JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KJEMPER FOR BRANSJEN: Maren Njøs Kurdøl er treningsinstruktør og daglig leder på et treningssenter i Asker, som har måttet holde stengt i nesten tre måneder.

KJEMPER FOR BRANSJEN: Maren Njøs Kurdøl er treningsinstruktør og daglig leder på et treningssenter i Asker, som har måttet holde stengt i nesten tre måneder.

Mats Høilund

Smitterverntiltakene i Oslo

Maren åpnet nytt treningssenter en måned før Norge igjen stengte ned: – Et slag i trynet

Treningsinstruktør Maren Njøs Kurdøl er redd dyktige kollegaer forsvinner fra bransjen og at små og uavhengige sentere går konkurs.03.02.2021
14:50
04.03.2021 12:49

merete.holtan.garte@lomedia.no

1. oktober i fjor åpnet hun dørene til Asker treningssenter for første gang. Som daglig leder, men også ansatt i egen bedrift, ville hun forme et konsept etter egen smak.

Norge hadde allerede stengt ned én gang på grunn av pandemien, i midten av mars, og i begynnelsen av november kom nye, strenge restriksjoner fra regjeringen.

Det innebar at samtlige treningssentre i Oslo–regionen måtte lukke dørene, og har holdt stengt siden.

– Det kom som et slag i trynet, sier Maren Njøs Kurdøl.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Permittering og dagpenger

I siste nyhetsoppdatering fra regjeringen gis treningssentre i Asker mulighet til å åpne igjen fra i dag, onsdag 3. februar. De nye reglene for de såkalte ring 2–kommunene, som inkluderer Asker, gjelder i første omgang fram til 10. februar, og sier at «treningssentre kan holde åpent for de som er bosatt i kommunen».

Det er Maren glad for. De siste tre månedene har hun nemlig bare hatt en liten andel digital undervisning og noen få en til en–veiledninger det er blitt gjort unntak for av medisinske årsaker for kunden.

Det siste har løftet humøret, men ikke økonomien.

Maren har beholdt en bitteliten stillingsbrøk, ellers har hun vært permittert og gått på dagpenger. Lønnsgrunnlaget for feriepenger har krympet, men hun vet at hun klarer seg.

Samtidig vet hun at mange av kollegaene hennes sliter.

– Det er mye fortvilelse i treningsbransjen i Oslo–området, sier hun.

Stengte grenser i koronaen: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs

– Redde og usikre

Hun er ikke tillitsvalgt, men organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund, og sitter dessuten på fylkestinget for Rødt i Vestfold og Telemark. Kollegaene vet at Maren følger med i nyhetsbildet, og ringer henne når de lurer på noe.

«Er det vedtatt at dagpengene forlenges?» «Hvor lenge kan jeg gå permittert?» er blant spørsmålene hun får.

– Folk er redde og usikre. Selv om det nå ser ut til at adgangen til å permittere varer til oktober i år, er mange engstelige for at dagpengene kan ta slutt så de står på bar bakke. Det er ubehagelig å stå i så mye usikkerhet, sier Maren.

Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

– Studenter hardt rammet

Blant de hardest rammede gruppene i bransjen, er studenter.

– De som var studenter da de ble permittert, får ikke dagpenger. Hos oss er for eksempel mange studenter på NIH (Norges Idrettshøgskole), og jobber mye ved siden av skolen. Det er jobben som treningsinstruktør som gjør at de har råd til husleia. Litt ekstra i lån og stipend, som de har krav på nå, holder ikke.

Maren er også bekymret på manges vegne fordi det ikke blir utbetalt feriepenger av dagpengene.

– Hvis vi får holde åpent til sommeren, kan vi jo hente oss inn økonomisk ved å jobbe da. Men kundene tar jo ferie, så det ikke så enkelt. Det betyr enda noen måneder med veldig lav inntekt for mange.

Fått med deg denne? Her holder butikken åpent etter at de ansatte går hjem for dagen

– Permitteringer kunne vært unngått

Som politiker er hun vant til å se etter løsninger – så også i denne situasjonen. Hun mener at PT–ene, de personlige trenerne, burde få undervise under pandemien.

– I en spørreundersøkelse kom det fram at personlige trenere føler seg urettferdig behandlet under pandemien. Det samme merker jeg i dialog med bransjekollegaer i sosiale medier.

Instruktøren mener at det fullt mulig å gjennomføre personlig trening, der man veileder en til en, dersom man holder god avstand og bruker munnbind. Hun poengterer også at PT–er gjerne har faste kunder mens en frisør eller hudpleier kan ta imot mange flere ukjente i løpet av en dag.

