JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Utfasing av kull

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

Regjeringen har bestemt at kullkraftverket i Longyearbyen skal fases ut. Det kan bli slutten for Gruve 7 på Svalbard, som leverer kull til kraftverket.20.01.2021
14:56
09.03.2021 20:29

Merete.holtan.garte@lomedia.no

– Vi håper å få lov til å fortsette. Mange arbeidsplasser står på spill, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Han er leder for LO Svalbard, men også ansatt i kullselskapet Store Norske og jobber i Gruve 7.

Sammen med Rune Mjelde, hovedtillitsvalgt i Store Norske, vil han kjempe for å bevare driften i gruva, selv om den om noen år ikke lenger vil kunne levere kull til kraftverket i Longyearbyen.

Gruve 7 har i dag 39 ansatte på lønningslista.

– Må vi legge ned, går disse tapt, sier Rune Mjelde.

LO Svalbard-lederen har kjempet i flere år: Endelig kan det bli forbudt å dumpe lønna

Innen to til fem år

Longyear Energiverk har vært i drift siden 1983 og forsyner innbyggerne i Longyearbyen med strøm og fjernvarme. Mandag 11. januar meldte regjeringen at kullkraftverket skal erstattes av en mer klimavennlig løsning.

«Kraftverket er slitt, har store vedlikeholdskostnader og gir høye utslipp av CO₂», skriver regjeringen i en pressemelding. Videre forklares det at «en direkte overgang fra kullkraft til hundre prosent fornybar kraft er svært krevende på et sted som Svalbard», og at «en ny energiforsyning i Longyearbyen bør ta utgangspunkt i et nytt kraftvarmeverk, for eksempel basert på naturgass eller pellets, i kombinasjon med en gradvis innfasing av mer fornybar energi».

Olje – og energiminister Tina Bru varsler at regjeringen kommer tilbake til dette i en ny energiplan for Longyearbyen i statsbudsjettet for 2022, men anslår at en ny energiløsning vil være på plass innen to til fem år.

Rune Mjelde synes det er vanskelig å akseptere at kullkraftverket er bestemt nedlagt når regjeringen tar så mange forbehold om energiløsninger.

– At kraftverket skal fases ut, er ingen overraskende beslutning, men jeg skulle ønske regjeringen kunne vente til de var sikre på at en bærekraftig teknologi var på plass, sier den hovedtillitsvalgte i Store Norske.

Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Driftsgrunnlaget faller bort

I regjeringens pressemelding sier næringsminister Iselin Nybø dette om fremtiden for Gruve7:

– Når kullkraftverket fases ut og blir erstattet med en mer miljøvennlig energiløsning, vil en viktig del av driftsgrunnlaget for Gruve 7, som drives av Store Norske, falle bort. Det er da naturlig at selskapets styre, samt staten som eier, vurderer hvilke konsekvenser dette bør få for gruvevirksomheten. Store Norske har vært, og vil også framover være, en meget sentral aktør for Svalbardsamfunnet. Jeg legger derfor vekt på å ha en god prosess med alle berørte parter om dette.

På hjemmesiden til Store Norske, kommenterte Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske, nyheten om å utfasingen av kullkraftverket slik:

– Dagens beslutning peker mot en sannsynlig avslutning av Gruve 7. Gruva har i dag 39 ansatte, og bortfallet av disse arbeidsplassene kommer i tillegg til de som forsvinner i Svea og Lunckefjell om noen få år. Dette påvirker ikke bare våre ansatte, men vil ha ringvirkninger for hele Svalbard.

Det meste av kullet eksporteres

Beslutningen om å legge ned kullkraftverket i Longyearbyen kommer på toppen av mye dårlig nytt for Store Norske og kullgruvenes støttespillere på Svalbard. I 2017 ga regjeringen beskjed at de to eksportgruvene i Svea, Svea Nord og Lunckefjell, begge skulle stenges for godt. Bare Gruve 7 skulle bestå, nettopp fordi den forsyner kraftverket i Longyearbyen med kull.

