JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyresida går på barrikadene for kommersiell omsorg

NHO Service og Handel og Høyre mobliserer nå til kamp for kommersiell omsorg.
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Her på fjorårets landsmøte i Høyre.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Her på fjorårets landsmøte i Høyre.

Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre (pressefoto)

torgny@lomedia.no

Da direktør i NHO Service og Handel åpnet møtet sitt om kvalitet i offentlig sektor, sa hun at spørsmålet om private aktører i offentlig omsorg kommer til å bli et av de heteste temaene i neste års valgkamp.

Han har aldri visst om han har jobb neste dag. Nå går omsorgsarbeideren til sak mot Aleris

Høyrepolitiker

Det var to høyrepolitikere sammen med to store aktører innen kommersiell omsorg som fikk kom med sine synspunkter på hvordan omsorgstjenestene i Norge skal leveres, i tillegg til fagdirektør i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie.

Høyre frykter at diskusjonen som nå kommer vil føre til at privatiseringen av offentlig omsorg stopper opp.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland fra Høyre trakk fram skrekkeksempelet fra sin egen by, Bergen, hvor hun var byrådsleder.

Her har det nye politiske flertallet begynt å rekommunalisere sykehjemmene. Mæland mente at dette vedtaket var utelukkende ideologisk.

Aleris-direktøren: – Kostnadene vil øke med flere faste ansatte

Frykter forslag fra representanter

Mæland fryktet også at det vil komme et representantforslag på Stortinget som vil stoppe profitt for private omsorgstilbydere.

Hun trakk fram erfaringene fra Stortingets behandling av bemanningsbyråene i våres, der regjeringen gikk på et stort nederlag da Kristelig Folkeparti byttet side og sluttet seg til de rødgrønne.

En annen Høyre-representant som fikk ordet, var tidligere ordfører i Moss, Tage Pettersen. Da han ble ordfører i Moss i 2015, var det første han gjorde å konkurranseutsette et bo- og servicesenter.

Konkurransen vant Nordlandia, og senteret har seinere blitt kjent for skjebnen til Åge som opplevde å få larver i såret. Pettersen trakk ikke fram denne historien.

Her er varslene fra omsorgsboligen der pasient fikk larver i sårene

Stor ideologisk kamp

Pettersen sitter nå på Stortinget i familie- og kulturkomitéen. I vår har denne komitéen behandlet tre representantforslag om private aktører innenfor barnevernet.

– Dette forteller meg at vi står overfor en stor ideologisk kamp. Taper vi den kampen i Stortinget er jeg redd for kvalitet, arbeidsplasser og fremtiden for mange kommuner og ikke minst brukere der ute. Min bønn til dere som brenner for dette er at dere er med i ordskiftet, for alle de andre som er mot, de sier det de mener.

– Skal vi vinne den kampen er vi nødt til å komme oss opp på barrikadene, avsluttet innlegget.

I tillegg til Høyre-politikerne holdt Nordlandia-eier, Kristian Adolfsen og Aleris-direktør Erik Sandøy sine innlegg. Sandøy brukte anledningen til å angripe Fagforbundets leder Mette Nord som han mener utsetter ham for grov sjikane.

Annonse
Annonse