JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FERDIG MED ALERIS: Roger Berg har lukket døra til Aleris en gang for alle, og tør å stå fram. - Det de holder på med er sosial dumping så det holder, sier han.

FERDIG MED ALERIS: Roger Berg har lukket døra til Aleris en gang for alle, og tør å stå fram. - Det de holder på med er sosial dumping så det holder, sier han.

Lena Knutli

Aleris-saken

Da Roger skulle tilbake til Aleris etter pappapermisjonen, var jobben borte: – Dette har blitt en skitten bransje

Han hadde tenkt å la tiden som miljøterapeut i det kommersielle barnevernsselskapet ligge. Men nå står Roger Berg fram.21.08.2018
09:24
21.08.2023 17:14

ola.tommeras@fagbladet.no

I mars 2016 skulle miljøterapeut Roger Berg tilbake i jobb etter pappaperm. Han ble møtt med sjokkbeskjeden: Du er ikke i turnus, du er bare tilkallingsvikar.

Meldingen fikk han ved en tilfeldighet av kontordama. Sjefene som hadde gitt ham beskjed om å komme tilbake i turnus etter permisjonen, sa ingenting. En seks år lang karriere som miljøterapeut var over.

Han forlot Aleris og kom aldri tilbake.

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

– En skitten bransje

– Jeg tenkte på å gå til pressen den gangen, forteller Berg til Fagbladet.

Men han gjorde det ikke. Den sindige dørvakta, kjent fra flere utesteder i Trondheim, valgte i stedet å fortsette i andre jobber.

Nå vil han imidlertid ikke tie lenger. Ikke etter at et tjuetalls tidligere kolleger har saksøkt Aleris ved hjelp av Fagforbundet, og flere historier lik hans egen har kommet fram. Fagforbundet har anmeldt Aleris til Økokrim. I tillegg har forbundet varslet Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulige lovbrudd, etter å ha fått innsyn i sakene til de tidligere Aleris-medarbeiderne.

Fagbladet har snakket med flere i Aleris, nåværende ansatte, tidligere innleide konsulenter og nåværende konsulenter.

Én beskriver det slik overfor Fagbladet:

– Vanlige nordmenn skulle bare ha visst hva som skjer i denne bransjen.

– Dette har blitt en skitten bransje, sier Roger Berg.

Ingenting å tape

Historien hans føyer seg inn i dette bildet.

– Dette er sosial dumping så det holder, sier Berg når han møter Fagbladet i Trondheim like etter at Aleris-saken sprakk i media.

Han kommer sammen med en annen tidligere konsulent i omsorgskonsernet, men som vil være anonym av hensyn til nåværende jobb.

De to er ikke en del av søksmålet til Fagforbundet, men vil gjerne fortelle sin historie.

Berg er den eneste som står fram med navn og bilde. Han har lukket døra fullstendig til omsorgsbransjen etter det som skjedde for to år siden.

Administrerende direktør i Aleris Erik Sandøy ønsker ikke å kommentere eller å gi tilsvar til påstandene fra Berg. Les hele Sandøys begrunnelse nederst i saken.

Mediestunt, sier Aleris-sjefen om Fagforbundets anmeldelse

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MUSKLER: – Vi var for det meste dørvakter og andre kraftige karer. Det var muskler de kjøpte da de ansatte oss, forteller Berg.

MUSKLER: – Vi var for det meste dørvakter og andre kraftige karer. Det var muskler de kjøpte da de ansatte oss, forteller Berg.

Lena Knutli

– Kjøpte muskler

Historien til Roger Berg begynner i 2009. En kraftkar av en dørvakt fra utelivet i Trondheim, blir ansatt som miljøterapeut i bofellesskapet til Aleris Ungplan & BOIs i Meråker. Institusjonen var etablert i et nedlagt gårdsbruk der det var bygget tre leiligheter til tre sterkt utagerende ungdommer. Ungdommene måtte ha tre voksne hver til å ta hånd om seg døgnet rundt.

– Det het seg at det skulle være en faglært i hvert team. Det var tull. Vi var for det meste dørvakter og andre kraftige karer. Det var muskler de kjøpte da de ansatte oss, forteller Berg.

Høyresida går på barrikadene for kommersiell omsorg

Ett soverom til tre voksne

Gutta jobbet annenhver uke, syv dager i strekk.

– Vi var på 24 timer i døgnet. Ting skjedde hver eneste natt. Vi var heldige om vi rakk to til tre timer med hvile totalt i løpet av døgnet. Når syvdagers-vakta var over, så var vi rett og slett mentalt utkjørt, forteller han, og beskriver følgende fra gardsbruket:

– Det var en liten loftsleilighet på knappe 45 kvadratmeter med to soverom. Der levde ungdommen vi skulle ta vare på, og tre voksne. Vi var tre voksne som delte ett soverom og en seng. På natta måtte alltid én sove på gulvet foran døra til ungdommens soverom, og én måtte holde seg våken og kontinuerlig sjekke vinduet for å unngå rømming.

