JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industrien og byggebransjen:

Nå skal flere slippe å vente på Nav for å få sykepenger

I lønnsoppgjøret mellom Fellesforbundet og NHO ble partene enige om at det skal være slutt på forskjellsbehandlingen, hvor noen får forskuttert sykepenger, mens andre ikke får det.
FORSKUTTERING: Flere ansatte i industrien og byggebransjen slipper nå å søke Nav om sykepenger. I mange bedrifter er det slik at sjefer og funksjonærer har fått forskuttert sykepengene, mens andre i samme bedrift har måttet søke Nav etter 16 dager.

FORSKUTTERING: Flere ansatte i industrien og byggebransjen slipper nå å søke Nav om sykepenger. I mange bedrifter er det slik at sjefer og funksjonærer har fått forskuttert sykepengene, mens andre i samme bedrift har måttet søke Nav etter 16 dager.

Erlend Angelo

has@lomedia.no

I mange bedrifter er det slik at hvis man er syk lenger enn 16 dager, må man søke Nav om sykepenger. I forhandlingene i industrien og byggebransjen, ble det enighet mellom Fellesforbundet og NHO om at hvis noen i en bedrift får forskuttert sykepenger, så skal alle få det.

Les også: Hotellkokk Daniel ødela kneet, men får ikke sykepenger

Bare opp til 6G?

Hvor mye som skal forskutteres, er ikke en del av avtalen. Nå er det slik at Nav betaler inntil 6G (599.000 kroner) i sykepenger, men mange bedrifter og offentlig sektor forskutterer all lønn som sykepenger.

Feriepenger

Nav betaler feriepenger bare for de første 60 dagene av en sykemelding. Hvordan dette blir når bedriftene forskutterer, er ikke spesifisert i avtalen. Så det vil bli opp til hver enkelt bedrift å bestemme både om all lønn over 6G skal forskutteres, og om det skal betales feriepenger av sykepengene.

Likt for alle

NHO sier at 70 prosent av deres medlemsbedrifter i dag forskutterer sykepenger. Avtalen skiller ikke på fast ansatte, vikarer eller midlertidig ansatte. Alle skal behandles likt i samme bedrift. Kostnadene er usikre, så avtalen om forskuttering av sykepenger er ikke en del av ramma i frontfaget på 1,7 prosent.

6 prosent sykefravær

Kostnaden for bedriftene blir at flere nå må forskuttere sykepengene, før de får dem refundert fra Nav. De får refundert for sykefravær utover arbeidsgiverperioden på 16 dager.

Ifølge Nav gjelder dette 38 prosent av alle sykemeldinger. De lange sykemeldingene over 12 uker, utgjør 13,5 prosent av totalen. I fjerde kvartal 2019 var sykefraværet på 6 prosent.

Les også:

Slik ble resultatet i frontfaget: 50 øre til alle, mer til lavtlønte

Lønnsoppgjøret ble bedre enn fryktet, mener tillitsvalgte i industrien

Enighet i lønnsoppgjøret i byggfagene: Minstelønna opp med 6 kroner

Fagarbeidere i byggeindustrien gjør et byks på lønna

Her er den nye minstelønna i industrien og byggebransjen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse