Norge stenger grensa for tilreisende arbeidere:
Verft avhengige av utenlandsk arbeidskraft: – De useriøse ødelegger for oss andre
Norske verft er usikre på hva bråstengingen av grensene vil bety for produksjonen. – Stengingen rammer også de som driver seriøst, sier klubbleder.
Stian Sagvold i klubben på Aker Verdal mener hele modellen med utenlands arbeidskraft som det norske samfunnet har satset på, slår helt feil ut. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
tormod@lomedia.no
Onsdag kveld kunngjorde regjeringa at grensa blir stengt fra natt til fredag, for i praksis alle som ikke er bosatt i Norge. Stenginga rammer arbeidsfolk som pendler over grensa for å jobbe.
Foreløpig er det uavklart hva dette vil føre til på norske verft, der bruken av utenlandsk arbeidskraft er omfattende. Flere klubbledere er bekymret for konsekvensene.
Aktuelt: LO sier til nei til unntak fra arbeidsmiljøloven etter grensestengning
Kommer nye ukentlig
Erlend Nygård, klubbleder på Rosenberg Worley i Stavanger, sier stengte grenser kan komme til å få følger for produksjonen.
– Vi har personell fra utlandet inne, og det kommer nye inn ukentlig. Det var jo en rimelig kort frist på å områ seg her og legge forsvarlige planer, sier Nygård.
Han har forståelse for at myndighetene må ta grep for å stoppe det muterte koronaviruset fra å spre seg via importsmitte.
– Vi må alle gjøre det vi kan. Men dette tiltaket rammer også oss som driver seriøst. Vi har et veldig strengt regime med karantenesetting og to tester før noen får nærme seg produksjonen. Vi har tatt gode grep, og det er dårlig at noen tar for lett på testing og karantenen, slik at regjeringen nå må stenge grensen for og forhindre videre utbredt smitte i samfunnet, sier Nygård.
Mye lest: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Slitne av karantene
Stian Sagvold i klubben på Aker Verdal peker på at det også er slitsomt for arbeiderne som kommer inn fra utlandet. I dag er det 180 innleide på verftet, 90 ute i produksjonen til enhver tid.
– Vi har folk i treukersperioder, så vedvarer dette gir det helt klart utfordringer, sier Sagvold.
Han mener hele modellen med utenlands arbeidskraft som det norske samfunnet har satset på, slår helt feil ut.
– Det er en varslet katastrofe.
De tilreisende arbeiderne har i dag fire uker i Norge og to uker i hjemlandet. En av disse ukene er i karantene. Vanligvis er de to uker i Norge.
– Vi har allerede presset folk hardt, og mange er slitne av karantene både her og i hjemlandet.
Sagvold frykter at konsekvensene av stenginga kan bli permitteringer.
– Vi er også bekymret for at motparten prøver å utfordre arbeidsmiljøloven, så vi avventer praten mellom Norsk Industri og Erna Solberg, sier Sagvold med henvisning til møtet som skal finne sted torsdag, der myndighetene og partene i arbeidslivet skal drøfte innreisereglene.
Greit å vite: Foreldre får økt kvoten med sykt barn-dager for 2021. Se hvilke regler som gjelder nå
Vil mangle folk
Også på Stord og i Egersund er mange av de ansatte tilreisende fra utlandet. På Stord er det for tida rundt 1600 ansatte på operatørsiden, av disse er 684 tilreisende.
Klubbleder Amram Hadida sier det er hektisk nå.
– Vi jobber med kompenserende tiltak for å holde prosjektaktiviteten oppe i størst mulig grad. Det handler i hovedsak om varigheten på arbeidsperioden til de tilreisende, samtidig som vi ivaretar de som har familier i hjemlandet.
Et fly med 120 arbeidere som var ventet til Egersund fra Polen, er nå kansellert. Klubbleder Oddvar Hølland sier at verftet trenger personellet for å få ferdig prosjekter i tide. Nå risikerer de at de ikke klarer å bli ferdig innen fristene som er satt.
– Dette er noe kundene må ha forståelse for ettersom stengt grense ikke er noe de rår over på verftet.
Hølland har forståelse for at myndighetene må få kontroll.
– Samtidig har vi et veldig godt opplegg her for å sikre at arbeidskraften ikke utgjør noen smitterisiko. Alle går rett i karantene og testes. Det kom 150 mann 2. januar. Ingen av disse testet positivt for koronavirus, på de to testene alle tok, sier Hølland.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.