JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jan-Henki Undbekken i Sverige er i en fortvilet situasjon etter at han ble avvist på grensa på vei til jobben sin som sveisespesialist i Norge.

Jan-Henki Undbekken i Sverige er i en fortvilet situasjon etter at han ble avvist på grensa på vei til jobben sin som sveisespesialist i Norge.

Privat

Stengte grenser i koronaen:

Hovedtillitsvalgt Jan-Henki ble avvist på grensa til Norge. Nå krever LO svar fra regjeringen

Stengte grenser betyr at nesten ingen slipper inn i landet, men LO-advokatene mener norske Jan-Henki Undbekken (60) i Sverige kan pendle til jobben sin i Norge uten å bli stoppet av politiet.02.02.2021
13:48
04.02.2021 14:17

aslak@lomedia.no

frode@lomedia.no

Grenseovergangen ved Magnormoen i Eda kommune mandag 1. februar: Det er nattsvart når den norske statsborgeren Jan-Henki Undbekken kommer kjørende og blir stoppet av grensepolitiet. Klokka er 05.15. Undbekken bor i Åmotsfors i Sverige og er på vei til jobben som sveisespesialist ved Normeka AS i Rømskog i Norge.

Innreisetillatelsen for 60-åringen skal være i orden. Det viser i hvert fall papirene hans. Responsen er imidlertid nedslående. Beskjeden han får er å gjøre vendereis. Undbekken jobber ved et mekanisk verksted, og det er, ifølge grensepolitiet, ikke ansett for å være en samfunnskritisk funksjon.

– Den vonde klumpen som jeg hadde hatt i magen helge helga, kom tilbake igjen da jeg ble avvist. Det var tungt å måtte snu. Jeg har dagpendlet til Norge i 36 år, sier Jan-Henki Undbekken til FriFagbevegelse.

Siste i saken: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs

Stengte grenser

Før helgen, nærmere bestemt natt til 29. januar, innførte regjeringen de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Årsak: For å hindre spredningen av nye virusvarianter.

Grensen er nå i praksis stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få mennesker slipper inn. Det gjøres unntak for samfunnskritisk personell, transportarbeidere, helsepersonell og personer som skal ha samvær med barn.

Men unntaket skal også gjelde for Jan-Henki. Han er norsk statsborger, har bosted i Sverige og pendler daglig åtte mil hver vei som sveisespesialist og hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet avdeling 1 i Oslo og Akershus.

Dermed skal han være omfattet av covid-19-forskriften og kan pendle til og fra Norge. Betingelsen er at han tar en koronatest hver sjuende dag og registrerer seg daglig på en digital helsetjeneste.

Mye lest: Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger

Kortvarig glede

Facebook-sidene til LO-advokatene har vært til uvurderlig hjelp for Undbekken. Da han kom i kontakt med advokat Anne-Lise H. Rolland, reagerte hun sporenstreks. Etter at han ble stoppet på grensa mandag, gikk det ikke lang tid før 60-åringen, som har vært medlem av LO i 43 år, fikk et nytt skriv fra LO om smittevernforskriften.

– Jeg ble bedt om å gjøre et nytt forsøk på å krysse grensa med den nye dokumentasjonen min. Da satte jeg kursen mot Norge på nytt, sier han.

Les også kommentaren: «Regjeringen strammer korona-grepet ytterligere. Det er nødvendig å stenge grensene»

Mens Undbekken hadde kontakt med Rolland på chattetjenesten Messenger, tok Sigurd Nilsen, sjefen ved Normeka AS, kontakt med Norsk Industri for å sørge for at det juridiske også var i boks fra arbeidsgiversiden. Nilsen ønsket å gjøre alt han kunne for at sveisespesialisten skulle få utføre det daglige arbeidet sitt ved bedriften.

Med jussen i hånda fra LO og NHO ga grensepolitiet etter og slapp Undbekken forbi de fysiske sperringene. Det var greit så lenge han fortsatte å ta koronatesten jevnlig.

Gleden ble imidlertid kortvarig. Det som til slutt ordnet seg mandag, gjaldt ikke dagen etter. Da ble Undbekken på nytt henvist tilbake til hjemstedet sitt i Sverige. Han er fortvilet over ikke å kunne dra på jobb som vanlig og vet ikke hva som vil skje.

