JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Utfasing av kull

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

Regjeringen har bestemt at kullkraftverket i Longyearbyen skal fases ut. Det kan bli slutten for Gruve 7 på Svalbard, som leverer kull til kraftverket.


20.01.2021
14:56
09.03.2021 20:29

Merete.holtan.garte@lomedia.no

– Vi håper å få lov til å fortsette. Mange arbeidsplasser står på spill, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Han er leder for LO Svalbard, men også ansatt i kullselskapet Store Norske og jobber i Gruve 7.

Sammen med Rune Mjelde, hovedtillitsvalgt i Store Norske, vil han kjempe for å bevare driften i gruva, selv om den om noen år ikke lenger vil kunne levere kull til kraftverket i Longyearbyen.

Gruve 7 har i dag 39 ansatte på lønningslista.

– Må vi legge ned, går disse tapt, sier Rune Mjelde.

LO Svalbard-lederen har kjempet i flere år: Endelig kan det bli forbudt å dumpe lønna

Innen to til fem år

Longyear Energiverk har vært i drift siden 1983 og forsyner innbyggerne i Longyearbyen med strøm og fjernvarme. Mandag 11. januar meldte regjeringen at kullkraftverket skal erstattes av en mer klimavennlig løsning.

«Kraftverket er slitt, har store vedlikeholdskostnader og gir høye utslipp av CO₂», skriver regjeringen i en pressemelding. Videre forklares det at «en direkte overgang fra kullkraft til hundre prosent fornybar kraft er svært krevende på et sted som Svalbard», og at «en ny energiforsyning i Longyearbyen bør ta utgangspunkt i et nytt kraftvarmeverk, for eksempel basert på naturgass eller pellets, i kombinasjon med en gradvis innfasing av mer fornybar energi».

Olje – og energiminister Tina Bru varsler at regjeringen kommer tilbake til dette i en ny energiplan for Longyearbyen i statsbudsjettet for 2022, men anslår at en ny energiløsning vil være på plass innen to til fem år.

Rune Mjelde synes det er vanskelig å akseptere at kullkraftverket er bestemt nedlagt når regjeringen tar så mange forbehold om energiløsninger.

– At kraftverket skal fases ut, er ingen overraskende beslutning, men jeg skulle ønske regjeringen kunne vente til de var sikre på at en bærekraftig teknologi var på plass, sier den hovedtillitsvalgte i Store Norske.

Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Driftsgrunnlaget faller bort

I regjeringens pressemelding sier næringsminister Iselin Nybø dette om fremtiden for Gruve7:

– Når kullkraftverket fases ut og blir erstattet med en mer miljøvennlig energiløsning, vil en viktig del av driftsgrunnlaget for Gruve 7, som drives av Store Norske, falle bort. Det er da naturlig at selskapets styre, samt staten som eier, vurderer hvilke konsekvenser dette bør få for gruvevirksomheten. Store Norske har vært, og vil også framover være, en meget sentral aktør for Svalbardsamfunnet. Jeg legger derfor vekt på å ha en god prosess med alle berørte parter om dette.

På hjemmesiden til Store Norske, kommenterte Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske, nyheten om å utfasingen av kullkraftverket slik:

– Dagens beslutning peker mot en sannsynlig avslutning av Gruve 7. Gruva har i dag 39 ansatte, og bortfallet av disse arbeidsplassene kommer i tillegg til de som forsvinner i Svea og Lunckefjell om noen få år. Dette påvirker ikke bare våre ansatte, men vil ha ringvirkninger for hele Svalbard.

Det meste av kullet eksporteres

Beslutningen om å legge ned kullkraftverket i Longyearbyen kommer på toppen av mye dårlig nytt for Store Norske og kullgruvenes støttespillere på Svalbard. I 2017 ga regjeringen beskjed at de to eksportgruvene i Svea, Svea Nord og Lunckefjell, begge skulle stenges for godt. Bare Gruve 7 skulle bestå, nettopp fordi den forsyner kraftverket i Longyearbyen med kull.

Det er hentet ut kull i Gruve 7 i over 50 år, og gruva i Adventdalen – halvannen mil sørøst for Longyearbyen – er i dag den siste norske kullgruva som fortsatt er i drift.

Det bør den få fortsette å være, mener Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen. Kullet som hentes ut brukes nemlig ikke bare til å produsere energi til Longyearbyen, det brukes også i industriell produksjon.

I dag tas det hvert år ut cirka 90.000 tonn kull fra Gruve 7, hvorav 28.–30.000 tonn går til kraftverket og resten eksporteres til metallurgisk–og kjemisk industri i Europa.

«Kullet fra Gruve 7 har høy kvalitet og er etterspurt i markedet for produksjon av stål, papir og sement. Det brukes blant annet som ingrediens i støpeformer til metallindustrien» skriver Store Norske på sine hjemmesider.

– Med litt subsidiering fra staten kan vi fortsatt greie å selge industrikull til blant annet Tyskland, og med det bevare arbeidsplassene i gruvedrifta, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Gahr Støre på besøk

Rune Mjelde er enig i at det vil kunne være mulig å opprettholde driften på disse leveransene dersom kundene er villig til å betale godt nok for kullet. Den hovedtillitsvalgte tror likevel skjebnen til Gruve 7 ligger i andre hender enn kundens.

