JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
"Vi har stor tiltro til private eiere, så ja, dette vil vi selvfølgelig prioritere", sier Frps gruppeleder i Oslo bystyre om partiets programfestede politikk om å konkurranseutsette og selge flere kommunale barnehager.

"Vi har stor tiltro til private eiere, så ja, dette vil vi selvfølgelig prioritere", sier Frps gruppeleder i Oslo bystyre om partiets programfestede politikk om å konkurranseutsette og selge flere kommunale barnehager.

Oslo bystyre / Sturlason

Privat barnehagedrift ble dyrere for kommunen: Nå vil Frp ha flere barnehager på anbud

Da tre Oslo-barnehager ble satt ut til Norlandia fikk ansatte lavere lønn, mens det kostet kommunen mer. Likevel vil Frp konkurranseutsette flere barnehager.03.11.2020
10:47
03.11.2020 10:54

ida.wangberg@fagbladet.no

I 2014 satte Høyres utdanningsbyråd i Oslo driften av tre kommunale barnehager ut på anbud. Norlandia vant anbudskonkurransen, og drev barnehagene i seks år, til kontrakten gikk ut i august. Da tok kommunen over driften igjen.

Fagbladet har tidligere skrevet om barne- og ungdomsarbeider Karin Bojer-Letrud, som jobber i en av disse barnehagene. Hun gikk opp 40.000 kroner i lønn da kommunen overtok arbeidsgiveransvaret fra Norlandia.

Samtidig som de ansatte tjente mindre i Norlandia enn de hadde gjort som kommunalt ansatte, viser beregninger gjort av Oslo kommune at det antakeligvis ble dyrere å sette ut barnehagedriften til Norlandia enn det hadde vært å drive barnehagene selv.

Vil konkurranseutsette mer

Det var Oslo Frp som fikk gjennomslag for å konkurranseutsette og selge kommunale barnehager i budsjettforhandlinger med Høyre-byrådet. Partiet har programfestet at de vil konkurranseutsette og selge flere kommunale barnehager, og gruppeleder Camilla Wilhelmsen er tydelig på at dette er noe de vil prioritere dersom de skulle komme i maktposisjon igjen.

– Vi har stor tiltro til private eiere, så ja, dette vil vi selvfølgelig prioritere, skriver hun i en e-post til Fagbladet.

– Vi ønsker et mangfoldig barnehagetilbud med private, offentlige og ideelle barnehager. Det viktigste for oss er at barnehagene gir et godt tilbud, ikke hvem som drifter barnehagen. Og så vil jeg understreke at alle barnehager er underlagt det samme lovverket og tilsynet, skriver hun.

Denne skaper debatt: Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

Etterlyser bedre tall

Konkurranseutsettingen av de tre barnehagene var en del av et forsøksprosjekt, som også innebar at byrådet solgte ti kommunale barnehager til private aktører. I Høyre-byrådets foreløpige evaluering av prosjektet i 2015 så "byrådet det som lite aktuelt å gå videre med salg og konkurranseutsetting av flere barnehager".

I den foreløpige evalueringen kommer det fram at 55 av de omtrent 170 ansatte i de konkurranseutsatte og solgte barnehagene sluttet. I flere av barnehagene førte det til at stabile arbeidsmiljø ble brutt opp. Evalueringsrapporten fra 2015 viser også at innsparingen for kommunen var minimal sammenliknet med det som var forventet.

– Sett i ettertid, når vi vet at mange ansatte sluttet og at kommunen heller ikke sparte penger, var det riktig å konkurranseutsette barnehagene?

Det ble gjennomført undersøkelser, og her vises det til at en stor andel av de ansatte og et flertall av de foresatte ga uttrykk for at de hadde positive forventninger og et godt inntrykk av barnehagens nye eier/driver. Konkurranseutsetting er ikke uvanlig i Oslo kommune. De senere årene har derimot det rødgrønne byrådet rekommunalisert oppgaver på en rekke felt, og dermed gjort tjenestene dyrere. Nå ligger det dessverre ikke noe skikkelig tallmateriale i bunn for konkurranseutsettingen av barnehagene, så det må vi i så fall få først, svarer Wilhelmsen, og etterlyser en bred sluttevaluering, som skulle kommet i 2016.

Viktig dom: Innleide Øyvind vant i Høyesterett: Kan bety mye for alle som ikke er fast ansatt

– Burde tatt kortere tid

Selv om det ser ut til at konkurranseutsettingen av barnehagene kostet mer enn dersom kommunen hadde drevet dem selv, viser hun til at salget av de ti barnehagene fikk inn 115 millioner kroner i bykassen, samtidig som kommunen slapp ansvaret for vedlikeholdsetterslepet på barnehagene.

– Hva vil du si til de ansatte, barn og foreldre som ble berørt av dette?

