JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dagbøter for bedrifter som ikke sørger for pensjonsordning

Fra 1. juli kan bedrifter få dagbøter på 250 kroner per ansatt om de ikke har pensjonsordningen i orden.
POSITIV: Erling Broen i NTL SKATTtror dagbøter for bedrifter som ikke sørger for å ha pensjonsordninger er bra.

POSITIV: Erling Broen i NTL SKATTtror dagbøter for bedrifter som ikke sørger for å ha pensjonsordninger er bra.

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

Det kan med andre ord bli dyrt for arbeidsgivere ikke sparer til pensjon for sine ansatte. Anslag fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) indikerer at mellom 50.000 og 90.000 arbeidstakere ikke mottar pensjonssparingen de har rett på.

– Vi mener dette er svært uheldig for de arbeidstakerne som ikke får den pensjonssparingen de har krav på. Det er også uheldig med tanke på den konkurransevridningen som oppstår mellom bedriftene som etterlever reglene om Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) og bedriftene som ikke gjør det, sier nestleder i NTL Skatt Erling Broen.

Han forklarer at OTP er en ordning for privat sektor, hvor arbeidsgiver betaler inn en avtalt del av de ansattes lønn til pensjonssparing.

Skal sikre pensjon til alle

Tidligere i sommer overtok Skatteetaten tilsynet med Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) fra Finanstilsynet. Målet med det nye tilsynet med OTP er at dette skal sikre at flere personer får riktig pensjon.

Skatteetaten skal heretter bruke innrapporterte opplysninger fra a-meldingen til å kontrollere om arbeidsgiver har en pensjonsordning for sine ansatte. Hvis arbeidsgiver ikke har rapportert inn opplysninger om pensjonsavtale i a-meldingen, vil tilsynet kunne pålegge arbeidsgiver å opprette en OTP-avtale.

Kronikk: «Det er ikke rart at folk bekymrer seg for pensjonen», skriver Ebba Wergeland

Kan bli dyrt for mange

Skatteetaten kan derfor etter den nye ordningen lettere finne bedrifter som ikke sparer til pensjon for sine ansatte. Blant annet kan etaten ilegge dagbøter på 250 kroner per ansatt hvis bedriften ikke har pensjonsordning. Har bedriften 10 ansatte vil dagbøter for et års drift uten pensjon kunne gi en bot på over ni hundre tusen.

– Bedriftens pensjonsordning bør på plass før ferien hvis man vil unngå uønsket oppmerksomhet fra Skatteetaten, oppfordrer Asbjørn Erdal i Duvi Pensjon.

Mye lest: Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

(Saken fortsetter under bildet)

Asbjørn Erdal i Duvi Pensjon anbefaler bedrifter å sjekke sine pensjonsavtaler til sine ansatte før sommerferien.

Asbjørn Erdal i Duvi Pensjon anbefaler bedrifter å sjekke sine pensjonsavtaler til sine ansatte før sommerferien.

DUVI

Duvi fikk konsesjon fra Finanstilsynet i 2015 og lanserte sitt første produkt i januar 2016. Målet er å hjelpe norske arbeidstakere med å få en bedre pensjon og gjøre pensjon mer forståelig for folk flest. Erdal har registrert at interessen for pensjon har økt veldig det siste året. Ifølge han tar mange selv kontakt for å opprette pensjonsavtale. Nytt av året er at pensjon skal meldes over a-meldingen. Da blir det veldig tydelig om bedriften har en avtale eller ikke. Har de ikke kan det bli veldig dyrt.

– En gjennomsnittlig pensjonsordning koster 10.000 kroner i året og da er regnstykket enkelt når man vet hvor mye dagbøter til unnasluntrere koster, sier han og legger til.

– Mange har tatt aktive valg og det er flott, men vi ser at rundt 95 prosent av oss bryr seg fremdeles for lite om pensjonen sin. Vi tror at pensjonskontoen som samler pensjon på en konto, vil bidra til mer bevissthet over tid, sier Erdal.

Se tallene: Store geografiske forskjeller blant dem som tar tidlig alderspensjon

LO-forbund mener tvangsmulkt er effektivt

– NTL skatt er av den oppfatning at bruk av tvangsmulkt er et hensiktsmessig og effektivt virkemiddel som vil kunne bidra til at arbeidsgivere som har plikt til det oppretter Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)-ordning, sier nestleder Broen i NTL Skatt.

Han viser til SSBs anslag om at mellom 50.000 og 90.000 arbeidstakere ikke mottar pensjonssparingen de har rett på. Ifølge Broen anslår Finans Norge at det skulle vært spart ekstra 1-2 milliarder kroner per år til OTP.

Hvis arbeidsgiver ikke har rapportert inn opplysninger om pensjonsavtale i a-meldingen, vil tilsynet kunne pålegge arbeidsgiver å opprette en OTP-avtale. Hvis pålegget om opprettelse ikke er fulgt innen en fastsatt frist, vil arbeidsgiver kunne ilegges tvangsmulkt på kr. 250 per ansatt per dag. Slik tvangsmulkt løper inntil pensjonsordningen er opprettet.

Warning
Annonse
Annonse