JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholderne skal få fast jobb i kommunen hvis Arbeiderpartiet vinner valget, lover ordføreren i Bergen

Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) har styrt i Bergen i fire år. Blir hun gjenvalgt, lover hun at renholdet i kommunale bygg skal tilbake i egen regi. Og at de som i dag jobber i private renholdsbedrifter på kommunale kontrakter skal bli ansatt i kommunen.
Ordfører: Marte Mjøs Persen har vært ordfører i Bergen i fire år. Hun er klar for nye fire år, hvis velgerne vil.

Ordfører: Marte Mjøs Persen har vært ordfører i Bergen i fire år. Hun er klar for nye fire år, hvis velgerne vil.

Ane Børrud

ane.borrud@lomedia.no

Vi er i Bergen Internasjonale Kultursenter. Bergen rengjøringsklubb har invitert til valgarrangement. Ordfører Marte Mjøs Persen står på scenen. Hun snakker om de som ønsker større forskjeller, og de som ønsker sterkere fellesskap.

– Vi har en samfunnskamp, sier hun.

– Det som nå er truet, er det vi forbinder med Einar Gerhardsen og den norske modellen: at det skal være like muligheter, og små forskjeller. Det er det som er arbeiderbevegelsens og fagbevegelsens store prosjekt: sterke fellesskap som stiller opp for hverandre.

Veiarbeidere kan miste AFP verdt én million kroner: – Det er tjuveri

Renholdere ansatt i kommunen

Hun snakker om Arbeiderpartiet i Bergen som vil ha gratis SFO til de yngste, som vil satse på hele faste stillinger og som vil at alle som gjør rent i kommunale bygg skal være ansatt i kommunen.

– Dere gjør en utrolig viktig jobb, sier ordføreren til renholderne i salen.

– Uten dere hadde vi ikke hatt åpne skoler eller butikker. Det skulle bare mangle: Når dere gjør en så viktig jobb, skal dere være ansatte i kommunen, i trygge jobber med gode vilkår.

Ordføreren understreker at ingen skal miste jobben når renholdet blir tatt tilbake i egen regi.

– Renholdere: Det har noe å si hvem som styrer! avslutter ordføreren.

– Stem Arbeiderpartiet! Godt valg!

Støtte til de rødgrønne

Siden 2007 har det vært en tradisjon at rengjøringsklubben inviterer til valgmøte annethvert år, hos Bergen Internasjonale Kultursenter.

– Vi ønsket en internasjonal forgrening til hele valget, for vi har mange nasjonaliteter i renholdsbransjen, sier leder av Bergen rengjøringsklubb, Bjørn-Tore Olsen.

Ordfører Marte Mjøs Persen har deltatt på rengjøringsklubbens valgarrangement flere ganger. Men Høyre-ordførere har ikke vært invitert.

– Dette er et arrangement for oppslutning rundt det rødgrønne alternativet, forklarer Olsen.

Han ser ikke noe problem med at renholdsklubben oppfordrer medlemmene å stemme rødgrønt.

– Det er naturlig at vi støtter dem som hjelper arbeidsfolk. Dette er noe som har vært gjort i lang tid, siden Arbeiderpartiet ble startet som et utspring for arbeidsfolk, sier han.

Og viser til godkjenningsordningen for renhold som et eksempel.

– Den hadde vi ikke fått gjennom uten Ap i regjering.

Saken fortsetter under bildet.

Bergen rengjørongsklubb: Bjørn-Tore Olsen (til venstre) er regiontillitsvalgt i ISS og leder av Bergen rengjøringsklubb. Her flankert nestlederen sin, Said Hassen. Hassen er også hovedtillitsvalgt i Coor.

Bergen rengjørongsklubb: Bjørn-Tore Olsen (til venstre) er regiontillitsvalgt i ISS og leder av Bergen rengjøringsklubb. Her flankert nestlederen sin, Said Hassen. Hassen er også hovedtillitsvalgt i Coor.

Ane Børrud

Bergen rengjøringsklubb har lang tradisjon for å være politisk aktive. Klubben ble stiftet i 1937, da Anna Antoni samlet noen renholdere på sitt eget kjøkken i Neumannsgate i Bergen. Hun engasjerte seg både faglig og politisk for å forbedre lønns- og arbeidsvilkårene til kvinner, og da spesielt for renholdernes kamp for bedre lønns og arbeidsvilkår.

Som medlem i nettopp Arbeiderpartiet i Bergen ble hun innvalgt i bystyret, hun satt i formannskapet og i tillegg i en rekke råd og utvalg. Anna Antoni ble også Bergens første kvinnelige stortingsrepresentant.

