Dette har du krav på hvis du blir syk i ferien
Hvis du blir syk i ferien er det viktig å komme seg til legen raskt. Her kan du se hvorfor.
Det er lovstridig om arbeidsgiver ikke sørger for at arbeidstaker tar ferie, og kan medføre erstatningsplikt.
pexels.com
knut.nygaard@fagbladet.no
Du har kanskje opplevd det selv: Endelig er det ferie – kroppen går i hvilemodus og så blir du liggende der med en guffen influensa. Eller kanskje du er så uheldig å brekke beinet. Men selv om ferien skulle bli ødelagt, er det håp. Med en legeattest i hånden har du rett til ny ferie.
Fagforbundets medlemmer med tariffavtale har krav på 30 feriedager i året. Og er du over 60 år gammel, får du enda seks dager oppå dette.
Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
Skaff deg legeerklæring
Her kan du se hvilke retter du har dersom du skulle bli syk på feriedagene dine.
For å ha rett til ny ferie er det en forutsetning at du har vært helt (altså 100 %) arbeidsufør/sykemeldt. Arbeidstaker kan ved arbeidsuførhet som oppstår i ferien kreve alle feriedagene utsatt allerede fra og med første virkedag (lørdag inkludert). Retten til å utsette feriedagene gjelder lovbestemt ferie etter ferieloven § 5, som er henholdsvis 25 virkedager hvert ferieår, og seks ekstra virkedager ferie for arbeidstakerne over 60 år.
I Hovedtariffavtalen for KS § 7.1 heter det: «Arbeidstaker som godtgjør ved legeattest at vedkommende under ferie har vært arbeidsufør i minst 1 virkedag, får tilsvarende ferie erstattet». Gjennom tariffavtalen får du også erstattet de tariffestede dagene ved sykdom.
Et slikt krav må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes så raskt som mulig («uten ugrunnet opphold») etter at arbeidet gjenopptas. Derfor er det lurt å komme seg til legen.
Dersom du blir helt arbeidsufør før ferien, kan du kreve å få utsatt ferien til senere i året. Krav om utsettelse må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes senest siste arbeidsdag vedkommende arbeidstaker skulle hatt før ferien.
Mye delt: Tove og Trine får etterbetalt fem år med feriepenger
Kan du ta ut avspasering i tilknytning til ferien?
Avspasering er en avtale inngått mellom leder og den ansatte, eller en lokal særavtale/personalreglement i virksomheten/kommunen. Dermed må dette sjekkes ut lokalt, eventuelt med den lokale tillitsvalgt/fagforening.
En del opplever kanskje press på å være tilgjengelige i ferien, i disse mobile tider. Kan du skru av telefonen hele ferien?
Ferielovens formål § 1 sier; «Denne lov skal sikre at arbeidstakere årlig får feriefritid og feriepenger».
Det er lovstridig om arbeidsgiver ikke sørger for at arbeidstaker tar ferie, og kan medføre erstatningsplikt. Dette betyr også at du skal kunne reise steder hvor arbeidsgiver ikke kan nå deg på telefonen.