JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Vil dumpere igjen kjøre med fulle lass i Sydvaranger gruve?

Vil dumpere igjen kjøre med fulle lass i Sydvaranger gruve?

Tri Nguyen Dinh

Gruvedrift

Amerikansk selskap har kjøpt gruveselskapet Sydvaranger

Henning Bråten, tidligere hovedtillitsvalgt i Nordens Klippe, mener salget av Sydvaranger til Tacora Resources Inc gir håp om ny gruvedrift i Sør-Varanger.25.01.2021
15:37
25.01.2021 16:09

ane.borrud@lomedia.no

Fem år er gått siden Sydvaranger AS gikk konkurs, og 400 ansatte i gruveselskapet mistet jobben. I 2016 kjøpte Tschudi opp konkursboet, og målet har vært å gjenåpne gruvedriften.

14. januar i år kom nyheten om at Tschudi-gruppen har solgt Sydvaranger og dets datterselskaper med jernmalmgruven og tilhørende prosessanlegg i Sør-Varanger til Tacora Resources Inc, et USA-basert gruveselskap med fokus på høykvalitets jernmalmprodukter.

Fikk du med deg denne? Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

– En positiv nyhet

– Dette er en positiv nyhet, slår Henning Bråten fast.

Han var hovedtillitsvalgt i Nordens Klippe, fagforeninga ved Sydvaranger, fram til konkursen i november 2015. Nå jobber han som organisasjonsarbeider i Norsk Arbeidsmandsforbund i Troms og Finnmark, og er leder av LO Sør-Varanger.

– Tacora driver allerede en jernmalmgruve i Canada. De har både forståelse av hvordan det er å drive gruve i vinterlandskap, og av jernmalm. At Tacora har kjøpt Sydvaranger betyr at det er noen der som ønsker å starte opp, som ser verdien og fremtiden av gruvedrift, mener Bråten.

(Saken fortsetter under bildet)

Henning Bråten, tidligere hovedtillitsvalgt i Nordens Klippe.

Henning Bråten, tidligere hovedtillitsvalgt i Nordens Klippe.

Brian Cliff Olguin

– Har vært bekymra

For rundt to år siden strømmet de positive nyhetene inn for dem som heiet på gruvedriften i Sør-Varanger kommune. I november 2018 inngikk Sydvaranger AS partnerskap med det amerikanske gruveinvesteringsfondet Orion Mine Finance. I mars året etter godtok Nærings- og fiskeridepartementet gruvedrift i dagbruddene, noe Direktoratet for Mineralforvaltning (DMF) kun hadde tillatt i et lite område i sin konsesjon. Men så ble det stille.

– Etter at driftskonsesjonen kom på plass i 2019, hadde jeg et håp om at det skulle settes i gang drift i fjor. Jeg vet at det er blitt gjort en jobb med å kartlegge jernmalmen, regionen og lokalsamfunnet. Men koronaen har nok forsinket prosessene, sier Bråten.

Han innrømmer at han har vært bekymra. Vil det noen gang bli brutt berg i Bjørnevatn igjen?

– Da jeg fikk tilsendt pressmeldingen fra Sydvaranger om at Tacora har kjøpt opp bedriften, tenkte jeg: Endelig. Nå skjer det noe!

Ifølge Bråten har Tschudi berget restene etter forrige runde med gruvedrift. Og holdt drømmen om gjenåpning i livet i lokalsamfunnet.

– Tschudi har fått på plass en finansiell partner og en driftspartner. Det viser at det er interesse for en oppstart, tror Bråten.

Selv om han er klar over at Tacora ikke har forpliktet seg til å gjenoppta fullskala gruvedrift, og det heller ikke er satt noen oppstartsdato, håper han at gruvedrifta vil starte opp ganske fort. I alle fall i løpet av et par år.

Debatt: «Mineraleventyret på Helleland kan fort bli enda et kapittel i sagaen om salget av Norge», skriver Mímir Kristjánsson

– Viser behovet for et statlig mineralselskap

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, håper salget av Sydvaranger til det amerikanske selskapet vil føre til gjenåpning av gruvedriften.

– Den dagen det er aktivitet og drift i ved gruva, da sprettes champagnen!

Samtidig liker hun ikke at nok et norsk bergveksforetak går over på utenlandske hender.

