassen også

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Færre ferske lærerstudenter i rekordstort studieopptak

Investeringen ved Boliden Odda (bildet) skal være fullført innen 2024.

Investeringen ved Boliden Odda (bildet) skal være fullført innen 2024.

Roy Ervin Solstad

Over 7,2 milliarder kroner investeres i sinkproduksjon i Odda


Flere saker