– Når frisører og hudpleiere får holde åpent, hvorfor kan ikke personlige trenere få ta imot kunder? Fram til nå har det vært sånn at vi enten har måttet stenge helt eller holde helt åpent, men sånn trenger det ikke være. For eksempel kunne vi på gult nivå ha bemanningsbegrensninger og på rødt nivå ha åpent bare for personlig trening.

Maren referer til fargekodene som for eksempel er brukt i skolene, og slår fast:

– Over halvparten av permitteringene i treningsbransjen kunne vært unngått om PT–ene kunne få fortsette å ha kunder.

Mye lest: Ørjan får ikkje feriepengar på dagpengane: – Handlar ikkje om dyre sydenturar, men å ha fri saman med familien

– Ingen gjør noe

Treningsinstruktøren og politikeren har forsøkt å nå fram til de lokale beslutningstakerne for å få lettet på restriksjonene for bransjen. Hun har henvendt seg til Asker kommune i mange ulike former – i epost til hele formannskapet, i dialogmøter og i samtaler med ordføreren, uten at det har resultert i nye regler.

– Alle har vært veldig forståelsesfulle, men ingen har gjort noe. Jeg tror politikerne er redde for overskrifter som «smitteutbrudd på treningssenter», og redd for hva kommunelegen og andre myndigheter skal si.

Maren innser at treningsbransjen ikke har de de store lobbykreftene andre større arbeidergrupper kan skilte med.

– Vi har ikke de helt store politiske musklene, og faller litt utenfor.

Koronakrisa knekker kulturbransjen: Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

– Hva er igjen av bransjen?

Vaksinen er kommet og Maren er optimistisk med tanke på framtida – hun opplever at folk lengter etter å trene. Samtidig er hun bekymret for hvordan bransjen vil se ut etter koronaen.

– Hva er igjen av den? Jeg er redd for at de beste instruktørene, som ofte er blant de eldre i bransjen og gjerne trenger mer trygghet økonomisk, har funnet seg noe annet å gjøre når dette er over.

Maren tror bransjen kan tappes både for dyktige instruktører og små, avhengige sentre.

– De store kjedene er de som klarer seg best i denne situasjonen. Jeg er redd for at flere mindre sentere vil gå konkurs.

Debatt: «At ikke folk skal kunne ta ferie med ungene sine i sommer er skammelig», skriver Jørn Eggum

– Fortsatt fortvilet situasjon i Oslo

Selv ser hun fram til å åpne sitt eget senter for trening igjen i dag.

– Jeg håper at vi nå kan få holde åpent og få en mer forutsigbar framtid, sier Maren Njøs Kurdøl, og tenker på kollegaer i hovedstaden som fremdeles må holde stengt.

– I Oslo er det fortsatt en fortvilet situasjon, og jeg synes at man der burde vurdere grader av gjenåpning.

Mye lest: Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.02.2021
14:50
04.03.2021 12:49Mest lest

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.

Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.

Eirik Dahl Viggen

Barnevernansatte Ine hetset: «Ser ut som fb-siden til en lett aldrende stripperske»

Kvinnedagen:

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn er en av mange som har mistet jobben: – Føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.

GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.

Leif Martin Kirknes

Berit var eneste jente på byggeplassen: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres

Kommentar

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

«Høyre skjøt seg i foten»

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Helge Rønning Birkelund

– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

Saipem

To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk

Arbeiderpartiets sentralstyre 1906–09. Fra venstre i første rekke: Magnus Nilssen, Christian Holtermann Knudsen, Oscar Nissen, Carl Jeppesen, Martha Tynæs. Stående bak fra venstre.: Arnt Aamodt, Ole O. Lian, Johan Karlgren og Johan Nygaard.

Arbeiderpartiets sentralstyre 1906–09. Fra venstre i første rekke: Magnus Nilssen, Christian Holtermann Knudsen, Oscar Nissen, Carl Jeppesen, Martha Tynæs. Stående bak fra venstre.: Arnt Aamodt, Ole O. Lian, Johan Karlgren og Johan Nygaard.

Ukjent/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Over 100 år med kvinnedagshistorie. Her er årstallene du bør merke deg

 Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Roy Ervin Solstad

Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Berit Roald / NTB

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik (70) medlem i Sp. Hvordan kunne det skje?

TEKNISK BUREAU: Mari Stormark Helland og Henriette Thorsen jobber i samme selskap.

TEKNISK BUREAU: Mari Stormark Helland og Henriette Thorsen jobber i samme selskap.

Leif Martin Kirknes

Henriette og Mari kobler kvinnelige elektrikere sammen gjennom Snapchat


Flere saker