JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik for tariffavtale

Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren

Tirsdag avlyste Olivia-ledelsen forhandlinger med Fellesforbundet hos Riksmekleren. Nå varsler forbundet opptrapping av konflikten.
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.

Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.

Håvard Sæbø

has@lomedia.no 

Regionleder Birgit Tandberg i Fellesforbundet sier hun ble overrasket og skuffet, da Olivias advokat ringte henne kvelden før meklingen med beskjed om at de trakk seg.

Hun sier de i løpet av den siste tiden har mottatt signaler fra Olivia om at det går mot en tariffavtale.

Fellesforbundet har svart med å være litt mildere i tonen på sosiale medier og ellers, men etter meklingsnekten lover hun at de kommer tilbake med full styrke.

I en epost til FriFagbevegelse svarer Olivias daglige leder, Fredrik Remmen, at «det er behov for noen avklaringer, før vi eventuelt vil være klare til å undertegne en avtale,» på spørsmål om hvorfor de avlyste meklingen.

Snart tørker ølkranene inn hos Olivia: Ni bedrifter skal sympatistreike for å stanse varelevering til Oslo-restauranten

Flere melder seg inn i Fellesforbundet

Olivia bestemte seg samtidig for å redusere åpningstiden. Nå åpner de først klokken 16:00 og holder åpent til 22:00.

Etter at fem nye har meldt seg inn i Fellesforbundet, minker det på arbeidsstokken. 

En av de nye medlemmene i Fellesforbundet, sier hun i løpet av årene har stemt ja til husavtalen to ganger. Men hun visste ikke at det var et annet alternativ – og hva dette var.

Hun synes synd på kollegene som står streikevakt.

De nyinnmeldte sier de bare vil at streiken skal ta slutt, og at de kan gå tilbake til en jobb de er veldig glade i. Med tariffavtale.

Kommentar: «Dette er en kamp fagbevegelsen ikke kan tillate seg å tape»

For tariff og bedre lønn – de streikende ved Olivia-restauranten i Hegdehaugsveien har et klart budskap. Her er Olivia-kokken Daniel Okorie i en støttemarkering for de streikende i februar.

For tariff og bedre lønn – de streikende ved Olivia-restauranten i Hegdehaugsveien har et klart budskap. Her er Olivia-kokken Daniel Okorie i en støttemarkering for de streikende i februar.

Håvard Sæbø

Uenige om antall ansatte

– Den enkleste og kjappeste måten er at flere melder seg inn, sier Birgit Tandberg, som har stor forståelse for at det røyner på å stå streikevakt over så lang tid.

Hun peker på at ledelsen ved Olivia sier at flertallet skal få bestemme.

Fellesforbundet mener flertallet av de ansatte som omfattes av tariffavtalen nå er organisert, men blir ikke enige med Olivia om hvor mange som egentlig jobber ved restauranten i Hegdehausveien.

– Noen slik oversikt ble heller ikke presentert på det forrige møtet hos Riksmekleren, sier Tandberg.

FriFagbevegelse spurte Fredrik Remmen om hvor mange som jobber ved Olivia i Hegdehaugsveien, og hvordan de regner.

«Ønsker ikke å gå i detalj på det så lenge dette temaet er en del av dialogen med Fellesforbundet,» forklarer Olivia-sjefen.

Mye lest: Pizzakokk slår alarm om Olivia-restaurantar: – Du blir straffa for å seie kva du meiner

– Ledelsen endrer avtalen hele tiden

Mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, insisterer Olivias ledelse på sin egen husavtale.

Nå har ledelsen igjen endret husavtalen til de ansatte ved Oslo-restauranten.

Dette er tredje gangen på kort tid at husavtalen blir endret. Klubbleder Kasim Shah sier den blir stadig bedre, men det er ikke en husavtale de ønsker seg.

De vil ha en tariffavtale med forutsigbarhet og medbestemmelse.

– Ledelsen endrer avtalen hele tiden. Når de ønsker, kan de endre den igjen, sier han. 

Streiken har nå vart i seks uker. 7. april starter sympatistreiker fra sjåfører som vil slutte å levere mat og drikke til Olivia.

Dette er saken: Nå streiker ansatte hos populær Oslo-restaurant: – Vi har ikke en verdig lønn

Klubbleder Kasim Shah tror det er mulig å oppnå målet: En verdig lønn slik at de ansatte kan leve anstendige liv.

Klubbleder Kasim Shah tror det er mulig å oppnå målet: En verdig lønn slik at de ansatte kan leve anstendige liv.

Håvard Sæbø

Olivia vil ikke svare

BA meldte denne uken at en Olivia-restaurant i Bergen nå har fått et forslag om ny husavtale – med innføring av ansiennitet og overtidsbetaling, økt lønn for fagbrev og høyere minstelønn.

Det betyr at det blir stadig færre forskjeller på husavtalen og tariffavtalen til Fellesforbundet – også kjent som Riksavtalen.

FriFagbevegelse spurte derfor også Olivia-sjefen om hvorfor de nekter å innføre tariffavtale, når deres egen husavtale ligner mer og mer.

Olivias daglige leder Fredrik Remmen mener husavtalen «er vesentlig bedre tilpasset både virksomhetenes og de ansattes behov, enn Fellesforbundets såkalte Riksavtale.»

Han bekrefter at husavtalen gjelder ved alle Olivias restauranter.

Remmen hevder at «et stort flertall av de ansatte i Olivia ønsker ikke en overgang til Riksavtalen, fordi det vil medføre dårligere betingelser og mindre fleksibilitet.»

«Hva angår Olivia Hegdehaugsveien, så har Fellesforbundet fått en del medlemmer der. Derfor er vi i dialog i forhold til deres krav om tariffavtale. Vi vil komme tilbake til dette, når vi ser hva denne dialogen fører til,» avslutter Olivia-sjefen.

Avblåser streik: Godt fornøyd med resultatet etter sju uker i streik

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse