JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Utfasing av kull

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

Regjeringen har bestemt at kullkraftverket i Longyearbyen skal fases ut. Det kan bli slutten for Gruve 7 på Svalbard, som leverer kull til kraftverket.20.01.2021
14:56
09.03.2021 20:29

Merete.holtan.garte@lomedia.no

– Vi håper å få lov til å fortsette. Mange arbeidsplasser står på spill, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Han er leder for LO Svalbard, men også ansatt i kullselskapet Store Norske og jobber i Gruve 7.

Sammen med Rune Mjelde, hovedtillitsvalgt i Store Norske, vil han kjempe for å bevare driften i gruva, selv om den om noen år ikke lenger vil kunne levere kull til kraftverket i Longyearbyen.

Gruve 7 har i dag 39 ansatte på lønningslista.

– Må vi legge ned, går disse tapt, sier Rune Mjelde.

LO Svalbard-lederen har kjempet i flere år: Endelig kan det bli forbudt å dumpe lønna

Innen to til fem år

Longyear Energiverk har vært i drift siden 1983 og forsyner innbyggerne i Longyearbyen med strøm og fjernvarme. Mandag 11. januar meldte regjeringen at kullkraftverket skal erstattes av en mer klimavennlig løsning.

«Kraftverket er slitt, har store vedlikeholdskostnader og gir høye utslipp av CO₂», skriver regjeringen i en pressemelding. Videre forklares det at «en direkte overgang fra kullkraft til hundre prosent fornybar kraft er svært krevende på et sted som Svalbard», og at «en ny energiforsyning i Longyearbyen bør ta utgangspunkt i et nytt kraftvarmeverk, for eksempel basert på naturgass eller pellets, i kombinasjon med en gradvis innfasing av mer fornybar energi».

Olje – og energiminister Tina Bru varsler at regjeringen kommer tilbake til dette i en ny energiplan for Longyearbyen i statsbudsjettet for 2022, men anslår at en ny energiløsning vil være på plass innen to til fem år.

Rune Mjelde synes det er vanskelig å akseptere at kullkraftverket er bestemt nedlagt når regjeringen tar så mange forbehold om energiløsninger.

– At kraftverket skal fases ut, er ingen overraskende beslutning, men jeg skulle ønske regjeringen kunne vente til de var sikre på at en bærekraftig teknologi var på plass, sier den hovedtillitsvalgte i Store Norske.

Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Driftsgrunnlaget faller bort

I regjeringens pressemelding sier næringsminister Iselin Nybø dette om fremtiden for Gruve7:

– Når kullkraftverket fases ut og blir erstattet med en mer miljøvennlig energiløsning, vil en viktig del av driftsgrunnlaget for Gruve 7, som drives av Store Norske, falle bort. Det er da naturlig at selskapets styre, samt staten som eier, vurderer hvilke konsekvenser dette bør få for gruvevirksomheten. Store Norske har vært, og vil også framover være, en meget sentral aktør for Svalbardsamfunnet. Jeg legger derfor vekt på å ha en god prosess med alle berørte parter om dette.

På hjemmesiden til Store Norske, kommenterte Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske, nyheten om å utfasingen av kullkraftverket slik:

– Dagens beslutning peker mot en sannsynlig avslutning av Gruve 7. Gruva har i dag 39 ansatte, og bortfallet av disse arbeidsplassene kommer i tillegg til de som forsvinner i Svea og Lunckefjell om noen få år. Dette påvirker ikke bare våre ansatte, men vil ha ringvirkninger for hele Svalbard.

Det meste av kullet eksporteres

Beslutningen om å legge ned kullkraftverket i Longyearbyen kommer på toppen av mye dårlig nytt for Store Norske og kullgruvenes støttespillere på Svalbard. I 2017 ga regjeringen beskjed at de to eksportgruvene i Svea, Svea Nord og Lunckefjell, begge skulle stenges for godt. Bare Gruve 7 skulle bestå, nettopp fordi den forsyner kraftverket i Longyearbyen med kull.

