JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jan-Henki Undbekken i Sverige er i en fortvilet situasjon etter at han ble avvist på grensa på vei til jobben sin som sveisespesialist i Norge.

Jan-Henki Undbekken i Sverige er i en fortvilet situasjon etter at han ble avvist på grensa på vei til jobben sin som sveisespesialist i Norge.

Privat

Stengte grenser i koronaen:

Hovedtillitsvalgt Jan-Henki ble avvist på grensa til Norge. Nå krever LO svar fra regjeringen

Stengte grenser betyr at nesten ingen slipper inn i landet, men LO-advokatene mener norske Jan-Henki Undbekken (60) i Sverige kan pendle til jobben sin i Norge uten å bli stoppet av politiet.02.02.2021
13:48
04.02.2021 14:17

aslak@lomedia.no

frode@lomedia.no

Grenseovergangen ved Magnormoen i Eda kommune mandag 1. februar: Det er nattsvart når den norske statsborgeren Jan-Henki Undbekken kommer kjørende og blir stoppet av grensepolitiet. Klokka er 05.15. Undbekken bor i Åmotsfors i Sverige og er på vei til jobben som sveisespesialist ved Normeka AS i Rømskog i Norge.

Innreisetillatelsen for 60-åringen skal være i orden. Det viser i hvert fall papirene hans. Responsen er imidlertid nedslående. Beskjeden han får er å gjøre vendereis. Undbekken jobber ved et mekanisk verksted, og det er, ifølge grensepolitiet, ikke ansett for å være en samfunnskritisk funksjon.

– Den vonde klumpen som jeg hadde hatt i magen helge helga, kom tilbake igjen da jeg ble avvist. Det var tungt å måtte snu. Jeg har dagpendlet til Norge i 36 år, sier Jan-Henki Undbekken til FriFagbevegelse.

Siste i saken: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs

Stengte grenser

Før helgen, nærmere bestemt natt til 29. januar, innførte regjeringen de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Årsak: For å hindre spredningen av nye virusvarianter.

Grensen er nå i praksis stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få mennesker slipper inn. Det gjøres unntak for samfunnskritisk personell, transportarbeidere, helsepersonell og personer som skal ha samvær med barn.

Men unntaket skal også gjelde for Jan-Henki. Han er norsk statsborger, har bosted i Sverige og pendler daglig åtte mil hver vei som sveisespesialist og hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet avdeling 1 i Oslo og Akershus.

Dermed skal han være omfattet av covid-19-forskriften og kan pendle til og fra Norge. Betingelsen er at han tar en koronatest hver sjuende dag og registrerer seg daglig på en digital helsetjeneste.

Mye lest: Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger

Kortvarig glede

Facebook-sidene til LO-advokatene har vært til uvurderlig hjelp for Undbekken. Da han kom i kontakt med advokat Anne-Lise H. Rolland, reagerte hun sporenstreks. Etter at han ble stoppet på grensa mandag, gikk det ikke lang tid før 60-åringen, som har vært medlem av LO i 43 år, fikk et nytt skriv fra LO om smittevernforskriften.

– Jeg ble bedt om å gjøre et nytt forsøk på å krysse grensa med den nye dokumentasjonen min. Da satte jeg kursen mot Norge på nytt, sier han.

Les også kommentaren: «Regjeringen strammer korona-grepet ytterligere. Det er nødvendig å stenge grensene»

Mens Undbekken hadde kontakt med Rolland på chattetjenesten Messenger, tok Sigurd Nilsen, sjefen ved Normeka AS, kontakt med Norsk Industri for å sørge for at det juridiske også var i boks fra arbeidsgiversiden. Nilsen ønsket å gjøre alt han kunne for at sveisespesialisten skulle få utføre det daglige arbeidet sitt ved bedriften.

Med jussen i hånda fra LO og NHO ga grensepolitiet etter og slapp Undbekken forbi de fysiske sperringene. Det var greit så lenge han fortsatte å ta koronatesten jevnlig.

Gleden ble imidlertid kortvarig. Det som til slutt ordnet seg mandag, gjaldt ikke dagen etter. Da ble Undbekken på nytt henvist tilbake til hjemstedet sitt i Sverige. Han er fortvilet over ikke å kunne dra på jobb som vanlig og vet ikke hva som vil skje.