– Om Gruve 7 skal leve eller ikke, er til syvende og sist en politisk beslutning. Det koker ned til et spørsmål om hvorvidt politikerne vil at vi skal hente ut kull eller ikke i norsk regi. Vi er nok avhengige av et regjeringsskifte i høst for at Gruve 7 skal få leve, sier Mjelde, og påpeker at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har et annet syn på kullgruvedrift enn regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF.

I oktober 2019 var Ap–leder Jonas Gahr Støre på besøk i Gruve 7. Det husker Svein Jonny Albrigtsen godt.

– Gahr Støre lovet å beskytte arbeidsplassene i Gruve 7, sier Albrigtsen.

– Mer stabile arbeidsplasser

Fra 2006 til 2008, da Store Norskes toppgruve Svea Nord hadde sine beste år, var så mange som halvparten av de 1.500 årsverkene utført i Longyearbyen og Svea knyttet til gruvevirksomheten.

Men i takt med at arbeidsplassene i Store Norske har forsvunnet, har annen næringsvirksomhet vokst fram på Svalbard. Blant annet satser øygruppa på turisme.

Både Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen synes det er vel og bra, men påpeker at arbeidsplassene i turismen er sårbare.

– Helårs industriarbeidsplasser er mer stabile enn de som kan tilbys i turistindustrien. Vi ser jo hvor sårbar turismen er nå under koronaen, sier Albrigtsen.

Rune Mjelde påpeker at det for tiden også bygges mye på Svalbard og at det genererer arbeidsplasser, men at de fleste er prosjekter som ble satt i gang før korona–pandemien.

– Hadde ikke bygge–boomen satt inn før koronaen, hadde Longyearbyen vært død nå, sier han.

Hele Svea-samfunnet skal vekk – det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere

– En kamp på Stortinget

Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen tror det vil ta minst to år før kraftverket i Longyearbyen stenges. Den tida vil de bruke godt.

– Det blir jo til syvende og sist en kamp på Stortinget, og vi i politikken her oppe skal gjøre det vi kan for å påvirke, sier Albrigtsen, som i tillegg til å lede LO Svalbard er medlem i Arbeiderpartiet og vara i Lokalstyret på Svalbard.

Rune Mjelde skal påvirke på sitt vis. Som hovedtillitsvalgt i Store Norske har han ansvaret for de 39 ansatte i Gruve 7, men også de ansatte som fordelt på 54 årsverk rydder opp i gruvene i Svea.

– Min oppgave blir å få på plass gode ordninger for de ansatte, samtidig som jeg jobber politisk–både for et regjeringsskifte og for å få prosessen med å fase ut kraftverket til å vare lenge. Jeg vil involvere både Arbeidsmandsforbundet og LO lokalt og sentralt for å få det til, sier Mjelde.

20.01.2021
14:56
09.03.2021 20:29Mest lest

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

Anna Granqvist

Ny pensjon: Økes med nesten 30.000 kroner

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Erlend Tro Klette

Bedrifta går så det susar, men det vises ikkje på løna til Kjell og Joachim

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Herman Bjørnson Hagen

Nå har Gro og 49 kolleger jobbet hjemmefra i nesten fire år

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Jan Kåre Næss

På dette sykehjemmet må alle ansatte jobbe nattevakt

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Mange blir utbrent før de passerer 35. Det skremmer vettet av meg

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Politiet stoppet ulovlig søndagshandel

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

Nina Hanssen

Ansatte i Forsvaret: – Det er vår tur nå. Lønna må opp

Debatt

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Uforståelig at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsalderen

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Ronja Sagstuen Larsen

Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

Håvard Sæbø

– Frustrasjonen hos budene er stor, så vi blir godt mottatt

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Jan-Erik Østlie

De streiket i nesten ett år. Nå får de tariffavtale og går opp i lønn

Kommentar

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Erna splittet fagbevegelsen. Nå må staten ta ansvar

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Erlend Angelo

Turmat-produsent må permittere når Forsvaret ikke fornyer kontrakten

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

Brian Cliff Olguin / Sissel M. Rasmussen

LO støtter pensjonistenes uføre-krav. Regjeringa vil ikke svare

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

Eirik Dahl Viggen

Aldersgrensen for statsansatte heves. Slik reagerer NTL

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

– Regjeringen tar bort livsgrunnlaget til 70 ansatte

Colourbox

Hjemmekontor på heltid ga symptomer på depresjon og angst

Debatt

Litt forenklet kan man si at de med høyest lønn også er de som både lever lengst og som står lengst i jobb. Og dermed får de også mest i pensjon, skriver Geir Allan Stava og Jeanine Norstad.

Litt forenklet kan man si at de med høyest lønn også er de som både lever lengst og som står lengst i jobb. Og dermed får de også mest i pensjon, skriver Geir Allan Stava og Jeanine Norstad.

Colourbox

Unødvendig og uklokt med økt pensjonsalder

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

Herman Bjørnson Hagen

Isak (20) er sjokkert over hvor lite folk vet om rettighetene sine


Flere saker