Det er hentet ut kull i Gruve 7 i over 50 år, og gruva i Adventdalen – halvannen mil sørøst for Longyearbyen – er i dag den siste norske kullgruva som fortsatt er i drift.

Det bør den få fortsette å være, mener Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen. Kullet som hentes ut brukes nemlig ikke bare til å produsere energi til Longyearbyen, det brukes også i industriell produksjon.

I dag tas det hvert år ut cirka 90.000 tonn kull fra Gruve 7, hvorav 28.–30.000 tonn går til kraftverket og resten eksporteres til metallurgisk–og kjemisk industri i Europa.

«Kullet fra Gruve 7 har høy kvalitet og er etterspurt i markedet for produksjon av stål, papir og sement. Det brukes blant annet som ingrediens i støpeformer til metallindustrien» skriver Store Norske på sine hjemmesider.

– Med litt subsidiering fra staten kan vi fortsatt greie å selge industrikull til blant annet Tyskland, og med det bevare arbeidsplassene i gruvedrifta, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Gahr Støre på besøk

Rune Mjelde er enig i at det vil kunne være mulig å opprettholde driften på disse leveransene dersom kundene er villig til å betale godt nok for kullet. Den hovedtillitsvalgte tror likevel skjebnen til Gruve 7 ligger i andre hender enn kundens.

– Om Gruve 7 skal leve eller ikke, er til syvende og sist en politisk beslutning. Det koker ned til et spørsmål om hvorvidt politikerne vil at vi skal hente ut kull eller ikke i norsk regi. Vi er nok avhengige av et regjeringsskifte i høst for at Gruve 7 skal få leve, sier Mjelde, og påpeker at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har et annet syn på kullgruvedrift enn regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF.

I oktober 2019 var Ap–leder Jonas Gahr Støre på besøk i Gruve 7. Det husker Svein Jonny Albrigtsen godt.

– Gahr Støre lovet å beskytte arbeidsplassene i Gruve 7, sier Albrigtsen.

– Mer stabile arbeidsplasser

Fra 2006 til 2008, da Store Norskes toppgruve Svea Nord hadde sine beste år, var så mange som halvparten av de 1.500 årsverkene utført i Longyearbyen og Svea knyttet til gruvevirksomheten.

Men i takt med at arbeidsplassene i Store Norske har forsvunnet, har annen næringsvirksomhet vokst fram på Svalbard. Blant annet satser øygruppa på turisme.

Både Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen synes det er vel og bra, men påpeker at arbeidsplassene i turismen er sårbare.

– Helårs industriarbeidsplasser er mer stabile enn de som kan tilbys i turistindustrien. Vi ser jo hvor sårbar turismen er nå under koronaen, sier Albrigtsen.

Rune Mjelde påpeker at det for tiden også bygges mye på Svalbard og at det genererer arbeidsplasser, men at de fleste er prosjekter som ble satt i gang før korona–pandemien.

– Hadde ikke bygge–boomen satt inn før koronaen, hadde Longyearbyen vært død nå, sier han.

Hele Svea-samfunnet skal vekk – det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere

– En kamp på Stortinget

Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen tror det vil ta minst to år før kraftverket i Longyearbyen stenges. Den tida vil de bruke godt.

– Det blir jo til syvende og sist en kamp på Stortinget, og vi i politikken her oppe skal gjøre det vi kan for å påvirke, sier Albrigtsen, som i tillegg til å lede LO Svalbard er medlem i Arbeiderpartiet og vara i Lokalstyret på Svalbard.

Rune Mjelde skal påvirke på sitt vis. Som hovedtillitsvalgt i Store Norske har han ansvaret for de 39 ansatte i Gruve 7, men også de ansatte som fordelt på 54 årsverk rydder opp i gruvene i Svea.

– Min oppgave blir å få på plass gode ordninger for de ansatte, samtidig som jeg jobber politisk–både for et regjeringsskifte og for å få prosessen med å fase ut kraftverket til å vare lenge. Jeg vil involvere både Arbeidsmandsforbundet og LO lokalt og sentralt for å få det til, sier Mjelde.

20.01.2021
14:56
09.03.2021 20:29Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker