JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De aller fleste covid-19-skademeldingene Nav har mottatt er fra personer som jobber direkte innen helse- og omsorgssektoren. (Illustrasjonsfoto)

De aller fleste covid-19-skademeldingene Nav har mottatt er fra personer som jobber direkte innen helse- og omsorgssektoren. (Illustrasjonsfoto)

Frøydis Falch Urbye

Smittet på jobb:

611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Koronasmitte på arbeidsplassen kan gi rett til erstatning. 8 av 10 skademeldinger kommer fra helse- og omsorgssektoren.26.01.2021
14:00
29.01.2021 09:04

aurora@lomedia.no

Fra 1. mars i fjor har covid-19 med alvorlige komplikasjoner vært inkludert i forskrift om yrkessykdom.

Det betyr at alvorlig covid-19 kan godkjennes som yrkessykdom og gi rett til erstatning, hvis man er smittet av viruset på jobb.

Skademeldinger som gjelder yrkessykdom, skal meldes inn til Nav.

– Vi har til sammen mottatt 611 skademeldinger som følge av covid-19, opplyser fagavdelingen i Nav i en epost til FriFagbevegelse.

Alle skademeldinger som gjelder covid-19, vil bli behandlet av Nav som en søknad om å få koronasykdommen godkjent som yrkessykdom.

De aller fleste covid-19-skademeldingene er fra personer som jobber direkte innen helse- og omsorgssektoren (om lag 85 prosent), opplyser Nav.

– For sykepleiere har vi mottatt cirka 200 skademeldinger, skriver fagavdelingen i Nav i e-posten.

LO-advokatene har tidligere uttalt at det nok kun vil være et fåtall som får erstatning etter å ha bli smittet av covid-19 på jobb.

61 meldinger til Arbeidstilsynets register

Arbeidstilsynet får meldinger om koronasmitte på arbeidsplassen til Register for arbeidsrelatert sykdom (RAS).

Leger har, ifølge arbeidsmiljøloven, plikt til å melde ifra til Arbeidstilsynet om sykdom som de antar skyldes pasientens arbeid. Disse meldingene skal hjelpe tilsynet med forebyggende arbeid.

Så langt har Arbeidstilsynet fått svært få slike meldinger om covid-19.

– Vi har per 21. januar registrert 61 meldinger om arbeidsrelatert covid-19-sykdom i Arbeidstilsynets Register for arbeidsrelatert sykdom (RAS), sier Marius Søberg, som er seksjonsleder i Arbeidstilsynet for arbeidsmiljøfag og analyse, til FriFagbevegelse i en epost.

Disse fordeler seg på yrkene leger (9), sykepleiere (26), pleiemedarbeidere (6) og andre yrker (20).

Arbeidstilsynet gir ikke ut spesifiserte tall for yrker der det er færre enn fem registrere tilfeller, på grunn av personvern, men opplyser at om lag en tredjedel i gruppen «andre yrker» er fra salgs- og serviceyrker.

– Altfor få leger melder inn

Søberg understreker at deres erfaring er at det er en underrapportering.

– Til tross for meldeplikten i arbeidsmiljøloven, vet vi at det er altfor få leger som melder inn. Tall fra registeret kan derfor ikke brukes til å anslå omfanget av arbeidsrelatert sykdom i Norge, sier han.

Seksjonslederen viser til at det er Folkehelseinstituttet (FHI) som har oversikt over hvilke yrkesgrupper som er smittet av korona.

Høyere smitterisiko i noen yrkesgrupper

Den første studien fra FHI som så på dette, ble publisert i fjor høst.

Forskningen viste at under første smittebølge våren 2020 var smitten høyest blant helsepersonell og taxi-, buss- og trikkesjåfører.

Under andre bølge var det ansatte i serveringsbransjen og fly-, båt- og togverter som hadde høyest smitte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Den ferskeste FHI-studien, som tar for seg perioden 18. juli til 18. desember i fjor, viser at ansatte i serveringsbransjen fortsatt topper statistikken over mulig smitterisiko.

Det er altså flere registrerte tilfeller av koronasmitte blant kafé- og gatekjøkkenmedarbeidere, bartendere og servitører enn det er blant andre i yrkesaktiv alder.

