JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FERDIG MED ALERIS: Roger Berg har lukket døra til Aleris en gang for alle, og tør å stå fram. - Det de holder på med er sosial dumping så det holder, sier han.

FERDIG MED ALERIS: Roger Berg har lukket døra til Aleris en gang for alle, og tør å stå fram. - Det de holder på med er sosial dumping så det holder, sier han.

Lena Knutli

Aleris-saken

Da Roger skulle tilbake til Aleris etter pappapermisjonen, var jobben borte: – Dette har blitt en skitten bransje

Han hadde tenkt å la tiden som miljøterapeut i det kommersielle barnevernsselskapet ligge. Men nå står Roger Berg fram.



21.08.2018
09:24
21.08.2018 10:09

ola.tommeras@fagbladet.no

I mars 2016 skulle miljøterapeut Roger Berg tilbake i jobb etter pappaperm. Han ble møtt med sjokkbeskjeden: Du er ikke i turnus, du er bare tilkallingsvikar.

Meldingen fikk han ved en tilfeldighet av kontordama. Sjefene som hadde gitt ham beskjed om å komme tilbake i turnus etter permisjonen, sa ingenting. En seks år lang karriere som miljøterapeut var over.

Han forlot Aleris og kom aldri tilbake.

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

– En skitten bransje

– Jeg tenkte på å gå til pressen den gangen, forteller Berg til Fagbladet.

Men han gjorde det ikke. Den sindige dørvakta, kjent fra flere utesteder i Trondheim, valgte i stedet å fortsette i andre jobber.

Nå vil han imidlertid ikke tie lenger. Ikke etter at et tjuetalls tidligere kolleger har saksøkt Aleris ved hjelp av Fagforbundet, og flere historier lik hans egen har kommet fram. Fagforbundet har anmeldt Aleris til Økokrim. I tillegg har forbundet varslet Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulige lovbrudd, etter å ha fått innsyn i sakene til de tidligere Aleris-medarbeiderne.

Fagbladet har snakket med flere i Aleris, nåværende ansatte, tidligere innleide konsulenter og nåværende konsulenter.

Én beskriver det slik overfor Fagbladet:

– Vanlige nordmenn skulle bare ha visst hva som skjer i denne bransjen.

– Dette har blitt en skitten bransje, sier Roger Berg.

Ingenting å tape

Historien hans føyer seg inn i dette bildet.

– Dette er sosial dumping så det holder, sier Berg når han møter Fagbladet i Trondheim like etter at Aleris-saken sprakk i media.

Han kommer sammen med en annen tidligere konsulent i omsorgskonsernet, men som vil være anonym av hensyn til nåværende jobb.

De to er ikke en del av søksmålet til Fagforbundet, men vil gjerne fortelle sin historie.

Berg er den eneste som står fram med navn og bilde. Han har lukket døra fullstendig til omsorgsbransjen etter det som skjedde for to år siden.

Administrerende direktør i Aleris Erik Sandøy ønsker ikke å kommentere eller å gi tilsvar til påstandene fra Berg. Les hele Sandøys begrunnelse nederst i saken.

Mediestunt, sier Aleris-sjefen om Fagforbundets anmeldelse

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MUSKLER: – Vi var for det meste dørvakter og andre kraftige karer. Det var muskler de kjøpte da de ansatte oss, forteller Berg.

MUSKLER: – Vi var for det meste dørvakter og andre kraftige karer. Det var muskler de kjøpte da de ansatte oss, forteller Berg.

Lena Knutli

– Kjøpte muskler

Historien til Roger Berg begynner i 2009. En kraftkar av en dørvakt fra utelivet i Trondheim, blir ansatt som miljøterapeut i bofellesskapet til Aleris Ungplan & BOIs i Meråker. Institusjonen var etablert i et nedlagt gårdsbruk der det var bygget tre leiligheter til tre sterkt utagerende ungdommer. Ungdommene måtte ha tre voksne hver til å ta hånd om seg døgnet rundt.

– Det het seg at det skulle være en faglært i hvert team. Det var tull. Vi var for det meste dørvakter og andre kraftige karer. Det var muskler de kjøpte da de ansatte oss, forteller Berg.

Høyresida går på barrikadene for kommersiell omsorg

Ett soverom til tre voksne

Gutta jobbet annenhver uke, syv dager i strekk.

