JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleirstreik:

Sykepleierne boikotter NHOs lockout – møter på jobb som vanlig

Sykepleierforbundet mener NHOs lockoutvarsel er ugyldig og ber de ansatte møte på jobb til vanlig på tirsdag.
Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund. Her fra en streikemarkering foran Stortinget.

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund. Her fra en streikemarkering foran Stortinget.

Leif Martin Kirknes

Riksmekleren er nå varslet om at sykepleierne som ikke er i streik vil ignorere NHOs lockoutvarsel tirsdag morgen. Bakgrunnen er at Sykepleierforbundet mener at varselet ikke fyller kravene det skal følge etter loven. Forbundet savner informasjon om hvilke ansatte som skal omfattes av lockouten, som hovedavtalen krever.

– Dette føyer seg inn i rekken av hendelser i denne konflikten som dessverre forteller om en uprofesjonell motpart, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

NHO har vedtatt lockout i sykepleierstreiken. Sjekk hvor sykepleierne blir nektet å komme på jobb

By reagerer videre på at NHO har valgt å gå ut med taushetsbelagt informasjon som har kommet fram under meklingen, noe hun mener er forbundet med straffansvar. Dersom NHO ønsker å opprettholde lockoutvarslet må de sende varselet på nytt, og i henhold til gjeldende krav, slår forbundet fast.

– Tar ikke hensyn

Forbundslederen har tidligere uttalt at den varslede lockouten ikke tar hensyn til liv og helse.

– Dette er dramatisk, og alvorlig. For første gang i historien er det varslet lockout i helsesektoren. Vi har hatt en lovlig streik gående i tre uker og har ikke mottatt en eneste dispensasjonssøknad. Vi vet at det er virksomheter som har sendt inn søknader om dispensasjon til NHO, men det stoppet der og er ikke gått videre til oss, sa By til NTB torsdag.

Følg oss på Facebook!

NHO Service og Handel har varslet lockout fra 20. november. Det betyr at totalt 500 sykepleiere ikke får gå på jobb førstkommende tirsdag.

– Umulige krav

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel sier hun håper lockouten vil bidra til å få slutt på streiken.

– Sykepleierforbundet har stilt noen krav som de vet at vi ikke vil greie å innfri, blant annet at vi skal kopiere kommunenes tariffsystem og deres garantisatser, sier hun til NTB.

Totalt 55 sykepleiere ved pasienthotell og rehabiliteringsinstitusjoner ble tatt ut i streik 25. oktober da meklingen mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel ikke førte fram. Streiken har vart i tre uker.

Les mer om sykepleierstreiken:

NHO beskylder sykepleierne for å utfordre frontfagsmodellen

Sykepleier Deneb tjener 107.000 kroner mindre i privat sektor enn i kommunen. Nå streiker hun for høyere lønn

• Debatt: «Lockout i privat helse og omsorg setter fagbevegelsen sjakk matt»

Denne lockouten endret spillereglene i norsk arbeidsliv

Annonse
Annonse