Gruvedrift i Sør-Varanger:
Gruvedrifta kan starte opp igjen: – Nå skal vi endelig sprette champagneflaska!
Nærings- og fiskeridepartementet godtar gruvedrift i dagbrudd i Sør-Varanger. Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, tør endelig å åpne champagneflaska.
JUBLER: Anita Johansen, nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Merete Holtan Garté
ane.borrud@lomedia.no
1. november i fjor kom nyheten om at Sydvaranger AS har inngått partnerskap med det amerikanske gruveinvesteringsfondet Orion Mine Finance.
– Hvis alt går etter planen skal gruva i Sør-Varanger kommune i Finnmark starte opp igjen i 2019. Men først må bedriften få driftskonsesjon, skrev Arbeidsmanden den gangen.
p
Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, var strålende fornøyd med nyheten om en snarlig gjenåpning av gruvedriften i Finnmarks-kommunen.
– Det er fantastisk! Dette er kjempeviktig for Finnmark og for Kirkenes. Men jeg spretter ikke champagneflaska før vi har konsesjonen på plass, slo hun fast.
To runder hos Direktoratet for Mineralforvaltning
Etter at driftskonsesjonen har vært til behandling hos Direktoratet for Mineralforvaltning (DMF) to ganger, havnet den til slutt hos Nærings- og fiskeridepartementet.
DMF ga gruvebedriften driftskonsesjon, men kun med tillatelse til gruvedrift i dagbrudd i et lite området. DMF mente Sydvaranger AS skal drive underjordisk gruvedrift, noe bedriften mener ikke er økonomisk lønnsomt. Bedriften anket avgjørelsen, men DMF snudde ikke. Deretter anket Sydvaranger AS vedtaket inn til departementet, som er øverste myndighet i slike saker.
Departementet godtar dagbrudd
I dag svaret fra departementet på klagen fra bedriften.
p
– Etter en helhetlig vurdering av saken har Nærings- og fiskeridepartementet kommet fram til at noen av betingelsene som er stilt, ikke bør opprettholdes. Konkret handler dette om sider ved saken som departementet anser for bestemt av andre myndigheter. For eksempel har kommunen godkjent selskapets bruk av konsesjonsområdet til gruvedrift, skriver departementet på sin hjemmeside.
Konkret betyr dette at Sydvaranger AS har fått den tillatelsen til å leter etter jernmalm i dagbrudd som bedriften mener den må ha for å kunne starte opp gruvevirksomheten igjen, etter konkursen i 2015.
p
«Utnyttelse av naturressurser danner grunnlag for samfunns- og næringsutvikling. Mineralvirksomheten er betinget ressursens beliggenhet, og utvinning av mineralressurser må skje der ressursen er lokalisert. I Sør-Varanger er det store og rike jernmalmforekomster, som i over 100 år har bidratt til vekst, verdiskaping og utvikling av industriell kompetanse i regionen. Over tid har gruvevirksomhet bidratt betydelig til utvikling av samfunnet i og rundt Kirkenes. Gruvevirksomheten har hovedsakelig vært dagbruddsdrift, og basert på dette har det blitt bygget opp en betydelig industriell infrastruktur for utvinning, prosessering og utskiping av jern til verdensmarkedet. I løpet av siste driftsperiode ble det investert om lag 2 mrd. kroner i nytt produksjonsutstyr og gruveinfrastruktur.
Samtidig, og som nevnt over, er det ingen tvil om at gruvedriften har gjort ugjendrivelig skade på naturen i konsesjonsområdet. Ny drift vil bidra til et større avtrykk på naturen i området enn i dag. Dette er en uunngåelig konsekvens av all gruvedrift og industritiltak generelt.
Likevel mener departementet at Sydvaranger Eiendom AS' søknad om driftskonsesjon legger opp til en bærekraftig ressursutnyttelse. Oppstart av dagbruddsdriften vil legge til rette for at ressursene, infrastrukturen og den lokale kompetansen vil utnyttes på en god måte for samfunnet. Dagbruddsdrift i Sydvaranger fremstår som et økonomisk og bergfaglig robust mineralprosjekt, i tråd med minerallovens krav», står det i departementets vurdering av klage på vedtak om tildeling av driftskonsesjon til Sydvaranger Eiendom AS for Syd-Varanger gruveområde.
Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.
Roser næringsministeren
Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, er strålende fornøyd.
– Endelig har bedriften fått en driftskonsesjon som er levelig for bedriften. Dette blir et stort løft for regionen. Dette vedtaket, sammen med vedtaket om oppstart av gruvedrift i Kvalsund, vil gi et fantastisk løft for hele nordområdet, sier hun.
p
Johansen roser næringsminister Torbjørn Røe Isaksen for sin innsats for mineralnæringen.
– Jeg har tidligere kritisert regjeringens fjerning av støtte til NGUs kartlegging av mineraler her til lands. Men jeg er veldig fornøyd med de to konsesjonene som har kommet på plass i det siste. Jeg håper det betyr at det politiske miljøet ser viktigheten av å utvikle mineraler i Norge, her som vi har strenger regler rundt HMS og gode arbeidsforhold for gruvearbeiderne, sier hun.
Og roser i samme ordelag samarbeidet forbundet har hatt med lokale myndigheter og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri.
Nå tror hun gruvedriften vil starte opp igjen ganske snart.
– Investorene er på plass, så det er ikke noe som tilsier noe annet, avslutter hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.