– Vi var på 24 timer i døgnet. Ting skjedde hver eneste natt. Vi var heldige om vi rakk to til tre timer med hvile totalt i løpet av døgnet. Når syvdagers-vakta var over, så var vi rett og slett mentalt utkjørt, forteller han, og beskriver følgende fra gardsbruket:

– Det var en liten loftsleilighet på knappe 45 kvadratmeter med to soverom. Der levde ungdommen vi skulle ta vare på, og tre voksne. Vi var tre voksne som delte ett soverom og en seng. På natta måtte alltid én sove på gulvet foran døra til ungdommens soverom, og én måtte holde seg våken og kontinuerlig sjekke vinduet for å unngå rømming.

Ifølge Berg fikk de aldri betalt for timene de faktisk jobbet.

– Vi fikk betalt for 12 timer mens vi jobbet døgnet rundt. De trakk oss for hvile og søvn som vi aldri fikk, og for mat vi spiste på vakt. De trakk fem timer hvile og syv timer søvn fra døgnets 24 timer, og betalte syv dager med 12 timer jobbing. Virkeligheten var en helt annen.

Tilbud om å bli innleid konsulent

I 2012 avdekket Bufetat en rekke feil og mangler ved institusjonen i Meråker. 7. mars ble godkjenningen inndratt og driftsavtalen avviklet.

Det rammet først og fremst de ansatte.

– Aleris benyttet anledningen til å kvitte seg med fast ansatte. Siden stedet der vi hadde vært ansatt ikke lenger eksisterte, ble vi sagt opp. Vi ble tilbudt å fortsette som innleide konsulenter, forteller Berg.

Berg fikk oppdrag for Aleris i Stavanger, mens kollegaen tok oppdrag for konsernet i Bergen. Nå som konsulenter utenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser. Pendlereisen fra Trondheim til Vestlandet måtte de betale selv.

To år deretter fikk han ny ansettelse i Trøndelag, men bare for et halvt år av gangen. Inntil han altså tok ut pappaperm.

– Ble skviset ut om du sa noe

– Hvordan fant du deg i det?

– Den som sa imot ble skviset ut. Konsulenter som klaget på arbeidsforhold, mistet vakter. Fast ansatte ble satt på de mest ugunstige vaktene, eller presset ut på annet vis, forteller han, og sier med et sukk: - Vi godtok det for vi visste vel ikke bedre.

I dag er han forbannet.

– De snøt oss for en haug med timer. Vi ble overført fra fast ansatt til konsulenter, og mistet overtid, feriepenger og pensjon. Jeg skulle gjerne sett noe av dette, sier Berg.

Han har aldri visst om han har jobb neste dag. Nå går omsorgsarbeideren til sak mot Aleris

Ansvar for tung medisinering

Berg og hans tidligere kollega reagerer også på brukernes vegne. Andre Aleris-ansatte har fortalt Fagbladet om avvik.

Berg forteller følgende:

– Jeg hadde ansvar for tung medisinering av en ungdom. Jeg ga doser med ADHD-medisiner, sovemedisiner og angstdempende medisiner, men hadde kun min bakgrunn som dørvakt. Mitt første medisinkurs fikk jeg i Stavanger. Da hadde jeg gjort jobben i nesten tre år.

– Noen ganger var ungdommen så utagerende at det var til fare for de andre. Da måtte vi kjøre denne vekk. Bilkjøring med en voldelig og utagerende ungdom mens sjåføren har ekstrem mangel på søvn er heller ikke av det tryggeste, påpeker han.

– Jeg mener at vi gjorde en grei nok jobb, men sikkerheten, nei den ble ikke ivaretatt.

Hadia Tajik (Ap) om Aleris-saken: – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

Arbeidsuker på 148 timer

Berg og hans kollega viser Fagbladet timelister. Der framgår arbeidsuker på 148 timer. Noen uker er hans kollega oppført med vakt på 19 og 24 timer annenhver dag – fem timer hvile i løpet av 48 timer, syv døgn i strekk. Ifølge dem var den faktiske jobbingen enda mer.

Aleris-sjef Erik Sandøy avviser å kommentere denne dokumentasjonen da Fagbladet konfronterer ham med timelistene.

– Dette er ikke en diskusjon vi tar med dere i media. Fagbladet har ikke, basert på utsnitt av vaktlister, dekning for å konkludere rundt vår praksis for selvstendig næringsdrivende rundt arbeid, hvile og søvn, svarer han i en e-post.

Han viser også til at han ikke ønsker å forhåndsprosedere saken før den går til retten.

