JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store geografiske forskjeller blant dem som tar tidlig alderspensjon

Rogaland har den største andelen alderspensjonister mellom 62 og 66 år. Lavest andel finner vi Oslo. Menn er i flertall, men totalt har andelen gått ned.
Tallene viser også at andelen som velger å kombinere tidligpensjon med å fortsette å jobbe, har gått ned i 2020.

Tallene viser også at andelen som velger å kombinere tidligpensjon med å fortsette å jobbe, har gått ned i 2020.

Colourbox.com

Totalt er det rundt 30,6 prosent av befolkningen i alderen 62 til 66 år som har valgt å ta ut tidlig pensjon, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

De siste årene har denne andelen gått ned, spesielt blant menn. Menn er også i flertall blant dem som velger å pensjonere seg etter 62 år, med 42,6 prosent mot 18,5 prosent kvinner.

Størst andel mottakere av alderspensjon finner vi i Rogaland med 37 prosent og minst i Oslo med 22,9 prosent.

Mye lest: Offentlige ansatte må ikke lenger slutte ved nådd særaldersgrense

Ifølge SSB har den store forskjellen geografisk sammenheng med forskjeller i næringsindustrien i fylkene. I Rogaland er for eksempel bergverksdrift og utvinning en av de dominerende næringene, og hele 62 prosent av 62-åringene som jobbet innen denne sektoren, har tatt ut tidligpensjon.

Blant ansatte innen helse- og sosialtjenester var tilsvarende andel kun 9,5 prosent.

Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Tallene viser også at andelen som velger å kombinere tidligpensjon med å fortsette å jobbe, har gått ned i 2020. I 2019 var det 29,8 prosent som ikke arbeidet ved siden av pensjonen, mens i 2020 var dette steget til 30,2 prosent.

Annonse
Annonse