JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Utfasing av kull

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

Regjeringen har bestemt at kullkraftverket i Longyearbyen skal fases ut. Det kan bli slutten for Gruve 7 på Svalbard, som leverer kull til kraftverket.20.01.2021
14:56
09.03.2021 20:29

Merete.holtan.garte@lomedia.no

– Vi håper å få lov til å fortsette. Mange arbeidsplasser står på spill, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Han er leder for LO Svalbard, men også ansatt i kullselskapet Store Norske og jobber i Gruve 7.

Sammen med Rune Mjelde, hovedtillitsvalgt i Store Norske, vil han kjempe for å bevare driften i gruva, selv om den om noen år ikke lenger vil kunne levere kull til kraftverket i Longyearbyen.

Gruve 7 har i dag 39 ansatte på lønningslista.

– Må vi legge ned, går disse tapt, sier Rune Mjelde.

LO Svalbard-lederen har kjempet i flere år: Endelig kan det bli forbudt å dumpe lønna

Innen to til fem år

Longyear Energiverk har vært i drift siden 1983 og forsyner innbyggerne i Longyearbyen med strøm og fjernvarme. Mandag 11. januar meldte regjeringen at kullkraftverket skal erstattes av en mer klimavennlig løsning.

«Kraftverket er slitt, har store vedlikeholdskostnader og gir høye utslipp av CO₂», skriver regjeringen i en pressemelding. Videre forklares det at «en direkte overgang fra kullkraft til hundre prosent fornybar kraft er svært krevende på et sted som Svalbard», og at «en ny energiforsyning i Longyearbyen bør ta utgangspunkt i et nytt kraftvarmeverk, for eksempel basert på naturgass eller pellets, i kombinasjon med en gradvis innfasing av mer fornybar energi».

Olje – og energiminister Tina Bru varsler at regjeringen kommer tilbake til dette i en ny energiplan for Longyearbyen i statsbudsjettet for 2022, men anslår at en ny energiløsning vil være på plass innen to til fem år.

Rune Mjelde synes det er vanskelig å akseptere at kullkraftverket er bestemt nedlagt når regjeringen tar så mange forbehold om energiløsninger.

– At kraftverket skal fases ut, er ingen overraskende beslutning, men jeg skulle ønske regjeringen kunne vente til de var sikre på at en bærekraftig teknologi var på plass, sier den hovedtillitsvalgte i Store Norske.

Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Driftsgrunnlaget faller bort

I regjeringens pressemelding sier næringsminister Iselin Nybø dette om fremtiden for Gruve7:

– Når kullkraftverket fases ut og blir erstattet med en mer miljøvennlig energiløsning, vil en viktig del av driftsgrunnlaget for Gruve 7, som drives av Store Norske, falle bort. Det er da naturlig at selskapets styre, samt staten som eier, vurderer hvilke konsekvenser dette bør få for gruvevirksomheten. Store Norske har vært, og vil også framover være, en meget sentral aktør for Svalbardsamfunnet. Jeg legger derfor vekt på å ha en god prosess med alle berørte parter om dette.

På hjemmesiden til Store Norske, kommenterte Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske, nyheten om å utfasingen av kullkraftverket slik:

– Dagens beslutning peker mot en sannsynlig avslutning av Gruve 7. Gruva har i dag 39 ansatte, og bortfallet av disse arbeidsplassene kommer i tillegg til de som forsvinner i Svea og Lunckefjell om noen få år. Dette påvirker ikke bare våre ansatte, men vil ha ringvirkninger for hele Svalbard.

Det meste av kullet eksporteres

Beslutningen om å legge ned kullkraftverket i Longyearbyen kommer på toppen av mye dårlig nytt for Store Norske og kullgruvenes støttespillere på Svalbard. I 2017 ga regjeringen beskjed at de to eksportgruvene i Svea, Svea Nord og Lunckefjell, begge skulle stenges for godt. Bare Gruve 7 skulle bestå, nettopp fordi den forsyner kraftverket i Longyearbyen med kull.

