JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
"Vi har stor tiltro til private eiere, så ja, dette vil vi selvfølgelig prioritere", sier Frps gruppeleder i Oslo bystyre om partiets programfestede politikk om å konkurranseutsette og selge flere kommunale barnehager.

"Vi har stor tiltro til private eiere, så ja, dette vil vi selvfølgelig prioritere", sier Frps gruppeleder i Oslo bystyre om partiets programfestede politikk om å konkurranseutsette og selge flere kommunale barnehager.

Oslo bystyre / Sturlason

Privat barnehagedrift ble dyrere for kommunen: Nå vil Frp ha flere barnehager på anbud

Da tre Oslo-barnehager ble satt ut til Norlandia fikk ansatte lavere lønn, mens det kostet kommunen mer. Likevel vil Frp konkurranseutsette flere barnehager.03.11.2020
10:47
03.11.2020 10:54

ida.wangberg@fagbladet.no

I 2014 satte Høyres utdanningsbyråd i Oslo driften av tre kommunale barnehager ut på anbud. Norlandia vant anbudskonkurransen, og drev barnehagene i seks år, til kontrakten gikk ut i august. Da tok kommunen over driften igjen.

Fagbladet har tidligere skrevet om barne- og ungdomsarbeider Karin Bojer-Letrud, som jobber i en av disse barnehagene. Hun gikk opp 40.000 kroner i lønn da kommunen overtok arbeidsgiveransvaret fra Norlandia.

Samtidig som de ansatte tjente mindre i Norlandia enn de hadde gjort som kommunalt ansatte, viser beregninger gjort av Oslo kommune at det antakeligvis ble dyrere å sette ut barnehagedriften til Norlandia enn det hadde vært å drive barnehagene selv.

Vil konkurranseutsette mer

Det var Oslo Frp som fikk gjennomslag for å konkurranseutsette og selge kommunale barnehager i budsjettforhandlinger med Høyre-byrådet. Partiet har programfestet at de vil konkurranseutsette og selge flere kommunale barnehager, og gruppeleder Camilla Wilhelmsen er tydelig på at dette er noe de vil prioritere dersom de skulle komme i maktposisjon igjen.

– Vi har stor tiltro til private eiere, så ja, dette vil vi selvfølgelig prioritere, skriver hun i en e-post til Fagbladet.

– Vi ønsker et mangfoldig barnehagetilbud med private, offentlige og ideelle barnehager. Det viktigste for oss er at barnehagene gir et godt tilbud, ikke hvem som drifter barnehagen. Og så vil jeg understreke at alle barnehager er underlagt det samme lovverket og tilsynet, skriver hun.

Denne skaper debatt: Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

Etterlyser bedre tall

Konkurranseutsettingen av de tre barnehagene var en del av et forsøksprosjekt, som også innebar at byrådet solgte ti kommunale barnehager til private aktører. I Høyre-byrådets foreløpige evaluering av prosjektet i 2015 så "byrådet det som lite aktuelt å gå videre med salg og konkurranseutsetting av flere barnehager".

I den foreløpige evalueringen kommer det fram at 55 av de omtrent 170 ansatte i de konkurranseutsatte og solgte barnehagene sluttet. I flere av barnehagene førte det til at stabile arbeidsmiljø ble brutt opp. Evalueringsrapporten fra 2015 viser også at innsparingen for kommunen var minimal sammenliknet med det som var forventet.

– Sett i ettertid, når vi vet at mange ansatte sluttet og at kommunen heller ikke sparte penger, var det riktig å konkurranseutsette barnehagene?

Det ble gjennomført undersøkelser, og her vises det til at en stor andel av de ansatte og et flertall av de foresatte ga uttrykk for at de hadde positive forventninger og et godt inntrykk av barnehagens nye eier/driver. Konkurranseutsetting er ikke uvanlig i Oslo kommune. De senere årene har derimot det rødgrønne byrådet rekommunalisert oppgaver på en rekke felt, og dermed gjort tjenestene dyrere. Nå ligger det dessverre ikke noe skikkelig tallmateriale i bunn for konkurranseutsettingen av barnehagene, så det må vi i så fall få først, svarer Wilhelmsen, og etterlyser en bred sluttevaluering, som skulle kommet i 2016.

Viktig dom: Innleide Øyvind vant i Høyesterett: Kan bety mye for alle som ikke er fast ansatt

– Burde tatt kortere tid

Selv om det ser ut til at konkurranseutsettingen av barnehagene kostet mer enn dersom kommunen hadde drevet dem selv, viser hun til at salget av de ti barnehagene fikk inn 115 millioner kroner i bykassen, samtidig som kommunen slapp ansvaret for vedlikeholdsetterslepet på barnehagene.

– Hva vil du si til de ansatte, barn og foreldre som ble berørt av dette?

– Jeg vil si at prosessen burde ha tatt kortere tid. To år er altfor lang tid, og det er ikke rart at brukertilfredsheten da gikk noe ned. Når det er sagt, så var de tre konkurranseutsatte barnehagene, Ospa, Bjørnåsen og Frydenlund overtatt av Norlandia i 2014, og det er hyggelig at brukertilfredsheten gikk opp i Frydenlund barnehage dette året, skriver Frp-politikeren.

– Vil dere revurdere politikken deres om å konkurranseutsette flere barnehager når dere nå ser erfaringene fra konkurranseutsettingen i 2014?

