Kommentar
«Nødvendig å stenge grensene»
Brua ved Svinesund kan stå som eksempel på den stengte grensa mellom Norge og Sverige.
Kristian Brustad
Regjeringen strammer korona-grepet ytterligere.
kjell.werner@anb.no
Nå blir grensene til utlandet hermetisk lukket for alle som ikke bor i Norge. Begrunnelsen er at det nå må tas et krafttak for å hindre omfattende smitte av det muterte korona-viruset. Det smitter lettere enn den opprinnelige varianten.
Opposisjonen på Stortinget har lenge kritisert regjeringen for ikke å ta faren for importsmitte på alvor. Statsminister Erna Solberg forsvarer seg med at det er først nå det har kommet faglige råd om å stenge grensene mer hermetisk. Samtidig synes det klart at grensekontrollen ikke har vært god nok og at systemet med karantenehotell har vært for liberalt.
Det meldes om at useriøse arbeidsgivere har presset sine arbeidstakere fra Øst-Europa til å gå i jobb uten å ta karantene. Når grensene nå stenges, blir også seriøse arbeidsgivere rammet. Lofotfisket kommer i fare fordi det blir mangel på arbeidskraft i fiskeindustrien. Torsken venter ikke med å svømme inn i norske farvann.
Norge stenger grensa for tilreisende arbeidere: Verft avhengige av utenlandsk arbeidskraft: – De useriøse ødelegger for oss andre
Smittetrykket i Norge er på vei ned, men det er altså den mer skumle britiske mutasjonen som er det store problemet. Om noen dager vil fagfolkene ha en bedre oversikt. Det er håp om at vi snart kan lette opp noe. Samtidig er det et annet lyspunkt som har bleknet. Vaksinen fra AstraZeneca kommer likevel ikke så raskt i store mengder som lovet. Årsaken er produksjonsproblemer. EU, og derigjennom Norge, er på krigsstien og beskylder selskapet for å ha gitt britene vaksiner som EU skulle hatt sin rettmessige del av. Det er dessverre ennå ingen løsning på denne konflikten.
La oss spole tilbake til situasjonen i fjor vår. Da ble vi forespeilet at det ville ta lang tid før vaksinene var klare. Før jul kom det gladmeldinger om at de var rett rundt hjørnet. Da vokste optimismen, og forbehold om en fortsatt usikkerhet om godkjenning og produksjon ble glemt. Så fikk vi altså en liten kalddusj i forrige uke. Vi må nok belage oss på en ny sommer med Norges-ferie.
Men situasjonen er likevel lysere enn den så ut i fjor vår. Mange nye vaksiner er på vei, og vi må prise oss lykkelige over at Norge er under EU-paraplyen. Vi kan legge planer for hvordan samfunnet, og da i særdeleshet næringslivet, skal komme ut av krisen. Nye korona-tiltak må komme, og flere av dem må rettes inn på å få folk i arbeid. Lønnstilskudd er et tiltak som vil hjelpe.
Den sosiale nedstengningen på nyåret ser ut til å ha virket positivt. Men det var neppe lurt å åpne for så mye inn- og utreise for å feire jul. Ettervirkningene sliter vi med nå. Neste jul blir forhåpentligvis mer normal.