JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sydvaranger AS satser på ny gruvedrift fra neste år

Sydvaranger AS har inngått partnerskap med det amerikanske gruveinvesteringsfondet Orion Mine Finance. Hvis alt går etter planen skal gruva i Sør-Varanger kommune i Finnmark starte opp igjen i 2019. Men først må bedriften få driftskonsesjon.
BJØRNEVATN: Dagbruddet til Sydvaranger ligger i Bjørnevat, et tettsted i Sør-Varanger kommune. Dersom alt går etter bedriftens planer, vil det igjen bli kjørt dumpere i bruddet i 2019.

BJØRNEVATN: Dagbruddet til Sydvaranger ligger i Bjørnevat, et tettsted i Sør-Varanger kommune. Dersom alt går etter bedriftens planer, vil det igjen bli kjørt dumpere i bruddet i 2019.

Tri Nguyen Dinh

ane.borrud@lomedia.no

Sydvaranger Gruve AS gikk konkurs ganske nøyaktig for tre år siden, og investor Felix Tschudi kjøpte konkursboet til det havarerte gruveselskapet i 2016, under navnet Sydvaranger AS.

Siste dagen i oktober i år kom pressemeldingen mange i Kirkenes har ventet på: «Ny partner for Sydvaranger – et viktig skritt mot gjenåpning av gruven».

Sydvaranger AS har inngått partnerskap med det amerikanske gruveinvesteringsfondet Orion Mine Finance. Ifølge Felix Tschudi innebærer avtalen med Orion «en fullfinansiering av Sydvaranger for gruvens levetid», uten å nevne noen sum.

Fikk du med deg denne? Svein Jonny Albrigtsen kjemper for gruve-jobbene på Svalbard

Verdens største gruveinvesteringsfond

Ifølge Sør-Varanger Avis er Orion Mine Finance et av verdens største gruveinvesteringsfond, med base i New York. Orion Mine Finance har gitt gruva 20 millioner dollar i oppstartslån i mai. Disse pengene er fremdeles i bruk igjennom vinteren.

Når gruva eventuelt får tillatelse til å sette i gang, står Orion ifølge avisa klar til å støtte Sydvaranger med en anslått sum på rundt 200 millioner dollar – 1,69 milliarder norske kroner i dagens valuta. Dette skal være nok til alt som gruva trenger av investeringer over hele livsløpet til gruva. Den levetiden er beregnet til minst 20 år.

Må få driftskonsesjon

Men først må direktoratet for mineralforvaltning gi driftskonsesjon til gruvedriften.

Ifølge Sør-Varanger Avis er direktoratet ventet å komme med svar på Sydvarangers konsesjonssøknad i løpet av høstmånedene.

– Vi tok kontakt med direktoratet, og svaret de ga var at det skulle skje innen uker, ikke måneder, sa ordfører Rune Rafaelsen til avisen under pressekonferansen onsdag 31. oktober.

Dersom alt går som forventet blir det en gradvis og jevn opptrapping av driften fra sommeren 2019. Ved full produksjon vil Sydvaranger enten direkte eller indirekte ha rundt 400 ansatte, står det i pressemeldingen fra Sydvaranger AS.

Allerede nå er 32 personer direkte ansatt hos Sydvaranger, hovedsakelig for å jobbe med vedlikehold og forberedelser til ny drift. Noen nye stillinger vil også bli utlyst i løpet av de kommende månedene.

Jubel i Arbeidsmandsforbundet

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, er strålende fornøyd med nyheten om en mulig gjenåpning av gruvedriften i Sør-Varanger.

– Det er fantastisk! Dette er kjempeviktig for Finnmark og for Kirkenes. Men jeg spretter ikke champagneflaska før vi har konsesjonen på plass, slår hun fast.

Hun kjenner ikke til investeringsselskapet Orion Mine Finance fra før, men er positiv til at det er et investeringsselskapet som har fokus på gruvedrift.

– Det viktigste er at eierne har et langsiktig perspektiv og vil drive gruver på en bærekraftig måte. Når de kjenner bransjen vet de at det må investeres i nedgangstider for å gjøre klar til oppgangstidene, at prisene på malmen svinger og at det koster å ta ut gråberg, sier hun.

– Investeringsselskaper som kun er ute etter kortsiktig profitt passer ikke til gruvedriftens natur, fortsetter hun

Nå håper Johansen at driftskonsesjonen kommer raskt på plass, sånn at bedriften kan komme i gang med å ansatte arbeiderne.

Målet er lokalt ansatte

Målet er at de gruveansatte skal være lokale folk, og ikke pendlere.