«Velg inn arbeidere»

– Renhold er kjernevirksomhet

Når ordføreren og LO-sekretæren har sagt sitt, er det tid for spørsmål.

Først ut er Said Hassen, hovedtillitsvalgt i Coor og nestleder i Bergen rengjøringsklubb.

– Marte: Når du får ansvar for renholderne i egen regi, må du sørge for at det er nok tid til å gjøre jobben, sier han.

Igjen understreker ordføreren hvor viktig renholdet er. At Arbeiderpartiet ser på renhold som en av kjernevirksomhetene til kommunen.

– Det hjelper ikke med god eldreomsorg hvis du ikke har rene sykehjem, sier hun.

– Ved å ha egne ansatte renholdere kan vi sikre gode lønns- og arbeidsvilkår, og gode pensjonsvilkår. Vi ønsker at de som i dag jobber i private renholdsbedrifter på kommunale kontrakter skal bli ansatt i kommunen.

Så entrer tidligere organisasjonsarbeider i avdelingen, Bente Kulleseid, scenen. Hun er like engasjert som alltid.

– Jeg vil snakke om virksomhetsoverdragelse. På Bømlo fikk ikke renholderne virksomhetsoverdragelse da kommunen tok tilbake renholdet. De mister rettighetene til AFP som de hadde. Tre år må de nå jobbe for å få rett til AFP. Det hører ikke hjemme noe sted!

Ordføreren har nemlig ikke brukt ordet virksomhetsoverdragelse når hun har sagt at renholderne skal få jobb i kommunen. En virksomhetsoverdragelse gir en juridisk rett til å beholde jobben under ny arbeidsgiver, sammen med avtalene de hadde med den gamle arbeidsgiveren, for eksempel ansiennitet og AFP.

– Kjære Bente. Kjekt å se deg igjen, svarer ordføreren.

– Vi vil ha virksomhetsoverdragelse når renholdet går fra det private til det offentlige i Bergen, slår hun fast.

Det går et sus gjennom salen. De tillitsvalgte er fornøyd. Der er det viktigste ordet sagt. Virksomhetsoverdragelse.

Vekteren Knut-Johannes Berg kjemper for bedre jobbsikkerhet for arbeidsfolk som jobber på anbud

Ikke helt bestemt seg

Ibrahim Seyd har bodd i Norge i akkurat over tre år, og har dermed stemmerett i lokalvalget. Han er renholder hos Coor, og skal stemme. Hvilket parti som skal få hans stemme, har han ikke bestemt ennå. Men det blir enten SV eller Ap.

– Jeg vil stemme på et parti som hjelper meg å få jobb og som beskytter arbeidstakernes rettigheter, sier Seyd, oversatt av Said Hassen for oss.

Saken fortsetter under bildet.

Vil stemme: Ibrahim Seyd har bodd i Norge i litt over tre år, og har stemmrett ved årets lokalvalg. Han har ikke bestemt seg hvilket parti som får hans stemme. Det står mellom to.

Vil stemme: Ibrahim Seyd har bodd i Norge i litt over tre år, og har stemmrett ved årets lokalvalg. Han har ikke bestemt seg hvilket parti som får hans stemme. Det står mellom to.

Ane Børrud

Som nestlederen i rengjøringsklubben er Ibrahim Seyd fra Eritrea. Resten av familien hans bor i Sudan.

– Jeg vil også stemme på et parti som er for familiegjenforening, forsetter Seyd.

– Jeg venter på familiegjenforening, og jeg venter på UDI.

– Spennende valg

Da Marte Mjøs Persen tok over ordførerkjedet i Bergen i 2015, var det 15 år siden det sist var en Arbeiderparti-ordfører i byen. Hun har styrt et flertallsbyråd utgått av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. Nå sliter både Arbeiderpartiet og Høyre på meningsmålingene. Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er store i byen, og på den nyeste meningsmålingen som er utført av Respons Analyse for Bergens Tidende, er Rødt, SV og MGD like store som Ap, Venstre og Krf.

– Det blir et veldig spennende valg i Bergen. FNB ser ut som de kan få en del stemmer. Samtidig gjør ikke Ap det superbra, men samarbeidspartiene SV og Rødt og Sp gjør det bra, sier lederen av renholdsgruppen, Bjørn-Tore Olsen.

Vekteren Trond vil ha flere med fagbrev inn i politikken

Han er optimist.

– Jeg tror det skal gå an å få til et rødgrønt samarbeid også etter valget.

Og avslutter:

– Bergen rengjøringsklubb oppfordrer alle til å stemme – og å stemme rødgrønt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse