Frontfaget:
Lønnsoppgjøret ble bedre enn fryktet, mener tillitsvalgte i industrien
Sentrale tillitsvalgte i industrien mener resultatet i frontfaget er over all forventning. Et unntak er offshore-klubblederen, som sier en gylden mulighet er sløst bort.
Resultatet i frontfaget gir alle et tillegg på 50 øre, og sikrer en forsiktig kjøpekraftforbedring. Her ser vi arbeidere ved Aker Solutions Egerund, der klubbleder Oddvar Hølland vil anbefale sine medlemmer å stemme ja i uravstemningen 24. september.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
– Dette ble bra, faktisk bedre enn fryktet.
Slik reagerer klubbleder Oddvar Hølland ved Aker Solutions i Egersund på resultatet i årets frontfagsoppgjør.
En rekke tillitsvalgte i Fellesforbundet Magasinet for fagorganiserte har snakket med er enige. Gitt krisa som fulgte koronaen, har forhandlerne i Fellesforbundet oppnådd mer enn mange hadde trodd.
– Totalen var kjempebra, og det beste er at de kom i havn uten konflikt, sier Roar Abrahamsen, avdelingsleder i forbundets største avdeling, Avdeling 5 i Bergen.
Det var seint fredag, 23 timer på overtid, at partene kunne presentere løsningen som gjorde at det ikke ble streik. Rammen for oppgjøret ble 1,7 prosent, og det generelle lønnstillegget ble 50 øre timen. I tillegg fikk teko (tekstilindustrien) 1,50 kroner timen, og minstelønnssatsene ble hevet med 7,50 til 8,50.
Les mer om resultatet i frontfaget her
Positive til innretningen
– Et såpass løft av minstelønnssatsene er bra. Dette er solidarisk, sier Stian Pettersen Sagvold, fungerende leder i Verkstedklubben på Kværner Verdal.
Saken fortsetter under bildet.
– Klart vi kunne tenkt oss å få til mer, men vi kan heller ikke se bort fra at landet er i den verst tenkelige situasjonen, sier fungerende klubbleder ved Kværner Verdal, Stian Pettersen Sagvold.
Erlend Angelo
Erlend Nygaard, klubbleder ved Rosenberg verft i Stavanger sier at minstelønna er viktig for dem som har lite og som sliter med å nå fram i lokale forhandlinger.
De fleste klubblederne i større bedrifter i industrien er vant til at de større kronetilleggene hentes ut i lokale oppgjør i gode tider. Håvard Hansen ved Leirvik sier at en ikke kan forvente gull og grønne skoger midt under ei krise, og at forhandlingsutvalget derfor skal ha ros.
– Dette er et godt oppgjør, og heving av minstelønna er bra. Vi hadde selvsagt håpet på litt mer enn 50 øre i generelt tillegg, men dette er OK nå, sier Hansen.
Lokale forhandlinger
Alle Magasinet har snakket med er svært glade for at NHOs krav om null i lokale forhandlinger ikke endte opp som fasit.
– Det er alltid noen bedrifter som går godt, og der skal det være mulig å hente ut noe også i år, sier Hølland ved Aker Solutions Egersund.
Saken fortsetter under bildet.
SIER JA: Klubbleder Oddvar Hølland i Egersund vil anbefale sine medlemmer å stemme ja i uravstemningen.
Erlend Angelo
Partene har beregnet lønnsglidningen, altså tilleggene som gis lokalt, til i snitt to kroner i år.
De lokale oppgjørene foregår hovedsakelig i september og oktober, noen starter allerede i neste uke.
– En katastrofe
En som ikke deler de andre tillitsvalgtes anerkjennende nikk til oppgjøret, er klubbleder Jens Hermansson ved Kaefer Energy. Han representerer offshorearbeidere som i en årrekke har fortvilet over uforutsigbarhet og å ikke rå over sin egen tid.
Her kan du lese mer om offshoretillitsvalgtes krav
– Jeg hadde forventet mye, mer enn dette. Skuffelse beskriver ikke min reaksjon på dette resultatet, som er en rein katastrofe, sier Hermansson.
Saken fortsetter under bildet.
NEI: Jens Hermansson i Kaefer Energy sier det ikke virker som noe som helst er oppnadd, og karakteriserer oppgjøret som en katastrofe for offshorearbeiderne..
Erlend Angelo
Hermansson mener at arbeiderne han representerer fortsatt ikke kan vite når de skal jobbe og ikke jobbe, og at de heller ikke har rett til å nekte å jobbe når de egentlig skal ha fri.
Da forbundsleder Jørn Eggum presenterte resultatet i oppgjøret understreket han at han var glad for å ha kommet et stykke på vei med denne problematikken.
– Vi har hatt gode prosesser og fått gjennomslag for mye, sa Eggum.
– Jeg kan ikke se at noe er oppnådd. Det er nesten tvert om. Blant annet er begrepet minustid nå inne i avtalen, et begrep kun arbeidsgiverne har anerkjent tidligere. Og så skal det være videre utvalgsarbeid. Det har vi vært med på før, med absolutt ingen resultater, sier Jens Hermansson.
Han mener at det var en god mulighet til å komme videre med offshorearbeidernes problemer i årets oppgjør, som alle forsto ikke ville involvere de store pengene.
– En gylden anledning er sløst bort. Jeg kommer helt klart til å stemme nei til dette i uravstemningen, sier han.
Møter forståelse
Andre klubbledere viser forståelse for offshorearbeidernes frustrasjon.
– Jeg regner med at mange der er skuffa. Slik jeg ser det er dette en start, en kan ikke klare alt på en gang, sier Stian Pettersen Sagvold ved Kværner Verdal.
– Det ser ut som de får et sterkere vern av fritida og endelig overtidsbetalt, sier Erlend Nygaard ved Rosenberg. Han får støtte av Roar Abrahamsen, som mener en del huller i avtalen er tettet og at det går i riktig retning.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.