– Dette var et prøveprosjekt som skulle evalueres grundig. Denne evalueringen har vi ikke fått. Basert på det vi vet, var det større interesse for å kjøpe barnehagene, skriver Wilhelmsen, med henvisning til at flere av de private aktørene heller ville kjøpe barnehager i stedet for å delta i anbudskonkurranser om å drive dem over noen få år.

Avsløring: Så mye tjener direktører i kommunalt eide kraftselskaper

Høyre vil "slippe alle gode krefter til"

Etter den foreløpige evalueringen i 2015 var Høyres utdanningsbyråd Anniken Hauglie tydelig på at hun så det som "lite aktuelt å gå videre med salg og konkurranseutsetting av flere barnehager". Oslo Høyres utdanningspolitiske talsperson Silje Lutro er ikke like tydelig på dette i dag.

(Saken fortsetter under bildet)

Oslo Høyres Silje Lutro vil ikke avvise at det kan bli aktuelt å sette flere kommunale barnehager ut til kommersielle aktører dersom Høyre kommer til makten i Oslo igjen.

Oslo Høyres Silje Lutro vil ikke avvise at det kan bli aktuelt å sette flere kommunale barnehager ut til kommersielle aktører dersom Høyre kommer til makten i Oslo igjen.

Oslo kommune/Sturlason

Hun vil ikke svare direkte på spørsmål om det var riktig å konkurranseutsette barnehagene i 2014, eller om Høyre ønsker å gjøre dette igjen, men skriver følgende i en e-post:

– Høyre er for mangfold i tjenestetilbudet og valgfrihet, og mot forbud. Selv om byrådets notat viser at "det ut i fra en samlet økonomisk betrakting lønte seg å selge og konkurranseutsette de 13 barnehagene" er det altfor tidlig for meg å si noe som helst om hva Høyre kommer til å gå til valg på i 2023. Spesielt fordi vi er mest opptatt av hva som gir det beste tilbudet til barna, og derfor heller ikke ønsker å skape unødvendig uro hos barn og foreldre. Det som derimot er helt sikkert, er at vi vil oppheve forbudet mot å bygge nye private barnehager så fort vi vinner tilbake makten i Oslo. Da vil vi på nytt slippe alle gode krefter til.

Martin Kolberg (71) gir seg: – Uten fagbevegelsen er vi ingenting, sier Ap-veteranen

– Debatt om eierskap er avsporing

Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, har kalt konkurranseutsettingen av barnehagene for "et mislykket ideologisk eksperiment."

Til Fagbladet har hun fortalt at rekommunaliseringen av de tre barnehagene er en del av en bredere avkommersialisering av barnehagesektoren i Oslo, og at "et sterkt offentlig barnehagetilbud, der kvalitet og trivsel står i fokus, gir et bedre tilbud til barna og bedre vilkår for de ansatte".

(Saken fortsetter under bildet)

SVs Inga Marte Thorkildsen kaller Høyre-byrådets konkurranseutsetting av barnehager et "mislykket ideologisk eksperiment".

SVs Inga Marte Thorkildsen kaller Høyre-byrådets konkurranseutsetting av barnehager et "mislykket ideologisk eksperiment".

Sidsel Valum

Høyres Silje Lutro mener diskusjonen om kommersielle barnehager er en avsporing.

– Jeg tror mange småbarnsforeldre i Oslo opplever den politiske debatten om barnehagetilbudet i Oslo som ganske fjern og lite relevant. Mens vi i Høyre er mest opptatt av hva som skal til for at barnehagebarna skal få det beste tilbudet, opplever vi dessverre at byrådet er mest opptatt av hvem som eier barnehagene, skriver hun.

Frps Camilla Wilhelmsen mener SVs barnehagebyråd bør holde seg for god til å kritisere de private barnehagene.

– Alle de som jobber i både kommunale og private barnehager, gjør en fantastisk viktig jobb for barna våre og det skal vi hegne om. Samtidig er det ikke alltid riktig at kommunen er den beste eier, og det hadde vært fint om Thorkildsen kunne ta av seg sine ideologiske skylapper og forstå at også private eiere vil barnas beste. Faktisk er det jo slik at de private barnehagene kommer best ut i de landsomfattende brukerundersøkelser. Det gjorde de også i Oslo da vi hadde våre egne brukerundersøkelser som ble stanset av det rødgrønne byrådet, skriver hun.

Mye lest og delt: Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.11.2020
10:47
03.11.2020 10:54Mest lest

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Stein Inge Stølen / Privat

Kunder boikotter Postnord og Zalando etter avsløringer: – Det er skammelig

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Colourbox

Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon: – Fikk penger, biler og båter, sier aktor

Tri Nguyen Dinh

Dramatisk måling: Støre og Vedum straffes knallhardt av velgerne

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

Etienne Ansotte, EC - Audiovisual Service

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Kommentar

Helseminister Ingvild Kjerkol vil avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg fra 2023.

Helseminister Ingvild Kjerkol vil avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg fra 2023.

Nanna Aanes Wolden

«Det er positivt at Høyres prestisjeprosjekt blir skrotet»

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

Kim André og Jøran Aleksandersen driver familiefirmaet Aleksandersen lyd og lys. De har vært uten oppdrag i over en måned.

Kim André og Jøran Aleksandersen driver familiefirmaet Aleksandersen lyd og lys. De har vært uten oppdrag i over en måned.

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

Andreas Winter/KSK

Barnevernet trenger ikke flere ansatte, det trenger bedre ledere, mener tidligere leder


Flere saker