Cemo nekter de ansatte tariffavtale: – Dobbeltmoralsk og nedverdigende
Arbeidsgiveren skryter av sin bærekraftige grunnmur og internasjonalt og lokalt engasjement. Men da de ansatte krevde tariffavtale, svarte Cemo med et klart og tydelig nei.
SKUFFET: Ina Førland, Merete Korsmo og Caroline Åsan er skuffet over arbeidsgiveren Cemo, som nekter å skrive under på tariffavtale.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Sørlandsbedriften Cemo lager krydderblandinger, spesialkaffe te og diverste matvarer til både bedrifter, forhandlere og privatpersoner.
Særlig de som plukker og pakker varene er ungdommer som gjerne jobber ved siden av studiene. Det gjenspeiles i lønna: 110 kroner i timen er lønna for dem under 18 år. For de over 18 år ligger lønna på 130 kroner.
Vaktene må de melde seg opp til via en app. Kvelds- og helgetillegg er det ingen som får. Syk på en dag du har satt deg opp på vakt? Det er ditt problem, i så fall, da uteblir lønna.
I tariffavtalen til Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er minstelønna henholdsvis 154,84 (under 18) og 193,55 kroner i timen. Men kravet om tariffavtale nådde de ikke fram med.
Mye delt: Dette har du krav på hvis du blir syk i ferien
– Føler oss mindreverdig
NNN-arbeideren møter tre skuffete jenter i Søgne utenfor Kristiansand. Det var i november i fjor de startet kampen for tariffavtale. Nå virker det å ebbe ut i ingenting, etter at arbeidsgiveren har stått steilt på sitt.
– Det er kjipt å se hvordan de utnytter ungdommene. Jeg er 21 år, men kan bli snakka til som en tiåring. Miljøet blant oss ansatte er god, men tonen fra ledelsen er nedverdigende, sier Merete Korsmo.
Kollegene Caroline Åsan og Ina Førland nikker enig med. Trioen speiler resten av de ansatte, all den tid de er studenter eller har et friår etter videregående. De har vært aktiv i arbeidet med å få på plass en tariffavtale. Å gå ut i streik ville egentlig vært neste steg – men var uaktuelt, blant annet fordi mange av NNN-medlemmene hadde slutta i løpet av halvåret prosessen har tatt.
– Vi hadde opp mot 50 medlemmer på det meste, men så har det tatt mye tid og folk blir lei av å vente, sier Caroline Åsan.
Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
– Dobbeltmoralsk
Trioen synes bedriftens tariffnekt er dobbeltmoralsk, all den tid arbeidsgiveren på egen nettside skryter av sitt bærekraftige arbeid, samt både internasjonale og lokale engasjement.
Men det gjelder ikke for egne ansattes lønns- og arbeidsvilkår.
– En tariffavtale hadde vært fint å få på plass, ikke bare for lønna. Det er mange rettigheter der vi ikke får, mener Åsan.
– Det er dobbeltmoralsk. Hvorfor skal ikke vi få lønna vi fortjener? spør Korsemo.
– Det er kleint og falskt. Vi løfter tungt og har en fysisk hard jobb. Det speiles ikke i lønna, mener Ina Førland.
Denne skaper debatt: Dagligvarekjedene presser ut Ringnes-sjåførene: – Dette er sosial dumping satt i system
Henter inn Blå Kors
Responsen fra arbeidsgiveren har hele veien vært et tydelig nei til tariffavtale. Nå skal de heller hente inn arbeidskraft fra Blå Kors, ifølge samtaler NNN-arbeideren har fått referert av de ansatte, samt Grete Troset, bransjeansvarlig i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
NNN-arbeideren har vært i kontakt med arbeidsgiver Cemo, men de sier at de ikke vil kommentere noen av påstandene som kommer fram. De har heller ikke svart på noen av spørsmålene fra NNN-arbeideren.
– Jeg synes det er trist at en bedrift som Cemo ikke tar mer ansvar og støtter opp om den norske modellen og et organisert arbeidsliv. Det å ha en tariffavtale skal være et bevis på at man har ordnede forhold i bedriften, kommenterer Grete Troset i NNN.
Nyttig info: Hva betyr ordet? Sjekk tariffleksikonet