– Det er trist at det ikke er norsk kapital tilgjengelig for mineralnæringa her i landet. Det viser behovet for et statlig mineralselskap!

Arbeidsmandsforbundet har kjempet for et statlig mineralselskap i mange år. Tanken bak er at Norge er full av mineralressurser, og at verdiene av dem bør tilhøre og tilfalle fellesskapet – på samme måten som staten tok styringen over oljevirksomheten.

Under LO-kongressen i 2017 fikk forbundet med seg kongressen på dette, og LOs handlingsprogram slår nå fast at «det må jobbes for at det etableres et statlig mineralselskap som skal ha som oppgave å forvalte store verdier som finnes på norsk territorium».

– Hvorfor er norske investorer så å si fraværende i bergverksnæringa?

– Det er snakk om store og langsiktige investeringer. Det krever fryktelig mye kapital. Og i takt med at vi har mistet de norske eierne, har vi også mistet kunnskap om hvor viktig bergverksnæringa er, og hvor lønnsom den kan være, avslutter Johansen.

Mye lest: Da Ellisif oppdaget hvordan arbeiderne ble utnyttet av det mektige gruveselskapet A/S Sydvaranger, startet en politisk oppvåkning

Sydvaranger gruve - kort historie

Av Brian Cliff Olguin

Gruven i Sydvaranger-kommune har en lang og til dels turbulent historie. Det privateide gruveselskapet Sydvaranger ble etablert i 1906. Fire år senere gikk det første toget med jernmalm fra Bjørnevatn til Kirkenes. Med svenske eiere og tysk kapital ble et industrisamfunn bygd opp i Kirkenes.

Folketallet ble femdoblet fram til 1940. Etter 2. verdenskrig overtok Direktoratet for fiendtlig eiendom bedriften som skulle gjenoppbygges etter raseringen under krigen. Staten ble hovedeier fra 1948 fram til gruvedriften stengte i 1997. På det meste var det over 1.500 ansatte i den statlige hjørnesteinsbedriften. I Sør-Varanger kommune fryktet man stor fraflytting og økonomisk nedgang da gruvedriften ble innstilt. Slik gikk det ikke. Nærheten til Russland og den tette kontakten med landet har ført til oppblomstring av statlig administrasjon, utdanning, kunst og kultur.

Australian Bulk Minerals fikk i 1997 opsjon på videre drift, men kastet kortene i 2002.

Varanger Kraft og senere Sør-Varanger kommune overtok eierskapet i Sydvaranger, som i 2006 ble solgt til Tschudi Shipping Company. Året etter ble Northern Iron Ltd stiftet for å gjenåpne gruva.

Med hovedsakelig australske eiere ble det ny drift i gruva høsten 2009. Tirsdag 31. august 2010 ble den nye gruva offisielt åpnet. 18. november 2015 gikk gruva konkurs. Omkring 400 ansatte mistet jobben. Tschudi tok over konkursboet i 2016 for 78 millioner kroner.

I oktober 2018 året inngikk Sydvaranger AS et finansielt partnerskap med det amerikanske gruveinvesteringsfondet Orion Mine Finance. Orion ga Sydvaranger AS et lån 20 millioner dollar, for å holde gruva varm og planlegge oppstart. Ytterligere 10 millioner dollar er blitt spyttet inn siden 2018.

I mars 2019 godtok Nærings- og fiskeridepartementet gruvedrift i dagbrudd i Sør-Varanger.

I januar 2021 solgte Tschudi-gruppen Sydvaranger og dets datterselskaper med jernmalmgruven og tilhørende prosessanlegg i Sør-Varanger til Tacora Resources Inc, et USA-basert gruveselskap med fokus på høykvalitets jernmalmprodukter. Som en del av transaksjonen ble Tschudi-gruppen en mindre aksjonær i Tacora.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.01.2021
15:37
25.01.2021 16:09Mest lest

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Kvinnedagen:

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.

Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.

Eirik Dahl Viggen

Barnevernansatte Ine hetset: «Ser ut som fb-siden til en lett aldrende stripperske»

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn er en av mange som har mistet jobben: – Føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.

GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.

Leif Martin Kirknes

Berit var eneste jente på byggeplassen: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Helge Rønning Birkelund

– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på

Kommentar

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

«Høyre skjøt seg i foten»

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

Saipem

To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk


Flere saker