– Jeg vil si at prosessen burde ha tatt kortere tid. To år er altfor lang tid, og det er ikke rart at brukertilfredsheten da gikk noe ned. Når det er sagt, så var de tre konkurranseutsatte barnehagene, Ospa, Bjørnåsen og Frydenlund overtatt av Norlandia i 2014, og det er hyggelig at brukertilfredsheten gikk opp i Frydenlund barnehage dette året, skriver Frp-politikeren.

– Vil dere revurdere politikken deres om å konkurranseutsette flere barnehager når dere nå ser erfaringene fra konkurranseutsettingen i 2014?

– Dette var et prøveprosjekt som skulle evalueres grundig. Denne evalueringen har vi ikke fått. Basert på det vi vet, var det større interesse for å kjøpe barnehagene, skriver Wilhelmsen, med henvisning til at flere av de private aktørene heller ville kjøpe barnehager i stedet for å delta i anbudskonkurranser om å drive dem over noen få år.

Avsløring: Så mye tjener direktører i kommunalt eide kraftselskaper

Høyre vil "slippe alle gode krefter til"

Etter den foreløpige evalueringen i 2015 var Høyres utdanningsbyråd Anniken Hauglie tydelig på at hun så det som "lite aktuelt å gå videre med salg og konkurranseutsetting av flere barnehager". Oslo Høyres utdanningspolitiske talsperson Silje Lutro er ikke like tydelig på dette i dag.

(Saken fortsetter under bildet)

Oslo Høyres Silje Lutro vil ikke avvise at det kan bli aktuelt å sette flere kommunale barnehager ut til kommersielle aktører dersom Høyre kommer til makten i Oslo igjen.

Oslo Høyres Silje Lutro vil ikke avvise at det kan bli aktuelt å sette flere kommunale barnehager ut til kommersielle aktører dersom Høyre kommer til makten i Oslo igjen.

Oslo kommune/Sturlason

Hun vil ikke svare direkte på spørsmål om det var riktig å konkurranseutsette barnehagene i 2014, eller om Høyre ønsker å gjøre dette igjen, men skriver følgende i en e-post:

– Høyre er for mangfold i tjenestetilbudet og valgfrihet, og mot forbud. Selv om byrådets notat viser at "det ut i fra en samlet økonomisk betrakting lønte seg å selge og konkurranseutsette de 13 barnehagene" er det altfor tidlig for meg å si noe som helst om hva Høyre kommer til å gå til valg på i 2023. Spesielt fordi vi er mest opptatt av hva som gir det beste tilbudet til barna, og derfor heller ikke ønsker å skape unødvendig uro hos barn og foreldre. Det som derimot er helt sikkert, er at vi vil oppheve forbudet mot å bygge nye private barnehager så fort vi vinner tilbake makten i Oslo. Da vil vi på nytt slippe alle gode krefter til.

Martin Kolberg (71) gir seg: – Uten fagbevegelsen er vi ingenting, sier Ap-veteranen

– Debatt om eierskap er avsporing

Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, har kalt konkurranseutsettingen av barnehagene for "et mislykket ideologisk eksperiment."

Til Fagbladet har hun fortalt at rekommunaliseringen av de tre barnehagene er en del av en bredere avkommersialisering av barnehagesektoren i Oslo, og at "et sterkt offentlig barnehagetilbud, der kvalitet og trivsel står i fokus, gir et bedre tilbud til barna og bedre vilkår for de ansatte".

(Saken fortsetter under bildet)

SVs Inga Marte Thorkildsen kaller Høyre-byrådets konkurranseutsetting av barnehager et "mislykket ideologisk eksperiment".

SVs Inga Marte Thorkildsen kaller Høyre-byrådets konkurranseutsetting av barnehager et "mislykket ideologisk eksperiment".

Sidsel Valum

Høyres Silje Lutro mener diskusjonen om kommersielle barnehager er en avsporing.

– Jeg tror mange småbarnsforeldre i Oslo opplever den politiske debatten om barnehagetilbudet i Oslo som ganske fjern og lite relevant. Mens vi i Høyre er mest opptatt av hva som skal til for at barnehagebarna skal få det beste tilbudet, opplever vi dessverre at byrådet er mest opptatt av hvem som eier barnehagene, skriver hun.

Frps Camilla Wilhelmsen mener SVs barnehagebyråd bør holde seg for god til å kritisere de private barnehagene.

– Alle de som jobber i både kommunale og private barnehager, gjør en fantastisk viktig jobb for barna våre og det skal vi hegne om. Samtidig er det ikke alltid riktig at kommunen er den beste eier, og det hadde vært fint om Thorkildsen kunne ta av seg sine ideologiske skylapper og forstå at også private eiere vil barnas beste. Faktisk er det jo slik at de private barnehagene kommer best ut i de landsomfattende brukerundersøkelser. Det gjorde de også i Oslo da vi hadde våre egne brukerundersøkelser som ble stanset av det rødgrønne byrådet, skriver hun.

Mye lest og delt: Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

03.11.2020
10:47
03.11.2020 10:54Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Torgny Hasås

Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer


Flere saker