– Det blir en utfordring i oppstartsfasen, men vi skal prøve å finne ordninger sammen med LO lokalt og andre lokale organisasjoner, sier nestelederen i Arbeidsmandsforbundet.

Hun har tro på at det finnes ledige hender i regionen som kan tenke seg å jobbe i gruva.

– Næringslivet i Finnmark har klaget over at det er lite prosjekter i fylket i Nasjonal Transportplan. Det stemmer det, men det betyr nok også at om det ikke er nok folk i Kirkenes, så bør det være ledig kapasitet i regionen, sier hun.

Johansen viser til at Sydvaranger AS har et 20-årsperspektiv på gruvedrifta. Det gir gode forutsetninger for å ansatte folk lokalt.

– Vi er innstilt på å innvilge arbeidstidssøknader i en oppstartsfase, men med en klar definisjon på hvor lenge den varer, og at folk etter oppstartsfasen skal være lokalt ansatte, avslutter hun.

Ny optimisme

– Det er en gledens dag. Det er noe vi har gått og ventet på. Dette er så bra at jeg har trua på prosjektet, sier tidligere hovedtillitsvalgt i Sydvaranger Gruve AS, Henning Bråten.

Han er leder i LO i Sør-Varanger, og jobber nå som organisasjonsarbeider i Fellesforbundet.

Bråten peker på viktigheten av at det er satt av midler til å fjerne alt fjellet som ikke har malm i seg, kalt gråberg, for å komme fram til det malmholdige fjellet.

– Det gjør at bedriften får ro nok til å gjøre den jobben som må gjøres. At bedriften ikke er avhengige av høye malmpriser i oppstartsperioden for å gjøre jobben sin, fortsetter han.

Bråten sto midt i stormen da Sydvaranger Gruve gikk konkurs for tre år siden. Etter konkursen hadde han et prosjekt for Arbeidsmandsforbundet der han fulgte opp gruvearbeiderne som mistet jobben. Han hadde oversikt over hvem som fikk ny jobb, hvem som ikke fikk ny jobb, og hjalp medlemmene med det de hadde behov for overfor NAV, blant annet. Han forteller at det er en helt ny optimisme nå, med ny investorer som kan gruvedrift.

Viktig med langsiktig drift

– Konkursen var ikke bare et slag i tryne, vi fikk hele fjellet over oss. For de ansatte som på ny skal søke jobb i gruva og for lokalsamfunnet er det viktig at dette ikke blir et blaff, men at man nå klarer å ha en plan man kan følge i ganske mange år, påpeker den tidligere gruvearbeideren.

Han tror mange av dem som jobbet i gruva i forrige runde vil søke igjen, dersom driftskonsesjonen kommer på plass.

– Det er vanskelig å spå eksakt hvor mange, men jeg vil tippe i alle fall 100 stykker. Frykten for å måtte gå gjennom en ny konkurs er nok mindre nå med Orion Mine Finance som investor. Dette er den industrielle partneren man ønsket seg i forrige runde. Det er en forskjell på å bare ha pengene og å ha penger og kunnskap. Det vil gjøre det lettere for Sydvaranger gruve å klare seg, tror han.

Han understreker at det er viktig å ha en investor som har forståelse for hva det vil si å drive gruve i arktiske strøk.

– Dagbruddet her oppe er krevende. Både fordi det er harde bergarter, men utfordringene med å ha dagbrudd i arktiske strøk må man også være klar over.

Om han selv vil søke på jobb hvis det oppstart, får tida vise.

– Men jeg har de gamle avtalene som de nye tillitsvalgte kan børste støv av, avslutter han smilende.

LO håper driftskonsesjon kommer raskt på plass

– Sydvaranger er svært glade for å ha funnet en solid partner for det neste kapittelet i Sydvarangers historie. Og det er vi også, står det i en melding sendt ut av Bjørn Johansen, LOs distriktssekretær i Finnmark.

– Sør-Varanger har en lang og stolt gruvehistorie som nå også vil være en viktig driver for fremtiden. Med en oppstartsplan for 2019 vil de bidra til å styrke en svært viktig gruve- og industrikompetanse i fylket, sier Johansen videre.

Også på Youngstorget i Oslo bifalles nyheten.

– Det er gledelig at Sydvaranger har fått investorer på plass og at det er planer om gjenåpning av gruvedriften i Sør-Varanger, sier LO-sekretær Are Tomasgard på LOs hjemmeside.

– En gjenåpning av gruven vil ha stor betydning for lokalsamfunnet og regionen. Det er et viktig signal for norsk mineralnæring, og vi håper at driftskonsesjon kommer på plass raskt, avslutter Tomasgard.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse