JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Maren (29) slet på hjemmekontor og måtte oppsøke psykolog.

Maren (29) slet på hjemmekontor og måtte oppsøke psykolog.

Idun Teeuwen

Hjemmekontor

Maren (29) har jobbet fra kjøkkenbordet i ettromsleiligheten sin siden mars i fjor

– Jeg skulle gjerne hatt en eller to dager på kontoret da det var på sitt verste.07.07.2021
09:11
07.07.2021 09:11

idun.teeuwen@fagbladet.no

For mange har hjemmekontor vært en god løsning og har gjort hverdagen enklere. Det gir mer fleksibilitet og mer tid med familien, samtidig som mange jobber mer effektivt.

For dem som allerede har et gjesterom eller en romslig stue de kan bruke, vil arbeidsdagen muligens ikke være så annerledes, utenom den digitale biten.

Ikke alle er like heldige. Å bli sendt fra arbeidsplassen til hjemmekontor når du verken har plass eller ressurser, er utfordrende.

Fengslet på eget kontor

På Lambertseter i Oslo åpner ungdomstillitsvalgt Maren Oddvang døren til den lille ettromsleiligheten sin. Her har hun hatt hjemmekontor siden 12. mars 2020.

Leiligheten består av ett rom, som er inndelt med en liten stue, en seng ved vinduet og et kjøkken bak en åpen dørkarm. Ved inngangspartiet står kjøkkenbordet, som er flyttet hit og fungerer som kontorpult. Her sitter Maren Oddvang hver dag og jobber.

– I starten av pandemien hadde jeg ikke et bord engang så da satt jeg i sofaen og jobbet. Det funket veldig dårlig, så da måtte jeg flytte kjøkkenbordet hit, sier hun.

Oddvang bor alene og forteller at hverdagen på hjemmekontor har vært helt forferdelig for henne. Hun kjøpte leiligheten for to år siden, men nå klarer hun ikke få glede av å være i den.

– Jeg er veldig glad i leiligheten min, men nå liker jeg den ikke. Jeg er så lei av å sitte på samme sted hver dag. Jeg har ikke et atskilt rom, så jeg føler jeg er på jobb hele dagen, uten avbrekk. Jeg går rundt på kontoret 24/7.

Fra 1. juli: Nå innføres dagbøter for bedrifter som ikke sørger for pensjonsordning

Fra alle til ingen

Jobben som ungdomstillitsvalgt innebærer vanligvis å være ute blant mennesker og å dra til ulike steder for å informere og verve unge medlemmer for Fagforbundet.

Det siste året har alle arbeidsoppgaver blitt digitale, og dagene går ut på å jobbe selvstendig, svare på e-poster, poste på sosiale medier, planlegge digitale webseminarer og digital skolering.

Overgangen fra en aktiv og sosial arbeidsplass til et ensomt hjemmekontor har vært vanskelig for Oddvang.

– Jeg er ikke vant til å jobbe inne. Jeg har alltid vært ute blant folk og får mye glede av det. Jeg er glad i mennesker og liker å ha mange rundt meg. Å gå fra å ha så mange rundt meg til ingen har vært veldig vanskelig for meg, sier hun til Fagbladet.

Å være isolert i den lille leiligheten har godt hardt utover psyken til Oddvang, som måtte begynne hos psykolog.

– Psykologen min fortalte at jeg måtte komme meg ut, hvis ikke var den eneste muligheten å sykmelde meg, men det hadde ikke gjort situasjonen bedre. Da sitter jeg jo fortsatt hjemme på kontoret.

For å takle hjemmekontortilværelsen begynte hun å ta daglige turer ut og å ta seg en times pause hver dag. Det har hjulpet henne mye, samtidig som hun forteller at det er fort gjort å glemme.

Mye lest: Etter 32 år i bedriften ble Tone Anita permittert i fjor. Ett år senere ble hun sagt opp

(Saken fortsetter under bildet)

ENSOMT: Maren Oddvang forteller at hun er den eneste på arbeidsplassen sin som er singel og bor alene. Hun synes det er vanskelig å si ifra, siden de andre ikke er i hennes situasjon.

ENSOMT: Maren Oddvang forteller at hun er den eneste på arbeidsplassen sin som er singel og bor alene. Hun synes det er vanskelig å si ifra, siden de andre ikke er i hennes situasjon.

Idun Teeuwen

Vanskelig å si ifra

På tross av vanskelighetene skryter Oddvang av arbeidsgiveren sin og sier at lederne hennes har vært støttende, de har tilrettelagt så mye som det er mulig. Likevel har hun følt at det var vanskelig å si ifra.

– Jeg kunne ha sagt ifra om hvor vanskelig jeg syntes det var, men man har jo den dårlige samvittigheten for å spre smitte. Jeg skulle gjerne ha hatt en eller to dager på kontoret da det var på sitt verste, men det bor mange i Oslo. Dersom alle skulle ha fått sine behov møtt, hadde nok koronasituasjonen vært verre nå.

