JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stengte grenser i koronaen:

Hovedtillitsvalgt Jan-Henki ble avvist på grensa til Norge. Nå krever LO svar fra regjeringen

Stengte grenser betyr at nesten ingen slipper inn i landet, men LO-advokatene mener norske Jan-Henki Undbekken (60) i Sverige kan pendle til jobben sin i Norge uten å bli stoppet av politiet.
Jan-Henki Undbekken i Sverige er i en fortvilet situasjon etter at han ble avvist på grensa på vei til jobben sin som sveisespesialist i Norge.

Jan-Henki Undbekken i Sverige er i en fortvilet situasjon etter at han ble avvist på grensa på vei til jobben sin som sveisespesialist i Norge.

Privat

aslak@lomedia.no

frode@lomedia.no

Grenseovergangen ved Magnormoen i Eda kommune mandag 1. februar: Det er nattsvart når den norske statsborgeren Jan-Henki Undbekken kommer kjørende og blir stoppet av grensepolitiet. Klokka er 05.15. Undbekken bor i Åmotsfors i Sverige og er på vei til jobben som sveisespesialist ved Normeka AS i Rømskog i Norge.

Innreisetillatelsen for 60-åringen skal være i orden. Det viser i hvert fall papirene hans. Responsen er imidlertid nedslående. Beskjeden han får er å gjøre vendereis. Undbekken jobber ved et mekanisk verksted, og det er, ifølge grensepolitiet, ikke ansett for å være en samfunnskritisk funksjon.

– Den vonde klumpen som jeg hadde hatt i magen helge helga, kom tilbake igjen da jeg ble avvist. Det var tungt å måtte snu. Jeg har dagpendlet til Norge i 36 år, sier Jan-Henki Undbekken til FriFagbevegelse.

Siste i saken: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs

Stengte grenser

Før helgen, nærmere bestemt natt til 29. januar, innførte regjeringen de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Årsak: For å hindre spredningen av nye virusvarianter.

Grensen er nå i praksis stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få mennesker slipper inn. Det gjøres unntak for samfunnskritisk personell, transportarbeidere, helsepersonell og personer som skal ha samvær med barn.

Men unntaket skal også gjelde for Jan-Henki. Han er norsk statsborger, har bosted i Sverige og pendler daglig åtte mil hver vei som sveisespesialist og hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet avdeling 1 i Oslo og Akershus.

Dermed skal han være omfattet av covid-19-forskriften og kan pendle til og fra Norge. Betingelsen er at han tar en koronatest hver sjuende dag og registrerer seg daglig på en digital helsetjeneste.

Mye lest: Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger

Kortvarig glede

Facebook-sidene til LO-advokatene har vært til uvurderlig hjelp for Undbekken. Da han kom i kontakt med advokat Anne-Lise H. Rolland, reagerte hun sporenstreks. Etter at han ble stoppet på grensa mandag, gikk det ikke lang tid før 60-åringen, som har vært medlem av LO i 43 år, fikk et nytt skriv fra LO om smittevernforskriften.

– Jeg ble bedt om å gjøre et nytt forsøk på å krysse grensa med den nye dokumentasjonen min. Da satte jeg kursen mot Norge på nytt, sier han.

Les også kommentaren: «Regjeringen strammer korona-grepet ytterligere. Det er nødvendig å stenge grensene»

Mens Undbekken hadde kontakt med Rolland på chattetjenesten Messenger, tok Sigurd Nilsen, sjefen ved Normeka AS, kontakt med Norsk Industri for å sørge for at det juridiske også var i boks fra arbeidsgiversiden. Nilsen ønsket å gjøre alt han kunne for at sveisespesialisten skulle få utføre det daglige arbeidet sitt ved bedriften.

Med jussen i hånda fra LO og NHO ga grensepolitiet etter og slapp Undbekken forbi de fysiske sperringene. Det var greit så lenge han fortsatte å ta koronatesten jevnlig.

Gleden ble imidlertid kortvarig. Det som til slutt ordnet seg mandag, gjaldt ikke dagen etter. Da ble Undbekken på nytt henvist tilbake til hjemstedet sitt i Sverige. Han er fortvilet over ikke å kunne dra på jobb som vanlig og vet ikke hva som vil skje.