Ifølge Berg fikk de aldri betalt for timene de faktisk jobbet.

– Vi fikk betalt for 12 timer mens vi jobbet døgnet rundt. De trakk oss for hvile og søvn som vi aldri fikk, og for mat vi spiste på vakt. De trakk fem timer hvile og syv timer søvn fra døgnets 24 timer, og betalte syv dager med 12 timer jobbing. Virkeligheten var en helt annen.

Tilbud om å bli innleid konsulent

I 2012 avdekket Bufetat en rekke feil og mangler ved institusjonen i Meråker. 7. mars ble godkjenningen inndratt og driftsavtalen avviklet.

Det rammet først og fremst de ansatte.

– Aleris benyttet anledningen til å kvitte seg med fast ansatte. Siden stedet der vi hadde vært ansatt ikke lenger eksisterte, ble vi sagt opp. Vi ble tilbudt å fortsette som innleide konsulenter, forteller Berg.

Berg fikk oppdrag for Aleris i Stavanger, mens kollegaen tok oppdrag for konsernet i Bergen. Nå som konsulenter utenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser. Pendlereisen fra Trondheim til Vestlandet måtte de betale selv.

To år deretter fikk han ny ansettelse i Trøndelag, men bare for et halvt år av gangen. Inntil han altså tok ut pappaperm.

– Ble skviset ut om du sa noe

– Hvordan fant du deg i det?

– Den som sa imot ble skviset ut. Konsulenter som klaget på arbeidsforhold, mistet vakter. Fast ansatte ble satt på de mest ugunstige vaktene, eller presset ut på annet vis, forteller han, og sier med et sukk: - Vi godtok det for vi visste vel ikke bedre.

I dag er han forbannet.

– De snøt oss for en haug med timer. Vi ble overført fra fast ansatt til konsulenter, og mistet overtid, feriepenger og pensjon. Jeg skulle gjerne sett noe av dette, sier Berg.

Han har aldri visst om han har jobb neste dag. Nå går omsorgsarbeideren til sak mot Aleris

Ansvar for tung medisinering

Berg og hans tidligere kollega reagerer også på brukernes vegne. Andre Aleris-ansatte har fortalt Fagbladet om avvik.

Berg forteller følgende:

– Jeg hadde ansvar for tung medisinering av en ungdom. Jeg ga doser med ADHD-medisiner, sovemedisiner og angstdempende medisiner, men hadde kun min bakgrunn som dørvakt. Mitt første medisinkurs fikk jeg i Stavanger. Da hadde jeg gjort jobben i nesten tre år.

– Noen ganger var ungdommen så utagerende at det var til fare for de andre. Da måtte vi kjøre denne vekk. Bilkjøring med en voldelig og utagerende ungdom mens sjåføren har ekstrem mangel på søvn er heller ikke av det tryggeste, påpeker han.

– Jeg mener at vi gjorde en grei nok jobb, men sikkerheten, nei den ble ikke ivaretatt.

Hadia Tajik (Ap) om Aleris-saken: – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

Arbeidsuker på 148 timer

Berg og hans kollega viser Fagbladet timelister. Der framgår arbeidsuker på 148 timer. Noen uker er hans kollega oppført med vakt på 19 og 24 timer annenhver dag – fem timer hvile i løpet av 48 timer, syv døgn i strekk. Ifølge dem var den faktiske jobbingen enda mer.

Aleris-sjef Erik Sandøy avviser å kommentere denne dokumentasjonen da Fagbladet konfronterer ham med timelistene.

– Dette er ikke en diskusjon vi tar med dere i media. Fagbladet har ikke, basert på utsnitt av vaktlister, dekning for å konkludere rundt vår praksis for selvstendig næringsdrivende rundt arbeid, hvile og søvn, svarer han i en e-post.

Han viser også til at han ikke ønsker å forhåndsprosedere saken før den går til retten.

– Skal aldri tilbake til det der

– I mars 2016 var det kritisk plutselig å stå uten jobb, å bare være tilkallingsvikar med høyst usikker inntekt. Jeg hadde jo ansvaret for en liten datter, forteller Berg.

I dag er han likevel glad for å være ute fra Aleris.

– Jeg skal aldri tilbake til det der, sier han.

Alvorlig arbeidslivskriminalitet

– Alvorlig arbeidslivskriminalitet, mener leder av Fagforbundet Mette Nord om de 17 sakene Fagforbundets advokater allerede har på bordet.

