Aleris-saken
SV og Rødt: – Hører et tøffere Ap mot kommersiell velferd
SV og Rødt liker den nye tonen fra Ap mot de kommersielle velferdsaktørene. – Men nå må de følge opp på Stortinget, utfordrer SV-leder Audun Lysbakken.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken.
Jan-Erik Østlie (arkivfoto)
hege.bakken@fagbladet.no
Bakgrunnen for SV-lederens oppfordring, er Hadia Tajiks (Ap) kraftige reaksjoner på Aleris-saken som den siste uken har rullet i mediene etter at Dagbladet først omtalte saken.
Saken dreier seg om at Fagforbundet har gått til massesøksmål mot Aleris Ungplan og BOI på vegne av 17 tidligere konsulenter i den kommersielle velferdsvirksomheten.
• Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet
De tidligere konsulentene jobbet for Aleris som selvstendig næringsdrivende, men mener de skal regnes som vanlige arbeidstakere i selskapet. Et av kravene er at Aleris må etterbetale overtidspenger, feriepenger og pensjon.
Fagforbundet har i tillegg anmeldt Aleris Ungplan og BOI til Økokrim for grove brudd på arbeidsmiljøloven, arbeidsuker på opptil 120 timer, mulig avgiftsunndragelse, bedragerier og dokumentfalsk og mulig uforsvarlig barnevernsarbeid. Dette er avdekket gjennom Fagforbundets egne undersøkelser.
Aleris-direktør Erik Sandøy har i gjentatte intervjuer uttalt at selskapet ikke har gjort noe ulovlig. Han påpeker overfor Fagbladet at Aleris Omsorg Norge over tid har gjennomført en betydelig endringsprosess for å få flere konsulenter over i fast stilling og at han ser fram til en rettslig behandling av saken.
• Mediestunt, sier Aleris-sjefen om Fagforbundets anmeldelse
SV-lederen: – Politikken som er viktigst
Arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, har reagert kraftig på det som har kommet fram og uttalte til Fagbladet at hun kommer til å bringe saken videre i partiet og på Stortinget.
Dette klinger bra i SV-leder Audun Lysbakken sine ører, som mener at retorikken har endret seg i Ap siden valgkampen i fjor høst. Han vil imidlertid vente med å sprette sjampanjen til partiet følger etter med politisk handling.
– Politikken er viktigst. Vi har fremmet mange forslag på Stortinget som er knyttet til å stoppe profitt på velferden, men som Ap ikke har støttet. Det gjelder både i barnehagesektoren, asylmottak og flere andre initativ.
Lysbakken ramser opp flere skandaler innen den anbudsstyrte velferden de siste årene, som Veireno-, Adecco- og Norlandia-sakene, og mener utviklingen vil fortsette dersom ikke politikerne sier at profitt ikke har noe i grunnleggende velferdstjenester å gjøre.
• Hadia Tajik (Ap): – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk
Tro på rødgrønn entusiasme
– Dette er også et populært standpunkt i folket og fagbevegelsen, noe flere meningsmålinger viser. Utrolig nok er det ikke flertall på Stortinget for dette. Jeg undrer meg særlig over at Ap fortsatt ikke vil gå inn for full stans i muligheten til å ta ut profitt fra grunnleggende velferd, uttaler Lysbakken.
Han uttaler til Fagbladet at dersom Ap og Sp nærmer seg SV i arbeidslivspolitikken, så kan det bidra til å forene den rødgrønne siden igjen fram mot neste valg.
– Dette var en av forutsetningene da landsmøtet vårt vedtok et nytt regjeringssmararbeid. Så alvorlig er det. Hvis vi framover finner sammen i disse spørsmålene, vil det skape entusiasme blant rødgrønne tilhengere, tror Lysbakken.
Han lover å gi Ap en ny sjanse til å stemme for SVs forslag på Stortinget for å kaste ut private selskaper fra velferdssektoren.
– Vi vil begynne i tre sektorer; barnehager, banrevern og asylmottak. Så går vi videre etter hvert, sier SV-lederen.
• Han har aldri visst om han har jobb neste dag. Nå går omsorgsarbeideren til sak mot Aleris
Rødt vil oppheve medlever-forskriften
Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes er glad for signalene fra Hadia Tajik.
