JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avtalefestet pensjon

Støre står fast ved løftet om pengene til ny AFP

Hvis partene blir enige om en bærekraftig AFP-ordning, lover statsministeren at staten vil gi det samme bidraget som nå.
Statsminister Jona Gahr Støre lover at staten vil bidra med en tredel av finansieringen av AFP, så lenge Arbeiderpartiet bestemmer.

Statsminister Jona Gahr Støre lover at staten vil bidra med en tredel av finansieringen av AFP, så lenge Arbeiderpartiet bestemmer.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

– Vi står fast ved vårt løfte om at vi skal bidra med en tredel av finansieringen av AFP, sier statsminister Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse på sin oppsummerende pressekonferanse. 

FriFagbevegelse stilte spørsmålet om regjeringen står fast ved løftet om at staten skal finansiere en tredjedel av utgiftene til AFP.

Aktuelt: LO vil gi flere AFP før Høyre tar over.

Siden 2020

Dette bekreftet Støre, men la til at det forutsetter at partene har kommet fram til en bærekraftig modell som også motiverer folk til å bli stående i arbeid. 

– Jeg ser at det er mange ting som må diskuteres i dette. Vi har sagt dette siden 2020, og det er vi åpne til å bidra til.

AFP er avtalefestet pensjonsordning som gjelder for arbeidstakere i private bedrifter med tariffavtale.

Pensjonsstriden i LO: EL og IT Forbundet og Fellesforbundet vil vinne kampen om AFP

Etter planen skulle AFP være et viktig spørsmål i årets tariffoppgjør. Men etter at Fellesforbundets flertall forkastet forslaget til reformert AFP, ble årets tariffoppgjør gjennomført uten at AFP ble drøftet. 

Høyresida imot

AFP er finansiert med tre kilder; arbeidsgiverne, arbeidstakerne og staten. 

Det statlig bidraget er omstridt. Partiet Venstre har skrevet i partiprogrammet at de vil avvikle det statlige bidraget til AFP. Høyre formulerer seg mer ullent.

Høyre sier at de vil fortsette med et statlig bidrag til AFP, slik at en kan få en forbedret AFP-ordning. Samtidig må ordningen være økonomisk bærekraftig over tid.

Fremskrittspartiet mener at AFP bør gjelde alle, uavhengig om en er organisert eller ikke.

Når det er skattebetalerne som finansierer eller delfinansierer en ordning, må den gjelde for alle, mener partiet.

Les også: Venstre vil kutte i AFP-bidraget

Frist til LO-kongressen

Etter Fellesforbundets nei til reformert AFP, stanset prosessen opp, men nestleder i LO Steinar Krogstad sa til FriFagbevegelse forrige uke at LO har ett år på seg til å løse floken med AFP.

Om ett år er det LO-kongress, der AFP kan bli et viktig spørsmål.

Offentlig sektor

Siste nytt er at også Fagforbundet, som er LOs største forbund, melder seg på i AFP-debatten. Størstedelen av Fagforbundets medlemmer arbeider i kommunal sektor. 

Fra 1. januar 2025 avsluttes dagens offentlige AFP. Da vil den bli erstattet av en AFP som ligner AFP-ordningen i privat sektor. Det betyr at Fagforbundet har sterke interesser i hvordan framtidas AFP blir utformet. 

Privatisering: Ingen skal miste ekstrapensjonen AFP når private overtar sykehjem i Oslo

Warning
Annonse
Annonse