– Jeg ble fortalt at de nye innstrammingene overskygget covid-19-forskriften som jeg er omfattet av. Det var utrolig bittert og ikke minst tungt å akseptere, men jeg hadde ikke noe annet valg enn å snu. I motsatt fall måtte jeg ha gått i karantene, sier han.

Rett før grensene stengte: Verft avhengige av utenlandsk arbeidskraft: – De useriøse ødelegger for oss andre

Dette sier LO

For norske statsborgere som bor i Sverige og Finland og jobber i Norge, gjelder samme sjudagers testregime som før nedstengingen, opplyser LO-advokat Anne-Lise H. Rolland til FriFagbevegelse.

Les også: LO sier til nei til unntak fra arbeidsmiljøloven etter grensestengning

Hun viser helt konkret til paragraf 6b i den såkalte covid-19-forskriften.

– I denne forskriften er det en unntaksbestemmelse som åpner for at nordmenn som reiser mellom bosted i Sverige eller Finland slipper karantene ved innreise til Norge, dersom de tester seg for korona hver sjuende dag. Arbeidsgiverne har ansvaret for at disse arbeidstakerne tester seg og følger denne forskriften, forklarer LO-advokaten.

LO, representert ved nestleder Peggy Hessen Følsvik og leder for juridisk avdeling, Atle Sønsteli Johansen, har tirsdag vært i møte med NHO og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Vi tok opp flere spørsmål knyttet til rettigheter for dem som nå er utestengt fra arbeid, og vi forventer en rask tilbakemelding, sier Sønsteli Johansen til FriFagbevegelse.

LOs nestleder har også vært i kontakt med Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Hun vil ha en avklaring på hvilke regler som gjelder ved karantene og testing for Undbekken og andre arbeidstakere i samme situasjon.

Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

Tør ikke å reise tilbake

Som pendler har 60-åringen levd med strenge tiltak i lang tid og testet seg hele 16 ganger allerede. Han har jobbet i 20 år ved den mekaniske produksjonsbedriften Normeka AS og ytterlige 16 år for et annet norsk firma som gikk konkurs i 2001.

– Regelverket kan tolkes på forskjellige måter, og grensepolitiets holdning nå er at innreise kun gjelder for personer som ivaretar samfunnskritiske funksjoner, sier han.

Undbekken kjenner norske statsborgere som både dag- og ukependler til Norge med bostedsadresse i Sverige. Flere av dem turte ikke å reise tilbake etter at regjeringens strenge innreiseregler trådte i kraft. De ble værende igjen i Norge.

– Det nytter ikke å skjære alle over en kam når det gjelder de strenge innreisereglene, mener han.

– Det kan være vanskelig for en vanlig arbeider å forstå alt av lover og regler. Jeg har gjort plikten min hele tida og må innom grensepolitiet hver gang jeg krysser grensa, føyer 60-åringen til.

Ny vurdering om to uker

FriFagbevegelse venter også på et svar fra Helse- og omsorgsdepartementet når det gjelder Undbekken og de andre pendlerne med norsk statsborgerskap i Sverige.

Regjeringen medgir imidlertid at innreiseforbudet er et sterkt og innvirkende tiltak, men at det er nødvendig for å slå ned smitten.

Les også: Staten må betale folk for å jobbe, i stedet for å gi dem dagpenger, mener LOs sjeføkonom

Blant gruppene som nå ikke slipper inn i landet, er svært mange arbeidsinnvandrere og familiemedlemmer som ikke defineres som nærmeste familie. 36.000 arbeidstakere krysser grensen fra svenske grensekommuner til Norge for å jobbe hver dag.

Regjeringen skal ta en ny vurdering om de strenge innreisereglene om to uker.

– Vi vil ha et godt samarbeid med partene i arbeidslivet for å finne gode løsninger innenfor et strengt regime, og for å kunne justere tiltakene hvis det er nødvendig, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) da hun informerte om tiltakene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.02.2021
13:48
04.02.2021 14:17Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området


Flere saker