– Jeg ble fortalt at de nye innstrammingene overskygget covid-19-forskriften som jeg er omfattet av. Det var utrolig bittert og ikke minst tungt å akseptere, men jeg hadde ikke noe annet valg enn å snu. I motsatt fall måtte jeg ha gått i karantene, sier han.

Rett før grensene stengte: Verft avhengige av utenlandsk arbeidskraft: – De useriøse ødelegger for oss andre

Dette sier LO

For norske statsborgere som bor i Sverige og Finland og jobber i Norge, gjelder samme sjudagers testregime som før nedstengingen, opplyser LO-advokat Anne-Lise H. Rolland til FriFagbevegelse.

Les også: LO sier til nei til unntak fra arbeidsmiljøloven etter grensestengning

Hun viser helt konkret til paragraf 6b i den såkalte covid-19-forskriften.

– I denne forskriften er det en unntaksbestemmelse som åpner for at nordmenn som reiser mellom bosted i Sverige eller Finland slipper karantene ved innreise til Norge, dersom de tester seg for korona hver sjuende dag. Arbeidsgiverne har ansvaret for at disse arbeidstakerne tester seg og følger denne forskriften, forklarer LO-advokaten.

LO, representert ved nestleder Peggy Hessen Følsvik og leder for juridisk avdeling, Atle Sønsteli Johansen, har tirsdag vært i møte med NHO og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Vi tok opp flere spørsmål knyttet til rettigheter for dem som nå er utestengt fra arbeid, og vi forventer en rask tilbakemelding, sier Sønsteli Johansen til FriFagbevegelse.

LOs nestleder har også vært i kontakt med Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Hun vil ha en avklaring på hvilke regler som gjelder ved karantene og testing for Undbekken og andre arbeidstakere i samme situasjon.

Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

Tør ikke å reise tilbake

Som pendler har 60-åringen levd med strenge tiltak i lang tid og testet seg hele 16 ganger allerede. Han har jobbet i 20 år ved den mekaniske produksjonsbedriften Normeka AS og ytterlige 16 år for et annet norsk firma som gikk konkurs i 2001.

– Regelverket kan tolkes på forskjellige måter, og grensepolitiets holdning nå er at innreise kun gjelder for personer som ivaretar samfunnskritiske funksjoner, sier han.

Undbekken kjenner norske statsborgere som både dag- og ukependler til Norge med bostedsadresse i Sverige. Flere av dem turte ikke å reise tilbake etter at regjeringens strenge innreiseregler trådte i kraft. De ble værende igjen i Norge.

– Det nytter ikke å skjære alle over en kam når det gjelder de strenge innreisereglene, mener han.

– Det kan være vanskelig for en vanlig arbeider å forstå alt av lover og regler. Jeg har gjort plikten min hele tida og må innom grensepolitiet hver gang jeg krysser grensa, føyer 60-åringen til.

Ny vurdering om to uker

FriFagbevegelse venter også på et svar fra Helse- og omsorgsdepartementet når det gjelder Undbekken og de andre pendlerne med norsk statsborgerskap i Sverige.

Regjeringen medgir imidlertid at innreiseforbudet er et sterkt og innvirkende tiltak, men at det er nødvendig for å slå ned smitten.

Les også: Staten må betale folk for å jobbe, i stedet for å gi dem dagpenger, mener LOs sjeføkonom

Blant gruppene som nå ikke slipper inn i landet, er svært mange arbeidsinnvandrere og familiemedlemmer som ikke defineres som nærmeste familie. 36.000 arbeidstakere krysser grensen fra svenske grensekommuner til Norge for å jobbe hver dag.

Regjeringen skal ta en ny vurdering om de strenge innreisereglene om to uker.

– Vi vil ha et godt samarbeid med partene i arbeidslivet for å finne gode løsninger innenfor et strengt regime, og for å kunne justere tiltakene hvis det er nødvendig, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) da hun informerte om tiltakene.

Annonse
Annonse