Mye delt: Da Jorunn kom på jobb dagen etter en krangel med sjefen sin, var PC-en hennes fjernet

Plass er et grunnleggende krav – men ikke for hjemmekontor

Arbeidstilsynets forvaltningspraksis legger til grunn at hver arbeidsplass skal ha et gulvareal på minst 6 m². Dette kravet er for at arbeidstakeren skal ha «tilstrekkelig personlig rom rundt seg».

– Hva når du sitter i en leilighet hvor det største rommet er seks kvadrat? spør Bjørn Svalastog, sekretær i Utvalg for arbeidsmiljøaktiviteter (UFA) i Fagforbundet.

Seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Tonje Faanes, skriver til Fagbladet på e-post at forskriften om arbeidsplass ikke gjelder for arbeid i arbeidstakerens private hjem.

– Arbeidsgiver skal så langt det er praktisk mulig, forsikre seg om at arbeidsstedet, arbeidsutstyret og innemiljøet er fullt forsvarlig. Forskriften stiller ikke krav om hvor mange kvadratmeter arbeidsplassen skal ha. Om arbeidsstedet og innemiljøet er fullt forsvarlig vil bero på en helhetsvurdering, sier Faanes.

Hun forklarer at dersom hjemmet ikke er innrettet slik at det er forsvarlig med hjemmearbeidsplass skal ikke arbeidsgiver i en normalsituasjon inngå avtale med arbeidstaker om dette.

I pandemien med myndighetspålagt hjemmekontor, gikk ikke påbudet lengre enn at: «Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig».

– Dersom hjemmet er innrettet slik at en arbeidstaker på hjemmearbeidsplass ikke hadde et fullt forsvarlig arbeidsmiljø med hensyn til arbeidsplass og innemiljø, vurderer Arbeidstilsynet det slik at det ikke var praktisk mulig med hjemmekontor.

Fått med deg denne? Alf Åge får endelig full yrkesskadeerstatning – 19 år etter arbeidsulykken

(Saken fortsetter under bildet)

TRANGT OM PLASSEN: Maren Oddvang tilbringer mye av tiden sin på det lille kjøkkenbordet i stuen. Hun forteller at hun ofte svarer på mailer sent på kvelden, når hun egentlig skal være koblet av.

TRANGT OM PLASSEN: Maren Oddvang tilbringer mye av tiden sin på det lille kjøkkenbordet i stuen. Hun forteller at hun ofte svarer på mailer sent på kvelden, når hun egentlig skal være koblet av.

Idun Teeuwen

Gamle lover og regler

Alt som fantes av lover og regler da store deler av befolkningen ble forvist til hjemmekontor i mars i fjor, var en forskrift fra 2002. Den var etter manges mening ikke tilpasset vår nye hverdag. Nå er en ny forskrift ute på høring.

Leif Johnsen, konsernverneombud i Helse vest, kaller den gamle forskriften «tynn» og ser heller ikke positivt på den nye forskriften som er på vei. Han har et inntrykk av at det ikke blir så mye nytt der og mener det er to grunnleggende mangler.

– Først og fremst burde hensikten med hjemmekontor vært diskutert. Vi ser nå at en del virksomheter begynner å regne hjemmekontoret inn i driftsøkonomien. Mange synes muligheten for hjemmekontor er god å ha, men vi er på feil kurs hvis hjemmekontor blir et middel for å spare penger, mener han og påpeker at mange verken har plass eller anledning til å ha arbeidsplassen sin hjemme.

– Hva med den som er ung og nettopp har kjøpt sin første ettroms? Eller hjemmene hvor to voksne skal ha hjemmekontor? Det kan ikke bli sånn at man må kjøpe større bolig for å oppfylle arbeidsplikten sin.

Denne skaper debatt: Bedrift nekter de ansatte tariffavtale: – Dobbeltmoralsk og nedverdigende

Nei til hjemmekontor som krav

At hjemmekontor kan bli et krav i framtida, synes Maren Oddvang er en svært dårlig idé.

– Det er ikke greit å sette hjemmekontor som et krav. Mange har ikke ressursene eller plassen til å ha et bra arbeidsmiljø hjemme. Man må kunne ha et eget rom for hjemmekontor, sier hun.

Heldigvis begynner Oslo sakte, men sikkert å åpne, og Oddvang har nå muligheten til å dra på kontoret noen ganger i uka. At hverdagen begynner å gå tilbake til normalen er en stor lettelse for henne.

07.07.2021
09:11
07.07.2021 09:11Mest lest

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Colourbox

Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Hanna Skotheim

Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

Tormod Ytrehus

Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over

Eirik Dahl Viggen

– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Colourbox

Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Jan-Erik Østlie

Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

Ole Martin Wold

LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Ole Palmstrøm

Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?

Martin Guttormsen Slørdal

Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen

Lina Winge

– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Werner Juvik

Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere

Debatt

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Håvard Sæbø

Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape

Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)

Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet

Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland. 

Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland. 

Privat

Lærer slår alarm: – Vi er for få voksne i skolen


Flere saker