De nyeste tallene viser også at barnehage- og skolefritidsassistenter, barnehagelærere og grunnskolelærere har høyere smitteforekomst enn gjennomsnittet, og dette gjelder spesielt for ansatte i Oslo-området.

Tøft å drive barnehage i pandemien:

Barnehageansatte Malin og Mette fortviler

Vet ikke om de er smittet på jobb

Men forskningen fra FHI sier ingenting om hvor disse yrkesgruppene er smittet.

– Det er viktig å påpeke at ikke alle smittetilfeller nødvendigvis har noe med yrkesutøvelsen å gjøre. For eksempel kan man ha blitt smittet hjemme, under fritidsaktiviteter eller på ferie, sier FHI-forsker Karin Magnusson i en pressemelding.

Svenske arbeidsgivere har meldeplikt

I Sverige har arbeidsgivere plikt til å rapportere til Arbetsmiljöverket dersom en ansatt blir utsatt for koronavirussmitte på jobben. Det rapporteres som en «alvorlig hendelse», skriver det svenske fagbladet Arbete.

Sverige har, som kjent, helt andre smittetall enn Norge, med i overkant av 540.000 registrerte tilfeller av covid-19, mot drøyt 60.000 her til lands.

De to første ukene av 2021 rapporterte svenske arbeidsgivere om henholdsvis 361 og 484 tilfeller av koronasmitte på til Arbetsmiljöverket.

Den vanligste rapporterte situasjonen i Sverige er smittespredning blant kolleger, der ingen av de involverte vet at de bærer viruset.

– Hvis vi sier at du og jeg har et møte på jobben, på kvelden blir jeg syk og gjør en rask test som viser at jeg har korona. Da var jeg nok smittsom da vi møttes, og det må rapporteres, sier seksjonssjef i Arbetsmiljöverket Ulrika Scholander til nyhetsbyrået TT.

I Norge har ikke arbeidsgivere plikt til å melde ifra til Arbeidstilsynet ved koronasmitte blant ansatte, forklarer seksjonsleder Marius Søberg.

– Vi mottar mange tips, og vi har meldeplikten fra legene, forklarer han.

– God nok kunnskap til å arbeide effektivt

– Har man per i dag god nok kunnskap om koronasmitte i arbeidslivet i Norge?

– Vi mener vi har nok kunnskap til å arbeide effektivt. Vi jobber proaktivt i bransjer hvor vi vet det har vært mange smittetilfeller, basert på tall fra FHI. I tillegg jobber vi reaktivt, det vil si går ut på tilsyn basert på tips og meldinger, sier han og fortsetter:

– Gjennom de tilsyn vi gjør nå bygger vi opp kunnskap om etterlevelse av kravene som stilles til smittevern og karantene. Innreiseregisteret gjør det mulig å følge opp virksomheter som mottar arbeidstakere fra utlandet, og som skal i karantene.

– Ville det at arbeidsgivere meldte inn smittetilfeller på arbeidsplassen, slik som i Sverige, kunne bidra med nyttig kunnskap?

– Den svenske meldeplikten er jo en annen variant av et reaktivt system. En fare vi selv ser, er at det i stor grad bare er seriøse virksomheter som melder inn tilfeller. Da kan man få et skjevt bilde av hvordan virkeligheten faktisk er. For eksempel ser vi det på ulykkesfeltet, at seriøse virksomheter er gode på å overholde meldeplikten, mens vi gjerne skulle ha visst mer om dem som ikke melder fra, svarer Søberg til FriFagbevegelse.

Mer om Register for arbeidsrelatert sykdom (RAS)

Det er leger som melder inn til Register for arbeidsrelatert sykdom (RAS) om pasienter som har sykdom legen antar skyldes vedkommendes arbeid.

Legene har ifølge arbeidsmiljøloven plikt til å melde ifra skriftlig om slike tilfeller til Arbeidstilsynet.

Legen må selv velge hva slags tilfeller som bør meldes.

Hensikten er at leger skal melde dersom man mistenker en årsakssammenheng mellom arbeid og sykdom.

En melding innebærer ikke at det er tatt stilling til om årsakssammenhengen er sikker og krever ingen fullstendig forhåndsutredning.

Kilde: Arbeidstilsynet

26.01.2021
14:00
29.01.2021 09:04Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Jan-Erik Østlie

Regjeringen trekker tilbake avgiftsøkningen for handikap-drosjer


Flere saker