Det er hentet ut kull i Gruve 7 i over 50 år, og gruva i Adventdalen – halvannen mil sørøst for Longyearbyen – er i dag den siste norske kullgruva som fortsatt er i drift.

Det bør den få fortsette å være, mener Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen. Kullet som hentes ut brukes nemlig ikke bare til å produsere energi til Longyearbyen, det brukes også i industriell produksjon.

I dag tas det hvert år ut cirka 90.000 tonn kull fra Gruve 7, hvorav 28.–30.000 tonn går til kraftverket og resten eksporteres til metallurgisk–og kjemisk industri i Europa.

«Kullet fra Gruve 7 har høy kvalitet og er etterspurt i markedet for produksjon av stål, papir og sement. Det brukes blant annet som ingrediens i støpeformer til metallindustrien» skriver Store Norske på sine hjemmesider.

– Med litt subsidiering fra staten kan vi fortsatt greie å selge industrikull til blant annet Tyskland, og med det bevare arbeidsplassene i gruvedrifta, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Gahr Støre på besøk

Rune Mjelde er enig i at det vil kunne være mulig å opprettholde driften på disse leveransene dersom kundene er villig til å betale godt nok for kullet. Den hovedtillitsvalgte tror likevel skjebnen til Gruve 7 ligger i andre hender enn kundens.

– Om Gruve 7 skal leve eller ikke, er til syvende og sist en politisk beslutning. Det koker ned til et spørsmål om hvorvidt politikerne vil at vi skal hente ut kull eller ikke i norsk regi. Vi er nok avhengige av et regjeringsskifte i høst for at Gruve 7 skal få leve, sier Mjelde, og påpeker at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har et annet syn på kullgruvedrift enn regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF.

I oktober 2019 var Ap–leder Jonas Gahr Støre på besøk i Gruve 7. Det husker Svein Jonny Albrigtsen godt.

– Gahr Støre lovet å beskytte arbeidsplassene i Gruve 7, sier Albrigtsen.

– Mer stabile arbeidsplasser

Fra 2006 til 2008, da Store Norskes toppgruve Svea Nord hadde sine beste år, var så mange som halvparten av de 1.500 årsverkene utført i Longyearbyen og Svea knyttet til gruvevirksomheten.

Men i takt med at arbeidsplassene i Store Norske har forsvunnet, har annen næringsvirksomhet vokst fram på Svalbard. Blant annet satser øygruppa på turisme.

Både Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen synes det er vel og bra, men påpeker at arbeidsplassene i turismen er sårbare.

– Helårs industriarbeidsplasser er mer stabile enn de som kan tilbys i turistindustrien. Vi ser jo hvor sårbar turismen er nå under koronaen, sier Albrigtsen.

Rune Mjelde påpeker at det for tiden også bygges mye på Svalbard og at det genererer arbeidsplasser, men at de fleste er prosjekter som ble satt i gang før korona–pandemien.

– Hadde ikke bygge–boomen satt inn før koronaen, hadde Longyearbyen vært død nå, sier han.

Hele Svea-samfunnet skal vekk – det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere

– En kamp på Stortinget

Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen tror det vil ta minst to år før kraftverket i Longyearbyen stenges. Den tida vil de bruke godt.

– Det blir jo til syvende og sist en kamp på Stortinget, og vi i politikken her oppe skal gjøre det vi kan for å påvirke, sier Albrigtsen, som i tillegg til å lede LO Svalbard er medlem i Arbeiderpartiet og vara i Lokalstyret på Svalbard.

Rune Mjelde skal påvirke på sitt vis. Som hovedtillitsvalgt i Store Norske har han ansvaret for de 39 ansatte i Gruve 7, men også de ansatte som fordelt på 54 årsverk rydder opp i gruvene i Svea.

– Min oppgave blir å få på plass gode ordninger for de ansatte, samtidig som jeg jobber politisk–både for et regjeringsskifte og for å få prosessen med å fase ut kraftverket til å vare lenge. Jeg vil involvere både Arbeidsmandsforbundet og LO lokalt og sentralt for å få det til, sier Mjelde.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.01.2021
14:56
09.03.2021 20:29Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv


Flere saker