I tillegg til søksmål med krav på mellom 500.000 og 1,5 millioner kroner på de 17 tidligere konsulentenes vegne, har Fagforbundet anmeldt Aleris til Økokrim, varslet skatteetaten om mulig avgiftsundragelse, Arbeidstilsynet om brudd på arbeidsmiljøloven og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulig svikt i kvaliteten på tjenesten for brukerne.

SV og Rødt: – Hører et tøffere Ap mot kommersiell velferd

Usikkerhet gir dårlig kvalitet

– Det blir helt klart dårligere kvalitet på jobben når de ansatte opplever stor usikkerhet, slik det er beskrevet av tidligere Aleris-ansatte, sier byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (A) i Oslo. Oslo kommune kjøper tjenester årlig for opptil 9,5 millioner kroner av Aleris, i tillegg til enkeltinnkjøp fra bydelene.

– Ingen som jobber for Oslo kommune skal ha arbeidsforhold som beskrevet, sier Tone Tellevik Dahl og varsler endring:

– Denne høsten legger vi fram nye standardkrav for leverandører av omsorgstjenester, opplyser Tellevik Dahl. Det vil blant annet stilles krav til arbeids- og lønnsvilkår, faste ansettelser og krav om maksimalt én underleverandør.

Aleris-saken

• Fagforbundet har slått alarm om arbeidsforholdene i Aleris Ungplan & BOI.

• Selskapet er anmeldt til Økokrim, og Fagforbundet har varslet Arbeidstilsynet om det de mener er grove brudd på arbeidsmiljøloven, skattemyndighetene om mulig avgiftsunndragelse og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulig svikt i sikkerhet for mottakere av tjenestene.

• På vegne av 17 tidligere konsulenter har Fagforbundet fremmet krav på mellom 500.000 og halvannen million kroner.

• Aleris Ungplan & BOI unngår arbeidsmiljøloven, overtidsbetaling og avgifter ved å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter. Fagforbundet mener disse gjør en ordinær jobb og skal betraktes som ansatte.

Aleris vil ikke kommentere påstandene

Fagbladet sendte påstandene som framkommer fra Roger Berg og en rekke av hans kolleger til Aleris Ungplan & BOI. Administrerende direktør Erik Sandøy ønsker ikke å kommentere eller å gi tilsvar til påstandene, med følgende forklaring:

– Aleris Omsorg Norge har den siste uken svart på alle henvendelser som er kommet fra redaksjonene i fagpressen. Vi har hele tiden vært tydelige på at vi ikke ønsker å forhåndsprosedere en sak som skal behandles i rettssystemet i media. Likevel har mange av henvendelsene som er kommet, gått inn i detaljer og polemikk som nettopp omhandler den forestående rettssaken.

– Medarbeideren det vises til i denne saken snakker om arbeid på en institusjon for seks til sju år sidfen, og som siden også er lagt ned. Vi kommer fremover ikke under noen omstendighet til å kommentere disse eller liknende påstander rundt enkeltsaker eller tidligere medarbeidere. Vi vil selvsagt komme tilbake til dere med kommentarer rundt disse problemstillingene mer overordnet etter at saken med Fagforbundet er behandlet i rettssystemet.

– Vi vil nå fokusere på å ivareta det gode arbeidsmiljøet vi mener vi har, for nåværende medarbeidere. Vi minner også om at Fagforbundet har 220 av våre ansatte i Aleris Ungplan & BOI som medlemmer, som jobber hos oss til de betingelser og med det arbeidsmiljøet vi har i dag.

21.08.2018
09:24
21.08.2023 17:14

Aleris-saken

• Fagforbundet har slått alarm om arbeidsforholdene i Aleris Ungplan & BOI.

• Selskapet er anmeldt til Økokrim, og Fagforbundet har varslet Arbeidstilsynet om det de mener er grove brudd på arbeidsmiljøloven, skattemyndighetene om mulig avgiftsunndragelse og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulig svikt i sikkerhet for mottakere av tjenestene.

• På vegne av 17 tidligere konsulenter har Fagforbundet fremmet krav på mellom 500.000 og halvannen million kroner.

• Aleris Ungplan & BOI unngår arbeidsmiljøloven, overtidsbetaling og avgifter ved å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter. Fagforbundet mener disse gjør en ordinær jobb og skal betraktes som ansatte.
Mest lest

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

Martin Guttormsen Slørdal

Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning

Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes

«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Erlend Angelo

Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Erlend Angelo

Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Tom Vestreng, Dagsavisen

Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Kronikk

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Nav svikter barn i fattige familier

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

Jan-Erik Østlie

Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut

Jøran Grønstad

Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Kronikk

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Leif Martin Kirknes

Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker

Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.

Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.

Roy Ervin Solstad

Tateren Iris slåss for sin egen kultur: – Jeg kjemper ikke bare min kamp


Flere saker