JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundets landsmøte:

Vekteren Knut-Johannes Berg kjemper for bedre jobbsikkerhet for arbeidsfolk som jobber på anbud

Vekteren Knut-Johannes Berg hadde en misjon under landsmøtet: Å få salen med seg på at forbundet skal jobbe for å styrke arbeidsmiljølovens regler for virksomhetsoverdragelse.
Fornøyd: Knut Johannes Berg er veldig fornøyd etter at landsmøtet støttet forslaget om at forbundet skal jobbe for å sikre arbeidsplassene til arbeidsfolk som jobber på anbud.

Fornøyd: Knut Johannes Berg er veldig fornøyd etter at landsmøtet støttet forslaget om at forbundet skal jobbe for å sikre arbeidsplassene til arbeidsfolk som jobber på anbud.

Øyvind Aukrust

ane.borrud@lomedia.no

Dette er deilig, nesten litt ubeskrivelig, sier Knut-Johannes Berg til Arbeidsmanden rett etter av Arbeidsmandsforbundets landsmøte er ferdig med å votere over handlingsprogrammet, som skal gjelde den neste fireårsperioden.

Han hadde fremmet forslag om en ny tekst inn i handlingsprogrammet, med følgende ordlyd:

«Det må jobbes for at arbeidsmiljølovens regler for virksomhetsoverdragelse styrkes slik at de også omfatter serviceyrkene og andre som i dag faller utenfor regelverket. Det må også tas med regler for overføring av opptjente ytelser som feriepenger og lignende.»

For det har vært hans misjon på dette landsmøtet. Å få gjennom at forbundet skal jobbe for å styrke jobbsikkerheten for dem som jobber i yrker som drives av anbud.

p

Når bedriften du jobber i mister et oppdrag

Han tok ordet både etter LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og SV-leder Audun Lysbakken, og snakket om viktigheten av å styrke jobbsikkerheten til arbeidsfolk.

Og lørdag fikk han salen med seg på å endre handlingsprogrammet.

Jeg har gjort dette på vegne av avdeling 6 Vest, men også på vegne av en tredjedel av arbeiderne som faller utenfor regelverket, dem som jobber i bransjer der det er anbud, sier han.

Før vi fortsetter, en presisering for lesere som ikke er så drillet i anbudsregimer:

En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen. Med en virksomhetsoverdragelse får de ansatte beholde jobben under den nye arbeidsgiveren. Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.

Hva sier loven?

For at reglene om virksomhetsoverdragelse skal komme til anvendelse kreves det i arbeidsmiljølovens kapittel 16 at 1) at en virksomhet eller deler av en virksomhet 2) overføres til en annen arbeidsgiver og 3) at virksomheten videreføres og kan kjennes igjen hos ny arbeidsgiver.

For et utrent øye ser det ut som om når en kontrakt overføres til en ny arbeidsgiver, så er det virksomhetsoverdragelse. I praksis er ikke lovens ordlyd om når virksomhetsoverdragelse skal tre i kraft tydelig når det gjelder servicebransjen.

Lovens regler er utformet mest med tanke på oppkjøp av bedrifter eller når bedrifter slår seg sammen, ikke med tanke på bransjer som styres av anbud.

Noen ganger står det i anbudspapirene at det skal være en virksomhetsoverdragelse. Da er saken grei, da gjelder kapittel 16 i arbeidsmiljøloven. Da vet de som legger inn anbud på den nye kontrakten at de skal ta over alle ansatte, og kalkulerer dette inn i prisen på anbudet.

Men hvis det ikke står i anbudspapirene, da er det i praksis opp til bedriften som tar over anbudet å bestemme om de vil ha virksomhetsoverdragelse eller ei. Fagforeningen kan kreve virksomhetsoverdragelse, men har ingen andre muligheter enn å gå rettens vei dersom den nye arbeidsgiveren nekter.

p

Selvopplevd problematikk

I 2010 jobbet Berg som vekter for Vaktservice på Bergen Storsenter. I en anbudsrunde mistet Vaktservice oppdraget, som ble vunnet av Securitas.

Det var skummelt. Det ble startet en haug med individuelle samtaler. Vaktservice måtte se om de hadde jobb til oss som hadde vært på Storsenteret. De fant jobb til oss alle, men vi var jo ikke garantert noen ting.

Berg påpeker at dersom ikke loven endres og arbeidere som jobber på steder som får nye kontrakter med nye bedrifter med jevne mellomrom, da har arbeidsfolk i praksis bare jobb i anbudsperioden.

Fjern reservasjonsretten

Som nevnt sier loven også at den bedriften som tar over har mulighet til å reservere seg mot å ta tariffavtalen arbeiderne har med videre. Tariffavtalen gjelder ut utløpsperioden uansett, men ved tariffrevisjon vil arbeidere kunne miste tariffavtalen sin.

Det vil si at vi kan beholde jobben, men vi kan miste alle rettigheter som ligger i tariffavtalen. Som for eksempel avtalefestet pensjon, sier Knut-Johannes Berg.

Vekteren forteller at mange arbeidsgivere benytter anledningen til å bytte tariffavtale i en sånn prosess, til en avtale som er billigere for arbeidsgiver. For eksempel har flere vektere opplevd å bli overført til service- og vedlikeholdsavtalen.

Dersom en vekter utfører tjenester som ikke er spesifisert i lov om vaktvirksomhet, for eksempel resepsjonstjeneste, kan dette skje. Der er minstelønna lavere enn på vekteroverenskomsten, forklarer han.

Derfor vil Berg at muligheten til å reservere seg mot tariffavtale fjernes fra loven.

Må ha ny regjering

– Hva forventer du nå at forbundet skal gjøre for å styrke arbeidstageres rettigheter ved virksomhetsoverdragelse?

Jeg forventer ikke bare at forbundet skal gjøre noe. Alle må gjøre noe. Jeg må gjøre noe, avdelingene må gjøre noe – og forbundet. Og jeg forventer at vi begynner å snakke om det.

p

Selv vil han ta en prat med SV-leder Audun Lysbakken om saken.

Han inviterte meg til en prat om saken fra talerstolen, og den skal jeg ta, sier vekteren fornøyd.

For det blir ikke en lovendring med mindre flertallet på Stortinget vedtar det.

Og det kommer ikke til å skje før vi får en ny regjering etter 2021, sier Berg med ettertrykk,

Vi får ikke denne regjeringen med på det, men vi får nok en rødgrønn regjering med på det, avslutter han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse