Innreiseforbudet:
LO sier til nei til unntak fra arbeidsmiljøloven etter grensestengning
Norsk Industri får ingen støtte hos LO til å innføre kriseunntak for arbeidsmiljøloven. Dette må man ordne på en annen måte, er svaret.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Onsdag bestemte regjeringen at det skal innføres innreiseforbud til Norge.
Det førte til at Norsk Industri raskt krevde mer fleksible arbeidstidsregler og rotasjonsordninger i industrien.
– Vi forstår hvorfor regjeringen gjør dette. Men vi håper vi skal finne praktiske løsninger før skadene blir for store, sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til NTB.
LO svarer imidlertid kontant tilbake.
– Det er tariffavtalene og arbeidsmiljøloven som gjelder og noen kriselov eller generelle unntak fra de er vi ikke med på. Lov- og avtaleverket gir mulighet for fleksibilitet også i dagens situasjon, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Disse diskusjonene hadde vi også i fjor. Vi sa nei da, og vi sier nei nå. Offentlig sektor løste dette ganske greit i samarbeid mellom partene. Det tror jeg industrien også får til, legger hun til.
Les mer: Norsk Industri krever kriseunntak fra arbeidsmiljøloven etter grensestenging
Aksepterer LOs holdning
Følsvik mener det nå gjelder å beholde roen, så må arbeidsgiverne sette seg ned med de tillitsvalgte rundt omkring og løse dette innenfor rammene av lov og avtaleverk, poengterer hun overfor FriFagbevegelse.
Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, aksepterer LOs holdning. Han hadde imidlertid et møte med forbundslederne i Fellesforbundet og Industri Energi senere på dagen, hos olje- og energiminister Tina Bru som ga ham tro på at man sammen skal kunne finne gode løsninger for å holde skuta flytende.
– De første 14 dagene er det egentlig bare snakk om å klare å holde skuta flytende. Vi skal finne gode løsninger for å gjøre det innenfor industrioverenskomsten. Det er selvsagt løsninger som ikke skal gjelde i det uendelige, sier Stein Lier-Hansen til FriFagbevegelse.
Han oppfatter det slik at både Fellesforbundet og Industri Energi er villig til å bruke den fleksibiliteten som finnes i overenskomstene når det er en så akutt og prekær situasjon som nå. Blant annet i forhold til at utenlandske arbeidere som er i landet kan få forlenget periode og ikke må byttes ut.
Norge stenger grensa for tilreisende arbeidere: Verft avhengige av utenlandsk arbeidskraft: – De useriøse ødelegger for oss andre
Ingen nødparagraf
Lier-Hansen vil ikke kalle utspillet sitt onsdag som å be om en nødparagraf.
– Arbeidsmiljøloven er et spørsmål og en diskusjon NHO og LO må ta. Jeg mener likevel det må være mulig å se på at en enighet mellom oss og forbundene innenfor overenskomstene ikke stoppes av en enkelt bestemmelse i arbeidsmiljøloven. Det er jo ikke snakk om varige, men akutte løsninger, poengterer han.
Han mener trepartssamarbeidet aldri er viktigere enn i slike situasjoner som vi har kommet opp i nå.
– Det er når du er i krise og settes under det press det er viktigst med et godt trepartssamarbeid. Det er alle parter enige om, sier Stein Lier-Hansen.
På spørsmål om vi er for avhengig av utenlandsk arbeidskraft, svarer han følgende:
– Vi er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Det hadde vært annerledes hvis vi hadde hatt tusenvis av spesialarbeidere ledige i Norge. Men det vil alltid være en diskusjon om hvor stor en kjernebemanning bær være. Her er det på en måte snakk om to forskjellige idretter. Skips- og verftsindustrien klarer seg ikke uten denne fleksibiliteten. I prosessindustrien og møbelindustrien er det annerledes. Der er det mer jevn produksjon, mener Stein Lier-Hansen.
Nye krisepakker: Staten må betale folk for å jobbe, i stedet for å gi dem dagpenger, mener LOs sjefsøkonom
– Egenkapitalen begynner å bli tynnslitt
Torsdag var det hektisk møtevirksomhet i flere av departementene. Næringsminister Iselin Nybø (V) startet dagen med å møte bransjeorganisasjonene på et digitalt møte.
Bakgrunnen var å få tilbakemeldinger og svar på en rekke spørsmål. For reiselivsbransjen har det vært tøft veldig lenge.
– Egenkapitalen begynner å bli tynnslitt, likviditeten er dårlig og vi frykter mange konkurser.
Hver gang det kommer nye endringer påvirker det reiseplanene til folk. Da kommer det nye avbestillinger, sier leder for Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, til FriFagbevegelse.
Fritidsreiser har vært stengt ned lenge. De som selger forretningsreiser har hatt noe aktivitet. Etter at grensene nå er stengt, mister de siste rest.
– Nå er det helt avgjørende at krisepakken som opposisjonen vedtok i forrige uke raskt følges opp av regjeringen og at disse vedtakene ikke blir lagt i en skuff på vent, sier Bergmål.
– Det vi trenger nå er den forutsigbarheten for hjelpetiltak som regjeringen ikke har klart å gi oss, men som Stortinget la opp til i sin krisepakke. Det andre vi la vekt på i møtet med statsråden er at det må planlegges for tiden når det skal åpnes opp igjen. Vi kan ikke vente med dette. Vi må være klar når smittetallene går ned. Og det må legges til rette for mest mulig aktivitet innenfor det som er trygt. Det trengs en plan for gjenåpning. Blant annet er vi opptatt av at regjeringen kan godta regionvurderinger av smittesituasjonen i EU, ikke kun en landvurdering som regjeringen har stått for, sier Bergmål.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hadde også møte med partene i arbeidslivet.