– Hun synger fra et annet noteark enn ved valgkampen i fjor høst.
Moxnes mener likevel det er uklart om Ap vil ha profitten ut av velferden.
Han vil nå invitere LO-lederen til å foreslå en opphevelse av medlever-forskriften – et unntak i arbeidstidsbestemmelsene som gjør det mulig å jobbe flere døgn i strekk uten hvile, og som blant annet Aleris har benyttet seg av.
– Vi ønsker å oppheve denne forskriften og gi fagforeningene vetorett hvis arbeidsgiver vil fravike arbeidstidsbestemmelsene. Når vi ser hvordan velferdsprofitører kan ha utnyttet disse smutthullene i lovverket, så må vi tette dem igjen, sier Moxnes.
• Nå går høyresida på barrikadene for kommersielle aktører
Erlend Wiborg (Frp): – Generelt godt forhold på norske arbeidsplasser
Høyres arbeidspolitiske talsperson Heidi Nordby Lunde advarer venstresiden mot å «forjævligsere» norsk arbeidsliv og mener det vi hittil har sett mer er snakk om enkeltsaker enn en trend.
Også Frps Erlend Wiborg, som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget mener at bekymringene fra venstresiden er ubegrunnet.
– Jeg har over lengre tid vist til at ni av ti ansatte ifølge Statistisk Sentralbyrå trives godt på arbeidsplassen, og det er generelt et godt forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker ute på norske arbeidsplasser.
Han mener at den beste resepten for å stoppe lovbrudd og useriøse aktører innen velferdstjenestene er mer kontroll og tilsyn.
– Vi må fortsette å styrke Arbeidstilsynet sånn at de kan ha flere kontroller for å luke ut de få useriøse. Dette, sammen med at vi har økt straffenivået for arbeidslivskriminalitet og opprettet a-krimsentre som samkjører informasjon fra flere offentlige instanser, er viktige grep som har gitt gode resultater, ifølge Wiborg.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Frps arbeidspolitiske talsperson Erlend Wiborg ser ingen grunn til bekymring for norsk arbeidsliv, og mener Hadia Tajik forsker å skape et inntrykk av at norsk næringsliv er useriøst.
Sissel M. Rasmussen (arkivfoto)
Per Olaf Lundteigen (Sp): – De rødgrønne må gå i seg selv
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Han mener det alvorligste med Aleris-saken er at den viser hvordan det offentlige har gjort seg avhengig av kommersielle tjenesteytere i omsorgstjenestene gjennom flere år.
Han mener de rødgrønne må ta på seg noe av ansvaret for at mange offentlige tjenester er åpnet for kommersielle aktører og ta selvkritikk på hvordan det offentlige er organisert. Blant annet mener Lundteigen at det må bli færre sjefer og flere ansatte.
– Det skal ikke stå på Senterpartiet. Vi har vært blant de klareste på Stortinget på å satse på idelle organisasjoner og offentlig drift. Vi har vært langt mer radikale enn Ap, uttaler han til Fagbladet.
– Men jeg er glad for at Hadia Tajik sier det hun gjør nå. Samtidig gjenstår det å se om de vil følge opp i praksis. Om de for eksempel vil kjempe for de ideelle aktørene.
Fagbladet har ikke lykkes med å få svar fra Hadia Tajik på disse utfordringene, men hun har tidligere uttalt følgende om hva Ap gjør:
– Arbeiderpartiet har denne våren klart å danne flertall for å stoppe videre kommersialisering av barnevernet, med vedtaket på Stortinget om at andelen ideelle aktører må økes på bekostning av kommersielle. Vi har også fått flertall for å stoppe den økte bruken av innleie fremfor faste ansettelser. Samtidig har vi i kommunene vi styrer innført strenge krav til offentlige anbud og innkjøp, blant annet i Rogaland og Oslo. Vi har fremmet en rekke nye forslag på Stortinget, både for å klargjøre arbeidsgiveransvaret og for å gjennomgå mer medleverregelverket.
Ap synger fra et annet noteark enn ved valgkampen i fjor høst. Men det er fortsatt uklart om de vil ha profitten ut av velferden.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes
Hvis vi finner sammen i denne politikken, vil det skape entusiasme blant rødgrønne velgere.
SV-leder Audun Lysbakken