Det er hentet ut kull i Gruve 7 i over 50 år, og gruva i Adventdalen – halvannen mil sørøst for Longyearbyen – er i dag den siste norske kullgruva som fortsatt er i drift.

Det bør den få fortsette å være, mener Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen. Kullet som hentes ut brukes nemlig ikke bare til å produsere energi til Longyearbyen, det brukes også i industriell produksjon.

I dag tas det hvert år ut cirka 90.000 tonn kull fra Gruve 7, hvorav 28.–30.000 tonn går til kraftverket og resten eksporteres til metallurgisk–og kjemisk industri i Europa.

«Kullet fra Gruve 7 har høy kvalitet og er etterspurt i markedet for produksjon av stål, papir og sement. Det brukes blant annet som ingrediens i støpeformer til metallindustrien» skriver Store Norske på sine hjemmesider.

– Med litt subsidiering fra staten kan vi fortsatt greie å selge industrikull til blant annet Tyskland, og med det bevare arbeidsplassene i gruvedrifta, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Gahr Støre på besøk

Rune Mjelde er enig i at det vil kunne være mulig å opprettholde driften på disse leveransene dersom kundene er villig til å betale godt nok for kullet. Den hovedtillitsvalgte tror likevel skjebnen til Gruve 7 ligger i andre hender enn kundens.

– Om Gruve 7 skal leve eller ikke, er til syvende og sist en politisk beslutning. Det koker ned til et spørsmål om hvorvidt politikerne vil at vi skal hente ut kull eller ikke i norsk regi. Vi er nok avhengige av et regjeringsskifte i høst for at Gruve 7 skal få leve, sier Mjelde, og påpeker at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har et annet syn på kullgruvedrift enn regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF.

I oktober 2019 var Ap–leder Jonas Gahr Støre på besøk i Gruve 7. Det husker Svein Jonny Albrigtsen godt.

– Gahr Støre lovet å beskytte arbeidsplassene i Gruve 7, sier Albrigtsen.

– Mer stabile arbeidsplasser

Fra 2006 til 2008, da Store Norskes toppgruve Svea Nord hadde sine beste år, var så mange som halvparten av de 1.500 årsverkene utført i Longyearbyen og Svea knyttet til gruvevirksomheten.

Men i takt med at arbeidsplassene i Store Norske har forsvunnet, har annen næringsvirksomhet vokst fram på Svalbard. Blant annet satser øygruppa på turisme.

Både Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen synes det er vel og bra, men påpeker at arbeidsplassene i turismen er sårbare.

– Helårs industriarbeidsplasser er mer stabile enn de som kan tilbys i turistindustrien. Vi ser jo hvor sårbar turismen er nå under koronaen, sier Albrigtsen.

Rune Mjelde påpeker at det for tiden også bygges mye på Svalbard og at det genererer arbeidsplasser, men at de fleste er prosjekter som ble satt i gang før korona–pandemien.

– Hadde ikke bygge–boomen satt inn før koronaen, hadde Longyearbyen vært død nå, sier han.

Hele Svea-samfunnet skal vekk – det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere

– En kamp på Stortinget

Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen tror det vil ta minst to år før kraftverket i Longyearbyen stenges. Den tida vil de bruke godt.

– Det blir jo til syvende og sist en kamp på Stortinget, og vi i politikken her oppe skal gjøre det vi kan for å påvirke, sier Albrigtsen, som i tillegg til å lede LO Svalbard er medlem i Arbeiderpartiet og vara i Lokalstyret på Svalbard.

Rune Mjelde skal påvirke på sitt vis. Som hovedtillitsvalgt i Store Norske har han ansvaret for de 39 ansatte i Gruve 7, men også de ansatte som fordelt på 54 årsverk rydder opp i gruvene i Svea.

– Min oppgave blir å få på plass gode ordninger for de ansatte, samtidig som jeg jobber politisk–både for et regjeringsskifte og for å få prosessen med å fase ut kraftverket til å vare lenge. Jeg vil involvere både Arbeidsmandsforbundet og LO lokalt og sentralt for å få det til, sier Mjelde.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.01.2021
14:56
09.03.2021 20:29Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips


Flere saker