– Skal aldri tilbake til det der

– I mars 2016 var det kritisk plutselig å stå uten jobb, å bare være tilkallingsvikar med høyst usikker inntekt. Jeg hadde jo ansvaret for en liten datter, forteller Berg.

I dag er han likevel glad for å være ute fra Aleris.

– Jeg skal aldri tilbake til det der, sier han.

Alvorlig arbeidslivskriminalitet

– Alvorlig arbeidslivskriminalitet, mener leder av Fagforbundet Mette Nord om de 17 sakene Fagforbundets advokater allerede har på bordet.

I tillegg til søksmål med krav på mellom 500.000 og 1,5 millioner kroner på de 17 tidligere konsulentenes vegne, har Fagforbundet anmeldt Aleris til Økokrim, varslet skatteetaten om mulig avgiftsundragelse, Arbeidstilsynet om brudd på arbeidsmiljøloven og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulig svikt i kvaliteten på tjenesten for brukerne.

SV og Rødt: – Hører et tøffere Ap mot kommersiell velferd

Usikkerhet gir dårlig kvalitet

– Det blir helt klart dårligere kvalitet på jobben når de ansatte opplever stor usikkerhet, slik det er beskrevet av tidligere Aleris-ansatte, sier byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (A) i Oslo. Oslo kommune kjøper tjenester årlig for opptil 9,5 millioner kroner av Aleris, i tillegg til enkeltinnkjøp fra bydelene.

– Ingen som jobber for Oslo kommune skal ha arbeidsforhold som beskrevet, sier Tone Tellevik Dahl og varsler endring:

– Denne høsten legger vi fram nye standardkrav for leverandører av omsorgstjenester, opplyser Tellevik Dahl. Det vil blant annet stilles krav til arbeids- og lønnsvilkår, faste ansettelser og krav om maksimalt én underleverandør.

Aleris-saken

• Fagforbundet har slått alarm om arbeidsforholdene i Aleris Ungplan & BOI.

• Selskapet er anmeldt til Økokrim, og Fagforbundet har varslet Arbeidstilsynet om det de mener er grove brudd på arbeidsmiljøloven, skattemyndighetene om mulig avgiftsunndragelse og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulig svikt i sikkerhet for mottakere av tjenestene.

• På vegne av 17 tidligere konsulenter har Fagforbundet fremmet krav på mellom 500.000 og halvannen million kroner.

• Aleris Ungplan & BOI unngår arbeidsmiljøloven, overtidsbetaling og avgifter ved å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter. Fagforbundet mener disse gjør en ordinær jobb og skal betraktes som ansatte.

Aleris vil ikke kommentere påstandene

Fagbladet sendte påstandene som framkommer fra Roger Berg og en rekke av hans kolleger til Aleris Ungplan & BOI. Administrerende direktør Erik Sandøy ønsker ikke å kommentere eller å gi tilsvar til påstandene, med følgende forklaring:

– Aleris Omsorg Norge har den siste uken svart på alle henvendelser som er kommet fra redaksjonene i fagpressen. Vi har hele tiden vært tydelige på at vi ikke ønsker å forhåndsprosedere en sak som skal behandles i rettssystemet i media. Likevel har mange av henvendelsene som er kommet, gått inn i detaljer og polemikk som nettopp omhandler den forestående rettssaken.

– Medarbeideren det vises til i denne saken snakker om arbeid på en institusjon for seks til sju år sidfen, og som siden også er lagt ned. Vi kommer fremover ikke under noen omstendighet til å kommentere disse eller liknende påstander rundt enkeltsaker eller tidligere medarbeidere. Vi vil selvsagt komme tilbake til dere med kommentarer rundt disse problemstillingene mer overordnet etter at saken med Fagforbundet er behandlet i rettssystemet.

– Vi vil nå fokusere på å ivareta det gode arbeidsmiljøet vi mener vi har, for nåværende medarbeidere. Vi minner også om at Fagforbundet har 220 av våre ansatte i Aleris Ungplan & BOI som medlemmer, som jobber hos oss til de betingelser og med det arbeidsmiljøet vi har i dag.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.08.2018
09:24
21.08.2018 10:09



Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

Marit Hommedal / NTB

Disse partiene støtter Fagforbundets medlemmer før valget

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt. (Arkivfoto)

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt. (Arkivfoto)

Stortinget

Rødgrønn splittelse: Disse sakene kan det bli bråk om


Flere saker