– Jeg ble fortalt at de nye innstrammingene overskygget covid-19-forskriften som jeg er omfattet av. Det var utrolig bittert og ikke minst tungt å akseptere, men jeg hadde ikke noe annet valg enn å snu. I motsatt fall måtte jeg ha gått i karantene, sier han.

Rett før grensene stengte: Verft avhengige av utenlandsk arbeidskraft: – De useriøse ødelegger for oss andre

Dette sier LO

For norske statsborgere som bor i Sverige og Finland og jobber i Norge, gjelder samme sjudagers testregime som før nedstengingen, opplyser LO-advokat Anne-Lise H. Rolland til FriFagbevegelse.

Les også: LO sier til nei til unntak fra arbeidsmiljøloven etter grensestengning

Hun viser helt konkret til paragraf 6b i den såkalte covid-19-forskriften.

– I denne forskriften er det en unntaksbestemmelse som åpner for at nordmenn som reiser mellom bosted i Sverige eller Finland slipper karantene ved innreise til Norge, dersom de tester seg for korona hver sjuende dag. Arbeidsgiverne har ansvaret for at disse arbeidstakerne tester seg og følger denne forskriften, forklarer LO-advokaten.

LO, representert ved nestleder Peggy Hessen Følsvik og leder for juridisk avdeling, Atle Sønsteli Johansen, har tirsdag vært i møte med NHO og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Vi tok opp flere spørsmål knyttet til rettigheter for dem som nå er utestengt fra arbeid, og vi forventer en rask tilbakemelding, sier Sønsteli Johansen til FriFagbevegelse.

LOs nestleder har også vært i kontakt med Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Hun vil ha en avklaring på hvilke regler som gjelder ved karantene og testing for Undbekken og andre arbeidstakere i samme situasjon.

Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

Tør ikke å reise tilbake

Som pendler har 60-åringen levd med strenge tiltak i lang tid og testet seg hele 16 ganger allerede. Han har jobbet i 20 år ved den mekaniske produksjonsbedriften Normeka AS og ytterlige 16 år for et annet norsk firma som gikk konkurs i 2001.

– Regelverket kan tolkes på forskjellige måter, og grensepolitiets holdning nå er at innreise kun gjelder for personer som ivaretar samfunnskritiske funksjoner, sier han.

Undbekken kjenner norske statsborgere som både dag- og ukependler til Norge med bostedsadresse i Sverige. Flere av dem turte ikke å reise tilbake etter at regjeringens strenge innreiseregler trådte i kraft. De ble værende igjen i Norge.

– Det nytter ikke å skjære alle over en kam når det gjelder de strenge innreisereglene, mener han.

– Det kan være vanskelig for en vanlig arbeider å forstå alt av lover og regler. Jeg har gjort plikten min hele tida og må innom grensepolitiet hver gang jeg krysser grensa, føyer 60-åringen til.

Ny vurdering om to uker

FriFagbevegelse venter også på et svar fra Helse- og omsorgsdepartementet når det gjelder Undbekken og de andre pendlerne med norsk statsborgerskap i Sverige.

Regjeringen medgir imidlertid at innreiseforbudet er et sterkt og innvirkende tiltak, men at det er nødvendig for å slå ned smitten.

Les også: Staten må betale folk for å jobbe, i stedet for å gi dem dagpenger, mener LOs sjeføkonom

Blant gruppene som nå ikke slipper inn i landet, er svært mange arbeidsinnvandrere og familiemedlemmer som ikke defineres som nærmeste familie. 36.000 arbeidstakere krysser grensen fra svenske grensekommuner til Norge for å jobbe hver dag.

Regjeringen skal ta en ny vurdering om de strenge innreisereglene om to uker.

– Vi vil ha et godt samarbeid med partene i arbeidslivet for å finne gode løsninger innenfor et strengt regime, og for å kunne justere tiltakene hvis det er nødvendig, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) da hun informerte om tiltakene.

02.02.2021
13:48
04.02.2021 14:17Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

Tormod Ytrehus

Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – Eg har ikkje råd

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

colourbox.com

Her er de nye satsene for kjøregodtgjørelse

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

Tormod Ytrehus

Rehana (20) jobber på landets travleste kaffebar. Nå har hun fått til noe ingen har klart

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

Håvard Sæbø

Jan vil helst bli kalt søppelmann

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Stian Lysberg Solum / NTB

Frykter at engangsutbetalingen til uføre kan forsvinne

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Brian Cliff Olguin

Lærerne tapte trolig 10.000 hver på streiken

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte


Flere saker