Jan-Henki Undbekken ga tommel opp til at grensepolitiet til slutt slapp ham inn mandag 1. februar. Så ble han avvist dagen etter før det igjen ble åpnet for at norske statsborgere i Sverige kan pendle til og fra jobbene sine i Norge uten å måtte gå i karantene.
Aslak Bodahl
Stengte grenser i koronaen:
Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs
Hovedtillitsvalgt Jan-Henki Undbekken (60) i Sverige fikk ikke pendlet fra Sverige til jobben sin i Norge uten å bli stoppet av politiet. Det slipper han å bekymre seg for i tida framover.
aslak@lomedia.no
Hit, men ikke lenger. Det var beskjeden Jan-Henki Undbekken fikk på grenseovergangen ved Magnormoen i Eda kommune 1. og 2. februar. Med mindre 60-åringen gikk i karantene i ti dager etterpå, slapp han ikke inn for å gjøre sin daglige jobb som sveisespesialist ved Normeka AS i Rømskog i Norge.
Da han gjorde et nytt forsøk noen timer etter å ha blitt avvist tidlig om morgenen 1. februar, ga riktignok grensepolitiet etter og lot Undbekken passere de fysiske sperringene. Men gleden ble imidlertid kortvarig for den norske statsborgeren som har pendlet til Norge fra bostedet sitt i Åmotsfors i Sverige i hele 36 år.
Det som til slutt ordnet seg mandag, gjaldt nemlig ikke dagen etter. Da ble Undbekken på nytt henvist tilbake til hjemstedet sitt på den svenske siden av grensa. Han tok avgjørelsen svært tungt og ble fortvilet over ikke å kunne dra på jobb.
Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss
Gladmelding fra departementet
Nå er det ikke lenger noe uvisshet om han slipper inn i Norge for å jobbe. Tirsdag kveld kom bekreftelsen Undbekken og flere norske statsborgere i Sverige i samme situasjonen har ventet på. Da fikk nemlig LO-advokatene ved Anne-Lise H. Rolland følgende beskjed fra Helse- og omsorgsdepartementet:
Nordmenn som bor i Sverige og Finland, men som jobber i Norge, kan fortsatt forholde seg til testregimet på sju dager. Departementet sier seg enig med LOs juridiske avdeling om at covid-19-forskriften paragraf 6b er uendret.
– Dette var en stor lettelse. Nå har den vonde klumpen som jeg har hatt i magen helt siden grensa ble stengt, sluppet taket. Det blir fint å passere de fysiske sperringene ved grenseovergangen med denne bekreftelsen fra departementet på mobilen, sier Undbekken til FriFagbevegelse.
Han har akkurat passert grensen uten noen innvendinger fra grensepolitiet. Etter å ha vært hos legen i formiddagstimene, måtte 60-åringen skyve litt på arbeidsdagen.
– Jeg tror de må ha hatt et oppvaskmøte ved grenseovergangen. Det var bare smil og hyggelige tilbakemeldinger da jeg stoppet opp for å si hvilket ærend jeg var ute i. Tonen var en helt annen sammenlignet med de to første dagene, sier Jan-Henki.
Mye lest: Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger
Derfor får Jan-Henki unntak
I og med at grensen nå i praksis er stengt for alle som ikke bor i Norge, er det svært få mennesker som slipper inn. Det gjøres unntak for samfunnskritisk personell, transportarbeidere, helsepersonell og personer som skal ha samvær med barn.
Men unntaket gjelder også for Jan-Henki. Hvorfor? Han er norsk statsborger, har bosted i Sverige og pendler daglig åtte mil hver vei som sveisespesialist og hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet avdeling 1 i Oslo og Akershus.
Dermed er han omfattet av covid-19-forskriften og kan pendle til og fra Norge uten å bekymre seg for å bli avvist. Betingelsen er at han tar en koronatest hver sjuende dag og registrerer seg daglig på en digital helsetjeneste.
Rett før grensene stengte: Verft avhengige av utenlandsk arbeidskraft: – De useriøse ødelegger for oss andre
Hjelp fra LO-advokatene
Anne-Lise H. Rolland har lagt ved bekreftelsen fra Helse- og omsorgsdepartementet på LO-advokatenes Facebook-sider hvis det skal oppstå tvil og uenighet ved grensen for de arbeidstakerne det gjelder.
For norske statsborgere som bor i Sverige og Finland og jobber i Norge, skal samme sjudagers testregime gjelde som før nedstengingen. Dette er noe Rolland har forfektet siden de strenge innreisereglene trådte i kraft natt til fredag i forrige uke.
Når Undbekken og andre arbeidstakere i samme situasjonen har stilt spørsmål, har hun hele tiden vist helt konkret til paragraf 6b i den såkalte covid-19-forskriften.
– I denne forskriften er det en unntaksbestemmelse som åpner for at nordmenn som reiser mellom bosted i Sverige eller Finland slipper karantene ved innreise til Norge, dersom de tester seg for korona hver sjuende dag. Arbeidsgiverne har ansvaret for at disse arbeidstakerne tester seg og følger denne forskriften, forklarer LO-advokaten.
Tør ikke å reise tilbake
Som pendler har Undbekken levd med strenge tiltak i lang tid og testet seg hele 16 ganger allerede. Han har jobbet i 20 år ved den mekaniske produksjonsbedriften Normeka AS og ytterlige 16 år for et annet norsk firma som gikk konkurs i 2001.
– Regelverket kan tolkes på forskjellige måter, og grensepolitiets holdning var at innreise kun gjelder for personer som ivaretar samfunnskritiske funksjoner, sier han.
Les også: Staten må betale folk for å jobbe, i stedet for å gi dem dagpenger, mener LOs sjeføkonom
Undbekken kjenner norske statsborgere som både dag- og ukependler til Norge med bostedsadresse i Sverige. Flere av dem turte ikke å reise tilbake etter at regjeringens strenge innreiseregler trådte i kraft. De ble værende igjen i Norge.
– Det nytter ikke å skjære alle over en kam når det gjelder de strenge innreisereglene, mener han.
– Det kan være vanskelig for en vanlig arbeider å forstå alt av lover og regler. Jeg har gjort plikten min hele tida og må innom grensepolitiet hver gang jeg krysser grensa, sier 60-åringen.
Ny vurdering snart
Regjeringen medgir at innreiseforbudet er et sterkt og innvirkende tiltak, men at det er nødvendig for å slå ned smitten.
Det var før helgen, nærmere bestemt natt til 29. januar, at regjeringen innførte de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Årsak: For å hindre spredningen av nye virusvarianter. Det skal tas en ny vurdering om de strenge innreisereglene i midten av februar.
– Vi vil ha et godt samarbeid med partene i arbeidslivet for å finne gode løsninger innenfor et strengt regime, og for å kunne justere tiltakene hvis det er nødvendig, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) da hun informerte om tiltakene.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm